słodko. Niesamowicie szybko się piecze, a farsz można wykonać na tysiąc sposobów z tego co akurat znajduje się w lodówce. Moim absolutnym numer 1 jest tarta ze szpinakiem ! Zazwyczaj farsz robię taki sam jak podałam w przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie, a spód jest idealnie kruchy i wyrazisty !! Pierwszy(...)użyłam mąki gryczanej- REWELACJA. Warto wspomnieć o minerałach w niej zawartych, są to m.in. potas, magnez, fosfor, wapń i w mniejszych ilościach cynk oraz żelazo. Tarta ze szpinakiem Spód: 200 g mąki gryczanej Melvit; 100 g mąki pszennej; 3 łyżki otrębów żytnich Kupiec ; 150 g masła; 1 żółtko (białko będzie potrzebne do farszu); szczypta soli, pieprzu cayenne
Życie na widelcuBardzo polecam ciasto kruche z poniższego przepisu, jest pyszne. Kruche, maślane, idealne. Nadzienie w tym wypadku to szpinak, pieczarki i figi suszone (jeśli ktoś lubi słodsze akcenty w wytrawnych potrawach). Próbowałam nieco odchudzić potrawę dlatego ograniczyłam do minimum ilość śmietany. Ciasto kruche można przechowywać do kilku dni w zamrażarce, dzięki czemu możemy rozłożyć sobie przygotowanie tarty na kilka dni, dzięki(...)czemu tartę możemy zrobić nawet w tygodniu po pracy. Polecam! Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem Forma do tarty: średnica 24 cm | Temperatura pieczenia: : 170C | czas pieczenia: 50 min. Ciasto kruche 260 g maki pszennje (1 3/4 szkl.) 1/2 łyżeczki soli 125 g schłodzonego masła 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego
coolinarnastrefa.blogspot.comZostało mi trochę szpinaku, więc postanowiłam upiec chleb ze szpinakiem. Dodałam do niego jeszcze ziemniaki i wyszedł delikatny i niesamowicie chrupiący o jasno zielonym kolorze. Przepis własny. Z podanego przepisy wychodzi 1 średniej wielkości bochenek. Składniki: 420 g mąki pszennej 3 łyżki oleju 3 łyżki mrożonego szpinaku 150 g gotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę 250 ml ciepłej wody(...)mielonego kminku 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli. Dodatkowo do posmarowania wierzchu chleba przed upieczeniem 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka ziaren ( dałam sezam) Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody, ziemniaki przepuścić przez praskę. Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż podwoi
Na słodko lub wytrawniemówić.. MUSICIE (tak tak!) naprawdę spróbować, a przekonacie się o czym mówię. Składniki: 3 szklanki nieugotowanego makaronu pełnoziarnistego fusilli 4 plastry szynki parmeńskiej 7 pomidorów suszonych 125g świeżego szpinaku 1/2 opakowania sera feta 2 ząbki czosnku 2 łyżki i 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra i słodka opcjonalnie: parmezan do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)wskazówek na opakowaniu. Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojony w kostkę czosnek. Po kilku minutach dodajemy umyty szpinak. Mieszamy i zostawiamy na średnim ogniu. Gdy szpinak się skurczy, doprawiamy go solą i pieprzem. Mieszamy, ściągamy z ognia i odsączamy. Na tej samej patelni na 1 łyżeczce oliwy smażymy pokrojone w kostkę lub paski pomidory suszone. Po 5 minutach dodajemy
Kitchens AlphabetUwielbiam szpinak! Tyle dań można z nim zrobić... Mąż pewnego dnia zaskoczył takim śniadaniem. Cieszę się, że ma tyle pomysłów i nie zostawia gotowania tylko na mojej głowie :) Przyjemnie obudzić się rano i zjeść takie pyszne śniadanie. Do jajecznicy dostałam pieczywo i porcję widocznej na zdjęciu tapenady . Składniki /dla 2 osób/: 3 jajka 1 mała cebula garść szpinaku 2 ząbki(...)łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, po kilku minutach dodać posiekany czosnek i niezbyt drobno pokrojony szpinak (zostawić kilka listków do dekoracji) - podsmażyć. Jajka wybić do miski, doprawić przyprawami i wlać na patelnię. Zwiększyć ogień i smażyć cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia jajecznicy
