Wiosenne smaki dzieciństwa 166Jakby cieplej, a w słońcu i zaciszu to nawet gorąco. W piątkowym targowym koszu stałe fragmenty gry: szparagi, botwina, rabarbar, młode ziemniaki, zielenina, małe ogóreczki z zestawem do małosolnych
Na moim stole
Deserownik. Kuchniokracja – recenzja 177fasoli azuki, sernik z shiro miso i słonym karmelem, ciasteczka z miso, albo muffinki z wasabi i białą czekoladą. Z wytrawnym wypieków dobrze wyglądają quiche z kurkami, ze szparagami, z łososiem lub ze szpinakiem i cukinią, tarta cytrynowa z kozim serem i tarte flambee. Deserownik. Kuchniokracja Autorka: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Wydawnictwo: Publicat Data premiery: 2019 Liczba stron: 208 Okładka: twarda
Ugotowane pozamiatane
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym 130Danie, które przyrządzicie w kilka minut. Makaron ze szparagami to pyszne połączenie. Nie bójcie się eksperymentować i twórzcie własne wariacje smakowe
Z Hrabiną w kuchni
Cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego 173Kocham wiosnę przede wszystkim za to, jak smakuje. Zawsze wyczekuje maja z ustęsknieniem, bo to oznacza rabarbar, szparagi, truskawki, botwinkę no i czosnek niedźwiedzi! Kocham jego ostro – słodkawy smak i uwielbiam blendować na pesto albo pasty do kanapek. Doskonale smakuje również na ciepło – Read More Artykuł Cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
Flymetothespoon
Bałkańskie smakołyki z grilla - Bubamara 170serce! Cevapi w połączeniu z ajvarem, pljeskavica z sosem na bazie sera pleśniowego i białej czekolady - wyśmienite! Tego trzeba spróbować! Nie zabrakło także grillowanych warzyw, gdy zobaczyłam bataty i szparagi już wiedziałam, że będzie genialnie. I mimo, że mięska bym sobie nie odmówiła to myślę, że tak zgrillowane warzywa zadowoliłyby każdego na diecie wege. Ale oczywiście mięsa było coraz więcej
Cooking Monster
Sałatka z pieczonym batatem 189sałatka gyros – sałatka cezar z kurczakiem – sos do sałatki – pieczone faszerowane bataty – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – kurczak z batatami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SAŁATKA Z PIECZONYM BATATEM Ilość porcji: 2 Przygotowanie
nietylkopasta.pl
Ziemniaczane placuszki z botwinką 231Dookoła Maj wyświęca ogrody najpiękniejszymi kwiatami i zapachami, urodzajem nowalijek :) Wystają z ziemi smukłe szparagi, pęcznieją rzodkiewki, błyszczą w majowym słońcu rubinowe łodygi rabarbaru i szeleszczą botwinkowe liście. I własnie dziś będzie o tych ostatnich...szeleszczących :) Siadajcie wygodnie, bo na blogowym stole stygnie już talerz pełen bardzo wiosennych placuszków ziemniaczanych. A w nich oprócz ziemniaczanej podstawy plączą się listki pysznej
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kotlety z ziemniaków i szpinaku 141Wiosną najbardziej cieszy proste gotowanie. Młode ziemniaki z jajkiem, szparagi z parmezanem, botwinka, młoda kapusta. Nic wymyślnego – jak najbardziej prosto, żeby poczuć maksimum smaku warzyw, na które czekamy całą zimę. U mnie jeszcze nie włączył się w pełni tryb „wiosenne gotowanie” – to pewnie przez tę skandaliczną pogodę, ale obudziła się już potrzeba prostoty. I tak powstały
Cooking for Emily
Zupa z botwinką i kalafiorem / Young beet and cauliflower soup 200kalafiora, postanowiłam więc dodać go do zupy i zobaczyć jak to się wszystko będzie komponowało. Zupa wyszła zacna Polecam też także moje inne pomysły na botwinkę, z boczniakami , ze szparagami, z cukinią lub klasyczną zabielaną – wszystkie przepyszne. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa z botwinką i kalafiorem (4-5 porcji) Składniki: 2 pęczki botwinki, umyte, buraczki
karmelowy
Makaron z bobem i bekonowymi nerkowcami 217nerkowcami wita nowy miesiąc. W końcu przyszedł długo wyczekiwany maj, a wraz z nim zrobiło się zielono nie tylko na dworze, ale również na straganach Pojawiają się już pierwsze szparagi, nowalijki i już nie mogę się doczekać, aż pojawi się i on… bób Należę do osób niecierpliwych. Wiem, że sezon na bób tak naprawdę zacznie się dopiero pod koniec
365 dni dookoła kuchni
Frittata z pomidorami, serkiem fetą i szczypiorkiem 219prosty. Nam najbardziej odpowiada z pomidorami- tymi świeżymi bądź suszonymi, serem, np. fetą lub serkiem kozim, oraz ze świeżym szczypiorkiem. Zamiast takich składników możecie zrobić ją także ze szpinakiem, szparagami, pieczarkami, szynką, czy mozarellą. Warto doprawić ją także ziołami, np. rozmarynem. Proces jej zrobienia w odróżnieniu od zwykłego omletu, który smaży się na patelni z dwóch stron, podzielić można
Arbuziaki
Sałatka z wędzonym łososiem 174pieczonym burakiem i kozim serem – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sos do sałatki – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – kurczak z batatami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM Ilość porcji: 1 Przygotowanie
nietylkopasta.pl
Wielkanocna propozycja na słono 887Jajka nadziewane pieczarkami Jajka nadziewane pasztetem z ciecierzycy Pieczarki nadziewane mięsem mielonym zapiekane w piekarniku Warstwowa sałatka z makaronem ryżowym Rolada szpinakowa z łososiem Szparagi w szynce Galaretka drobiowa Sałatka nicejska Sałatka chińska Pasztet Rolada z mięsa mielonego Po więcej przepisów na sałatki, mięsa czy przekąski zapraszam do etykiet
Sama słodycz i szczypta chili
Restauracja Ale Gloria | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 161doskonale. Oczywiście do tego dania nie mogło zabraknąć nalewki Saska Wiśnia z nutą rumu. Jako drugie danie zamówiliśmy ponownie pozycje z menu sezonowego. Była to pierś perliczki podana ze szparagami oraz sosem morelowym. Dodatkiem były także świeże pomidorki koktajlowe. W jednym jak i drugim daniu sos z owocową nutą dopełnił ich smak. Po tak sutym obiedzie zrezygnowaliśmy z deseru, jednak
Kuchnia Bazylii
Restauracja Bez Tytułu - wykwintna kuchnia w Warszawie 145masłem z wędzoną hiszpańską papryką. Baaardzo smakowity początek! Następnie na naszym stole pojawiła się obłędna burrata od sprawdzonego polskiego producenta, podana z sezonowymi warzywami, czyli w tym wypadku białymi szparagami oraz kaparami i pesto z czosnku niedźwiedziego, w towarzystwie zielonej sałatki. Kolejnym daniem była zupa dnia, którą był rewelacyjny aksamitny krem z czerwonej fasoli, podany z salsą warzywną. Gęsty, aromatyczny
Kulinarne przygody Gatity