szybka kolacja - 5648 przepisów (strona:237/377)

Udana sałatka z selera naciowego 143

Pewnego dnia chcąc usunąć z lodówki kilka produktów wcześniej użytych częściowo do innych celów, pomieszałam to i owo i mamy od tego czasu następną udaną sałatkę mogącą stanowić smakowitą kolację lub poczęstunek dla gości. A odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora(...)dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Rodzynek wcześniej nie namaczam, sałatka jest najlepsza po kilku godzinach "przegryzania", ten czas wystarczy, by rodzynki zmiękły pod wpływem wilgotnych składników. Jest prosta, szybka i zdrowa. W końcu seler to jedno z popularniejszych warzyw wszystkich dbających o linię i zdrowie. Korzystnie wpływa na przemianę materii i pracę nerek, poprawia funkcjonowanie systemu nerwowego. Hollywood zajada

I tu będę miała takie te
Zielone tortille z bobem 163

jedynie 100 stopni, bo w takiej wrze woda i koniec. :)  Odkąd zagościł w mojej kuchni, wykorzystuję go codziennie do gotowania różnych rzeczy i muszę Wam przyznać, że bardzo szybko się polubiliśmy. Obiad w 30 minut, który nie jest makaronem? Tak! To możliwe! :)  Przejdę już może do gotowania wspomnianego bobu. Otóż, bób gotuje się 1 minutę(...)momentu uzyskania odpowiedniego ciśnienia w naczyniu, gotujemy bób 1 minutę. Następnie wypuszczamy parę, otwieramy, odcedzamy i jemy! Oprócz bobu saute, możemy przygotować zielone tortille, które są wspaniałym rozwiązaniem na kolację dla całej rodziny. Potrzebujemy: 4 tortille 2 szklanki ugotowanego bobu 8 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 garści świeżego szpinaku serek caprese (typu włoskiego) 3 łyżki oliwy z oliwek

MamaOskarka
Delikatne placuszki z maślanką i jabłkiem 178

plackami zawsze mam problem. Jaki? Bo pasują i na śniadanie i na obiad i na kolację. I teraz w lato, chciałoby się to wykorzystywać I tak u nas w lato placki zjadamy pod różnymi postaciami. Od tych tradycyjnych z owocami czy cukrem pudrem po placki z bobu czy cukinii. Każde dobre na swój sposób. Na słodko lub wytrawnie. Dzisiaj zapraszam(...)maślance z dodatkiem startego jabłka. Pozostało mi maślanki z porannego koktajlu, więc trzeba było coś wykombinować z nią, a że mąż zapowiedział się, że wraca głodny, pomysł był szybki…. placki ! Z plackami jest o tyle fajnie, że zwykle nie ma przy nich większego zachodu. Mieszamy składniki, smażymy, odsączamy na ręczniczkach i wcinamy. Ja pamiętam, że w dzieciństwie

Mieszam w Garnku
Zucchine fritte in pastella alla birra- Smażone cukinie w cieście piwnym 248

wciąga tłuszczu,  a cukinie na długo pozostają chrupkie. Cukinie smażone w cieście choć proste w wykonaniu mogą być bardzo wyszukana przystawką, świetnym dodatkiem do drugiego dania lub ciepłą kolacją. Potem sobie pomyślałam,  ż e w ten sam sposób można smażyć kawałki bakłażana, kalafiora czy karczochów. Cukinie w cieście są moimi ulubionymi, zyskały również przychylną opinię tych, którzy(...)usmażyłam pokrojone w plasterki i słupki cukinie, ale również kwiaty dyni, które udało mi się kupić na targu. Danie wyszło pyszne, lekkie i chrupiące.  Ten bardzo prosty i szybki przepis zaczerpnęłam z książki Tracy Lawson "W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole". Zaintrygowana tą pozycją, wyszukałam w necie recenzje na jej temat. Wszyscy o niej piszą w samych

Mia Cucina Sofieta
Placki z dyni z suszonym szczypiorkiem 140

Takie placuszki na pewno posmakują nie tylko miłośnikom dyni. Są przepyszne i świetnie się komponują z przeróżnymi sosami. Moja córka zajada się nimi ze śmietaną lub

Di gotuje
CZARNY MAKARON Z KREWETKAMI, ŚWIEŻYMI POMIDORAMI I CZOSNKIEM 255

Krewetki smażone na klarowanym maśle, z zeszkloną cebulką, czosnkiem i świeżymi pomidorami. Z papryczką chili, natką pietruszki i odrobiną białego wytrawnego wina, które świetnie podbija smak

cool and minty
Błyskawiczny omlet z gorącą czekoladą 197

Omlet jajeczny z dodatkiem wanilii oraz mlecznej czekolady, która skrywa się wewnątrz omletu, aby po jego ugryzieniu eksplodować gorącą, czekoladową rozkoszą w ustach! 💥 Omlet, zwany również

Kraina Miodem Płynąca
DROŻDŻOWE KAPUŚNIACZKI z porem i grzybami (wegańskie) 231

Kapuśniaczki z drożdżowego ciasta to pyszny pomysł na obiad, przekąskę, czy też kolację. Najlepiej smakują z barszczem. Jeśli jednak nie przepadasz za kapustą lub chcesz zmienić

Via Gusto
Niesamowity gulasz wołowy – z kociołka, flambirowany 270

Jeśli jesteście fanami klasycznego Boeuf Bourguignon ten wołowy gulasz zachwyci Was jeszcze bardziej – jest pełen skondensowanego, niesamowicie mocnego smaku. Kolor i aromat ma fenomenalny! Wszystko przez

Karo in the Kitchen
Czerwone curry z krewetkami (lub kurczakiem) i zieloną fasolką 174

Środek zimy – zachciało mi się curry. Koloru, smaku, lekkości, pełni smaku i aromatu. O kolorowe świeże warzywa trudno, ale z mrożonymi nie ma żadnego problemu. Pasta

Karo in the Kitchen
Tarta z cukinią i kurczakiem 199

Jeśli lubicie cukinię to ten przepis jest z całą pewnością dla Was – tarta z cukinią i kurczakiem. Tarta przygotowana według poniższego przepisu będzie idealnie pasowała

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wielkanocna sałatka warstwowa 795

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś mam dla was propozycję na warstwową sałatkę Wielkanocną, która świetnie zastąpi tradycyjną sałatkę jarzynową. Możecie przygotować ją w 

Marta Gotuje
Sałatka z zieloną soczewicą 149

Pogoda dopisała w ten długi czerwcowy weekend, poczułam już lato i korzystałam z niego ile tylko się dało, łapiąc słońce na wycieczkach rowerowych. Przy okazji złapałam

Bon appetit mon amie
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 254

zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące bezglutenowe gofry i szczerze mówiąc… mogłabym je jeść również na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas :) Gofrowe wspomnienia z dzieciństwa Gofry nieodłącznie kojarzą mi się z latem, morzem(...)mogą zostać przywołane zmysłem smaku czy węchu. I te gofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut

Book of spells
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 337

zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące bezglutenowe gofry i szczerze mówiąc… mogłabym je jeść również na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas :) Gofrowe wspomnienia z dzieciństwa Gofry nieodłącznie kojarzą mi się z latem, morzem(...)mogą zostać przywołane zmysłem smaku czy węchu. I te gofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut

Book of spells