Pasja Smakugranatu stworzyły trio doskonałe. Rodzice mojego mężczyzny byli wniebowzięci, a ja sama dumna jak diabli. I pomyśleć, że można by nazwać ten pyszny deser sałatką - w końcu to połączenie szpinaku i granatu... W ten oto sposób każdy niejadek pochłonie z wielką przyjemnością swoją dzienną porcję warzyw. Potrzebne nam: - 2 szklanki mąki krupczatki - 3 jajka - 1 1/3 szklanki cukru(...)szklanki oleju - 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 330 ml śmietanki 30% - 2 łyżeczki cukru waniliowego (prawdziwego, domowej roboty) - 2 śmietan-fixy - nasiona granatu Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Jajka i cukier zmiksować na gładką, puszystą masę. Ciągle miksując porcjami dodawać olej, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanego ciasta dodać
W poszukiwaniu inspiracjitarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st. wypełnienie: 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz 200 ml śmietany 12 lub 18% 2 jajka gałka muszkatołowa, sól, pieprz 100 - 150 g sera(...)typu bałkańskiego 1-2 pomidory Świeży szpinak płuczemy i lekko siekamy. Zamrożony przekładamy od razu do rondelka. Dusimy na oliwie lub maśle, aż zmięknie (zamrożony powinien całkowicie odparować). Dodajemy miażdżone ząbki czosnku. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy do szpinaku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy jeszcze przez chwilkę. Odstawiamy do wystygnięcia
bistro mamaTotalna improwizacja z udziałem szpinaku i koziego sera w roli głównej. Wytrawne muffiny w formie mini zapiekanek z kaszy jaglanej. Do tego papryka, pomidorki cherry, aromatyczny czosnek i przyjemnie chrrrupiące nasiona słonecznika. Pyszne i zdrowe przekąski, doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach Składniki (na ok. 10-12 muffinek(...)suchej kaszy jaglanej - ok. 200 g mrożonego szpinaku - 50 g sera koziego - pół papryki czerwonej - kilka pomidorków cherry (u mnie żółta odmiana) - łyżka zielonego pesto - jajko - łyżka masła i odrobina oleju/oliwy - 2 ząbki czosnku -sól, pieprz, ostra papryka - nasiona słonecznika Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę jaglaną najpierw przelać wrzątkiem/podprażyć na suchej patelni
Kuchnia EllieWędzona makrela ze szpinakiem. Nie ma tutaj dużo gotowania, ale całość prezentuje się elegancko i co najważniejsze jest bardzo smaczna. Największą zaletą jest jednak czas przygotowania - 15 minut. Idealne na kolację, kiedy chcemy sobie sprawić przyjemność czymś smakowitym bez wielkiego wysiłku. Chrupka skórka ryby, chrupkie podsmażone kapary i garść świeżego, soczystego szpinaku. Polecam! Składniki: filety z makreli miód do posmarowania(...)ryby kapary oliwa świeży szpinak 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka białego octu winnego 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika (u Sophie świeży) 2 czubate łyżki śmietany 18% sól i pieprz Sposób przygotowania: Rybę posmarować z obu strony miodem, ułożyć w blasze do pieczenia i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni na środkowej półce. Kapary podsmażyć na oliwie aż będą
W kuchni wieczoremKochani witam Was w Nowym Roku 😁. Echh jak ten czas szybko leci, a my wracamy z nowymi przepisami. Dzisiaj serwujemy pyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i pieczarkami - mniami. W moim domu ją uwielbiają, no i najważniejsze jest daniem bardzo prostym. Porcja na 6-8 osób Składniki: 500 g makaronu lasagne 250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego) 150 g świeżego(...)szpinaku (może być mrożony ) 150 g pieczarek 5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 15 g świeżej bazylii 1 łyżeczka oregano 1 papryczka chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku 300 g sera tarkowanego gouda (jak ktoś lubi) sos beszamelowy: 500 ml mleka
Niezły MłynekSkładniki: pół kilograma szpinaku - najlepiej świeży ale może być też mrożony w liściach 1 litr bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie zakwas z mąki żytniej 1 łyżeczka wasabi - zielony,japoński chrzan (ewentualnie zwykły tarty chrzan) sól, pieprz Do gorącego bulionu dodajemy zakwas, ząbki czosnku - gotujemy około 15 minut(...)Następnie dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 15 minut. Część szpinaku wyciągamy na talerzyk a resztę miksujemy w blenderze na zupę krem. Pozostawiony szpinak z powrotem wrzucamy do garnka. Doprawiamy wasabi (ilość wg uznania) ja dodałam 1 łyżeczkę. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zupę podajemy z naleśnikiem pokrojonym na makaron, albo z jajkiem
Bon Appetit Małgorzatydanie, które zrobiłam na zamówienie, wygląda na to, że zaczynam swój prywatny catering :-P Skład: dowolna ilość dużych ziemniaków najlepiej typu winiety ( u mnie 10 sztuk) szpinak w liściach (u mnie 2 opakowania mrożonego) całe pomidory z puszki (u mnie 3 puszki) ser pleśniowy bre (u mnie 3 sztuki) 2 ząbki czosnku 1 duża cebula grzyby leśne (garść) kilka oliwę(...)oliwa z oliwek sól, pieprz suszone zioła np. bazylia świeża natka pietruszki W pierwszej kolejności gotujemy grzybki. Na oliwie podsmażamy szpinak z cebulą i czosnkiem, dodajemy sól i pieprz. Ziemniaki w łupinach gotujemy z dodatkiem soli. Po ugotowaniu ziemniaków obieramy je ze skórki. Następnie przekrawamy na pół i wydrążamy środek (robimy miejsce na farsz). Do ziemniaków nakładamy szpinak, następnie dajemy
Bon Appetit Małgorzatyzupa ma kolor zielony postanowiłam użyć zielone wasabi (japoński chrzan). Szczerze polecam tę zupę! Smakuje wszystkim moim domownikom. Tę zupę robię już nie pierwszy raz. Uwielbiam żurek, uwielbiam szpinak oraz sushi tak więc i wasabi ;) Składniki na 4 porcje: 2 żurki winiary 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 tubka wasabi 2 ząbki czosnku 4 żółtka 4 naleśniki (skład: mleko, jajko(...)łyżki śmietany sól, pieprz świeże zioła do dekoracji 4 jajka Robimy żurek od winiary wg wskazówek z opakowania. Dodajemy czosnek oraz całą tubkę wasabi. Gdy zupa jest gotowa wrzucamy szpinak i gotujemy aż szpinak się ugotuje.Robimy naleśniki. Naleśniki zwijamy w rulon i kroimy na cienkie paseczki. Gotujemy jajka na twardo. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Zupę nalewamy na talerze, robimy
Bon Appetit MałgorzatyProsta zapiekanka, wymyślona na potrzeby zaspokojenia głodu :) Składniki: 1 opakowanie makaronu np. kokardki (czy wstążki - już nie pamiętam ;) 2 opakowania szpinaku mrożonego , koniecznie w liściach pół pora pół szklanki orzechów pinii - prażonych na suchej patelni (można zastąpić orzechami włoskimi - są tańsze) 4 pomidory obrane ze skórki sery: u mnie 1 kulka mozzarelli, 10 dag sera gouda oraz 1 serek(...)niebieską pleśnią 200 ml śmietanki kremówki 2 jajka olej do smażenia 2 ząbki czosnku suszona bazylia sól, pieprz Makaron gotujemy na wpół miękko. Szpinak podsmażamy na oleju z czosnkiem oraz pokrojonym porem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W misce mieszamy makaron ze szpinakiem oraz pomidorami . Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej
Bon Appetit MałgorzatyMiałam szpinak, miałam domowy serek a la ricotta, wyszły bardzo smaczne kluski. Podałam z pomidorowym sosem, ale można je po prostu polać oliwą i posypać parmezanem. Przepis ze strony BBC Good Food składniki (4 porcje) 200 g młodego szpinaku, opłukanego mała garść liści pietruszki, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, zgniecione(...)serka ricotta 85 g mąki pszennej 2 jajka 100 g świeżo startego parmezanu + dodatkowo do posypania nieco świeżo startej gałki muszkatołowej przygotowanie Umieść umyty szpinak w dużej misce i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 2 minuty , aż zwiędłe , następnie dokładnie odsączyć . Pozostawić do ostygnięcia , a następnie owinąć czystą ściereczką lub gazą i trzymając
Stare Gary