świąteczny - 1015 przepisów (strona:39/68)

MAKARON ORKISZOWY Z ŁOSOSIEM 226

świątecznym mniejszym lub większym "obżarstwie" naszła nas ochota na coś lżeszego. Dziś makaron orkiszowy (odkąd go odkryłam mam mniejsze wyrzuty sumienia, że karmię rodzinkę niezdrową pszenicą, bowiem makarony to u nas podstawa, przynajmniej u moich dzieci...) z łososiem smażonym bez tłuszczu, z sosem na bazie mascarpone. U nas wszyscy go uwielbiają, może zasmakuje również i Wam... :-)Składniki:- kawałek łososia

Smaczne Zdrowe
Jak ozdobić pisanki papierowymi serwetkami? 250

wielkanocnych pisanek, które będą ozdobą koszyczka do święconki. Zwykłe serwetki papierowe są doskonałym materiałem służącym do zdobienia szkła, drewna, plastyku, ale również i jajek. Jeśli mamy serwetki o tematyce świątecznej doskonale będą się nadawać do ozdobienia wielkanocnych pisanek. Po ugotowaniu i ostudzeniu jajek wystarczy nam tylko kilka minut, aby przygotować piękne, kolorowe wielkanocne pisanki, wszystko zależy jaki wzór serwetki wybierzemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łopatka pieczona z oregano 170

świątecznym stole tradycyjnie znalazło się kilka gatunków mięsa, w tym byłą domowa szynka gotowana, ale nie mogło zabraknąć pieczonego mięsa, tym razem była to łopatka pieczona z oregano i rolada z piersi kurczaka faszerowana serem rokpol, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Takie domowe wyroby chyba każdy woli. Tak upieczone, aromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka domowa gotowana 446

Przepis ten mogę polecić każdemu. Oprócz tego, że szynka jest bardzo bardzo smaczna, do tego jest soczysta i aromatyczna. Szynka domowa gotowana jest wyborna, nie ma nic lepszego na świąteczne śniadanie, czy na zwykłe kanapki. Polecam też Szynka gotowana z jałowcem Składniki: 2 surowe szynki po ok. 1 kg Zalewa do peklowania : 3 l wody 180 g soli peklowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śląskie niebo 334

Śląskie niebo (inaczej Schlesisches Himmelreich, śląski raj, śląski przysmak) to tradycyjna mięsna potrawa regionalna kuchni śląskiej, przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska Opolskiego i Dolnego Śląska, rzadziej wykonywana na Śląsku Górnym. Kiedyś podawana jako zapłata za pomoc przy skubaniu pierza czy pracy przy kądzieli. Obecnie danie wpisane jest na listę produktów tradycyjnych.  Głównym składnikiem potrawy jest

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Staropolski piernik 331

trwały kilka, a czasem kilkanaście dni. Nie wiem, czy należy się tym ludziom większy szacunek, czy może bardziej nieco większe współczucie... Nawiązując do czasów średniowiecznych przygotowałam w tym roku świąteczny piernik. Dzwoneczkowe pierniki rozdałam przyjaciołom i rodzinie, zaś na wigilijny stół upiekłam prawdziwego piernika.  Dlaczego tak bardzo lubię to ciasto?  Pewnie dlatego, iż pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami

Sajkofanka smaku
Warzywny mix prosto z pieca :) 214

Naszła mnie dziś ochota na warzywny detoks :)  Po świątecznych smakołykach postanowiłam, że uraczę się czymś lekkim, zdrowym i smacznym. Obiad, który Wam dziś proponuję jest nie tylko tani, ale także szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja użyłam selera, marchewkę, ziemniaczki i cebulkę. Jednak większość warzyw idealnie nadaje się do pieczenia. Wrzućcie zatem ulubione warzywka na kilka minut

Sajkofanka smaku
Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 285

miodem i chwilę razem podgrzać. Spód wysmarować kajmakiem, wyłożyć orzechy w miodzie. Figi pokroić w paseczki, po czym w kostkę. Wyłożyć między orzechami. Przyozdobić kwiatkami mirabelek. Podać na świąteczny stół ;) W przygotowaniu tegorocznego mazurka pomógł mi Bakalland

Sajkofanka smaku
Wspomnienia z wiosennego spaceru 214

święta, by uciec trochę od świątecznego stołu, udałam się z najbliższymi na spacer do lasu. Konkretnie wyruszyliśmy wzdłuż płynącej nieopodal rzeki Łyny. Słoneczne popołudnie spędzone w lesie potrafi porządnie naładować baterie. Świeże powietrze, dzikie rośliny i przyroda budząca się do życia... czy może być coś piękniejszego? Udało mi się zrobić kilka zdjęć, ale nawet one nie są w stanie oddać

Sajkofanka smaku
Pasztet domowy 427

Zapraszam Was na pyszny domowy pasztet.Zrobiony z kilku gatunków mięsa i podany z chrzanem i żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu jest rewelacyjny. Składniki: łopatka 0,5 kg boczek świeży 0,5 kg wołowe 0,3 kg wątróbka drobiowa 0,2 kg ćwiartka z kurczaka 1 szt grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt marchewka

Ala piecze i gotuje
Witrażyki z miodem 208

Takie pierniczki w kształcie witraży są świetną dekoracją świąteczną no i oczywiście są pyszne i aromatyczne. Możemy je również zawiesić na choince ale wtedy trzeba zrobić dziurkę by móc przełożyć wstążkę. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 150 g miodu prawdziwego 180 g cukru pudru  120 g margaryny 1 jajko  1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy

Ala piecze i gotuje
Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi 392

pierwszy i przepis mam stąd. Ja nie robiłam kremu tylko przełożyłam powidłami śliwkowymi. Jeden piernik zostanie wykorzystany do przygotowania moczki która jest obowiązkowym smakołykiem na moim świątecznym stole. Składniki:  0,5 l miodu prawdziwego  1,5 szklanki cukru  1 kostka margaryny lub masła  1 kg  mąki tortowej  3 jajka  3 łyżeczki sody

Ala piecze i gotuje
Rogaliki z orzechów laskowych 238

świątecznych wypieków warto dołączyć pyszne, kruche rogaliki z orzechów laskowych. Można kupić już mielone orzechy laskowy BackMit, dzięki czemu nie jest nam potrzebna maszynka. Robi się bardzo łatwo i szybko. Ale trzeba uważać bo też szybko znikają. Składniki: 150 g margaryny 1 jajko 80 g cukru pudru 150 g mielonych orzechów laskowych BackMit 150 g mąki pszennej 50 g czekolady

Ala piecze i gotuje
Szynka wieprzowa 333

Bardzo krucha, soczysta i aromatyczna szynka wieprzowa. Idealna na świąteczny stół ale nie tylko. Ja muszę ją robić częściej bo bardzo nam smakuje. Proponuję jako dodatek chrzan lub musztardę. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego tzw kulka Marynata 2 l wody 70 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego Kamis 8 ziarenek pieprzu czerwonego

Ala piecze i gotuje
Jajko z tuńczykiem - szybka przekąska / Egg and tuna - fast snack 326

szybkie przekąski zawsze jest dobra pora! Czy to imprezowo, czy domowo czy świątecznie czy grillowo:) Jajko z tuńczykiem Proponowane składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 2 pomidory 1 ogórek 1 puszka tuńczyka kiełki rzodkiewki Składniki na sos: 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 2 łyżki majonezu sól, pieprz Składniki na sos dokładnie wymieszać. Pomidory pokroić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania