szczęścia, dobrobytu ,ale co najważniejsze ,to zupa bogata w wartości odżywcze. Kształt soczewicy przypomina monety , dlatego soczewica jest uznawana za nosicielkę pomyślności i powodzenia! Jedzona z szczególnym namaszczeniem w Sylwestra, w nocy. We Włoszech z soczewicą wchodzi się w Nowy Rok. Jest bogata we właściwości odżywcze i ma jedną bardzo ważną cechę- to doskonała alternatywa dla mięsa
Z Kuchni Do KuchniNigdy wcześniej nie jadłam tej zupy ani o niej nie słyszałam. Dopiero będąc w tym roku na sylwestrze u znajomej szefowej kuchni miałam okazję spróbować zupy pod tajemniczą nazwą Biełucha. Z jej rąk ta zupa to majstersztyk. I tak nam zasmakowała że postanowiłam zrobić ją sama w domu. W necie przepisów prawie na nią nie ma, więc opierałam się
Bernika - moj kulinarny pamietnikpodsumować jednym słowem – Miłosz ❤️ (w trzech byłoby to Miłosz, Luluś i blog). Swoją drogą – czy Wy zrobiliście już podsumowanie 2017 roku? Robicie takie rzeczy? My zawsze, w Sylwestra lub Nowy Rok. To pomaga wyznaczyć nowe cele (i co najważniejsze osiągnąć je!). Dajcie znać w komentarzach, co działo się u Was? I co chcielibyście zrobić
Niedzielny kucharzMiłoszek już słodko spał, przywitaliśmy nowy rok naszym ulubionym grzańcem według tego przepisu. Życzymy Wam i sobie, aby cały 2018 r. był pełen dni takich jak ten! Artykuł Sylwester 2017 – jak spędziliśmy ostatni dzień roku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzskładników. Mięso mielone i żółty ser dostaniemy praktycznie wszędzie. Sprawdzi się jako danie główne, ale zdecydowanie lepiej sprawuje się jako przystawka – jest idealna na wszelkie przyjęcia, parapetówki czy Sylwestra. Duża ilość żółtego sera sprawia, że roladka jest bardzo sycąca – wystarczą około 2 kawałki na osobę (z jednej porcji wychodzi ok. 12-16 kawałków). Ja najbardziej lubię
Poezja smakuwiem, że u C. kolacja noworoczna nie może się obyć bez cytrynowego musu. Podobno jacyś znajomi przygotowują go częściej; u C. jada się go tylko raz do roku - w Sylwestra. Tak naprawdę to nic skomplikowanego ani niezwykłego - ot, puszysty mus cytrynowy z jajkami, pod chmurą lekkiej bitej śmietany. Ale wiecie co? Jedzony tylko raz w roku, ma jakieś magiczne właściwości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRybę można przyrządzić na wiele sposobów. Dziś kolejna propozycja, tym razem w zalewie pomidorowo- octowej. Idealna na Wigilię, sylwestra, na imprezy karnawałowe lub tak po prostu bez okazji :) Najlepiej smakuje po około 2 dniach "leżakowania" w lodówce. Tak przygotowaną rybę można również zamknąć w słoiki, wystarczy zalać gorącą zalewą, zakręcić słoik i pasteryzować około 10 minut. Ryba jest
Zrób to smacznieniezbyt służy :P Buraki świetnie nadają się do zjedzenia na ciepło i na zimno a także, jak się okazało, w formie pasty. Tę pastę zrobiłam na Sylwestra, świetnie smakowała również na śniadanie jako dodatek do sera i drożdżowych paluchów. Pomysł na nią znalazłam w numerze 01/2018 KUCHNI. Połączenie pieczonych buraków z tahiną jest naprawdę nieziemskie! Pasta buraczana
Dzieje kuchennej WiewióryDrożdżowe paszteciki z dobrze doprawionymi pieczarkami to idealny, wegetariański dodatek do wszelkich zup. Sprawdza się podczas Świąt Bożego Narodzenia do barszczu, czy jako przekąska na sylwestra. Wcześniej przygotowane bardzo dobrze się przechowuje – można je przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce, a następnie odgrzać w piekarniku. Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 300ml mleka 2 łyżki masła 35g świezych drożdży
AleTorcikWitajcie, jeszcze w poprzednim roku a dokładnie w Sylwestra zaproponowałam Wam przepis na dobrze wszystkim znane "Kulki mocy" na które przepis znajdziecie tutaj . Ale przyszedł mi do głowy pomysł na "Kostki mocy" (skoro są kulki to mogą być i kwadraciki:)). D o ich przygotowania nie użyłam ani grama cukru oraz mąki. Nie wymagają pieczenia. Można je jeść
Health-Fit-Lifesmakiem i zadowoleniem gości. Marcinek to ciasto klasyczne, zawiera zwykłą pszenną mąkę, cukier, śmietanę, nie jest zbyt zdrowe, jest bardzo pracochłonne i czasochłonne i nie będę go często piec, Sylwester, to wyjątkowe święto, dlatego właśnie postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną
moj przepis naMinęły Święta Bożego Narodzenia i sylwester. Zaczął się Nowy Rok, a wraz z nim karnawał- czas balów i zabaw, który będzie trwał do Środy Popielcowej. Geneza karnawału: Słowo „karnawał” wywodzi się z języka włoskiego i dosłownie tłumaczone oznacza „pożegnanie mięsa”. To właśnie w tym kraju nastąpił początek tej tradycji. Zabawy urządzano tu już w średniowieczu
Oka w rosole czyli KaFka gotujeMoże tytuł Was trochę zmyli, a tak ja dopiero dzisiaj na spokojnie witam Nowy Rok. Oby przepowiednia jaki Sylwester i Nowy Rok jednak w naszym przypadku się nie sprawdziła. Bo będzie to oznaczało częste wizyty w szpitalu i choroby, a tego bym nie chciała. Dlatego dopiero dzisiaj się z Wami witam i przychodzę na osłodę z czekoladowym sernikiem. Jest
Gotowanie z pasjąWitam Kochani w nowym roku :) Mam nadzieję,że dobrze spędziliście święta i Sylwestra. Przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem-kakaowe ciasto,krem z mleka w proszku i polewa czekoladowa-po prostu pycha-zapraszam na Milky Waya lub jak kto woli mleczną kanapkę,bo i pod taką nazwą ciasto to występuje :) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm KREM
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku