Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to ciekawie prezentujące się danie chociażby ze względu na swoją barwę. Szpinak z założenia nie jest moim ulubionym dodatkiem w kuchni, jednak odpowiednio doprawiony, z dodatkiem serków śmietankowych smakuje genialnie, a w połączeniu z kurczakiem i makaronem tworzy smaczną, pożywną potrawę. Makaron z Kurczakiem i Szpinakiem - Składniki: ok. 400 g makaronu podwójna pierś(...)kurczaka przyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, pieprz, przyprawa do kurczaka olej opakowanie mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 1,5 szklanki mleka 4 serki topione śmietankowe typu kiri (po 50 g każdy) przyprawy: tymianek, czosnek, bazylia, chili, zioła dalmatyńskie, pieprz, sól żółty ser do posypania Makaron z Kurczakiem i Szpinakiem - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy
Słodka StronaRewelacyjna tarta, której smaki urzekną niejednego smakosza. Aromat przyprawionego czosnkiem szpinaku połączona z charakterystycznym w woni serkiem brie oraz mozzarellą, całość złamana wyrazistym w smaku soczystym kurczakiem, a wszystko w chrupiącym, złocistym cieście francuskim - prawdziwa uczta dla podniebienia. Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku(...)opakowanie ciasta francuskiego 400 g mrożonego szpinaku duża cebula 4 ząbki czosnku 200 g mozzarelli 3 rozbełtane jajka 100 g serka brie 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Sposób przygotowania: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany
Słodka StronaNaleśniki uwielbiam, szpinak też. Naleśniki ze szpinakiem to niebo w gębie :) Szybko się je przygotowuje, więc są idealną potrawą na zabiegane dni. Naleśniki smażę według >tego przepisu< . Do przygotowania szpinaku użyłam: szpinak - tym razem mrożony, ale najlepiej świeży. Nie kupuję tzw. tafli szpinakowych mrożonych, gdyż jest to zmielona paćka zawierająca same "śmieci" i masę piasku. Jeśli(...)łyżki masła , 2 ząbki czosnku , gałka muszkatołowa - świeżo zmielona najlepiej, gdyż zmielona wcześniej i trzymana w torebce bardzo szybko traci swój aromat; ewentualnie 1 serek topiony , sól , pieprz . Szpinak udusić na maśle. Kiedy będzie miękki dodać serek topiony, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać, chwilę jeszcze poddusić. Serek topiony nie musi dokładnie się rozpuszczać. Na usmażonych naleśnikach rozsmarować szpinak (taką
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszna domowa lasagne ze szpinaku, doprawionego gałką muszkatołową i czosnkiem oraz z cukinią ze szczyptą oregano. Zamiast tradycyjnego beszamelu przygotowałem sos z mascarpone, szalotek i gorgonzoli, która nadaje odrobiny pikanterii. Jest absolutnie genialna! Składniki (na 4 lasagne): 16 płatów makaronu do lasagne 900 g szpinaku (mrożonego w liściach) 2-3 cukinie 250 g mascarpone 75 g gorgonzoli 2 żółtka(...)ząbków czosnku, starte 2 szalotki gałka muszkatołowa pół łyżeczki oregano (suszone) świeżo mielony pieprz sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Szpinak podusić na patelni z odrobiną oliwy. Gdy będzie już miękki przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem (3-4 ząbki). W miseczce rozbełtać żółtka z 2 łyżkami mascarpone. Dodać do szpinaku i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia po 3 minutach
Food Squarewiemy jak smakuje np. pizza. Wiemy to na tyle dobrze, że lecimy mocno z tematem i dajemy się ponieść. Dziś np. w całym domu pachnie "piekielnie dobrą" Pizzą ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, dużą ilością cebuli i dipu czosnkowego, doprawioną iście diabelsko! Chilli, oregano i maleńkie pomidorki . A ten cały urodzaj ułożony został na bezglutenowym, owsianym cieście (tak, jest mąka owsiana(...)bezglutenowa). SKŁADNIKI: /FARSZ: - Szpinak świeży, 1/3 opakowania, - Pieczarki, 1/2 opakowania, - Papryka Czerwona, 1 mała - Papryka Żółta, 1 mała, - Ser Żółty, 400 g, - Wędlina z indyka, 200 g, - Cebula, 5-6 białych - Mieszanka "Pomidor, oregano, chilli" Piątnica , na smak, - Pomidorki Igiełki Piątnica , na smak. - Pieprz czarny, - Domowa mieszanka suszonych warzyw, - odrobina oleju, /Dodatkowo DIP CZOSNKOWY DOMOWY /mocno czosnkowy, kremowy
Wypisz WymalujNNKT), których bogatym źródłem są ryby morskie (w tym łosoś) pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym odkładaniu się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych. Natomiast szpinak jest doskonałym źródłem naturalnych roślinnych przeciwutleniaczy: β-karotenu, witaminy C oraz luteiny, które przeciwdziałają wolnym rodnikom, a tym samym zapobiegają procesom starzenia się oraz powstawania komórek nowotworowych. Oprócz przeciwutleniaczy szpinak(...)dostarcza do naszego organizmu potas, który razem z magnezem reguluje pracę serca i przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu.Kobiety w ciąży powinny wzbogacić swoją dietę w szpinak, ze względu na zawarty w nim kwas foliowy - zapobiega on powstawaniu wad układu nerwowego u płodu. Zatem, na zdrowie! SKŁADNIKI: dla 4 - 6 osób. Naleśniki: 300 g rozdrobnionego szpinaku 1 ząbek czosnku
W kuchni Katiedużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha! Składniki: 500 g filetów z dorsza 100 g niebieskiego sera pleśniowego 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól pieprz Szpinak: 400 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki wody sól pieprz Przygotowanie: Szpinak umyć, osuszyć i pokroić(...)większe kawałki. W garnku podgrzać masło, dodać drobno posiekany czosnek i lekko zrumienić. Dołożyć szpinak, wodę i podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić solą i pieprzem. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać rybę i smażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Pod koniec smażenia
Oryginalny smakbyło mało - karmimy nim innych. Jak dodamy, że po tym torcie i tak zjemy deser to pewnie nikt się nie zdziwi. Na wspólne ucztowanie zaprosiłyśmy do naszej kuchni szpinak, dużo czosnku, łososia i wspaniały, kremowy serek " Arla Apetina - Czosnek i Zioła ". Nasi "goście" wpadli (jak smurfy w sidła Gargamela) ze "znajomymi". SKŁADNIKI: * Biszkopt Bezglutenowy: - jajka, 4 - szpinak liściasty(...)zwykły proszek do pieczenia/ * Dodatki: - Serek ARLA APETINA, kremowy - "Czosnek i Zioła", - główka czosnku, - łosoś wędzony 200 gram - koperek, - oliwki zielone i czarne do dekoracji WYKONANIE: /Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy i szatkujemy./ 1. Całe jajka ubijamy, powoli dodajemy domową mieszankę suszonych warzyw i łyżeczkę cukru - nadal ubijamy. 2. Gdy już mamy gęstą, puszystą konsystencję strumyczkiem dolewamy olej. Nadal
Wypisz Wymalujstrzał w 10-tkę. Kusi niespotykanym smakiem i boskim zapachem. Ma w sobie wszystko to, co w kuchni kochamy. Udało nam się na chrupiącym cieście połączyć takie pyszności jak: szpinak, dip czosnkowy, oliwki, sery, cebula ... i " piekło - niebo " - bezglutenową mieszankę , bez której już nie wyobrażamy sobie gotowania. SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE: - 25 dkg mąki, - 1/4 kostki drożdży, - pół szklanki wody(...)więc ilość mąki należy "regulować" obserwując. Ważne, aby to ciasto wyrabiać z ciepłą wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne! SKŁADNIKI NA FARSZ: - szpinak świeży liściasty, - 3 rodzaje sera (2 żółte + mozzarella) - oliwki zielone z papryczką - oliwki czarne - cebula biała - cebula czerwona - wędlina - domowy dip czosnkowy (!) - ZIARENKA "PIEKŁO - NIEBO" WYKONANIE: -ciasto: Rozrabiamy rozczyn
Wypisz Wymalujkupowane w gotowej postaci ze względu na pracochłonność domowej produkcji. Jednak cena, smak i radość z ich samodzielnego przygotowania daje niesamowitą satysfakcję. Spróbujcie sami i zróbcie smażone pierogi ze szpinakiem i białym serem. Przepis jest częścią akcji „Farsz Niepodległości” z okazji obchodów Dnia Niepodległości . Akcja podkreśla, iż dobre jedzenie jest świetnym sposobem uczczenia tak istotnego dla Polaków Święta. DRUKUJ LISTĘ(...)węglowodanów | 29 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. FARSZ (10 min) Na patelnię lub do garnka wlewamy odrobinę oleju, wyciskamy czosnek, dodajemy szczyptę soli i podsmażamy ok. 1 min. Następnie dodajemy szpinak (jeśli macie świeży, trzeba go przedtem opłukać i ewentualnie posiekać), mieszamy i dusimy ok. 5 min. Wyłączamy palnik. Doprawiamy szpinak pieprzem, solą i gałką muszkatołową, mieszamy i próbujemy czy smak
Nerds KitchenPamiętacie przepis na quiche z bakłażanem? Jeśli Wam smakuje ta potrawa, dzisiaj przedstawiam wersję ze szpinakiem :) Składniki i wykonanie ciasta znajdziecie pod linkiem: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Ciasto podpiekamy w temp. 200 stopni ok 10-15minut i przystępujemy do przygotowania nadzienia. Składniki nadzienia: szpinak w liściach (1 opakowanie) 2 papryczki chilli 4 ząbki czosnku ser żółty śmietana duża (400ml(...)jajka przyprawy: sól, pieprz, vegeta, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, koperek, szczypiorek lub przesmażona cebula Szpinak na patelni rozmrażamy na bardzo małym ogniu, dodajemy vegete i przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak się rozmrozi, do składników wsypujemy rozdrobnione papryczki chilli i koperek. Na podpieczone ciasto rozkładamy szczypior lub cebulę, jeśli chcecie również wędlinę (ja użyłam salami, ale bez tego dodatku quiche też jest
Taste Of My DayDziś po raz kolejny proponuję danie z wykorzystaniem dyni, której teraz wszędzie jest pełno i to w doskonałej cenie. Makaron z kurczakiem, grzybami i szpinakiem w przepysznym sosie dyniowym – taka kompozycja zawsze się sprawdza. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, miejcie tylko pewność, że zawsze macie po ręką puree dyniowe Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron(...)kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym (3-4 porcje) Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 pierś z kurczaka, usmażona lub upieczona, pokrojona w kostkę 1 szklanka świeżego/mrożonego szpinaku 1/2 szklanki pieczarek pokrojonych w plastry 2 łyżki masła 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3/4 szklanki śmietanki 30 % 3/4 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki
karmelowyWstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam wcześniej szpinaku... aż coś mnie naszło, postanowiłam kupić i spróbować czy faktycznie jest taki pyszny, jak to niektórzy mówią... a może smakuje jak trawa? Kupiłam, zrobiłam szpinakowy farsz do roladek i nie żałuję... już wiem, że szpinak będzie częstym gościem w moim domu :) Składniki: 500 g mrożonego szpinaku, 1 ser feta, 2 łyżki(...)masła, 1 ząbek czosnku, 2 piersi kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 50 g płatków migdałowych. Przygotowanie: Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy, aż do całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Piersi kurczaka kroimy na cztery części i rozbijamy. Posypujemy z obu stron
Aga w kuchniSzukałam pomysłu na podanie zwykłego szpinaku ( mielony-mrożony).Muszę zaznaczyć , że mnie osobiście ,, zielona breja" na talerzu zawsze smakowała i wolę taki szpinak od tego liściastego. Ale problem mam z tymi z Rodziny , którzy na widok papki na talerzu zielenieją. Młodsi krzyczą- nie lubię , starsi twierdzą, że już w przedszkolu nie lubili. A ogólnie to fuj....Nie dyskutuję(...)robię , podaję, jedzą . Tyle, że kombinuję z nim . A to omlet ze szpinakiem , a to pierożki z farszem szpinakowym , w cieście szpinakowym , z sosem szpinakowym i takie tam. A , że dziś miałam ochotę na normalny szpinak to pozostało tylko jakoś ten szpinak podać. Przypomniały mi się parmezanowe koszyczki . Miałam akurat litewski ser Dziugas bardzo zbliżony smakiem i właściwościami
Buniabaje w kuchnisałatka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Szpinak w połączeniu z owocami truskawek, borówek i nektarynki dodaje świeżości i lekkości, natomiast orzechy włoskie i kozi ser nadają jej wyjątkowego charakteru. Sałatka ze szpinaku i owoców to doskonały wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe i smaczne jedzenie. Może być zarówno daniem głównym, jak i przystawką na przyjęciach. Spróbuj sam i przekonaj(...)się, jak pyszna może być ta kombinacja smaków! Składniki: 100 g listów szpinaku 100 g koziego sera 1 czerwona cebula 250 g truskawek 150 g borówek 1 nektarynka 50 g orzechów włoskich Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Szpinak umyj i osusz. Następnie umieść go w dużej misce. Truskawki i nektarynkę umyj, pokrój
gotuj ze mną