duże miski pierników. Wycinanie i lukrowanie zajęło trochę czasu ale jak patrzę na efekt końcowy to uważam, że warto się pobawić lukrem. Takie pierniki pięknie się prezentują na świątecznym stole no i o ile przyjemniej zjeść takie:) Dobrze, że przy produkcji pierników nie było mojego łasucha inaczej musiałabym stanąć w ich obronie bo na pewno nie za wiele zostałoby
ciastkarnia na kruchym spodziejedynie tę pierwszą jego uwag.ę względnie w proporcjach podanych dla was po niżej. Tym samym wracam do pieczenia, jutro możecie się spodziewać przepisu na sernik i keksa świątecznego. składniki:ciasto:2 szklanki mąkiszklanka cukrułyżeczka proszku do pieczenia6 jajekmasa:budyń czekoladowykostka margarynytabliczka czekolady gorzkiej3/4 szklanki cukru0,5 l mleka.Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier z żółtkami
ciastkarnia na kruchym spodzieszkolenia swoich umiejętności cukierniczych. Na pierwszy ogień idzie zatem szarlotka w moim wydaniu. Między świętami a sylwestrem naszła mnie ochota na coś słodkiego, a w lodówce jedynie potrawy świąteczne. Wyzbierałam wszystkie resztki i stworzyłam własny przepis. Ciasto było smaczne tylko nie wiem jak je nazwać:) Składniki: 20 dag mąki20 dag cukru12,5 dag masła4 jajkałyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao2
ciastkarnia na kruchym spodzieCzas na kolejne świąteczne słodkości. Dzisiejsza propozycja to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu piernik marchewkowy. Mniam mniam!! Składniki: 400g startej marchewki 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 150g masła 100g orzechów włoskich 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza: 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy + ½ szklanki soku z pomarańczy Łyżeczka cynamony Łyżeczka
Kolizje Smakówświątecznym obżarstwie czas na lekkie danie obiadowe. My dzisiaj planujemy zrobić pysznego, delikatnego łososia przygotowanego na parze. Danie bardzo smaczne, lekkie dla żołądka (któremu zdecydowanie po świętach przyda się odpoczynek :)), a przy tym jakie zdrowe! Dostarcza nam pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 oraz pełno witamin i składników mineralnych. Jedynym minusem jest niestety cena takiego łososia, jednak zawsze
Kolizje Smakówtruskawkowo-rabarbarowa, frużeliny: jagodowa, więc słodkości w słoiczkach mam już wystarczającą ilość, przyszła więc pora na dodatek do mięs. Chutney z czerwonych porzeczek to będzie pyszny, pikantny dodatek do świątecznych mięs, niedługo wszak Boże Narodzenie i Sylwester. Składniki: (ok. 8 małych słoiczków- 200 ml) - 1 kg czerwonych porzeczek - 10 łyżek cukru - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - 1 łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzłamana słodyczą suszonych śliwek. Nie jedna osoba pomyliłaby to danie z prawdziwym bigosem., gdyż smakiem od niego nie odbiegała, nie było w niej tylu gatunków mięsa jakie dodaję do świątecznego bigosu. Polecam tak przygotować kapustę każdemu, tym bardziej, że można ją podać na obiad razem z ziemniakami lub na kolację z chlebem. Kapusta kiszona a’la bigos, polecam Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię podczas pieczenia ciasta. Krem do miodownika zrobiłam tzw. grysikowy na bazie kaszki manny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ten miodownik najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, orzechów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjeden duży placek, który następnie kroi na tyle warstw na ile mamy ochotę. Polecam piernik ekspresowy z powidłami domowymi. Ten piernik najsmaczniejszy jest na 2 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia piernika należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca i miodownika idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiękkości mięsa, jeśli woda za szybko odparowała uzupełniamy wodą. Podczas duszenia mięsa tworzy się pyszny, aromatyczny , pieczeniowy sos. Jest pyszny. Tym sposobem właśnie przygotowałam zrazy wołowe zawijane na nasz świąteczny stół, do nich podałam kulki z ziemniaków z koperkiem i buraczki. Tym zrazom wołowym zawijanym nikt się nie oprze. The post Przepis na zrazy wołowe zawijane appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękruchość pieczonego mięsa. Marynowałam już boczek pieczony musztardą. Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło. 1 i 1/2 kg surowej szynki wieprzowej 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 opakowanie musztardy z wędzoną papryką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosie. Pamiętam, że jako dziecko zajadałam z paprykarzem kanapki. Mój paprykarz to wariacja na temat paprykarza szczecińskiego. Sporo osób przygotowuje paprykarz na bazie wędzonej makreli. Ja postanowiłam wykorzystać mojego świątecznego śledzia w pikantnej salsie. Zostało go trochę w słoiku (zawartość 1/2 litra miarki i w tej postaci już nam się przejadł), śledzia zmiksowałam wraz wszystkim dodatkami (cebulą, sosem salsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmusimy stać się zmianą, do której dążymy w świecie. Gandhi Na blogach kulinarnych można spotkać ostatnio wysyp przepisów na świąteczne potrawy i trudno się temu dziwić. Postanowiłam nie dorzucać niczego "tradycyjnego" i zamiast tego dodaję przepis na nietematyczną, zważywszy na dzisiejszą datę, pizzę :) Pamiętam, kiedy jeszcze jadłam mięso, pizza hawajska
Weganizm infantylnyCiasto prezentuje się bardzo efektownie i idealnie nadaje się na świąteczny stół lub jako uzupełnienie do niedzielnej kawki :) Składniki - 2 szklanki maki - ½ szklanki ( 200 g ) śmietany 18% - 2 szklanki ( 600 g ) śmietanki 36% - 1,5 szklanki cukru - 10 dag masła - ¼ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 opakowanie mrożonych wiśni - 1 puszka brzoskwiń w zalewie - starta czekolada do dekoracji Drogi internauto - jeżeli przepisy
Świat SmakuProsta sałatka która na stałe zagościła na moim stole - tak świątecznym jak i codziennym. Składniki - 500 g ryżu - 500 g szynki - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasów w kawałkach - 1 średni słoik majonezu - sól, pieprz ziołowy - słodka mielona papryka Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal
Świat Smaku