szpinak - 15265 przepisów (strona:475/1018)

Jajecznica wg Pięciu Przemian ze szpinakiem 154

Zostało mi trochę szpinaku po tym daniu, więc pomyślałam, że zrobię jajecznicę ze szpinakiem, czyli odwrotnie niż kiedyś, kiedy to zrobiłam szpinak z dodatkiem jajka , który to przepis cieszy się, ku mojemu zdumieniu, niesłabnącym powodzeniem na blogu:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Roladki ze szpinakiem i oliwkami 175

Roladki z indyka z nadzieniem szpinakowo-oliwkowym Mięso pokroić w plastry - rozbić, lekko posolić Szpinak udusić. Oliwki posiekać, dodać do szpinaku. Wcisnąć 2-3 ząbki czosnku - w zależności od ilości szpinaku. Dodać serek twarogowy śmietankowy - połączyć - by powstała masa. Farszem smarować mięso, zwijać w roladkę. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Ja użyłam do smażenia olej rzepakowy

kolorowotorcikowo
Placek z ciasta filo z cukinią, szpinakiem i fetą 209

podanych składników wyrobić sprężyste ciasto. Gdy wyjdzie zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste - wody. Ciasto podzielić na 3 kule. Te z kolei cienko rozwałkować. FARSZ: około 350 g szpinaku 1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu ) 180 - 200  g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia pieprz do smaku Oliwę rozgrzać, dodać czosnek drobno(...)pokrojony, następnie szpinak. Dusić 5 minut. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do szpinaku - dusić do miękkości. Dodać pokruszoną fetę - mieszać aż się rozpuści - nie musi zbyt dokładnie Doprawić pieprzem. Farsz zblendować. Formę do tarty lub tortownicę ( śr. około 25 cm ) wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Kłaść placek, smarować farszem, przykryć, posmarować resztą farszu, przykryć. Posmarować oliwą, posypać

kolorowotorcikowo
Cannelloni zapiekane ze szpinakiem 271

Moje pierwsze cannelloni nie prezentuje się może najpiękniej, ale za to smakuje wyśmienicie. Uwielbiam szpinak i jego połączenie z makaronem. Składniki: Sos boloński w torebce 12 sztuk makaronu cannelloni 450 g mrożonego szpinaku (ja użyłam rozdrobnionego) cebula 3 ząbki czosnku 1 krążek sera camembert 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju starty żółty ser do posypania Wykonanie: 1. Sos zrobić(...)zgodnie z napisem na torebce. Zagotować i odstawić. 2. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. 3. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć jeszcze 5 min. 4. Dodać pokrojony w kostkę camembert i śmietanę doprawioną solą i pieprzem. 5. Przestudzoną masę szpinakową nadziewać niegotowany makaron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 6. Zalać sosem bolońskim i posypać serem. 7. Piec

Pasja Smaku
Schab ze szpinakiem 130

Przyznam, że była to dla mnie nowość i nie byłam pewna jak wyjdzie. Na szczęście się udało i smakowało wszystkim.  Składniki: 1 kg schabu bez kości opakowanie mrożonego szpinaku przyprawy: pieprz, majeranek, sól 5 ząbków czosnku olej/oliwa Wykonanie: 1. Schab należy co najmniej kilka godzin (jeszcze lepiej zostawić na noc) przed faszerowaniem posmarować mieszaniną oleju, 3 wyciśniętych(...)ząbków czosnku i majeranku i odstawić w chłodne miejsce. 2. Mrożony szpinak rozmrozić na patelni, z dodatkiem łyżki oleju, pod wpływem temperatury. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 3. Po tym czasie długim, ostro zakończonym nożem naciąć kieszeń w środku. Zrobić to z jednej i z drugiej strony schabu tak, aby oba nacięcia spotkały się

Pasja Smaku
Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym 523

szczęście doczekały się i jestem nimi zachwycona. Jeszcze nie raz je przygotuje.  Składniki: opakowanie makaronu Conchiglioni (Lubella) 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku paczka mrożonego szpinaku opakowanie sera feta 5 dużych pomidorów 20 dag żółtego sera sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron ugotować al dente, a następnie każdą sztukę rozłożyć na płaskiej powierzchni. Na patelni podgrzać oliwę(...)dodać mrożony szpinak, przykryć pokrywką i podgrzewać do rozmrożenia. Dodać 3 wyciśnięte ząbki i podsmażyć na wolnym ogniu. Dodać rozdrobnioną fetę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Pomidory pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Całość chwilę podsmażyć, a następnie przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem ze szpinaku

Pasja Smaku
Quiche ze szpinakiem i łososiem 160

mamą bardzo :)) Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 g masła 2 jajka szczypta soli  nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku w liściach 2 jajka 250 ml śmietany 30% 100 g sera bleu 150 g wędzonego łososia sól, pieprz Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać jajka i sól. Dolać trochę wody i zagnieść ciasto. Uformować(...)Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć całość przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać śmietanę, jajka, pokrojony w kostkę ser i pokrojonego w paski łososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku

Pasja Smaku
QUICHE Z ŁOSOSIEM I ZE SZPINAKIEM 173

Jeszcze jedna wersja quiche , tym razem z łososiem i ze szpinakiem. Również w wersji light - bez ciasta. Inspiracją quichów jest moja B.Dobra Znajoma. Polecam bo warte wypróbowania :-) Składniki : - 4 jajka - 200 ml kremówki - 100g łososia wędzonego ( u mnie w cienkich plastrach ) - szpinak baby ( 2-3 garście ) - sól i pieprz do smaku ew.koperek Jajka roztrzepać, dodać do nich kremówkę, doprawić solą(...)pieprzem. Żaroodporną formę przesmarować lekko masłem lub oliwą, wylać część masy. Wyłożyć łososia , rozrzucić szpinak, na to wylać resztę jajek i gotowe. Zapiekać ok. 30-40 minut w temp.170-180*C ( termoobieg ). Smacznego

Smaczne Zdrowe
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 226

stoi i lepi te pierogi zupełnie jak świstak, co zawijał sreberka. Pierogi te powstały nie przypadkowo, ale na specjalne zamówienie. Mam nadzieję, że wszystkim smakowały :) PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. /przepis na ciasto z książki Kuchnia Polska ; farsz własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 400g szpinaku (u mnie mrożony) 150g sera(...)posypanej mąką stolnicy rozwałkowję ciasto (grubość max. 3 mm)  i za pomocą szklanki wykrawam krążki.  Farsz: Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Wrzucam szpinak, czekam, aż się odmrozi (chyba, że był wcześniej już odmrożony). Gdy część płynu odparuje, dodaję rozdrobnioną fetę i razem wszystko duszę. Na końcu, po wyłączeniu palnika, dodaję bułkę tartą i mieszam

W kuchni Karmel-itki
Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami 167

ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki soli z ziołami 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej Nadzienie: 200 g szpinak mrożony z śmietaną 6 szt pomidory suszone 2 ząbki czosnku sól pieprz Do smażenia 2 łyżki oleju 1.5 łyżki masła 80 ml białego wina półwytrawnego Celebro 100 ml bulionu warzywnego(...)wzdłuż ale nie do końca, rozsunąć i rozbić formując prostokąt. Z dwóch stron polędwiczkę posmarować marynatą, zwinąć, włożyć do szklanego naczynia i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Szpinak rozmrozić i podsmażać do odparowania z nadmiaru płynu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Ostudzić. Polędwiczkę rozwinąć ułożyć suszone pomidory,wyłożyć szpinak. Polędwiczkę zwinąć w roladę, spiąć

Ala piecze i gotuje
Makaron z szpinakiem i kurczakiem 324

Takie połączenie smaków to ja uwielbiam. Szpinak z dodatkiem makaronu i kurczaka to bardzo smaczne danie. Dodałam też kilka kulek mozzarelli, pycha. Składniki: 400 g makaronu świderki 450 g szpinak mrożony z śmietaną 2 piersi z kurczaka 100 ml kremówki 3 ząbki czosnku sól morska prowansalska Kamis pieprz kolorowy Kamis olej rzepakowy do smażenia kulki mozzarelli Przygotowanie:   Piersi czyścić(...)pokroić w kostkę. Doprawić do smaku solą morską prowansalską i kolorowym pieprzem. Podsmażyć do miękkości na oleju. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Szpinak rozmrozić dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i podsmażyć do odparowania namiaru płynu. Wlać śmietankę, dodać mięso, ugotowany makaron i wymieszać. Całość doprawić do smaku. Przed podaniem na górę dodać przekrojone kulki mozzarelli

Ala piecze i gotuje
CIECIERZYCA ZE SZPINAKIEM. 297

soczewica i oczywiście ciecierzyca. W odpowiednim towarzystwie smakuje świetnie, a jednocześnie dostarcza niezbędnych składników, które zapewniają energię na kolejną część dnia. Proponuję więc taką to oto wersję :) CIECIERZYCA ZE SZPINAKIEM. /własny; inspiracja - przepis na opakowaniu;/ na 2-4 porcje 250g ciecierzycy  1 duża cebula biała 750g mrożonego szpinaku 1/2 szklanki płatków owsianych 3 ząbki czosnku olej ryżowy(...)następnie w tej samej wodzie, w której się moczyła, aż do miękkości, czyli około 1,5 godziny. Odcedzam. Siekam cebulę i czosnek, szklę na oleju, a następnie wrzucam szpinak. Kiedy się skurczy, dodaję ciecierzyce, płatki owsiane, przyprawy i wszystko razem podduszam.  Dodaję serek ziołowy, mieszam. Podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Makaron trottole z błękitnym serem pleśniowym 208

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą, danie dość popularne, często przygotowuje je w domu jednak z dodatkiem śmietany i czosnku, którego i tutaj użyłam. Dziś przygotowałam je zgodnie z instrukcją Nigelli (oprócz wspomnianego czosnku) z myślą o "AKCJA NIGELLA". Składniki : 250 g makaronu trottole lub innego np.świderki 125 g sera gorgonzola  100 g świeżego szpinaku sól pieprz 3 łyżki(...)makaronu odlać i zachować kubeczek wody z makaronu (około 150 ml) Makaron przełożyć z powrotem do gorącego garnka, dodać 2 łyżki zachowanej wody z makaronu, pokruszoną gorgonzolę,czosnek oraz szpinak. Doprawić grubo mielonym pieprzem. Garnek przykryć i odstawić na wyłączony palnik na 2 minuty. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, wymieszać dokładnie makaron, dolać około 100 ml wody z makaronu, chwilkę

Zabawa smakiem
Pierogi ze szpinakiem 114

pierwsze pierogi z tym nadzieniem. Pierwszy raz jadłam je w Żaganiu w barze DUET przy ulicy Warszawskiej. Wtedy były chyba też z fetą. U mnie będzie wersja z mrożonego szpinaku oraz twarogu. Ciasto klasyczne jak na pierogi. I pyszny farsz pachnący cebulą i czosnkiem. Kto jeszcze nie robił ? Musi koniecznie spróbować. Składniki : Ciasto na pierogi : * pół kg mąki pszennej * jajko(...)szczypta soli * ciepła przegotowana woda Przygotowanie : Składniki na ciasto dobrze wyrobić i odstawić. Można przykryć ściereczką. Rozwałkować na cienkie ciasto. Wykroić kółka szklanką. Farsz do pierogów : * kostka mrożonego szpinaku * cebula * czosnek * łyżka śmietany 12 % * 2 łyżki twarogu półtłustego * oliwa z oliwek  * sól , pieprz , gałka muszkatołowa Przygotowanie : Na oliwie poddusić cebulę z czosnkiem. Wrzucić szpinak i dusić aż się rozmrozi

Magiczne Życie Marty
Papardele ze szpinakiem plus olej kokosowy zdrowy-olej.pl 148

Nigdy bym nie pomyślała żeby wymieszać makaron ze szpinakiem i kokosem. Ten zapach! Choć nie był aż tak bardzo wyczuwalny olej w potrawie to jednak zapach unoszący się w kuchni był nie do opisania. Składniki : * ugotowana porcja makaronu * łyżeczka oleju kokosowego tłoczonego na zimno * mrożony szpinak * 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego bądź serka śmietankowego  * sól , pieprz , gałka muszkatołowa(...)ewentualnie wędzony łosoś   Przygotowanie : Rozpuścić olej, wrzucić szpinak i poddusić razem z przyprawami. Dodać serek, łososia i wymieszać. Wyłożyć na makaron. Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Olej kokosowy firmy LABORATORIUM BIOOIL jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. Dzięki temu posiada typowy dla kokosa wspaniały smak i aromat oraz zachowuje występujące w nim naturalnie

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania