Jedz prawdziwe jedzenie! - książka Joulie Montagu - recenzja 166pozytywny sposób wpłyną na nasz organizm. Dowiecie się o efektach medytacji oraz poznacie podstawowe techniki jogi . Książka ułatwi włączyć do codziennej diety: - zielone warzywa liściaste: szpinak jarmuż, botwinę, brokuły oraz kapustę - produkty pełnoziarniste: komosę ryżową, kaszę jaglaną, brązowy ryż, płatki owsiane oraz kaszę gryczaną - zdrowe tłuszcze: oliwę z oliwek, olej kokosowy, oraz olej lniany - naturalne substancje
Di gotuje
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 199tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko i suflet z białej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 207wychodziły, np. zupa krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaronowe zwijańce z dynią i orzechami 210fanfary”. Tadam ; ) Skoro jesień w pełni, to pora na kolejny przepis z dynią. To „coś” podpatrzyłam u Nieesia25 na jej youtubowym kanale. Jej wersja ze szpinakiem przypadła mi do... Źródło
Szybko Tanio Smacznie
15 FIT sałatek do pracy Lunchbox 587trzech sałatkach pojawił się majonez, który śmiało możemy zastąpić jogurtem. Z ciecierzycą Z winogronami w sosie vinegrette Kapuściana w musztardzie Buraczana Z kuskus i łososiem Z młodego szpinaku i rzodkiewki Z jarmużem i jajkiem Białkowa z łososiem Lodowa z oliwkami w czosnku Dynia z pomidorami Pekińska ze śliwką Kalarepkowa Porowa ze śliwką Oczyszczająca warzywno- owocowa Z kaszą jaglaną
Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki z kokosowym twarożkiem. 176Ostatnio naleśniki coraz częściej pojawiają się na śniadanie, obiad lub kolację. W wersji śniadaniowej oczywiście na słodko, na obiad i kolację - na wytrawnie (ze szpinakiem i serem czy z warzywami w stylu meksykańskim). Ciasto naleśnikowe do dzisiejszego śniadania wykonałam z mąki pszennej graham z dodatkiem jaglanej, a same naleśniki nadziałam twarożkiem wymieszanym z prawdziwą wanilią oraz wiórkami
Poranek na słodko
CALZONE Z KURCZAKIEM I SOSEM BESZAMEL 432drożdże instant – 4 gramy sól – 1 łyżeczka – 7 gram olej – ¼ szklanki – 50 ml ciepła woda – 300 ml sos beszamel – najlepiej domowej roboty pierś z kurczaka – 1 sztuka świeży szpinak – 1 garść pieczarki – 4 – 6 sztuk czarne oliwki – 6 – 8 sztuk kukurydza – 2 łyżki ser – 4 plasterki szynka – 2 plasterki przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka jajko – 1 sztuka olej
kuchniabellissima.wordpress.com
Cobb salad, Brodka w Filharmonii Podkarpackiej 246mnie jest smaczniejsza po wymieszaniu wszystkich składników. Możecie je zmieniać wg uznania, pamiętając o grupach: orzechy, warzywa, rośliny strączkowe i nabiał. Składniki: ½ główki sałaty lodowej (lub innej lub szpinaku), porwanej na małe kawałki 1,5 dużej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę 1,5 dużej żółtej papryki, pokrojonej w kostkę 2 miękkie awokado, pokrojone na mniejsze kawałki ½ szklanki czarnych oliwek, można
Qlinarnie i Qlinarnie
Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 273Jest bardzo uniwersalny w zastosowaniu, a w smaku podobny do kapusty, której jest odmianą. Dlatego możemy go stosować m.in. tam gdzie kapustę, chociaż niektórzy zastępują nim również bardzo zdrowy szpinak. Z tym ostatnim ma wspólną cechę tego rodzaju, że podczas obróbki termicznej bardzo mocno zmniejsza objętość. Dlatego jeśli jarmuż np. zapiekamy, jak w przepisie poniżej, koniecznie powinniśmy wziąć
Kulinarna Pokusa
Kiszona brukselka 229Wyobrażam sobie, że mnóstwo osób widząc nazwę przepisu pomyśli ... błeee, okropność. Większość osób, które znam nie lubi brukselki, chyba nawet szpinak nie ma tylu wrogów, co ta mała, śliczna kapustka. Niechętnych brukselce, zapraszam do lektury innych wpisów na blogu, milszych Waszym kubkom smakowym;) A ja uwielbiam brukselkę w każdej postaci, pod warunkiem, że nie jest rozgotowana. Pomysł na kiszenie brukselki
Codziennik Kuchenny
Jarmuż z ziemniakami 188przygotowania jarmużu z ziemniakami była chorwacka blitva. Zachwyciłam się tą prostą potrawą, podaną jako dodatek do grillowanych kalmarów. Chorwaci gotują ziemniaki pokrojone w kostkę wraz z boćwiną lub szpinakiem, przyprawiając oliwą z oliwek i cytryną. Podanie jarmużu z puree ziemniaczanym, to już pomysł Irlandczyków, którzy nadali tej potrawie wdzięczną nazwę - colcannon. Wymieszałam składniki blitvy i calcannon, dodałam trochę czosnku
Codziennik Kuchenny
Dietetyczny krem z zielonych warzyw 155litra bulionu warzywnego (przepis tutaj ) 3 duże liście młodej kapusty (zewnętrzne ciemnozielone liście kapusty) 1/2 kalarepy + liście 1 szklanka liści jarmużu (oddzielonych od grubych łodyżek) lub szpinaku 1/3 brokuła 1/3 pora ( jasnozielona część) 1 duży ziemniak 2 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka cukru sól do smaku kilka łyżek jogurtu naturalnego
Codziennik Kuchenny
Tofucznica, siostra jajecznicy 173można ich kupić w osiedlowym sklepie, ale znajdziecie je w dobrych sklepach ekologicznych lub internetowych. Ten przepis jest wersją podstawową, tofucznicę robiłam również z cebulką, szpinakiem, pomidorami i pieczarkami. Składniki (porcja dla 1 osoby): 100 g tofu naturalnego 1 dymka ze szczypiorkiem 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych 1/4 łyżeczki czarnej soli (Kala Namak) 1/8 łyżeczki kurkumy w proszku
Codziennik Kuchenny
Szakszuka. Jajka sadzone w pomidorach. 297danie kuchni marokańskiej, egipskiej, tunezyjskiej i izraelskiej. Najprościej, to jajka sadzone w ostrym sosie pomidorowym. Szakszuka podawana jest z różnymi dodatkami: cukinią, bakłażanem, szpinakiem, papryką, kiełbaskami. Bardzo lubię szakszukę i często ją jadam na śniadanie. Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który zmieniam na wiele sposobów. Danie warto przygotować tak, aby białka było ścięte, a żółtka
Codziennik Kuchenny
Ramen z makaronem konjac i smażonym tofu 286zupy: 100 g makaronu konjac 60 g tofu 1 łyżka mąki do panierowania tofu (użyłam ryżowej) 2 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 kapusty pok choi (można zastąpić kapustą pekińską, szpinakiem) 1 łyżka wodorostów wakame 1/2 małej papryczki chili szczypiorek 1/2 łyżeczki czarnego lub białego sezamu Przygotowanie: Bulion zagotować i dodać kapustę pok choi. Blanszować przez 3 minuty, następnie przełożyć kapustę
Codziennik Kuchenny