dozwolonych składników. Eksperyment okazał się na tyle smaczny, że chociaż po diecie pozostały wspomnienia, to drobiowe, kolorowe galaretki często goszczą na naszym stole, sprawdzając się również w świątecznych sytuacjach:) Indycze galaretki z chińszczyzną Składniki: 4 golonki indycze bez skórki natka pietruszki chińska mieszanka warzywna żelatyna sól woda ok. 2 l. Golonki zalewamy zimną wodą, dodajemy pęczek natki pietruszki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaoczyszczanie organizmu z toksyn wspomaga laktację, może być również stosowany przez kobiety w ciąży Co równie istotne miód ma naprawdę wspaniały smak i doskonale nadaje się do wypieków (np. świątecznych pierniczków:), jak również do twarożku, kanapek i naleśników. Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy): około 1000 główek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanaszego stołu! Ja zaprosiłam kolejne "buraczkowe" słoiczki do swojej spiżarni - uznałam, że to ostatni dzwonek na zapakowanie w słoiki małych buraczków, które podkreślą kolor i smak świątecznych przystawek a zalewa sprawdzi się doskonale jako bazę do wigilijnego barszczu. Buraczki marynowane w zalewie z octu winnego Składniki: 1 kg małych buraków 3 szklanki wody 1,5 szklanki białego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaoczekiwaniu na świąteczne przysmaki serwuję domowy chleb z domowym (lub prawie domowym smalcem) i kiszonym ogórkiem. Dlaczego czasem tylko prawie? Bo standardowo wytapia się go ze słoniny, ale przetestowałam też uproszczoną wersję stapiając gotowe kostki zakupionego w sklepie smalcu i łącząc je z duszoną cebulką, jabłkiem, kawałkami papryki, ziołami tudzież kiełbaską. To taka wersja dla zabieganych:) Też smaczna:) Składniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWczoraj po powrocie z pracy, czekała na nas słodka niespodzianka do popołudniowej kawki. Z racji trwającej jeszcze świątecznej przerwy od szkolnych zajęć, nasze dzieci w ramach kreatywnego spędzania czasu w domu buszują trochę w moim kuchennym królestwie. Wymusiły na mnie obietnicę, że jeżeli tylko deser nam posmakuje, zadebiutuje na blogu - oczywiście nie mogło być inaczej - rolada z podwójną warstwą gorzkiej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławystartowałam z akcją: Tanie Gotowanie w styczniu zaś z racji trwającego karnawału zapraszam do śledzenia pomysłów na Imprezowe Przekąski, które ucieszą nie tylko oko ale i odciążą przeciążony świątecznymi smakołykami żołądek. Takie przekąski to fajna sprawa. Są zazwyczaj lekkie, o nieskomplikowanej recepturze, w ich przygotowanie można zaangażować domowników, a same przekąski mogą stanowić ciekawe urozmaicenie stołu przez cały czas trwania
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatakiego. 11 . Jakie posiadasz kulina rne plany na zbliżające się Święto Wielkiej Nocy? Jeszcze nie skrystalizowane. Z pewnością będę chciała poeksperymentować i przygotować coś, co dotąd nie gościło w świątecznym menu. Moje pytania do nominowanych: 1. Czy to Twoja pierwsza nominacja w Liebster Blog Award? 2. Jak wiele czasu tygodniowo poświęcasz na "blogowanie"? 3. Skąd czerpiesz pomysły na kolejne potrawy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapyszną szyneczkę na kanapkę. Szyneczka gotowana jest dwukrotnie tylko kilka minut jednak jest mięciutka i soczysta, bez żadnej chemii i sztucznych dodatków. Polecam na codzień jak i na świąteczny stół. składniki: szynka wieprzowa o masie do 1,5 kg 3 l wody 4-5 listków laurowych 3 łyżki majeranku 1 łyżka ziarenek jałowca Kamis 5 ząbków czosnku 1 cebula
Monia miesza i gotujeDziś przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą. W sam raz do barszczyku na świąteczny stół. składniki: naleśniki 1 l mleka 1 jajko 4 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 szczypta cukru 1 duża szczypta soli farsz 0,5 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty 2 łyżki majeranku 1 duża cebula dodatkowo olej do smażenia
Monia miesza i gotujeWczoraj dotarła miła niespodzianka - paczuszka przyprawowa od KAMIS . A więc dalej gotujemy i przyprawiamy z Kamisem:) Przyprawy juz poszły w ruch do świątecznych przygotowań. Muszę pomyśleć co z curry bo nie znoszę tej przyprawy. Może trafi do Was - moich czytelników bo jak już pisałam konkurs powoli się szykuje
Monia miesza i gotujeszybko jeszcze przepis na świąteczny barszczyk z samych buraków z uszkami z grzybami. składniki: barszczyk 1 kg czerwonych buraczków 1 pietruszka 1 marchewka kawałek selera 3 ząbki czosnku 1 cebula 3-4 listki laurowe Kamis kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis kilka ziarenek jałowca Kamis sól morska z pieprzem Kamis 3 łyżki majeranku woda ok 2 l 3-4 łyżki soku
Monia miesza i gotujedodanie czeka jeszcze świąteczny keks ale dzisiaj jeszcze śledziki w pomidorach. Przepis prosty, może ktoś przygotuje na sylwestrową zabawę. składniki: 6 płatów śledziowych 1 duża cebula 3 łyżki majeranku 2 liście laurowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml przecieru pomidorowego 50 ml oleju Płaty śledziowe, mogą być z oleju jak również solone wymoczone, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić
Monia miesza i gotujeKolejna pyszna sałateczka. Tym razem z dodatkiem jajka więc idealnie pasuje również na świąteczny wielkanocny stół. składniki: 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasoli u mnie Bonduelle gotowana na parze 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek majonezu Selera osączyć z zalewy. Fasolę opłukać i osączyć. Jajka pokroić drobno. Ananasa osączyć z soku i pokroić
Monia miesza i gotujeciężkich świątecznych daniach, przyszła pora na szybki i nieskomplikowany obiad. Powrót do codziennych obowiązków powoduje, że nie mam tyle czasu, ile bym chciała na gotowanie. Tym bardziej, że coraz większymi krokami zbliża się sesja. Ale przejdźmy do sedna. Do zapiekanki można wykorzystać praktycznie każdy rodzaj makaronu, u mnie na początku miało być tagliatelle. W końcu były kokardki. Natomiast jeżeli
Fabryka pomysłówPostrzegam to też tak, że jeżeli bym miała ochotę na babę to nawet w maju bym ją sobie upiekła, choć to kolejne ciasto, którego fanką nie jestem. W okresie świątecznym po prostu staram się trochę rozpieścić i zrobić jakiś smaczny słodki wypiek czy sałatkę. I takie przepisy zechcę Wam pokazać po Świętach. W kwietniu także ponownie ruszę z akcją „gotowanie
Fabryka pomysłów