Sezon paprykowy powoli zbliża się do końca i ciężko będzie dostać ją w "korzystnej" cenie. Dlatego staram się ni nacieszyć na tyle na ile mogę. Uwielbiam
Pobite gary BarbaryZupa krem z czerwonej soczewicy i papryki Jest to jedna z najłatwiejszych i najsmaczniejszych zarazem, zup wegetariańskich . Nie oczywiście ,że nie jestem wegetarianką , o czym świadczy
Ogrodnik w podróżyProsty przepis na pyszny, kremowy sos grzybowy. Sos może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, kasz, kopytek, makaronów, klusek śląskich ... A grzyby pozostają
Atlas SmakówJakiś czas temu ugotowałam pierogi ruskie ( tutaj ) a tym razem były pierogi z mięsem. Są to ulubione pierogi moich dzieci. Mogą je jeść na śniadanie, obiad i kolacje (nie żebym nie miała nic innego w lodówce ;) ) Składniki: Ciasto: ok. 0,5kg mąki 1 szklanka gorącej(...)wrzątkiem włożyć 2 łyżki masła, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Mąkę wsypać mąkę, dodać gorącą wodę z rozpuszczonym masłem i sól. Wymieszać początkowo widelcem (można poparzyć się). Następnie zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na bardzo cienko, szklanką wykrajać kółka. Na środek nałożyć farsz mięsny i skleić pieroga. Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i po wypłynięciu gotować około
Amatorka kuchennaNewella to białko w czystej postaci i nowy produkt na rynku. Bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni, do sałatek, zup, dań głównych i deserów. Jeśli
SzczyptaSmaQwyłącznie od naszego pomysłu i wyobraźni. Lubisz bataty ? Jeśli tak, to polecam Ci ten krem! Ja lubię bardzo! :) Najbardziej kremowe zupy z ich znaczącym udziałem, ale też niedawno na kolację spróbowałam smażyć batatowe placki i... już je uwielbiam :) jedyne, co mi się w batatach nie podoba to... cena :) ale kupuję raz na jakiś czas, bo warto - są bardzo zdrowe, mają(...)spróbuj zupy ;) Ok - żarty na bok :) a krem polecam każdemu, kto smak batatów zna, lubi i ceni :) Można go przygotować wieczorem, schować do lodówki i rano mieć super szybkie śniadanie - wystarczy bułka czy chleb, wcale nie trzeba stać i smażyć do niego naleśników czy innych placuszków. Składniki: 1 batat 1/2 słoika dżemu z rokitnika Łowicz 2 łyżki nasion szałwii
Kolorowy PrzepisownikKluski z gotowanej dyni i puree ziemniaczanego w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Te pyszne kluski z dyni zrobiłam z ugotowanej dyni, choć wszystkie przepisy każą
zielonacukinkaSmażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i
Cztery FajeryDzień doobry... :) Bardzo przepraszam, że tak długo mnie nie było, trochę pochłonęły mnie przygotowania ślubne... A do ślubu coraz bliżej, bo tylko 4 miesiące.. Ale
TrufelkowoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jajka faszerowane to tradycyjna Wielkanocna przystawka. Ja mam dla Was dzisiaj trzy pomysły na jajka faszerowane, idealne na świąteczne
Marta GotujeCiasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 1/2 jajka 1/2 łyżeczka soli Wierzch: 10 pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych) 15 dag żółtego sera (np. gouda
Qchnia po prostuWitajcie! zapraszam do Włoszech na odrobinę luksusu na który warto sobie pozwolić raz na czas :). Risotto to bardzo prosta potrawa a czarna trufla to już łatwo
Kuchnia PROzdrowotnaPrzepis ten jest przeznaczony dla ludzi którzy uwielbiają kaszę gryczaną w każdej odsłonie! Czyli moja rodzina je uwielbia Babcia i Mama pieką pyszne pierogi z kaszą
sierotka maRysia w kuchniSezona na kurki rozpoczęty, ale szybko się skończy, więc nie marnujmy czasu. Zakupiłam większą ilość kurek i codziennie delektujemy się nowym daniem z udziałem tych pysznych grzybów. Nie robaczywieją, są twarde i odporne za zepsucie, świetnie przechowują się w lodówce - nawet do tygodnia. Uwielbiam wszystkie grzyby, ale kurki są najwykwintniejsze w smaku, dla mnie to arystokracja grzybowa. Mają również(...)jodu. Dzisiejsze naleśniki szpinakowe nie tylko cieszą oko i pięknie wyglądają, a podane z sosem kurkowym w delikatnym sosie śmietanowym smakują bardzo wytwornie. To propzycja na wyjątkowy obiad lub kolację. Składniki na naleśniki ( 8 dużych) : 150 g mąki orkiszowej jasnej 100 ml mleka 150 ml wody mineralnej + trochę 2 jajka szczypta soli 100 g szpinaku mrożonego lub świeżego masło ghee
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny tydzień minął mi w błyskawicznym tempie, po poniedziałku wszystko idzie już z górki ;) Oczywiście nie obyło się bez wpadek w pracy i poza nią. Mimo
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość