Bardzo smaczne pierożki. Jest to wersja bez indyjskich przypraw, ponieważ mój mąż nie przepada za kuchnią indyjską i ich przyprawami. W Polsce ciągle nie jest bardzo
Kuchnia PokoleńSernik dyniowy - jesienny przysmak Sernik dyniowy to bardzo smaczne, jesienne ciasto, które cudownie pachnie i wygląda. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser, szczególnie w
KorniszonkiOmlet to zawsze dobra propozycja na szybkie śniadanie. Szczególnie dla dzieci (a przynajmniej moje bardzo lubią;)). Tu poszłam o krok dalej i przygotowałam zarówno masę na omlet jak i serowe nadzienie z dodatkiem soku pomarańczowego 100%. Dzięki temu całość była przyjemnie aromatyczna, pachnąca i pyszna w smaku. Moja wersja jest bardzo mało słodka - tak lubimy. Ale każdy może sobie dosłodzić(...)okazji, bo nie trzeba święta, by sprawić komuś przyjemność i radość :) Piszę o omlecie głównie jako propozycji śniadaniowej, ale w takiej wersji sprawdzi się doskonale także jako obiad czy kolacja (sama tak naprawdę przygotowałam go na kolację;)). Składniki na 1 omlet: 2 jajka 1 łyżeczka brązowego cukru 1/3 szkl. soku pomarańczowego Hortex 2/3 szkl. mąki 1 wiórek masła 82% tłuszczu
Kolorowy PrzepisownikStraciłam rachubę, który to już przepis na słodkie babeczki:) uważam, że nie ma prostszych w przygotowaniu wypieków i stąd ich dobrodziejstwo na naszym blogu. Dzisiaj pozostajemy
Ania i Marcin gotująuzbierać w lesie. Te złoto żółte, lekko pieprzne grzyby są niewątpliwie oznaką jesieni i hitem w mojej kuchni. Smażone grzyby są wspaniałe, ale czy próbowaliście je okrasić żurawiną? Na kolację przyrządziłam kurki saute na kanapki. Pytacie co to jest saute? Ot grzyby wrzucone na rozgrzane masło i usmażone na złoty kolor. Kurki na kanapki Składniki: 4 kanapki 250 g świeżych(...)będzie cała. Kromki chleba opiecz lekko w opiekaczu. Kurki oczyść i podziel jeśli są duże. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć grzyby. Smaż w wysokiej temperaturze, tak aby grzyby szybko odparowały wodę. W przeciwnym razie grzyby będą się gotować a nie smażyć. Dopraw kurki solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Ułóż porcje grzybów na kromkach chleba na przemian z żurawiną
codojedzeniaPasta jajeczna to niewątpliwie smak dzieciństwa. Przepis na klasyczną pastę jajeczną już pojawił się na naszym blogu, niemniej jednak, dziś przedstawiamy Wam pomysł na urozmaicenie tego
W kuchni Katienastępnie suszone pomidory. Dopraw do smaku solą. Dodaj kaszę jaglaną podsmaż wszystko razem, dokładnie wymieszaj. Farsz jest gotowy. W rondlu zagotuj wodę, zanurzaj papier ryżowy, po jednymastępnie wyciągnij szybko z wrzątku i rozłóż na ściereczce kuchennej- odsączysz nadmiar wody, przełóż go na deskę, nałóż farsz i zwijaj jak krokiety. Powtarzaj czynność, aż do skończenia farszu. Naczynie do gotowania(...)krokietów z kapusty z mięsem i ryżem. Moja wersja jest wegetariańska, zdrowa i ma pozytywny wpływ na cały nasz organizm. Idealne właśnie teraz zimową, ale deszczową rozchlapaną porą. Na kolację w dobrym towarzystwie jak znalazł. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizapewne jako dodatku niskotłuszczowego.) Nawet takie cuda natury spotykałam, na zajęciach przydarzył nam się pan, który układając dietę " na masę " tak komponował posiłki: śniadanie ryż + kurczak , obiad kurczak + ryż , kolacja ryż + kurczak i oczywiście w ramach urozmaicenia posiłek po treningu kurczak + ryż . Komentarze na ten temat pozostawię dla siebie, tak nakazuje mi dobre wychowanie. Warto przeczytać: Dieta 1200 kcal(...)Węglowodany: 78,9 g Błonnik: 2,4 g Biały ryż ma wysoki IG Indeks Glikemiczny (osoby chore na cukrzyce wiedzą o co chodzi) co oznacza, że jego spożycie bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi i to przemawia na jego niekorzyść. Dlatego ja rekomenduję spożywanie brązowego lub dzikiego ryżu, którego IG jest zdecydowanie niższy, energia z niego wyzwala się
IzaGotujepełnoziarnistym, cudownie chrupiącym spodzie, z kremową ricottą, zielonym szpinakiem, czerwonymi pomidorkami i płatkami orzechów laskowych, które miło zaskakują i sprawiają, że tarta nabiera oryginalnej nuty. Świetna na obiad i kolację; sprawdzi się też na lunch do pracy. Kolory zdecydowanie dodają energii, a smak przywodzi na myśl zieloniutką, słoneczną wiosnę... Skusicie się...? Tarta ze szpinakiem i ricottą Składniki: (na formę(...)suszonego tymianku 100 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka pesto dodatkowo: 10 g płatków orzechów laskowych Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomidory pół awokado kilka orzechów włoskich Jajka, pomidory i orzechy kroimy i mieszamy z endywią, całość polewamy oliwą z oliwek i olejem lnianym – gotowe. Prawda, że proste i szybkie? Dlaczego endywia? Mimo iż jest dostępna w prawie każdym hipermarkecie (czasem pod nazwą cykoria endywia ), endywia nie zdobyła w Polsce takiej popularności jak na zachodzie Europy. Większość liści używanych(...)tłuszczu, rozsądną ilość białka i mnóstwo witamin i mikroelementów . Sałatka z endywii z awokado, jajkiem i pomidorami stanowi bardzo sycące i zdrowe śniadanie paleo, choć nadaje się także na kolację czy lunch. Mimo iż ta sałatka jest bezglutenowa , bez nabiału i wpisuje się doskonale nawet w restrykcyjną dietę SCD i FODMAP , to prawie wszystkie składniki są potencjalnie uczulające: jajka, pomidory
PaleoSMAKmięsa nie wyjmuj dolej wino zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap II po ugotowaniu przecedź wywar przez drobne sitko i w razie potrzeby dosól schłodź szybko wywar w następujący sposób: wlej do zlewu zimną wodę i wstaw garnek. Jeśli masz lód w zamrażalniku, dodaj go trochę do zimnej wody w zlewie(...)pół roku w temperaturze -18 °C. Warzyw i mięsa z gotowania wywaru nie wyrzucaj. Są one niezwykle aromatyczne i możesz wykorzystać je np. jako dodatek do kolacji. Korpus i dwa skrzydełka Mięso zalane zimną wodą. Po I etapie gotowania dodaj do wywaru warzywa: por, marchewkę, pasternak (lub pietruszkę), seler, fenkuł, seler naciowy, małe pieczarki
Szybko SzybkowarChipsy z jabłek to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska, która powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i
Kuchcik gotujeZ braku czasu ostatnio nie mogę produkować wymyślnych i bardziej czasochłonnych dań. praca nad magisterką wrze bo koniec jest blisko! Zaczynają grzmieć mi nad głowa trąby
sierotka maRysia w kuchniminut na przygotowanie czegoś normalnego do zjedzenia zamiast odgrzewanej pizzy z zamrażarki? Ja również wiecznie nie mam czasu, dlatego większość przepisów, które u mnie znajdziecie są na szybko, do zrobienia w mig i bez zastanowienia ! Nie ma to jak dobry plan Nie wiem czy mój sposób planowania jest dobry. Jak dla mnie sprawdza się znakomicie, ale każdy musi znaleźć(...)modyfikuję). Raz na tydzień piekę zdrowe ciasto, a kiedy już je zjemy to najczęściej w ramach przekąski (podwieczorka) jem owoce z płatkami owsianymi, jogurtem i orzechami. Na kolację często zjadam resztki warzyw i sera (jakkolwiek to brzmi :D). Co do pomysłów na posiłki to głównie kieruję się sezonowością i własnymi potrzebami. Mam ochotę na spaghetti? Ok, szukam fajnego przepisu
rabarbarowoDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi około 20 średniej wielkości racuchów. 25 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże wymieszać(...)podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Należy jednak uważać by tłuszcz nie był zbyt gorący, bo racuchy będą się szybko przypalać. Najłatwiej nakładać je na patelnię przy pomocy dwóch łyżek (jedną nabierać, drugą pomagać sobie w odklejaniu). Podawać posypane cukrem pudrem
BullioWoda w której będziemy parzyć warzywa musi stanowić dwa razy większą objętość niż same warzywa. Jako, że wstążki są bardzo cienkie, to wrzucamy je dosłownie na moment. A następnie szybko przelewamy zimną wodą. Cukinię możemy pozostawić surową, a do marchewki dobrać np. pietruszkę. Co kto lubi. Sos winegret: Pomarańczę dokładnie myjemy ciepłą wodą, a nawet szczotkujemy. Następnie ścieramy skórkę(...)sosem nasze warzywa bezpośrednio przed spożyciem. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni, a schab wieprzowy to inna historia. Ten był pieczony w rękawie i obsypany tylko papryką. A zatem kolacja gotowa, czy też lunch. Smacznego
Karczma HonoriettyPlacuszki a'la Irlandzkie Hash brown z polskim akcentem Placuszki wymyśliłam na szybko, ponieważ okazało się, że ziemniaki które mam są już stare i niezbyt smaczne po ugotowaniu/upieczeniu... SKŁADNIKI: 5 średnich ziemniaków kawałek kiełbasy 1 średnia cebula 2-3 jajka sól, pieprz WYKONANIE: Ziemniaki starłam na grubej tarce jarzynowej, podobnie cebulę(...)rozwalały przy odwracaniu). PODAWAĆ: Rodzinka zachwycona, ja jadłam z musztardą, mąż same, a córeczka z ketchupem i cieszyła się, że zostało jej jeszcze na kolację. UWAGI: Oczywiście można dodać do nich innych rzeczy, np. mięska, pieczarek, czy też papryki
Tradycyjna kuchnia inaczejDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi około 20 średniej wielkości racuchów. 25 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże wymieszać(...)podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Należy jednak uważać by tłuszcz nie był zbyt gorący, bo racuchy będą się szybko przypalać. Najłatwiej nakładać je na patelnię przy pomocy dwóch łyżek (jedną nabierać, drugą pomagać sobie w odklejaniu). Podawać posypane cukrem pudrem
BullioDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi około 20 średniej wielkości racuchów. 25 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże wymieszać(...)podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Należy jednak uważać by tłuszcz nie był zbyt gorący, bo racuchy będą się szybko przypalać. Najłatwiej nakładać je na patelnię przy pomocy dwóch łyżek (jedną nabierać, drugą pomagać sobie w odklejaniu). Podawać posypane cukrem pudrem
Bullio” Kościerskie ” sakiewki drobiowe z lubczykiem i pieczarkami Sakiewki Kościerskie , to nic innego jak filet z piersi z kurczaka , nadziewany pieczarkami z cebulką , lubczykiem i
Ogrodnik w podróżyPo 3 pierwszych trudnych miesiącach życia z Bejbikiem, wypełnionych nauką, troską, strachem, niepewnością i miłością, powoli wracamy do normalności, a więc i do gotowania Mam nadzieje
Ania i Marcin gotują