święta - 13778 przepisów (strona:285/919)

Ciasto makowe z masą serową 220

Lekki biszkopt z dodatkiem maku, delikatna i zarazem puszysta masa serowa oraz pyszna domowa konfitura. Całość wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Ciasto idealne na Święta, urodziny i bez okazji :) foremka 25x36cm Ciasto:  6 jajek,  szklanka mąki pszennej tortowej,  1/2 szklanki cukru,  szklanka maku (użyłam Mak mielony BackMit),  2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z miłości do słodkości
OXY2 209

prawda? 05.04.2016 — 57,8 kg  Tydzień choroby. Jedzenie zdrowe (weekendowo jakie chce) i patrzcie jaka magia.  03.04.2016 — 57,8 kg 28.03.2016 — 60,0 kg Tutaj nawaliłam- święta ciasta, obżarstwo, no gremlin ze mnie wyszedł. 20.03.2016 — 56,5 kg 18.03.2016 — 56,5 kg ZACZYNAŁAM OD TEGO , zdjęcie macie poniżej. Cel - utrzymać.  No to co jedziemy dalej

fitolarun.blogspot.com
Szarlotka królewska 273

czasy kojarzę z mlekiem w proszku, można było wyjadać je łyżkami, przez co buzia niesamowicie skutecznie się sklejała. Z mleka w proszku mama robiła niemalże na każde święta szarlotkę królewską. Uwielbiałam ją w szczególności za rozpływającą się w ustach, słodką masę mleczną, która świetnie komponowała się z delikatnym biszkoptem i kwaskowymi jabłkami. Uwierzcie mi, że każda osoba, która

Wędrówki po kuchni
Chleb z ziarnami i nasionami chia 212

razem postawiłam na zwykły pszenny chleb, ale z niezwykłymi nasionami szałwii hiszpańskiej, popularnie zwanych chia. Upiekłam go na święta wielkanocne i z pewnością jeszcze nie raz zrobię. Mięciutki, smakowy i świeży przez długi czas. Zdecydowanie to mój faworyt w chlebach pieczonych przeze mnie ;) Z tymi od Mamy nie będę konkurować ;) Składniki: Na dwie malutkie keksówki 40g świeżych drożdży

Kuchnia w czekoladzie
Boczek faszerowany 265

sól, pieprz młotkowany majeranek papryka czerwona 2 łyżki kaszy manny Przygotowanie: Receptura pochodzi z mojego rodzinnego domu na faszerowany boczek, taki boczek mój tata zawsze piekł na każde Święta. Piękną łatę boczku od żeberek dostałam w jednym ze sklepów masarskich, w którym sami rozbierają półtusze. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Od strony skóry robimy ostrym nożem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Holiday Eggnog Martini just like grandma used to make 237

glass, topped with whipped egg whites and cloves. Enjoy but remember to drink it responsibly. Chcesz przeczytać po polsku, kliknij tutaj: “Amerykański kogel-mogel dla dorosłych czyli święta z Eggnog

Food Polka
Tort czekoladowo-cynamonowy z nutellą i orzechami włoskimi… 213

się przyjemnie złożyło, że obchodzimy w marcu aż trzy bardzo przyjemne święta: naszą rocznicę, irlandzki Dzień Matki oraz dzisiejszy Światowy Dzień Kobiet, więc od soboty nic, tylko świętujemy ;) Dawno już nie dostałam tyle kwiatów na raz i powiem Wam szczerze, że mogłabym przywyknąć ;) Na naszą rocznicę upiekłam tort kawowy z bananami z… Continue reading Tort czekoladowo-cynamonowy

brunetkawkuchni
Śledzie z pastą serowo-jajeczną 191

Szybka i smaczna przystawka śledziowa na rodzinne spotkania i święta. Jajka w połączeniu ze śledziami smakują genialnie. 2 płaty śledzi marynowanych 3 jajka 60 g sera 1 cebula 2 łyżki majonezu Pieprz Świeży koperek Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Jajka gotujemy na twardo, dwa z nich bardzo drobno siekamy, jedno zostawiamy do dekoracji

VioletoweKucharzenie
Sernik z ciasteczkami Oreo i likierem Baileys 389

serową z dodatkiem likieru Baileys. Bardzo smaczny, kremowy, rozpływa się w ustach. Jeden z moich ulubionych serników, odpowiada mi połączenie tych smaków z serem. Gościł u mnie na Święta. W przygotowaniu prosty i szybki. Zamiast likieru Bailey’s możemy dodać advocaat lub inny kremowy likier. Polecam…   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki

Mała Cukierenka
Murzynek z bananami wg Aleex 228

Znów wpadłam w kilkudniowy zamęt. Szykujemy się w szkole do piątkowego święta patrona, które w tym roku zbiegło się z jubileuszem 55-lecia naszego Zespołu. Wprawdzie obchody nie będą aż tak huczne, jak podczas okrągłej rocznicy, nie mniej jednak staramy się zadbać o właściwy klimat i oprawę tego wyjątkowego dnia. Ponieważ jutro wrócę baaardzo późno do domu

W mojej kuchni
Sernik ze śliwkami wg Aleex 239

semestr roku szkolnego niesie ze sobą sporo wyzwań. Końcówkę ferii spędzam w mojej kuchni. Dziś, poza obiadem, zaserwuję chłopakom na deser przepyszny sernik, który pierwszy raz piekłam na święta. Wykorzystałam przepis z kwestii smaku i nie zawiodłam się. Sernik jest aksamitny, delikatny, a owoce nadają mu oryginalny smak. Doskonale sprawdzi się podczas różnych rodzinnych okazji. Może przygotujecie

W mojej kuchni
Kotlety z płatków owsianych wg Aleex 167

okno i widzę słońce, i słyszę śpiewające ptaki, to aż lżej się robi człowiekowi na duszy. Wróciłam też do kuchni. W samą porę, bo przecież za kilka tygodni święta! Na pierwszy ogień poszedł przepis, który nagrodziłam w tegorocznym konkursie urodzinowym bloga. Ponieważ lubię sprawdzanie w kuchni różnorodnych nowinek, zrobiłam kotlety z płatków owsianych. Ich smak zaskoczył mnie zupełnie

W mojej kuchni
Sos pieczarkowo - śmietanowy wg Aleex 161

Święta zbliżają się nieuchronnie, a ja w ogóle nie czuję ani ich klimatu, ani nie mam czasu na ich staranne zaplanowanie. W tym roku zajmę się tym w ostatniej chwili, choć bardzo nie lubię, gdy muszę podejmować takie decyzje zbyt szybko. Tymczasem wciąż jestem w biegu i na nic nie mam czasu. Minuty upływają między naradami, spotkaniami służbowymi

W mojej kuchni
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i z kruszonką wg Aleex 164

jest za każdym razem, gdy kończę czytać „Mistrza i Małgorzatę”. Wiem, że wrócę do tej książki ponownie. I zawsze wracam. Koniec września to także Dzień Chłopaka. Wprawdzie tego święta nie obchodzę uroczyście i szumnie, ale zawsze o nim pamiętam. Dla swoich klasowych chłopców już kupiłam kilka drobiazgów, a dla moich domowych łasuchów upiekłam pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami

W mojej kuchni
Pieczeń z dzika wg Aleex 189

mną naprawdę intensywne dni: próbne matury w szkole, święto patrona i sobotnio-niedzielny kurs kwalifikacyjny w Warszawie. Odzwyczaiłam się od zajętych weekendów, więc w poniedziałek trochę odczuwałam brak dwóch wolnych dni. Ale ponieważ nie ma sensu płakać nad rozlanym mlekiem, przeszłam nad tym do porządku dziennego. Kartki z kalendarza spadają nieubłaganie i oto mamy grudzień. Lubię koniec roku, bo grudniowe(...)niosą ze sobą jakąś magiczną atmosferę. Może to klimat nadchodzących świąt, a może zbliżający się schyłek roku? Nie wiem, jednak ta wyjątkowa aura pomaga przetrwać szybko nadchodzący mrok, deszczową pogodę i wahania ciśnienia. A skoro zaczął się świąteczny miesiąc, rozpoczynam go od niecodziennej potrawy. Zapraszam na pieczony udziec dzika. Kiedy pierwszy raz zostałam obdarowana dziczyzną, wpadłam w lekki popłoch

W mojej kuchni