małe, sprawdzą się jako przekąska na imprezy w większym gronie. Będą także idealne na obiad, który można wziąć ze sobą w pojemniku do pracy czy szkoły . Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą Ciasto 300 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 125 ml letniej wody ((1/2 szklanki)) 2 łyżki oleju 7 g suchych drożdży ((1 opakowanie)) 1 jajko 1 żółtko jajka(...)łyżeczki soli 2 łyżeczki sezamu Farsz 400 g szpinaku ((świeżego lub mrożonego)) 270 g sera feta ((1 opakowanie)) 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, papryka Ciasto Mąkę wymieszaj z drożdżami w misce, dodaj sól i jajko, a na końcu olej. Następnie mieszając składniki dodawaj powoli ciepłą wodę (najlepiej stopniowo). Ciasto ugniataj do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeśli zbyt mocno się
Przepisy na widelcuSkładniki (na 4 porcje) - szpinak (ok. 150 g), - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - ząbek czosnku, - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g), - 500 g ziemniaków ugotowanych i rozgniecionych praską (ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, powinny być zimne), - 125 g mąki pszennej typ 500 + do podsypania, - 20 g mąki ziemniaczanej, - jajo (ok. 50 g), - przyprawy: sól. Sposób przygotowania 1. Szpinak podsmażamy(...)oleju. 2. Do szpinaku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i dusimy aż odparuje cała woda. 3. Szpinak łączymy z jogurtem i blendujemy na gładką pastę. 4. Łączymy ziemniaki ze szpinakiem, mąką, jajem, szczyptą soli i krótko wyrabiamy ciasto. 5. Z ciasta formujemy wałek i kroimy ukośnie. 6. Kopytka gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 2-3 min. na wolnym
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachziemniaków 2 łyżki masła 1/3-1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 1 jajko 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mąki Na dzienie 150 g wędzonego łososia 100 g szpinaku 3 jajka 1 szklanka jogurtu ½ opakowania serka typu Almette 2-3 łyżki tartego parmezanu ½ łyżeczki tymianku lub innego suszonego zioła 1/3 łyżeczki soli Pieprz Olej do nasmarowania formy do pieczenia Przygotowanie(...)Wyjmij ciasto i odstaw na czas przygotowywania nadzienia. Podczas pieczenia środek ciasto mocno się nadmie. Kiedy wyjmiesz foremkę z piekarnika, dociśnij lekko ciasto, tak żeby opadło. Krok 3 Umyj szpinak. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią szpinak i smaż na dość dużym ogniu, aż szpinak zwiotczeje i zmięknie. Przełóż go durszlak o odciśnij z wody. Krok 4 Wbij do miski
Niedzielny kucharzziemniaków 2 łyżki masła 1/3-1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 1 jajko 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mąki Na dzienie 150 g wędzonego łososia 100 g szpinaku 3 jajka 1 szklanka jogurtu ½ opakowania serka typu Almette 2-3 łyżki tartego parmezanu ½ łyżeczki tymianku lub innego suszonego zioła 1/3 łyżeczki soli Pieprz Olej do nasmarowania formy do pieczenia Przygotowanie(...)Wyjmij ciasto i odstaw na czas przygotowywania nadzienia. Podczas pieczenia środek ciasto mocno się nadmie. Kiedy wyjmiesz foremkę z piekarnika, dociśnij lekko ciasto, tak żeby opadło. Krok 3 Umyj szpinak. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią szpinak i smaż na dość dużym ogniu, aż szpinak zwiotczeje i zmięknie. Przełóż go durszlak o odciśnij z wody. Krok 4 Wbij do miski
Niedzielny kucharzpowoli zaczyna tężeć. Dopiero później zaczynam robić warstwę śmietanowo-jogurtową kiedy galaretka jest już prawie stężała. Później idzie jak z płatka. Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku (waga przed rozmrożeniem) lub świeżego szpinaku 3 jajka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa kiwi z galaretką: 1 kg kiwi(...)śmietanki kremówki 400 g jogurtu naturalnego/greckiego 3-4 łyżki cukru pudru do smaku 2 opakowania galaretki agrestowej/cytrynowej + 250 ml wody Do dekoracji: owoce granatu lub owoce leśne Przygotowanie: Ciasto: Szpinak rozmrozić na gęstym sicie lub rozmrozić podgrzewając go w rondlu. Porządnie odcisnąć. W przypadku świeżych liści - szpinak umieścić w garnku, wlać odrobinkę wody i pogotować około 2-3 minuty
