Sałatka znana prawie przez wszystkich i stara jak świat 😉 Ja znam ją od dzieciństwa, odkąd pamiętam gościła u nas w domu na świętach i różnego rodzaju
Kuchnia MagdaLenyLili zobaczyła brukselkę to było ogromne wow! - "mamo, już nie mogę wycymać". Dawno nie mieliśmy brukselki na obiad, a powiem Ci, że zapasy w zamrażarce mam spore. Wystarczył szybki przegląd składników i już wiedziałam, że musi wylądować w zupie. Lila ze smakiem zjadła dwie miseczki zupki z duuużą ilością brukselki. II Danie 16:00 Tortille uwielbiamy nie tylko(...)indyka. Jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś domowej tortilli, albo chcesz przemycić dzieciom kilka warzyw (papryka, pomidor, sałata, pietrucha, duuuużo pietruchy) to zachęcam! Tortilla to był nasz obiad i kolacja zarazem. Oprócz tego wzięliśmy ze sobą sok wyciśnięty z pomarańczy i jabłek. Dla przypomnienia napiszę, że Lila ma 2 lata i 10 miesięcy. Jeśli podoba Ci się ta seria
lady-och-mistrzyni.blogspot.comWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżówki z śliwkami i kruszonką. Zrobiłam je z mrożonych śliwek, w sezonie możecie zrobić je ze świeżych
Marta Gotujepostną Wigilię, to inni pieką ogromnego indyka? Dlaczego, choć świętujemy Boże Narodzenie, to robimy to zupełnie inaczej? Pamiętam swoje pierwsze Święta we Francji. Podczas gdy my zasiadaliśmy do odświętnej kolacji - u sąsiadów było coś na wzór prywatki. Na naszych stołach gościły zupełnie inne dania. Po jakimś czasie i ja zaczęłam modyfikować wigilijne menu. Odważniej podchodziłam do tradycyjnych dań. Nadal(...)tylko z kuchni francuskiej, ale też z angielskiej. I w ten oto sposób wśród świątecznych słodkości znalazł się któregoś dnia pudding. Pierwszy raz powstał bardziej z ciekawości, ale szybko okazało się, że zyskał swoich zwolenników i dziś wśród bożonarodzeniowych deserów ma już swoje stałe miejsce. Wilgotny, lekko słodki, o konsystencji budyniu, wypełniony suszonymi owocami i migdałami. Zupełnie inny niż
Przysmaki KarolkiProste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie
Cztery Fajeryniczym wygrana w konkursie, w którym główną nagrodą było przygotowywanie posiłków dla wygłodniałej rodziny Chyba jeszcze nigdy stanie przy garach, nie sprawiało mi tyle frajdy… Śniadania, obiady, desery, kolacje…? Ooo taak! A całą tę bezgraniczną przyjemność i radość z pobytu w kuchni, zawdzięczam mojej nowej, niezawodnej, przewspaniałej patelni WOLL Szafir W swojej pracy jest nieoceniona, a ja oczarowana(...)nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii podczas gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności). Patelnia posiada grube dno, nagrzewa się szybko i równomiernie wewnątrz naczynia, dzięki czemu przygotowywanie posiłków jest szybsze, efektowniejsze, a co za tym idzie – oszczędzamy swój czas i energię ( zarówno naszą jak i elektryczną ). Patelnia
NiePieprz.pljabłkiem. W sytuacji kryzysowej na obiad wjeżdża najprostszy makaron – z pomidorkami lub z samym pesto. Gdy nie mam pomysłu na drugie śniadanie to zawsze stawiam na muffinki. Są szybkie w przygotowaniu i można je przygotować praktycznie z wszystkiego. Muffinki u mnie przeważnie występują w wersji słodkiej – z dodatkiem owoców. Czasem przygotowuje je również w wersji wytrawianej, przede wszystkim(...)świecie makaronem, który ratuje życie, gdy czasu na posiłek brak. Tutaj do tej podstawy dołożyłam jeszcze cheddar, który nadaje muffinkom wyjątkowego smaku. Muffinki polecam na drugie śniadanie oraz kolację. Można je z łatwością spakować do lunch boxa i zabrać ze sobą wszędzie Wytrawne muffinki z chedarem i zielonym pieprzem przepis na 6 muffinek 130 g mąki orkiszowej pół łyżeczki proszku
365 dni dookoła kuchniQuiche to rodzaj kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem zalanego masą śmietanowo-jajeczną. Taka wytrawna tarta do wspaniały pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Delikatny, kruchy spód + farsz cebulowo-boczkowy tworzy pożywną całość, która nie obciąża jednak zbytnio naszego żołądka :) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki(...)sera żółtego 4 średnie cebule sól pieprz słodka papryka Wykonanie:Spód: Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy zimne posiekane na kawałki masło, jajko i wodę, zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h. Nadzienie: Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Z papryki usuwamy nasiona
Walijskie Pichceniekilku dni "chodził" za mną szpinak. Naoglądałam się różnych szpinakowych pyszności na blogach i postanowiłam sama też coś upichcić. Padło na fritatę, możemy ją potraktować jako lekką kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Pamietajmy, że szpinak lubi czosnek i dużo pieprzu ! Frittata ze szpinakiem Składniki: 300 g świeżego szpinaku 6 jajek 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, świeżo(...)rogrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek i pokrojony szpinak. Smażymy przez 5-6 minut, aż szpinak zmięknie i będzie al dente. W misce ubijamy jajka, podajemy przyprawy i wrzucamy szpinak. Szybko mieszamy, żeby jajka się nam od razu nie ścięły. Masę przelewamy na rozgrzaną i skropioną olejem patelnię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, dopóki wierzch fritaty nie będzie lekko
Kulinarne przygody GatityNaleśniki z plasterkami karmelizowanych jabłek. Dziś zapraszam Was jedne z naszych ulubionych naleśników. W tej wersji można się zakochać. Tak przygotowane jabłka są delikatne i dosłownie
Słodkie okruszkiPoczątkowo ten placek był wielką improwizacją w stylu: może dodam to, albo tyle tego? W ostateczności wyszedł tak pyszny, że już niejednokrotnie gościł na moim stole
Di gotujeTartinki to małe, ozdobne kanapki, idealne jako przekąska na różnego rodzaju imprezy. U mnie tartinki w wersji mięsnej w trzech rodzajach: z pasztetem i różnego rodzaju
Kuchnia MagdaLenyNa moim talerzu zagościła kolorowa sałatka z bobem i truskawkami. Ta sezonowa pyszność jest doskonała na upalne dni. Świetna też jako lunch do pracy. Bób oraz
Poezja smakuNie myślcie, że u mnie w domu jada się tylko słodkości;) Grudzień zaczynamy przepisem na sałatkę z porów. W ubiegły piątek naszła nas ochota na
Krakowskie smaki AniTak jak wczoraj zapowiedziałam, przyszedł czas na krewetki. Danie to było długo przez nas oczekiwane a z braku odpowiedniej chwili jakoś nie miałam okazji go zrobić
sierotka maRysia w kuchni