szpinak - 15265 przepisów (strona:209/1018)

Kurczak z ciecierzycą, szpinakiem i pomidorami 153

Dzisiaj mamy dla Was propozycję pysznego i rozgrzewającego gulaszu z kurczaka, ciecierzycy, szpinaku i pomidorów. Składniki: - 1 pierś z kurczaka (ok.270 g) - 500 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 puszka ciecierzycy (400 g) - 3 kostki mrożonego szpinaku w liściach (110 g) - sól, pieprz - 1 łyżeczka przyprawy garam masala - 1 łyżka masła Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku(...)kurczaka czyścimy, kroimy w kostkę i smażymy na cebulce. Dodajemy przyprawy. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę i wrzucamy do kurczaka. Dusimy aż pomidory zmiękną. Następnie dodajemy szpinak. Jak szpinak zmięknie dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki i jeszcze chwilkę dusimy i gotowe Nasz gulasz możemy zjeść z chlebem lub np. z kaszą Smacznego

Kuchenne Wariacje
GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU 173

GNOCCHI to popularne we Włoszech ziemniaczane kluski z dodatkiem szpinaku,które można podawać z różnymi sosami np.pomidorowo-bazyliowym, grzybowym,pesto. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy.   Są podobne do polskich kopytek i doskonałym dodatkiem do obiadu, bądź stanowią samodzielne danie. Składniki: 1 kg ziemniaków paczka mrożonego szpinaku (świeży około 400 g) 1-2 łyżki masła lub 2 łyżki oliwy(...)mundurkach w osolonej wodzie. Sugeruję aby zrobić to dzień lub co najmniej  parę godzin przed zaczęciem robienia ciasta. Obrałam je ze skórki i przecisnęłam przez praskę. Szpinak gotowałam około 10 minut aby jak najbardziej się odsączył i nie był wodnisty. Odrobinę go posoliłam, dodałam pieprz i czosnek. Ziemniaczane puree wyłożyłam na opruszony mąką blat. W środku zrobiłam

potrawyregionalne
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM 137

zrobię ,że mam słabość do szpinaku i czosnku.... Miałam dziś w planach naleśniki z tym zielonym zielskiem ;-)... ale chcąc wyjąć paczkę (niestety) mrożonego szpinaku z zamrażarki  zobaczyłam,że został mi kawałek ciasta na pierogi.Hurra! Zmiana planów ;-) Zielone w środku zostało -  tylko, że z pierogami. Przepis i zdjęcia na ciasto podaję z posta, kiedy robiłam pierogi ruskie CIASTO(...)mąki pszennej łyżka masła gorąca woda około 1 szklanki szczypta soli FARSZ: paczka szpinaku 4 ząbki czosnku (może być więcej zależy od smaku) kawałek sera lazur,gorgonzola,feta lub roquefort 2 łyżki śmietany 18% sól,pieprz Paczkę szpinaku odparowałam w garnku, dopóki nabrał gęstej i suchej konsystencji. Czym mniej wodnisty tym łatwiej będzie można nakładać farsz do pierogów

potrawyregionalne
ZIEMNIAKI FASZEROWANE SZPINAKIEM 145

robię - pokrojone na części, upieczone w piekarniku  i posypane pachnącymi ziołami. Ale patrząc na nie - stwierdziłam,że trzeba coś urozmaicić w menu... Powstały więc ziemniaczki faszerowane szpinakiem. Farsz zależy od zawartości lodówki i fantazji. Ja daję pomysł .... a wy działajcie ;-) Na pewno jest dużo możliwości... Składniki: ziemniaki szpinak (najlepiej świeży) ser lazur ser parmezan 2 łyżki śmietany(...)ząbki czosnku kiełbasa / boczek wędzony oliwa z oliwek Ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Ostudziłam je,wyłożyłam na blachę i nacięłam każdy z nich. Szpinak i starty czosnek, podsmażyłam chwilę na oliwie z oliwek. Dodałam do niego pokruszony ser lazur. Dodałam śmietanę i pieprz. Wymieszałam. I sos szpinakowy gotowy. Podsmażyłam pokrojoną w kostkę kiełbaskę- można też plasterki wędzonego

potrawyregionalne
CIASTECZKA ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 140

Szpinak i ciasto francuskie tworzą idealne połączenie. Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości, a i dla nas samych na przekąskę. Wystarczy mieć w pogotowiu szpinak i ciasto. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego świeże liście szpinaku kawałek sera lazur/rokpol śmietana czosnek oliwa pieprz Szpinak umyłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie. Dodałam starte ząbki czosnku. Wkruszyłam ser. Mieszałam aż ser się rozpuści

potrawyregionalne
SOLA ZE SZPINAKIEM I SOSEM KOPERKOWYM 154

atlantycką. Polecam jedzenie ryb ponieważ zawierają   kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,jod,selen,witaminę D,wapń i magnez. Proponuję dziś filety z soli z sosem koperkowym ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. Zacznijmy od sosu. W miseczce wymieszałam jogurt grecki i sporo świeżego koperku. Dodałam sól,pieprz i sok z połowy cytryny. W garnku rozmroziłam szpinak. Osobiście wolę(...)najlepsze są świeże liście szpinaku... ale mamy marzec więc pozostał mi mrożony. Dodałam do niego starte ząbki czosnku,sól,pieprz i śmietanę. Obrałam ziemniaki. Pokroiłam je na ćwiartki i wyłożyłam na blachę do pieczenia. Posypałam majerankiem,tymiankiem,oregano, czerwoną papryką i granulowanym czosnkiem. Polałam oliwą i wstawiłam do piekarnika. Piekłam je około 40 minut w temperaturze 220 stopni

potrawyregionalne
TARTA ZE SZPINAKIEM 152

również przepisy na tarty: z owocami lata z truskawkami z jabłkami   z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko  Składniki na nadzienie: 0,5 kg świeżego szpinaku kawałek sera pleśniowego lazur(...)kostkę.  Podsmażyłam ją na oleju na patelni. Pod koniec smażenia dodałam starte ząbki czosnku.   Następnie dodałam pokrojone suszone pomidory. Teraz główny składnik czyli pokrojone liście świeżego szpinaku. Szpinak wymieszałam z pozostałymi składnikami i smażyłam go przez około 5 minut. Wkruszyłam część przygotowanego sera pleśniowego. Doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem i mieszałam do rozpuszczenia się sera. Wyłożyłam nadzienie

potrawyregionalne
Placki ziemniaczane z fetą i szpinakiem 165

również znacznie rzadziej. Ale tak od czasu do czasu, traktując je jako "cheat meal", który podkręci uspokojony już metabolizm, pozwalam sobie na taką rozpustę. Wersję podstawową uzupełniłam ulubionym szpinakiem i serem feta. Można dodać również suszone pomidory, pasują tu idealnie. Ktoś chętny? :) Składniki: 500 g ziemniaków 1 cebula 100 -150 g liści szpinaku świeżego (lub ok. 350 g mrożonego(...)fety  3 czubate łyżki mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia  Przygotowanie: W rondelku topimy masło i dusimy na nim szpinak, aż liście będą miękkie. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na chwilę odstawiamy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tradycyjnie trzemy na tarce lub pomaga nam wielofunkcyjny robot kuchenny

bistro mama
Filet z kurczaka z pesto z rukoli i prażoną dynią a do tego farfale ze szpinakiem 118

filet i makaron omnomnom filety z kurczaka pesto z rukoli  łuskana dynia sól pieprz ziołowy makaron farfale (omnomnom) 300 g szpinaku lub buraka naciowego pół cebulki 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy 2 łyżki śmietany 18% Filet z kurczaka przekroić i rozklepać trochę lub jeśli jest mały rozklepać w całości. Posypać solą i pieprzem. Przykryć(...)folią spożywczą i odstawić. Ziarna dyni uprażyć na suchej patelni, aż będą posdkakiwać. W garnku rozgrzać odrobinę tłuszczu, przyrumienić cebulę i czosnek, dodać rozmrożony szpinak, doprawić oliwą i octem winnym, zagotować. po ok 5 min szpinak zmiksować blenderem i dodać śmietanę. Ponownie zagotować. Makaron omnomnom wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać tłuszcz kłaść filety

Gotowanie jest łatwe
Filo ze szpinakiem i fetą 136

szpinaku mrożonego  cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pół papryczki chili 100 g sera feta 3-4 płaty ciasta filo 1 łyżka masła tłuszcz do smażenia odrobina sezamu do posypania Szpinak rozmrozić, Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę  posiekaną w kosteczkę i czosnek. Dodać szpinak przyprawy do smaku i chili i odparować. Wystudzić. Do szpinaku dodać pokruszony

Gotowanie jest łatwe
Tarta ze szpiakiem, grzybami i chorizo 124

esienna tarta ze szpinakiem, grzybami i chorizo, do przygotowania z grzybów leśnych lub przez cały rok z pieczarek lub boczniaków. Na ciepłą kolację lub zimny lunch do pracy, no chyba że należycie do tych szczęśliwców, którzy w pracy posiadają kuchenkę :) Czas przygotowania: 60 lub 130 minut Składniki: Ciasto kruche lub opakowanie gotowego ciasta: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego(...)masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Farsz: 250 g świeżych grzybów (leśnych lub pieczarek), 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego), 150 g chorizo , 200 g miękkiego sera koziego lub serka mascarpone, 100 g śmietany 30%, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 1 łyżki posiekanej cebuli, 1 łyżka posiekanego tymianku

SzczyptaSmaQ
Lasagne ze szpinakiem 147

Lasagne szpinakowe to bardzo smaczna i prosta potrawa, zapewne dobrze znana wegetarianom, ale to także ciekawe i zdrowe danie dla mięsożerców. Farsz szpinakowy: paczka mrożonego szpinaku - rozmrozić, najlepiej przez noc 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę pół paczki fety (opcjonalnie, nadaje specyficznego kwaskowego smaku) Sos pomidorowy: 1 cebula starta na tarce(...)pieprz Pozostałe: kilka płatów makaronu do lasgne  żółty ser odrobina oleju do wysmarowania naczynia Przygotowanie farszu szpinakowego: Na patelni przesmażyć cebule i czosnek, gdy cebula się zeszklić dodać szpinak, smażyć przez około 10min. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę fetę, jeśli się na nią decydujemy. Przygotowanie sosu pomidorowego: Na patelni przesmażyć startą na tarce cebulę z przeciśniętym przez

Codzienne Gotowanie
Sałatka - szpinak i buraczki w sosie musztardowo-miodowym 193

Buraczki – zmora dzieciństwa. Jednak z biegiem lat, człowiek tęskni za smakami, które przypominają mu dziecięce lata. Ostatnio przygotowałam sałatkę ze szpinakiem i ugotowanych buraczków. Całość posypałam pokruszonym serem pleśniowym (kozim) i polałam sosem musztardowo-miodowym.  Składniki na 2 porcje: 2 garście świeżego szpinaku 4 średniej wielkości buraki 100 g sera koziego (pleśniowego) sól, pieprz sos 1 łyżka oliwy(...)miodu Buraki umyć, odciąć końcówki i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180°C (aż buraki będą miękkie). Upieczone buraki ostudzić, obrać ze skórki. Szpinak umyć, osuszyć. Na brzegu talerza ułożyć szpinak. Następnie pokrojone plasterki buraka. Ser kozi pokruszyć. Wierzch sałatki posypać serem, delikatnie posypać solą oraz pieprzem. Przed podaniem, sałatkę polać sosem (składniki

Ugotować
Bakłażan po azjatycku 190

Bakłażan po azjatycku to takie połączenie aromatycznego ramenu z daniem typu stir-fry. Sycące, gęste, rozgrzewające – kryje się w nim mnóstwo smaków. Chińska potrawka z bakłażana w towarzystwie szpinaku idealnie sprawdzi się na wegetariański obiad w chłodne dni. Można zajadać łyżką, pałeczkami lub siorbać z miseczki. Jeśli lubicie orientalne smaki – musicie wypróbować bakłażana w takim wydaniu. Bakłażan(...)azjatycku: 1 średni bakłażan ok. 50 g świeżego szpinaku „baby” 2 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka (500 ml) 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek) 3-4 cm kawałek imbiru 3 łyżki mirinu lub sake 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Poezja smaku
Rolada ze szpinakiem 140

wszelkie imprezy, ponieważ pięknie i bardzo smakowicie się prezentuje. Jest to jedna z wersji mięsnej rolady, specjalności kulinarnej mojej mamy. Także młotki w dłoń i rozbijamy! Rolada ze szpinakiem 1,5kg mięsa (u nas schab, ale może być też np. delikatniejsza pierś z indyka) 400g szpinaku 1 czerwona papryka 200g mozarelli 3 ogórki kiszone 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy, zioła(...)prowansalskie, papryka słodka, kurkuma Szpinak wrzucić na patelnię i poddusić (szpinak może być zarówno mrożony, jak i świeży), aż zmięknie, pod koniec dodać zmiażdżone ząbki czosnku. W tym czasie rozkroić mięso tak, by tworzyło jeden wielki płat, rozbić je nieco i posypać przyprawami według uznania. Mozarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki, paprykę i ogórki pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać wszystkie

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania