Kawałki kurczaka duszone z dymką, koperkiem, sałatą pekińską i szpinakiem podane w sosie cytrynowym. KURCZAK W SOSIE CYTRYNOWYM SKŁADNIKI 1 kilogram udek z kurczaka; 2 duże (a nawet wielkie) pęczki dymki; 250 gramów liści szpinaku (baby); kapusta pekińska; pęczek koperku; 2 cytryny; 2-3 wiejskie jajka; sól, pieprz; przepis na kurczaka w sosie cytrynowym z warzywami Artykuł Kurczak w sosie
Kuchnia TomkaZapiekanka z dorsza gotowanego oraz z puree ziemniaczanego, kiełbasy chorizo i liści szpinaku. ZAPIEKANKA Z DORSZEM SKŁADNIKI 600 gramów rozmrożonego, bądź wymoczonego bacalhau; 1 litr mleka; 1 kilogram mączystych ziemniaków; 500 gramów świeżych liści szpinaku; 100 gramów paprykowanej kiełbasy (węgierska lub chorizo); masło; gałka muszkatołowa; sól, pieprz; przepis na zapiekankę z dorszem bacalhau Artykuł Zapiekanka z dorszem bacalhau pochodzi
Kuchnia TomkaMakaron podany z pesto przygotowanym z sera, oliwy, liści szpinaku, awokado i czosnku. MAKARON Z PESTO SZPINAKOWYM SKŁADNIKI 200 gramów makaronu spaghetti 300 gramów liści szpinaku 2-3 łyżki startego sera owczego np. pecorino 3-4 łyżki oliwy extra vergine 2-3 ząbki czosnku połowa awokado trochę sera feta sól, pieprz przepis na makaron z pesto szpinakowym Artykuł Makaron
Kuchnia TomkaGotowana biała fasolka wymieszana z przesmażonym boczkiem oraz świeżą papryką, ziemniakami i szpinakiem. BIAŁA FASOLKA Z BOCZKIEM SKŁADNIKI 300 gramów drobnej, suszonej białej fasolki; kilka plasterków włoskiej pancetty; odrobina włoskiej słoniny lardo; 200 gramów liści szpinaku; mała czerwona papryka; 1 duży ziemniak; średnia czerwona cebula; dymka; świeży rozmaryn; listek laurowy; 2 ząbki czosnku; oliwa extra... Artykuł Biała fasolka z boczkiem
Kuchnia TomkaPrzygotuj chrupiące pierogi ze słonecznej greckiej wyspy Kreta. Dzisiaj w wersji ze szpinakiem i bryndzą. PIEROGI KALITSOUNIA SKŁADNIKI 300 gramów mąki pszennej; 200 gramów sera owczego mizithra; kieliszek raki lub wódki; duży pęczek świeżych ziół (natka fenkułu, natka pietruszki, szpinak, mięta); oliwa z oliwek; sól; przepis na kalitsounia pierogi z Krety Artykuł Kalitsounia pierogi z Krety pochodzi z serwisu Kuchnia
Kuchnia TomkaTARTA WEGETARIAŃSKA SKŁADNIKI NA FARSZ DO TARTY 500 gramów świeżego szpinaku 200 gramów świeżego twarogu dymka koperek natka pietruszki kawałek pora (opcja) sól, pieprz SKŁADNIKI NA CIASTO 150 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki pełnoziarnistej płaska łyżeczka suszonych drożdży 2-3 łyżki oliwy 50 ml wódki pół łyżeczki soli około 100 ml letniej wody przepis na... Artykuł Tarta wegetariańska(...)szpinakiem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkamrożonych jagód, mogą być borówki 150 g jogurtu greckiego [całe opakowanie] pół łyżeczki cynamonu Składniki opcjonalne Jeśli chcesz, to możesz go wzbogacić o dodatkowe składniki. Oto kilka ulubionych dodatków: szpinak – świetne źródło potasu i całkiem spore ilości białka, jak na roślinę zieloną, niestety zmienia kolor koktajlu na zielony białko w proszku – bardzo dobrze sprawdza się jako koktajl(...)masła orzechowego dodaje wzbogaca koktajl o tłuszcze i sprawia, że staje się jeszcze bardziej sycący Przygotowanie do blendera kielichowego dodaj najpierw mleko migdałowe (jeśli chcesz przygotować koktajl z dodatkiem szpinaku, to dodaj go teraz, następnie wrzuć truskawki, jagody, jogurt grecki i cynamon blenduj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji – jeśli wolisz rzadsze smoothie, to dodaj trochę mleka lub wody, jeśli
jakszef.pldania z kuchni chińskiej np. makaron ryżowy z piersią z kurczaka, sezonowymi warzywami w słodko-kwaśnym sosie. Dania z nadzieniem z sezonowych owoców oraz warzyw Warzywa sezonowe na przykład szpinak oraz jarmuż, możemy przemycić w farszu do krokietów – podobnie jak świeże grzyby. Farsz możemy także wykorzystać do ciasta francuskiego, bułeczek drożdżowych oraz pierogów . W przypadku pierogów mamy(...)zimą niektóre warzywa możemy przemycić w kotlecie mielonym . Klasyczny kotlet z nadzieniem znany z kuchni greckiej wypełniony jest farszem z sera fety, pomidorów oraz papryki pepperoni. Pomidory możemy zastąpić szpinakiem lub jarmużem. Dania sezonowe gotowane metodą sous-vide Metoda sous-vide umożliwia gotowanie zdrowych potraw. Oprócz dań wytrawnych możemy przygotować smaczne dania na słodko. Najczęściej urządzenie do gotowania metodą próżniową
Przepiski.plsobie dzisiaj do pracy na drugie śniadanie. Też jest to jakiś pomysł! Składniki: przecier pomidorowy lub puszka pomidorów 1 papryka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 szklanki liści szpinaku szczypiorek lub pietruszka szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kuminu Przygotowanie: Paprykę, cebulę kroimy w kostkę i wraz z drobno pokrojonym czosnkiem szklimy na patelni. Dorzucamy(...)szpinak, pomidory oraz przyprawy do smaku. Pozwalamy, aby się lekko wszystko zagotowało i odrobinę zgęstniało. Wbijamy jajka, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż białka się zetną. Shakshuka najlepiej smakuje przyprawiona pietruszką lub szczypiorkiem. Serwujemy ciepłe, ale zimna opcja na drugi dzień jest równie smakowita Smacznego! Artykuł shakshuka najlepsza! Prosty przepis! pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeBeef Perfekcyjna kolacja w 20 minut :) Porcja na 4 osoby Składniki: stek Rib Eye stek New York duży kalafior 400 g świeżego szpinaku ząbek czosnku oliwa czosnkowa cebula sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Oba steki nasmarować oliwą czosnkową i odstawić. Jak przygotować stek? Zamrożone wyciągnij 24 h wcześniej z zamrażarki i włóż do lodówki. Przed przygotowaniem? Stek(...)może być różny i zależy od grubości mięsa oraz temperatury otoczenia. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie czosnkowej podsmaż posiekany czosnek i cebulę, a następnie dodaj szpinak. Dopraw do Samku solą i pieprzem. Steki odstaw aby odpoczęły na ok 2 minuty, możesz podawać w całości lub pokrojone w grube plastry. Dopraw go solą i pieprzem FILM Smacznego
Niezły MłynekBeef Perfekcyjna kolacja w 20 minut :) Porcja na 4 osoby Składniki: stek Rib Eye stek New York duży kalafior 400 g świeżego szpinaku ząbek czosnku oliwa czosnkowa cebula sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Oba steki nasmarować oliwą czosnkową i odstawić. Jak przygotować stek? Zamrożone wyciągnij 24 h wcześniej z zamrażarki i włóż do lodówki. Przed przygotowaniem? Stek(...)może być różny i zależy od grubości mięsa oraz temperatury otoczenia. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie czosnkowej podsmaż posiekany czosnek i cebulę, a następnie dodaj szpinak. Dopraw do Samku solą i pieprzem. Steki odstaw aby odpoczęły na ok 2 minuty, możesz podawać w całości lub pokrojone w grube plastry. Dopraw go solą i pieprzem FILM Smacznego
Niezły MłynekWegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Zobacz więcej przepisów na wegetariańskie słodkości ! A może coś na słono? Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone(...)Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Frittata ze szpinakiem Zupa dyniowa (wegańska) Kotlety z buraka (wegańskie) Quiche z kurkami i serem Krem z brokułów Flaki z koziej brody Pieczone placki z cukinii (keto) Chłodnik litewski z burakami Curry z cukinią Gnocci kalafiorowe Jajeczne placki
WegePrzepisprzekąskę lub rodzinną kolację. Najlepiej podawać je na ciepło, a w towarzystwie podpieczonej bagietki stanowią prawdziwą ucztę. Robiąc pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym możemy do farszu dodać też paprykę lub szpinak w zależności co kto lubi. Moja wersja jest najprostsza. Tak więc takie pieczarki to doskonała przekąska na imprezę i nie tylko! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym(...)farszem napełnić kapelusze pieczarek. Wierzch posypać startym żółtym serem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 15-20 minut. Polecam wypróbować przepis na pieczarki faszerowane szpinakiem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichciproduktach pochodzenia roślinnego. Do cennych źródłem witaminy A zalicza się masło, jajka, mleko i jego przetwory, tłuste ryby, wątrobę i podroby zwierzęce, a także bataty, dynię, jarmuż, szpinak czy rzeżuchę. Z kolei prowitaminę-A znajdziemy między innymi w brzoskwiniach, czerwonej papryce, marchwi, morelach, pomidorach, sałacie, szpinaku, śliwkach czy wiśniach. Znaczenie witaminy A Witamina A, podobnie jak wszystkie inne, jest niezbędna
Z notatnika dietetykamniejszej zawartości żółtek obniżamy jego wartość kcal a 100 g białek to zaledwie 58 kcal! Do zrobienia omleta z białek potrzebujemy: 1 jajko, 100 g białek jaj, garść szpinaku baby, 1/3 papryki czerwonej, kilka plasterków ulubionej wędliny, masło klarowane, sól, pieprz, oregano, papryka słodka Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam posiekany szpinak. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i smażę
Przepis na Dzień Dobry