Kocham..lubię..gotuję..Zdrowy mus brzoskwiniowy ze szpinakiem to przekąska świetnie pasująca na drugie śniadanie albo podwieczorek. Jest zdrowa, dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Możecie dodać do niej odrobinę więcej wody, spowoduje to, że powstanie Wam pyszne smoothie. Składniki 2 garście liści szpinaku 2 brzoskwinie 1/3 ananasa (świeżego) 1/3 szklanki wody Zdrowy mus brzoskwiniowy ze szpinakiem – przepis Brzoskwinie pozbawiamy pestek i kroimy(...)mniejsze kawałki. Ananasa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce wraz ze szpinakiem i odrobiną wody przekładamy do blendera i blendujemy do powstania musu. Smacznego! Artykuł Zdrowy mus brzoskwiniowy ze szpinakiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zmarszczki. Pogłębia tylko te w kącikach ust, bo jak się nie uśmiechać na myśl, że właśnie robisz to co kochasz. Upieczony tost z ciemnego pieczywa, duszony na winie szpinak z fetą, pyszny, kremowy omlecik, oliwki i pomidorki to danie, które kształtem przypomina bryłę idealną, smakiem pewną doskonałość, pachnie tak, że masz ochotę zjeść bez zastanowienia. I właśnie(...)spragniony zapachów, smaków i czegoś w ustach, niemal eksploduje po włożeniu pierwszego kęsa na język. Składniki (na 2 porcje): 2 kromki żytniego pieczywa na zakwasie garść szpinaku 50 g sera feta 3 jaja olej rzepakowy do smażenia pomidorki koktajlowe lampka białego wina masło do smażenia szpinaku oliwki zielone sól, pieprz Jajka wbij
Mango PapajaMakaron ze szpinakiem, to dobry pomysł na pyszny i błyskawiczny obiad po pracy. Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy nie mamy czasu lub chęci na długie stanie w kuchni. W czasie, gdy gotuje się makaron, krótko podsmażamy czosnek i cebulkę. Dodajemy szpinak, a po chwili dolewamy śmietankę i dosypujemy gorgonzolę. Na koniec mieszamy z ugotowanym makaronem. Aby sos był lżejszy(...)gotowania makaronu i dodać do gęstniejącej śmietanki. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 150 g makaronu, np. penne, fusilli 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy (lub masła) 200 g szpinaku 1/3 szklanki śmietany 30% 50 g sera gorgonzola sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 1/4 szklanki wody
cool and mintymnie to nie dziwi, bo jest pyszne. Choć smakiem arbuza nie przypomina, nawiązuje do niego kolorystycznie. Ciasto szpinakowe ma śliczny zielony kolor (zwłaszcza, gdy do jego przygotowania wykorzystamy świeży szpinak baby), jest wilgotne i obłędnie pyszne. I jeszcze ważna informacja dla sceptyków – szpinaku nie czuć wcale a wcale. Każdy kto próbował ciasta „Leśny mech” będzie wiedział(...)tutaj spasowała <3 Przygotowując to ciasto nawet w połowie nie przypuszczałam, że będzie mi AŻ TAK bardzo smakować. A Wy robiliście je już? Ciasto: 250-270 g świeżego szpinaku (baby) 2 duże jajka 1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków 1/2 szkl. oleju 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki
Smaki Na Talerzulubi makaronów? U mnie w domu nie uświadczy się takiego człowieka. Więc makaron w każdym wydaniu jest idealnym pomysłem na obiad. Ostatnio przygotowałam szybką wersję tagiatelle z boczkiem i szpinakiem w sosie serowo szałwiowym. Do przygotowania obiadu dla 4 osób potrzebujemy: 500 g dobrej jakości makaronu Tagiatelle 200 g surowego boczku wędzonego 200 g serka topionego śmietankowego 300 g świeżego(...)szpinaku 2 ząbki czosnku 2 gałązki listków szałwii sól pieprz Sos Przygotowanie sosu zaczynamy od posiekanie w drobną kostkę boczku oraz czosnku. Na gorącą patelnię przekładamy boczek i podsmażamy na złoto. Jeżeli wytopi się sporo tłuszczu z reguły go odlewam, żeby sos nie był zbyt tłusty. Do zarumienionego boczku dodaję posiekany czosnek i krótko podsmażam. Następnie dokładam na patelnię wcześniej
