świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:437/611)

Bo idą już święta... Musztardowe śledzie na bogato. 225

wietrznie i deszczowo. Nastrój świąt też jakoś zanikł. Te ozdoby wystawiane ponad miesiąc prędzej, straciły już swój urok. Nie czuję tegorocznych świąt. Postanowiłam więc wprowadzic odrobinę wspomnień i nutki świątecznej, w kuchni rzecz jasna. Uwielbiam sałatki śledziowe. Przedstawiam Wam moją propozycję śledzikowej. Może się ktoś skusi? MUSZTARDOWE ŚLEDZIE NA BOGATO. (przepis inspirowany pewną sałatką śledziową z gazety;) na 1 słoik

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 200

Przyjazny, ciepły Szwajcar, który pokazał nam cztery swoje dania. Tematem warsztatów były nadchodzące święta. Kurt pokazał nam potrawy z wykorzystaniem produktów Makro Cash&Carry, które dodają potrawą magicznego, świątecznego smaku, m.in. cynamon, goździki itp. Mówiąc krótko: święta według Kurta. Tempo gotowania było zawrotne. Ubrana, na dodatek, w uniform prawdziwego kucharza,  rzeczywiście się tak czułam. Ledwo zdążyłam z jednym

W kuchni Karmel-itki
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 281

kryteria obojga podniebienia. I tak zostało. Strucla makowa, którą Wam dziś przedstawiam, jest miękka, delikatna i wilgotna. RObię ją dopiero od 3 lat, ale tak wpisała się w nasze świąteczne menu, że na hasło, by struclę czymś zastąpić, Babcia została złowrogo zlustrowana wzrokiem. STRUCLA MAKOWA /źródło: "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę

W kuchni Karmel-itki
RYBA PO JAPOŃSKU. 390

Święta, święta i po świętach. Ale temat świątecznych smaków przez wiele dni pozostanie jeszcze w ustach moich domowników. Naszykowałam tyle, jakby miała mnie na Wigilii swą obecnością zaszczycić  cała armia!  A co najzabawniejsze, ciągle powtarzam sobie, że przyszykuję mniej, na pewno w tym roku nie zaszaleję. I co? Guzik. Zawsze wychodzi o połowę więcej niżeli się spodziewam. RYBA

W kuchni Karmel-itki
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 243

poczekaniu;/ paczka okrągłych wafli tortowych puszka masy krówkowej (kajmak) 1,5 opakowania (ok.400g) kremu czekoladowo-orzechowego  (jak Nutella, ale u mnie podróbka z Tesco) opakowanie suszonych moreli tabliczka świątecznej czekolady z zajączkami garść wiórków kokosowych na środku: jajko czekoladowe z masą mleczną (lub inna czekoladka w kształcie połowy pisanki) Pierwszego wafla układam na kawałku folii aluminiowej, na sztywnej desce

W kuchni Karmel-itki
SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 238

Całość mieszam ze sobą. Trwałość: 2-3 tygodnie. Równie dobry zaraz po przyrządzeniu. *jeżeli nie mamy cytrynowego chrzanu, mieszamy słoiczek zwykłego chrzanu   z sokiem z 2 cytryn. ***** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KATARZYNKI. 174

jakoś próbuję zebrać większość odłamków. Spoglądam w szybę piekarnika. Uśmiecham się na widok pięknych, rumieniących się pierniczków. Zapach korzennej mieszanki wypełnia całą przestrzeń, z radia sączy się ukochany kawałek świąteczny. Zapominam o gniewie, o swoim gapiostwie, o zbitym kubku. Z utęsknieniem wypatruję za oknem śniegu. KATARZYNKI. /źródło:  http://waniliowo.blox.pl/2011/07/Pierniczki-Katarzynki.html / cytuję: /ok.35 sztuk/ 500 g mąki, 150 g cukru

W kuchni Karmel-itki
WIELKIE LUKROWANIE. 202

komplecie przy kuchennym blacie, wspólnie zanosząc się śmiechem, wykrawa pierniczki wesołe. Dzieci umorusane mąką, zaczepki szukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś w tle sączy się świąteczna muzyka. Choinka już pachnie, trzaska w kominku ogień. Oby nasze serca wypełniała taka miłość co dzień. Dzwoneczków dźwięk i księżyca blask. Śnieg prószy, otula puchatą warstwą cały świat.  Pierniki

W kuchni Karmel-itki
KAPUSTA Z GRZYBAMI. 167

terkoczące pokrywki, skwierczący tłuszcz. Tu coś spadnie, tam coś brzęknie, ktoś coś powie, drugi szepnie, gwar i chaos. A w tym wszystkim, gdzieś pod spodem, ład i porządek, realizacja świątecznych planów i prawdziwa radość z bycia razem. KAPUSTA Z GRZYBAMI. /wg mojej Mamy;/ 1,2 kg kapusty kwaszonej 500g pieczarek 100g suszonych grzybów leśnych 2 łyżki margaryny 2 łyżki smalcu

W kuchni Karmel-itki
SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH. 223

kandyzowaną skórką cytrynową i pozostawiam do stwardnienia i wystudzenia.   Ciasto trzymam w lodówce całą noc, zanim zaczynam kroić,  później również trzymam w chłodnym miejscu.   SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. 493

dodaję kostkę grzybową) i gotuję całość do miękkości warzyw.  Na samym końcu dodaję jogurt naturalny ze śmietaną, uprzednio hartując je wrzątkiem. Ewentualnie doprawiam do smaku. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 696

skleić  złączenia. Piekę makowca w 160 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu, zostawiam w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Dekoruję lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KOMPOT Z SUSZU. 186

cukru - owoce same sobą osłodzą, a dodatek wanilii spotęguje uczucie słodyczy w smaku. Wybornie smakuje na zimno, jak i na ciepło czy też gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam wciąż jeszcze bardzo świątecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
TILAPIA W ZIOŁOWEJ PANIERCE. 158

następnie w mieszance bułki tartej z mąką. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Po usmażeniu osączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym.  SMACZNEGO!   Pozdrawiam nadal świątecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. 212

jednej cytryny. Pozostałe cytryny kroję w plastry, które układam na powierzchni filetów. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 -35 minut w 160 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam jeszcze świątecznie,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania