takie upalne dni jak dziś mam apetyt na lekkie dania. Oczarowana Donną Hay i jej książką Fast Fresh Simple upiekłam kieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem. Dodatek mięty i szpinaku z własnej działki dodatkowo podniósł walory smakowe tej szybkiej i prostej potrawy. Powtórzę nie raz:) Kieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem ciasto francuskie 250 g szpinaku (świeżego lub zamrożonego(...)ricotty 2 jajka 1/3 startego parmezanu 1,4 szkl posiekanej mięty 75 g fety sól, pieprz Wymieszać ricottę, posiekany szpinak (jeżeli używamy zamrożonego trzeba go rozmrozić i odcisnąć), miętę, jajka i starty parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto francuskie pokroić na kawałki i zostawiając brzegi wolne na każdym położyć porcję nadzienia. Zawinąć brzegi do środka, ułożyć pokruszoną fetę
Pieguskowa Kuchniadługim weekendzie zdecydowanie mam ochotę na coś lżejszego. Dzisiaj zapraszam na rolowaną lazanię ze szpinakiem, ricottą i karczochami. Wszystko to zapieczone w sosie pomidorowym. Lekko, wiosennie i smacznie. Zamiast ricotty można użyć twarożku z wiaderka, a szpinak polecam mrożony (trzeba go dobrze odcisnąć z nadmiaru wody) . Taka zapiekanka jest świetną propozycją na imprezkę – można ją zrolować dzień prędzej(...)zapiec na kilka chwil przed przyjściem gości:-) ROLOWANA LAZANIA ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I KARCZOCHAMI 8 płatów makaronu na lazanię 0,5 kg sera ricotta 1 jajko 2 ząbki czosnku op. mrożonego szpinaku 1 słoiczek marynowanych karczochów 1/4 szkl parmezanu 1/4 łyżeczki suszonej bazylii szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki płatków suszonej papryki słodkiej op. tartej mozzarelli sól, pieprz SOS POMIDOROWY
Pieguskowa KuchniaTarta ze szpinakiem to pierwsza z tart jaką miałem okazję spróbować i bez wątpienia mój faworyt. Robiłem ją już kilkukrotnie i zawsze smakuje rewelacyjnie. Tym razem przepis na podstawową wersję ze szpinakiem, rukolą i serem pleśniowym. W bogatszej wersji można dodać między innymi suszone pomidory, które także świetnie pasują do tej kompozycji składników. Jeżeli chodzi o ser pleśniowy to warto(...)tego momentu pokochałem tarty. Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła Łyżka oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody Szczypta cukru Szczypta soli Góra: 1 opakowanie świeżego szpinaku (~150 g) Garść rukoli (~20-30 g) 100 g sera lazur lub innego pleśniowego Sos: 3 jajka 300 ml śmietany 12% 30 gram żółtego sera Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta soli Szczypta
Programista w kuchniprzepis to połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Szpinak, pomidorki i kurczak to świetnie dopasowane trio, które w każdej postaci smakuje wspaniale. Tym raziem połączyłam je z makronem. Danie jest pyszne, sycące, niedrogie, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Idealne dla zapracowanych. Dodatkowo to danie świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy jeśli zapakujemy je do pudełeczka Makaron(...)kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami 2 duże porcje Składniki: około 250 g krótkiego makaronu np. orecchiette, muszelki, penne pojedyncza pierś z kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych 200 g szpinaku baby ząbek czosnku ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, curry, mielone ziele angielskie, majeranek, sól pieprz) łyżka oleju/oliwy 2-3 łyżki śmietany kremówki 30% garść tartego
PatiGotujefrancuskie bo można wyczarować z niego smakowite desery, jak i dania wytrawne. Oto niebanalny przepis na łososia z wykorzystaniem ciasta francuskiego...warkocz z ciasta francuskiego z pieczonym łososiem i szpinakiem. Danie proste, ale zachwyca wyglądem i smakiem. Do tego sałatka ze świeżych warzyw i mamy lekki obiad lub kolację w niecałą godzinkę 😉 Składniki: 300 - 350 g fileta ze świeżego łososia(...)mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 op. ciasta francuskiego 1 jajko sól, pieprz przyprawa do ryb zioła prowansalskie Wykonanie: Filet z łososia myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do ryb, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 12-15 min. Następnie oddzielamy rybę od skóry. Szpinak wykładamy
Kuchnia MagdaLenyPomysł na niedzielny obiad - kotlety mielone z indyka faszerowane szpinakiem i serem mozzarella polane sosem pieczeniowymi i podane z młodymi ziemniakami. Proste i pyszne połączenie smaków :) Zachęcam do przygotowania! Składniki na 4 porcje (1 kotlet = 1 osoba): 250 g mięsa mielonego z indyka 1 mała czerstwa kajzerka 1 jajko (rozmiar s lub m) 1 łyżeczka przyprawy suszonych pomidorów wraz(...)dodatkiem czosnku sól, pieprz 1-2 łyżki masła klarowanego do smażenia bułka tarta do obtoczenia farsz 100 g świeżego szpinaku 3-4 łyżki startego sera, np. mozzarella 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła klarowanego Czerstwą kajzerkę zalać wrzącą wodą (do wysokości bułki) i odstawić. Gdy bułka zmięknie to odsączyć nadmiar wody. Do miski przełożyć mięso, wbić jajko, dodać bułkę
Ugotowaćjuż wiecie mam słabość do makaronu Więc generalnie moje tygodniowe menu nie może obejść się bez makaronu! Tym razem postawiłam na fusilli z dodatkiem szpinaku i szynki parmeńskiej. Całość wykończyłam śmietanką i parmezanem. Danie jest bardzo proste i można przygotować je w ekspresowym tempie. Dlatego jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które pracują do późna i nie mają siły na przygotowywanie(...)skomplikowanych przepisów. Makaron ze szpinakiem i szynką parmeńską Składniki: 3/4 opakowania makaronu fusilli (świderki) około 250 g świeżego szpinaku 5-6 plasterków szynki parmeńskiej ząbek czosnku 150 ml śmietanki 30% łyżka oliwy z oliwek/masła parmezan (ilość uzależniona od indywidualnych preferencji:) pieprz sól Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną
PatiGotujePyszne gniazdka z ciasta francuskiego nadziane szpinakiem i jajem. Pyszne na ciepło jak i na zimno. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 300 g świeżego szpinaku 125 g ricotty sól,pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła klarowanego 6 jajek suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak odparuje(...)Zestawić z ognia, dodać ricottę. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Ciastem wylepić foremki na duże muffiny formując gniazdko. Do każdego gniazdka nałożyć szpinak, wyszło po ok 1 łyżce na każde gniazdko. Na wierzch wbić jajko i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać
Monia miesza i gotujemasą świetnych przepisów dosłownie na wszystko. Generalnie mogę pozbyć się już z domu wszystkich blenderów, mikserów i tarek :). Poniżej przedstawię Wam przepis na pyszną, łatwą i przyjemną zupę ze szpinakiem i łososiem, którą robi się dosłownie w kilka chwil. Przedstawię w 2 wersjach, na Tefal Cusine Companion i tradycyjną dla osób, które takowego cuda nie posiadają. Zapraszam! Scroll down(...)recipe in English Szybka zupa z łososiem i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 400 g fileta z łososia bez skóry, pokrojonego w grubszą kostkę 4 łyżki masła 1 duży por, posiekany na plasterki 750 ml bulionu rybnego lub warzywnego 400 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 1 duża marchewka pokrojona w plasterki 1/2 szklanki świeżego koperku, drobno posiekanego 1 szklanka
karmelowywłożyć wyrobione ciasto. Przykryć folią spożywczą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Thermomix ciasto – do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał. Przygotowanie nadzienia – szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany drobno szpinak. Smażyć chwilkę, dodać szpinak i smażyć aż powstanie papka ze szpinaku. Dodać ser i smażyć aż ser się
Kuchnia Pokoleńsezonu szpinakowego jeszcze daleko... ale skoro można korzystać z dobrodziejstw mrożonek, to korzystajmy! Chcąc odczarować przez wielu nielubiany szpinak proponuję połączyć go z kurczakiem i makaronem. Efekt gwarantowany! Makaron ryżowy z kurczakiem i szpinakiem Składniki: pół opakowania makaronu ryżowego opakowanie mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym 3 ząbki czosnku filet z kurczaka przyprawy do kurczaka (takie jakie lubisz;) olej(...)jest napisane na opakowaniu, czyli zalewamy go gorącą wodą i zostawiamy na 4-5 minut (zależy czy lubimy twardszy, czy bardziej rozgotowany). Na patelnię (najlepiej wok) wrzucamy zamrożony szpinaki na małym ogniu dusimy około 10 minut, doprawiając solą, pieprzem i czosnkiem. Do przygotowanego szpinaku dodajemy makaron, całość mieszamy i zostawiamy na palniku 2-3 minutki, by makaron przeszedł smakiem
Lawendowe NieboPyszne i szybkie paszteciki z dodatkiem szpinaku z ricottą , to doskonałe połączenie zawinięte w ciasto francuskie :) Nie trzeba przepadać za szpinakiem , aby cieszyć podniebienie tym nadzieniem ;) Mój mąż zajadał się a do szpinaku trzeba go troszkę namawiać ;) . Dzieci zresztą tak samo . Propozycja na ekspresową przegryzkę dla głodnych i dla nie spodziewanych gości , pod warunkiem , że ciasto francuskie(...)szpinak i ricotta w lodówce jest ;) Składniki: 2 op. ciasta francuskiego 1 op. mrożonego szpinaku ząbek czosnku olej sól i pieprz Sposób przygotowania : Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C . Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i rozciąć wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szpinak z posiekanym czosnkiem i dusić do momentu aż odparuje woda . Dodać
Różne smaki w kuchniSzparagi już się pojawiły, wiec i mnie do przygotowania dania skusiły. Łososia 🐟 do nich dobrałam i jeszcze ryż 🍚 na zielono 💚 przygotowałam. Biały ryż ze szpinakiem połączyłam, do którego groszek dołożyłam. Szparagi i ryba 🐟 w piekarniku się grzały ♨, tak trochę wiosennie leniuchowały 😋, a ryż 🍚🍴szybko się gotował, bo na połączenie ze szpinakiem się szykował. Groszek wskoczył(...)smaku do szpinaku, od razu się dogadali i odcieni zieleni, białemu ryżu nadali. Danie niczym wiosna 🌷🌹🌼 - zielona 🌵 🍀 💚, radosna 😄, zdrowie na talerzu poukładane, zostało szybko, ze smakiem pozjadane. Składniki na 2-3 porcje: pęczek szparagów zielonych, ok. 300 g surowego filetu z łososia norweskiego, 2 łyżki musztardy Djon, ok. kopiastą łyżkę ziaren kapary, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
Moniki SmakołykiJeśli szukacie niebanalnego dania na wielkanocny stół to śmiało możecie wypróbować krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą, czyli zupę, która dzięki szpinakowi stała się prawdziwą bombą wartości odżywczych bo szpinak to przecież cenne źródło witaminy K i beta karotenu, C, kwasu foliowego, B1, B2, PP, B6 i E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku(...)manganu. A, i wiecie co? Już nie mogę się doczekać, kiedy wypróbuję ten przepis używając świeżej, młodej pokrzywy zamiast szpinaku. Wykonanie Obierz i drobno posiekaj cebulę. Rozgrzej w teflonowym garnku lub głębokiej patelni odrobinę oleju i wrzuć cebulę. Smaż na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cebula stanie się lekko złocista. Obierz i posiekaj bardzo drobno czosnek
Eat me! Fit me!Kolejna ciekawa propozycja ze szpinakiem z kuchni babci Stasi. Składniki: 1 opakowanie wafli 2 opakowania szpinaku mrożonego rozdrobnionego 25 dag. sera mascarpone 2 łyżki masła klarowanego pieprz biały , sól 6 ząbków czosnku 1/2 szklanki bułki tartej do panierowania 1 jajko olej do smażenia Sposób przygotowania: Rozmrażamy szpinak, odsączamy na sicie, podsmażamy na maśle, dodajemy zmiażdżony czosnek, mascarpone i przyprawiamy(...)smaku solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, aż ser rozpuści się w szpinaku. Gorącym szpinakiem smarujemy każdy wafel i zwijamy w roladkę. Roladę zawijamy w ścierkę i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygnięty wafel dzielimy na 2 cm kawałki. Kawałki panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, po czym smażymy na oleju na złoty kolor z obydwóch stron. Wafle
Z notatnika