Cookery.plDziś podzielę się przepisem na ekspresową potrawę z pieczoną papryką w roli głównej. Polecam Składniki na 2 porcje: – 2 duże papryki – 100g kaszy kuskus – 200g świeżego szpinaku – 1 puszka tuńczyka w oleju – 40g twardej mozarelli – 1 cebula czerwona – 2 ząbki czosnku – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca, sól, pieprz(...)ułożyć papryki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Olej z tuńczyka wlać na patelnię i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać szpinak i smażyć przez około 7 minut. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę kuskus i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę wody, przyprawić, wymieszać, przykryć pokrywką i gotować przez około
Smaki Armineminuty. Dodaj posiekane zioła, kozi ser, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podawaj. Podwieczorek: Bezglutenowe Ciasto Bananowe Putka + garść borówek Kolacja bezglutenowa: Zapiekanki z pieczarkami, szpinakiem i żółtym serem Składniki / na 2 porcje: cebula - 1 mała sztuka pieczarki - 4 sztuki - 150 g oliwa - 1 łyżka wędzona lub słodka papryka - 1/2 łyżeczki sól, pieprz szpinak baby(...)kromek żółty ser - 30 g pomidor - 1 sztuka Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki na plasterki. Na patelni na oliwie podsmaż cebulę oraz pieczarki, dodaj szpinak i smaż aż zwiędnie. Dopraw wędzoną lub słodką papryką, solą, pieprzem. Rozłóż pomiędzy kromki chleba z prosem. Na wierzchu posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym
Chilli Czosnek i OliwaNADZIANY SCHAB Z KLUSECZKAMI czyli schab farszem ze szpinaku i sera wypełniony, dodatkowo liśćmi szpinaku i szynką serrano otulony. Z kluskami śląskimi podany i np. z buraczkami czerwonymi zjadany. Soli do mięsa nie dodajemy, bo w serze i szynce ją znajdujemy. Składniki: faszerowany schab: ok. 1700 g schabu, 1 opakowanie serka śmietankowo kanapkowego półtłustego(...)duże garście świeżego szpinaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku A ppetita , 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego A ppetita , 4 garście świeżego szpinaku, ok. 200 g – 250 g szynki serrano w plasterkach, 2 łyżki majeranku, kluski śląskie: 500 g ugotowanych, ugniecionych, zimnych ziemniaków mączystych, 1 małe jajko, ok. 100 g mąki ziemniaczanej, sól do smaku, ponadto: masło, pieprz czarny
Moniki SmakołykiPYZY Z KASZY JAGLANEJ ZE SZPINAKIEM Aby przyrządzić pyzy z kaszy jaglanej będzie Ci potrzebne: Szpinak liście ok 500 gram 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 180 gram serka mascarpone Oliwa z oliwek 1 szklanka kaszy jaglanej 4 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych 1 jajko Sól Pieprz Curry Suszone pomidory Pyzy z kaszy jaglanej ze szpinakiem to proste. Szpinak oczyszczamy, płuczemy(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy do niej pokrojona w drobna kostkę cebulkę. Ścieramy czosnek i dodajemy do cebuli. Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy zblanszowane i posiekane liście szpinaku. Mieszamy, chwilę dusimy pod przykryciem a następnie dodajemy serek mascarpone i znów całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem po czym odstawimy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko
Markowy smakcukinii 100 g sera żółtego, najlepiej wędzonego 3 papryczki chili + jalapeños 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego garść koktajlowych pomidorków garść szpinaku opcjonalnie; kapary i oliwki oliwa z oliwek, masło przyprawy: sól, pieprz, chili, papryczka słodka, oregano INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA PLACKI TORTILLA 1 Przygotuj tortillę (pomiń ten krok, jeśli kupiłeś(...)tarce o grubych oczkach. 6 Cukinię, pomidorki i papryczki pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Dodaj pokrojone warzywa do kurczaka i smaż aż zmiękną. Na koniec dodaj szpinak, niewielką ilość masła do smaku, opcjonalnie oliwki i kapary, i wymieszaj wszystko z jogurtem naturalnym i oregano. Tak przygotowany farsz dopraw w razie potrzeby na ostro. QUESADILLA 7 Na suchej patelni
A to pestka