święta - 13778 przepisów (strona:289/919)

Mazurek z powidłami i suszonymi śliwkami 200

Święta wielkanocne dobiegają końca, jednak przepis może Wam się przydać w przyszłym roku :) Mazurek jest bardzo łatwy i tani w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczny!    Kruche ciasto:   1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  2 jajka,  1/3 szklanki cukru,  50g suszonych śliwek,  200g masła lub margaryny, szczypta soli, Mąkę przesiać, dodać

Z miłości do słodkości
Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem 181

Sałatki z majonezem smakują najlepiej od święta, przygotowane na wyjątkowe okazje. W kolorach wiosny, nie tylko na śniadania, jedzone w dobrym towarzystwie. Do nowych przepisów na sałatki zainspirował mnie przemiły dzień w Strefie Centralnej w Katowicach , gdzie razem z mamą, podczas targów Bliżej Zdrowia, bliżej natury próbowałyśmy kilku przepysznych sałatek, robionych na miejscu, świeże i naprawdę smaczne

Moja smaczna kuchnia
Mazurek wielkanocny 183

Mazurek wielkanocny Tradycyjnie na Święta Wielkanocne polski mazurek . Moja propozycja, bardzo prosta, szybka i przyjemna w wykonaniu.  Cześć najważniejsza to degustacja. Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 100 g masła 100 g cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 szczypta soli 1 jajko Składniki na masę i ozdoby do Mazurka: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Wino Francja Kuchnia
Brzoskwiniowe ciasto Agnieszki 194

Przepis dostałam już jakiś czas temu od koleżanki z pracy i właśnie na święta gościło na naszym stole. Ciasto jest lekkie a krem nie za słodki więc szybko znikało z blaszki. Polecam Wam to ciasto na każdą okazję. Składniki : * jasny biszkopt  * puszka brzoskwiń  * 2 budynie śmietankowe  * 2 galaretki brzoskwiniowe  * kostka masła Przygotowanie : Biszkopt przekroić

Magiczne Życie Marty
Drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem. 171

ubiegłym roku na wielkanocne święta zrobiłam pyszny pasztet, tym razem będzie to drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem.Można podawać na ciepło i zimno-najlepiej z dodatkiem żurawiny lub borówki. SKŁADNIKI: 4 pojedyńcze filetyz kurczaka 2-3 marchewki z rosołu 1-2 ząbki czosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku

Kuchnia Beaty
Żurek na zakwasie domowym, z jajkiem i białą kiełbasą! 233

Żurek na domowym zakwasie! Obowiązkowy na Święta Wielkanocne ;-) SKŁADNIKI: - zakwas na żurek - 2 litry wody - biała kiełbasa - ugotowane jajka - gęsta śmietana - 4 łyżeczki chrzanu - majeranek - pieprz - listki laurowe - ziele angielskie Zagotuj wodę w garnku, dodaj w/w składnik oprócz jaj i śmietany. Całość gotuj na małym ogniu przez 15 -20 minut. Dodaj śmietanę. Żurek wlej do talerza dodaj ugotowane

SMYKWKUCHNI
Sałatka jarzynowa 188

się obijało, że czas się zająć owymi tradycyjnymi przepisami. Na początek – sałatka jarzynowa. Sałatka jarzynowa to taki twór, bez którego nie odbędą się żadne imieniny, urodziny i święta. Dużo warzyw, majonez i kilka dodatków, a smak znają wszyscy. Są regiony, które profanują jarzynówkę kiełbasą. Znakiem rozpoznawczym sałatki jarzynowej jest groszek z puszki. Ja w tym przepisie zmieniłam

ladykitchen
Chlebek do żurku na wielkanoc [PRZEPIS] 167

trochę czasu, o który ciężko w przedświątecznym zamieszaniu. Niemniej warto go trochę wygospodarować dla tych chrupiących, lekkich i puszystych garnuszków. No i zaoszczędzimy trochę czasu na zmywaniu w święta. Talerzyki zjemy, więc nie trzeba będzie myć:) Chlebek do żurku na wielkanoc [PRZEPIS] – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Chlebki do żurku

Jakugotujesz.pl
Pieczony schab z morelami i śliwkami 230

Pieczeń ze schabu nadziewana suszonymi śliwkami i morelami to doskonały pomysł na Święta, niedzielny obiad lub na zimno do kanapek. Pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Spróbujcie Składniki: 1 kg schabu (bez kości) około 150 g suszonych śliwek około 150 g suszonych moreli 1 łyżeczka ziaren jałowca 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz

Oryginalny smak
Orzechowy pasztet z soczewicy 159

Chrupiący pasztet z soczewicy dla tych, których znudził już smak klasycznego pasztetu wege. Polecam nie tylko od święta.   Orzechowy pasztet z soczewicy Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu Składniki 400-500 g soczewica zielona/żółta/czerwona dowolnie 2 szt marchewka 1 szt korzeń pietruszki 2 łodygi seler 1 garść szpinak lub 1-2 brykiety mrożonego 100 g orzechy

Kucharzyca
Pieczona perliczka w szalotkach i winie z fioletowymi ziemniakami 168

zanudzała kolejnymi typowo Wielkanocnymi potrawami, którymi już po jednym dniu jesteśmy znudzeni i w Poniedziałek Wielkanocny mamy ochotę już na coś całkowicie innego. Z racji, że są to Święta proponuję Wam coś extra! Pyszny, delikatna perliczka pieczona w dużej ilości szalotek z dodatkiem fioletowych ziemniaków. Idealne danie na Świąteczny obiad w gronie najbliższych lub dla tych na których

Mango Papaja
Sernik wiedeński 213

Bardzo smaczny i puszysty sernik z dużą ilością bakalii, idealny na święta Wielkanocne. Składniki: Masa serowa: 1 kilogram białego tłustego sera  10 żółtek 5 białek 1 masło roślinne 2 szklanki cukru pudru 2 czubate łyżki mąki krupczatki  1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka rodzynek 1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 3 opakowania herbatników tłuszcz

Bajeczna Kuchnia
Biała kiełbasa w piwie 172

Kiełbasę często przyrządzam na święta Wielkanocne, jest bardzo smaczna, możemy ją również przyrządzić na obiad. Składniki: 4 surowe białe kiełbaski 1 litr piwa 4 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki przyprawy do grilla pikantnej Sposób przygotowania: Białe kiełbaski przekładamy do garnka, zalewamy piwem,dodajemy 1,5 łyżki przyprawy i 2 łyżki miodu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez

Bajeczna Kuchnia
Bigos à la staropolski. 242

Bigos à la staropolski – z suszonymi grzybami i z suszonymi śliwkami, oraz oczywiście z mięsem to idealne danie na Święta, jako dodatek do domowej białej kiełbasy na wielkanocne śniadanie. A czy wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kulebiak z wedzonym pstragiem i twarogiem czyli bardzo spoznione Srodowe Rybki odc.63 183

roku po raz pierwszy na obóz. Już teraz emocji mamy z tego powodu co nie miara!!! Dzisiejsza propozycja to rewelacyjna przystawka lub lekki obiad, także od święta.  W sam raz dla miłośników wypieków i ciepłych przekąsek. Proste w przygotowaniu i BARDZO smaczne trio ryby z twarogiem i koperkiem :) Kulebiak z wędzonym pstrągiem i twarogiem

Dzieje kuchennej Wiewióry