Dzisiaj szybka propozycja śniadaniowa. Jajka z szynką i szpinakiem, zapiekane w piekarniku niczym popularne muffinki. Polecamy słonecznie żółte i pełne białka babeczki z jajek, na dobry początek dnia ☺ 30 minut 6 sztuk składniki: 4 jajka garść szpinaku 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz gruby plasterek szynki drobiowej wykonanie: Szpinak umyć i poddusić z czosnkiem na patelni ok. 4 minuty. Szynkę(...)pokroić w małą kostkę. Jajka roztrzepać z przyprawami w garnuszku. Foremkę na muffinki wysmarować masłem. Na dnie ułożyć szynkę oraz szpinak, a następnie zalać jajkami. Piec w temperaturze 200 st. ok. 20 minut. delicious! Ania
Ania i Marcin gotujądużo nie narobić, postanowiłam zamiast roladek z tortilli z łososiem zrobić roladę szpinakową z łososiem, zawsze jakaś odmiana :) Składniki na ciasto szpinakowe 4 jajka 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku sól, pieprz Składniki na farsz 200 g serka śmietanowego 3 łyżki jogurtu greckiego gęstego skórka z 1 cytryny (opcjonalnie) 1 pęczek koperku sok z 1/2 cytryny sól, pieprz 200 g wędzonego(...)łososia w plastrach Na patelnię wrzucamy zamrożony szpinak, jak już się rozmrozi przyprawiamy go solą i pieprzem i przekładamy go na sitko i odstawiamy żeby odsączył się z nadmiaru wody (możemy kilka razy zamieszać żeby dokładnie się odsączył) i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na sztywno, następnie zmniejszamy obroty
Piekielna Kuchnia Patipróbowaliście do tej pory komosy ryżowej, to ten przepis będzie idealny na pierwszy raz. Prosty w przyrządzeniu i bardzo smakowity, gorąco polecamy spróbować! Komosa ryżowa ze szpinakiem i figami (duży półmisek) 200 g potrawy: Energia – 345 kcal, Białko – 10g, Tłuszcz – 12,5g,Węglowodany – 53g, IG – 34 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (Quinoa) 4 łyżki oliwy z oliwek(...)orzechów włoskich 4 ząbki czosnku 4 duże garście szpinaku 6 fig suszonych/gruszek 1-1/2 kostki pokruszonego sera koziego/tofu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki syropu z agawy/miodu pszczelego sól, pieprz Kaszę/komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, wysypujemy na talerz. Na patelnię wlewamy oliwę i wkładamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Chwilę podsmażamy na złoty kolor
Przepysznik - BLW i nie tylkonowego, wersję w drożdżowym cieście, nieco przypominającą kapuśniaczki, które proponowałam kilka lat temu KLIK. Dzięki użyciu pełnoziarnistej mąki na pewno będą zdecydowanie zdrowsze. Gorąco polecamy! Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem (ok. 30 sztuk) 40 g potrawy czyli 1 sztuka: Energia – 50 kcal, Białko – 2,3g, Tłuszcz – 1,8g, Węglowodany – 7,8g, IG – 23 Ciasto: 250 g mąki(...)suchych drożdży sól szczypta 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego lub erytrytolu 2 łyżki oleju/oliwy 2 jaja średnie ½ szklanki mleko ciepłe np. sojowe/ryżowe Farsz szpinakowy: 400g szpinak mrożony 3 ząbki czosnku 1 duża sztuka cebuli pieprz czarny, gałka muszkatołowa opcjonalnie ser feta/tofu (kostka), jeśli nie użyjemy sera warto posolić Dodatkowo: 1 łyżka mąki orkiszowej/fasolowej/sojowej 1 żółtko + 1 łyżka
Przepysznik - BLW i nie tylkotylko ładnie wygląda ale świetnie smakuje ☺ To chyba najlepsza rekomendacja dla dania, jaką mogłam sobie wymarzyć ☺ Zapraszam Was do zrobienia delikatnej tarty na cieście francuskim, z dużą ilością szpinaku i dwoma rodzajami sera: kremowym serkiem typu Philadelphia i serem feta. 50 min 2 składniki: ciasto francuskie 4 duże garści świeżego szpinaku czosnek 100 dag sera feta 100 dag serka kremowego(...)typu Philadelphia 2 plasterki szynki parmeńskiej 2 plasterki pomidora jajko sól, pieprz, czerwona papryka, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować, aż stanie się miękki, odcedzić i ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Tak przygotowane nadzienie wrzucić na patelnię i mieszać przez około 4 minuty aby odparowała cała, która jest niepotrzebna. Ciasto francuskie wyłożyć
Ania i Marcin gotująDzisiaj ponownie coś dla łososiolubnych, gdyż to kolejna propozycja na kotleciki z łososiem. Ostatnio przedstawiałam Wam łososiowe burgery z ryżem, szpinakiem i koperkiem , które cieszyły się dość sporą popularnością, więc mam nadzieję, że i te Wam zasmakują. Mimo, że nie jem mięsa, to szanuję wybory żywieniowe moich domowników i serwuję im takie oto frykasy :). Przepi(...)kotlecików. Składniki: - 250-300g łososia lub pstrąga łososiowego - 100g kaszy jaglanej SYMBIO (1 woreczek) - ok. 40g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO - 30g szpinaku baby - 1 cebula - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka oleju (rzepakowego) - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz *opcjonalnie: majonez sojowy lub majonez z serka wiejskiego do podania Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją
Be Fit Be StrongMech, Mechowiec lub Leśne Runo, na pewno spotkaliście się z którąś z tych nazw, ja znam je jako Leśny Mech. Ciasto ma piękny zielony kolor, który zawdzięcza sporej ilości szpinaku, nie czuć go jednak w smaku i spokojnie zje je nawet osoba, która nie przepada za szpinakiem :) Ciasto nie jest zbyt słodkie, smaku nadaje mu bita śmietana z dodatkiem galaretki(...)agrestowej. Zdecydowanie warto je upiec, nie tylko ze względu na przepiękny wygląd. Przepis pochodzi od Doroty . SKŁADNIKI Ciasto 300 g szpinaku (świeży lub mrożony, najlepiej rozdrobniony) 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru (można dać trochę mniej) 2 jajka 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem 500 ml śmietany kremówki
Złote przepisyMożna jeść je jako zwykłe kotleciki, ale również w prawdziwej, burger'owej bułce. Z przepisu wychodzi ok. 10 mniejszych kotlecików. Składniki: - 250-300g łososia (ewentualnie pstrąga łososiowego) - 150g szpinaku baby - 100g ryżu Basmati (może być inny) - 40g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO (lub innej, do sklejenia kotlecików, może być potrzebna większa ilość) - pół pęczka koperku - 1 cebula (u mnie czerwona(...)zwykły lub wegański z nerkowców do posypania Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia myjemy, pozbywamy się skóry i kroimy w drobniutkie kosteczki (sprawdzamy czy nie ma ości!). Szpinak płuczemy i na suchej patelni, na małym ogniu doprowadzamy do jego zwiędnięcia. Zwiędnięty szpinak przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru wody. Koperek drobno siekamy. Ugotowany ryż, łososia, koperek
Be Fit Be StrongJeden z lepszych makaronów jakie jadłam :) Osobiście uwielbiam szpinak pod każdą postacią, w naleśnikach, pierogach, z mięsem oraz właśnie taki - w towarzystwie makaronu żytniego i wędzonego łososia. Danie autorstwa Mojej Mamy, które potwierdza to jak pysznie gotuje :) Składniki: 300 g makaronu żytniego np. Lubella 150 g wędzonego łososia 300 g szpinaku mrożonego 250 g mascarpone lub jogurtu* 1 cebula(...)ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz Masło rozgrzać i zeszklić na nim pokrojoną drobno cebulę. Dodać posiekany czosnek i szpinak. Dusić, aż do odparowania wody ze szpinaku. Dodać ser mascarpone i wymieszać. Łososia pokroić na drobne kawałki. Całość wymieszać do połączenia i doprawić. Podawać z ugotowanym al dente makaronem razowym żytnim. Smacznego! *wersja z jogurtem nie jest
Chocolate Muffin Blogświętach i tej wspaniałej rodzinnej atmosferze? Dzisiaj chciałabym pokazać Wam jedne z najlepszych naleśników pod słońcem. Nie dość, że mają piękny i niecodzienny kolor, są również bardzo zdrowe. Szpinak, jeden z głównych składników, ma niesamowite właściwości. Zawiera ogromne ilości żelaza i beta-karotenu - przeciwutleniacza, który chroni komórki przed nowotworami, sporo kwasu foliowego potrzebnego do produkcji erytrocytów, aktywizuje układ odpornościowy oraz(...)potasu, magnezu i wapnia. Z przepisu wychodzi ok. 6-7 naleśników. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 130g mąki owsianej (lub płatków owsianych zmielonych na mąkę) - 125ml mleka - 125ml wody - 70g szpinaku baby - 2 jajka - 1 łyżka sezamu *opcjonalnie: olej do smażenia (najlepiej bez jego użycia - jeśli mamy dobrą patelnię, ewentualnie rozprowadzamy za pomocą gazika) Dodatkowo: - 200g twarogu półtłusty/chudy - 100g jogurtu
Be Fit Be StrongSchab faszerowany szpinakiem w nieco inny sposób, bo głęboko nacinany. Pieczony w rękawie, więc jest kruchy i bardzo smaczny :) Idealny na świąteczny obiad lub jako wędlina na kanapki. SKŁADNIKI: 1 1/2 kg schabu 200g szpinaku 1 cebula 5 pieczarek 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny Ładny kawałek schab nacinać wzdłuż ostrym nożem. Nacięcia zrobić głębokie, ale trzeba(...)uważać, żeby mięsa całkiem nie przeciąć. Oprószyć solą, pieprzem i odstawić. Cebulę, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę. Smażyć wszystko po kolei na patelni do miękkości. Na końcu dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę dusić, aż cały płyn odparuje. Tak przygotowanym farszem napełniać nacięcia w schabie. Obwiązać całość sznurkiem bawełnianym i włożyć do rękawa do pieczenia. Piec
https:KKuchniaMniampupie :P ). Dziś mam dla Was przepis na moje ostatnie knedelki, którymi zajadałyśmy się z mamą tak, że aż nam się uszy trzęsły. Knedle z bułki z dodatkiem szpinaku i żółtego sera ( ja dałam cheddar, żeby miały wyrazisty smak! ). Oblane masełkiem z dodatkiem nie tylko cebulki, ale też prażonych orzechów włoskich są fantastycznym pomysłem na obiad. Gwarantuję , że nawet(...)którzy za szpinakiem nie przepadają z przyjemnością sięgną po dokładkę! Ps. zamiast masła można je oblać np. sosem z sera pleśniowego – obłęd! SKŁADNIKI : ( 3 porcje ) * czerstwe bułki – 200 g * szpinak – 150 g * jajko – 2 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * bułka tarta – ok. 2 łyżki * ser żółty – 1 łyżka * natka pietruszki
Ostra na SłodkoKrótki moment zastanowienia... Jak opisać to co widzicie? Delikatną rybę przenika aromat kilku przypraw. Proporcję są wyważone. Królować musi łosoś. Dodatki jednak nie są zupełnie nieme. Duszony szpinak skąpany w sosie śmietanowo - czosnkowym, dziki ryż, lekko kwaśny sos malinowy i intensywnie fioletowe borówki. Talerz jest przepełniony kolorami i uzupełniającymi się smakami. Składniki dla 4 osób: 4 kawałki łososia, każdy(...)ząbki czosnku grubo mielona papryczka chilli oregano świeża mięta (ok 2 średnich listków) sól pieprz oliwa z oliwek 1 opakowanie świeżego szpinaku 3 łyżki śmietany 18% grubo mielony czarny pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól 1 i 1/2 szklanki białego i dzikiego ryżu 1 łyżka oliwy z oliwek sól 1 małe opakowanie świeżych malin cukier garść borówek
Kuchnia Pani WiosnyPyszne naleśniki ze świetnym farszem ze szpinaku i fety, na końcu zapieczone pod beszamelem. Inspirowane przepisem Ewy Wachowicz- z moimi zmianami -w tym mój od lat wypróbowany przepis na naleśniki. Polecam :) SKŁADNIKI na ciasto: 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 szklanka mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli tłuszcz do smażenia (u mnie masło(...)farsz: 400 g świeżego szpinaku (może też być mrożony) 2 ząbki czosnku 200 g sera feta sól pieprz oliwa z oliwek na beszamel: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka szczypta gałki muszkatołowej 125 g tartego sera żółtego PRZYGOTOWANIE Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 20 minut. Ponownie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu (średnia patelnia) smażymy cienkie
Moje Kuchenne RewelacjeMiały być kopytka - wyszły gnocchi Gnocchi ziemniaczane ze szpinakiem i sosem serowo czosnkowym Składniki: ok 1,5 kg ugotowanych ziemniaków ok szklanka mąki opakowanie szpinaku rozdrobnionego (450g) jajko sól, pieprz 2 ząbki czosnku Do dzieła!!! Szpinak wykładamy na patelnię i smażymy aż nadmiar wody odparuje po czym mieszamy z dwoma drobno pokrojonymi ząbkami czosnku - chwilę smażymy. Ziemniaki przecieramy przez praskę(...)dokładnie tłuczemy tłuczkiem dodajemy jajko i szpinak - mieszamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę i delikatnie zagniatamy ale nie wyrabiamy. Odrywamy pojedyncze kawałki i formujemy kulki - układamy na obsypanej mąką stolnicy. Każdą kulkę należy spłaszczyć widelcem aby powstały się wgłębienia. W garnku gotujemy dużą ilość osolonej wody ( u mnie w garnku 5l zagotowałam 3/4 garnka) i porcjami wrzucamy nasze gnocchi
sierotka maRysia w kuchni