Zapiekanka rybna ze szpinakiem i makaronem to trochę taka zapiekanka resztkowa, powstała z czyszczenia lodówki po świętach. Nie oznacza to oczywiście, że zrobiona została z nieświeżych produktów, tylko z produktów, które zostały w małych ilościach po przygotowaniu potraw świątecznych. Zostało mi kilka filetów rybnych mrożonych, kilka kostek mrożonego szpinaku, trochę ugotowanego makaronu z obiadu. Postanowiłam to wszystko połączyć(...)powstało pyszne danie obiadowe, czyli zapiekanka rybna ze szpinakiem i makaronem w śmietanowo - serowym sosie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 filety rybne mrożone 3/4szkl. makaronu np. falbanki, świederki 8 kostek mrożonego szpinaku (brykiet) 0,5szkl. śmietany 30% 1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej + do panierowania sól, pieprz 1 ząbek czosnku olej do smażenia ok. 80g żółtego sera
Waniliowe ImprowizacjeSkładniki /2 porcje: Ciasto – 1 jajko – 200 ml mleka bez laktozy – 250 g mąki ryżowej – 1 łyżeczka oleju – szczypta soli Farsz – 250 g szpinaku świeżego lub mrożonego – ok.6 suszonych pomidorów – garść posiekanych orzechów włoskich – około 200g sera koziego w plastrach – starta gałka muszkatołowa, sól i czarny pieprz do smaku – 1 łyżka masła lub oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto(...)ciasto ( Jeśli ciasto będzie za grube dodać trochę mleka, jeśli za luźne dodać trochę mąki ). Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 małych naleśników. Szpinak dokładnie myjemy w zimnej wodzie i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli nie używamy zamrożonego szpinaku od razu wrzucamy na patelnię ( wcześniej rozmrażamy). Orzechy i suszone pomidory kroimy drobno. Kozi
I LOVE LIFEUgrillowaną pierś pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wymieszaj razem z ryżem oraz brokułami, dodaj olej i dopraw wg uznania. Obiad Kasza jaglana z pomidorami, szpinakiem, oliwkami i chilli 494,9 kalorii/ 20,3 g białka/ 25,8 g tłuszczu/ 42,6 g węglowodanów/ 6,1 g błonnika Składniki: kasza jaglana - 50 g tofu wędzone(...)pomidory koktajlowe - 100 g szpinak - 2 garście oliwki czarne - 30 g pesto czerwone - 1 łyżeczka olej rzepakowy - 1 łyżka czosnek - 1 ząbek sól, pieprz, chili Tofu pokrój w drobną kosteczkę, połącz z łyżeczką oleju i pesto, dodaj przyprawy - pieprz, chilli, szczypta soli. Odstaw. Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, podsmaż pokrojone wcześniej pomidory
Kuchnia Elliedyni piżmowej 1 młoda cukinia 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany garść rukoli 3 borowiki (świeże lub mrożone) bądź inne ulubione grzyby garść liści szpinaku Śledzie 3 filety śledziowe ½ pora (biała część) 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka octu spirytusowego Dodatki oliwa z oliwek pieprz 1 łyżeczka miodu(...)Pokrój borowiki na kawałki i podsmaż na oliwie na złoty kolor. Dopraw pieprzem. 8 Wystudzone ciasto francuskie: - posmaruj śmietaną z rukolą, - następnie ułóż plastry cukinii, - potem wyłóż świeży szpinak (w książce jest napisane, aby go zblanszować, ale wystarczy go lekko obmyć i posiekać - tak właśnie robiliśmy na warsztatach), dzięki czemu tarta będzie bardziej chrupiąca, - dodaj kawałki zamarkowanego śledzia. - Na koniec
A to pestkanatknęłam się na fajny przepis na szpinakowe kluski podawane z sosem pomidorowym. Początkowo jak zaczynałam je robić rozpadały się podczas gotowania. Jednak im częściej robiłam tym wychodziły zgrabniejsze i szpinak wcale się nie odklejał od ciasta. To co mogę doradzić to to, żeby szpinak był dobrze odsączony z wody. Miałam mrożone liście szpinaku. Jak rozmroziłam je, to zwyczajnie wyciskałam dłońmi(...)Posiekałam i zblendowałam. Ciasto na kluski: * 15 dkg mrożonego szpinaku * 10 dkg mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 jajko * 10 dkg sera białego * przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy * 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystkie składniki zagniotłam i uformowałam wałek podobnie jak na kopytka. Obtoczyłam wcześniej w mące, by się ciasto nie kleiło. Wykrawałam kluseczki w kształcie
Pieprzyć z Fantazjąsezon i dla odmiany zamiast dziś o ogórkach napiszę o czymś zielonym …..ekhem….:P Rzeczywiście wielka odmiana … Ostatnio córka coś kręciła nosem, że zjadłaby coś ze szpinakiem. W sumie nie trzeba wielkiego zachodu, żeby coś wymyślić. Na ogrodzie wyrósł mi pięknie szpinak, to zerwałam słuszną garść liści. Wypłukałam i zblanszowałam. A córka zabrała się za robotę. Zrobiła(...)omlet ze szpinakiem. Tu ukłony w jej stronę, bo mi taki smaczny nigdy nie wychodził. W domu już mam specjalistę od śniadań „na bogato”. Zresztą zauważyłam, że coraz lepiej sobie radzi w walce z garami. Przyglądałam się temu chociaż jak robi ten omlet. Wypada zresztą…;) Wiedziałam, że to fajny pomysł, żeby się nim tu z Wami podzielić
Pieprzyć z Fantazjątych roladek, można dodać coś od siebie. Moja propozycja podania ( z 2 -3 placków tortilli) * 2-3 placki tortilla * serek śmietankowy o smaku suszonych pomidorów (typu Almette) * 10 dkg szpinaku świeżego ( może być również mrożony) * 2 ząbki czosnku * sól * odrobina masła * 5 dkg wędzonego łososia Szpinak zblanszowałam i odcedziłam. Przełożyłam do patelni, na której wcześniej już rozpuściłam masło. Przesmażyłam(...)szpinak i wycisnęłam za pomocą praski czosnek. Odrobinkę posoliłam, ale nie dużo, ponieważ wędzony łosoś zawiera sporo soli. Całość jeszcze chwilkę smażyłam i odstawiłam do ostygnięcia. Tortille posmarowałam serkiem. Wyłożyłam cienką warstwę szpinaku a w samym środku ułożyłam pasek z wędzonego łososia. Całość zrolowałam, zawinęłam w folię aluminiową i wstawiłam na kilka godzin do lodówki. Podczas duszenia się szpinaku
Pieprzyć z Fantazjądorosła młodzież i co powiem to to, że wcinali aż uszy im się trzęsły! Składniki: * 4 placki tortilli * 50 dkg mięsa z kurczaka (np. z uda) * 15 dkg szpinaku * 30 dkg żółtego sera * 3/4 szklanki passaty pomidorowej * 2 ząbki czosnku * przyprawa gyros * 1,5 szklanki mleka * gałka muszkatołowa * sól * masło * olej * mąka * bazylia, oregano Zrobiłam sos beszamelowy. Masło(...)soli i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Wymieszałam i odstawiłam. Usmażyłam mięso z kurczaka. Mięso z kurczaka pokroiłam w drobne kawałki, pokropiłam olejem i posypałam przyprawą gyros. Wymieszałam. Usmażyłam szpinak. Na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła i wyłożyłam liście szpinaku. Odrobinę posoliłam i dodałam przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Smażyłam szpinak dotąd aż zmniejszył objętość na patelni. Zaczęłam układać
Pieprzyć z FantazjąPrzychodzę do Was z propozycją na niezwykle smaczny i sycący obiad. Makaron ze szpinakiem i kurczakiem, to szybkie danie, które pokocha wiele osób. Jest idealne dla wielbicieli makaronów, ale nie tylko . Danie dopełnia smak czosnku, parmezanu i śmietanki. Świetnie smakuje również w wersji bez mięsa, dlatego polecam wypróbować obie i wybrać swoją ulubioną . Makaron z kurczakiem i szpinakiem 2 filety(...)kurczaka ((400 g)) 200 g makaronu ((dowolnego)) 450 g szpinaku mrożonego ((lub świeżego)) 200 g śmietany 18% 20 g tartego parmezanu 3 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, do kurczaka, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Makaron ugotuj al dente. Kurczaka umyj i pokrój w drobne kawałki. Następnie włóż na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą i smaż do zarumienienia. Dopraw przyprawą
Przepisy na widelcubędą ugotowane do miękkości dodajemy tahini, zalewamy całość passatą pomidorową, blendujemy na gładką masę i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem. Ciecierzyca z anchois i szpinakiem Jak zrobić pożywny obiad w 5 minut? Wystarczy puszka ciecierzycy, szpinak i umami z anchois. Nie trzeba nawet tak dużo kroić. Składniki: cebula – obrana i pokrojona w piórka(...)ząbki czosnku – obranego i przetartego przez praskę pół paczki szpinaku baby – umytego i odsączonego puszka ciecierzycy – odsączona z zalewy 6 filecików anchois i łyżka oliwy ze słoika po dużej szczypcie kuminu, pieprzu, słodkiej papryki i zataru łyżka octu jabłkowego łyżka sosu sojowego Przepis na ciecierzycę z anchois i szpinakiem Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym lub oliwie. Dodać
Ugotowane pozamiataneWyborna w smaku, doskonała jako przekąska. Może mile zaskoczyć szpinakowych niejadków, ponieważ smak szpinaku zostaje zniwelowany dodatkami. U mnie znika natychmiast Wymiar blachy 28 x 36 cm Co potrzeba: 450 g mrożonego, posiekanego szpinaku, 2 opakowania serka śmietankowego Almette, 4 jajka, 3 duże ząbki czosnku, 150 g wędzonego łososia w plastrach, sól, pieprz Wykonanie(...)patelni roztapiamy masło, dajemy zamrożony szpinak, całość podgrzewamy na małym płomieniu, aż do rozmrożenia się szpinaku. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, mieszamy, smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy pianę ubitą na sztywno, mieszamy dokładnie, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, wkładamy do nagrzanego piekarnika
Bułka z Chlebemrobimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy dynię. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i jednolite. ZIELONY MAKARON - do ciasta dodajemy purée ze szpinaku, pokrzywy, bazylii, szałwii lub mięty . Składniki: 500 g m ą ki 250 g świeżego szpinaku 4 jajka szczypta soli Przygotowanie: Szpinak obieramy, myjemy i gotujemy(...)minut na małym ogniu w bardzo małej ilości wody. Szpinak odsączamy, drobno siekamy lub mielimy. Szpinak nie powinien być zbyt wodnisty. Możemy go odsączyć na sitku, gdy jest taka potrzeba. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy
La grande e la piccola cuocawykonania, zero bawienia się w robienie ciasta. W tym przepisie wyjątkowo pasuje ciasto francuskie – jego maślany, słodki smak idealnie kontrastuje z słonym, wyrazistym łososiem. W dodatkach znajdziemy też szpinak, aby było zdrowiej oraz czosnek, nieodłączny partner do szpinaku. Ciągnącego, zapieczonego sera też nie może w tej tarcie zabraknąć. Wszystko to sprawia, że nie można się tej tarcie oprzeć, musicie(...)upiec. Składniki (na formę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 200g plastrów wędzonego łososia opakowanie świeżego szpinaku kulka mozzarelli 2 duże jajka 200ml śmietanki kremówki 1 mały ząbek czosnku sól i pieprz do smaku cząstka cytryny do skropienia – opcjonalnie Umyty szpinak siekamy z grubsza, przekładamy go na patelnię i smażymy, aż zwiotczeje i odparuje – około
Smaczna Strona