 FOODBOOK # 3 - co jadłam w świeta (wege święta) 201
FOODBOOK # 3 - co jadłam w świeta (wege święta) 201Dawno nie pojawił się żaden foodbook na blogu, dlatego w okresie świątecznym sfotografowałam większość swoich posiłków i dziś się nimi podzielę. Ogólnie jadłam podobnie jak co dzień, tyle że pozwoliłam sobie na więcej słodyczy. W końcu grudzień to taki miesiąc, gdy jedzenie pierników, ciast i babeczek jest w pełni usprawiedliwione i nie tuczy ;) Czytaj więcej
Kasia Sarna Migdałowe ciasto Babci Lusi 222
Migdałowe ciasto Babci Lusi 222przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z karmelową polewą z migdałami, przełożone ciepłym budyniem to taki mój świąteczny smak dzieciństwa. Do tego to ciasto z tradycjami, bo piekła je jeszcze moja prababcia. Można przygotować je dzień wcześniej, a przed podaniem tylko przełożyć ciepłym budyniem, dzięki temu będzie smakować
Ciastkozercy Wegański bezglutenowy murzynek 229
Wegański bezglutenowy murzynek 229Czyli coś pysznego na świąteczny stół dla każdego roślinożercy, i nie tylko. Ciacho jest bez glutenu, bez nabiału i bez jajek, pyszne i zdrowe, i co najważniejsze w tym napiętym przedświątecznym okresie, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 2 dojrzałe banany 2 łyżki nasion chia plus 4 łyżki ciepłej wody 3 łyżki roślinnego oleju 2/3 szklanki roślinnego mleka
Roślinna - blog wegański Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, gozdzikami i galka czyli "Z choinka w tle" 256
Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, gozdzikami i galka czyli "Z choinka w tle" 256tegoroczne święta postanowiłam przygotować coś na kształt pasztetu ale jednak coś całkiem innego :) Z pomocą przyszła mi bardzo klimatyczna i piękna książka Jamiego Olivera, w której zawarł przepisy świąteczne. Co roku czatowałam na jego bożonarodzeniowy program w tv a teraz mam receptury w formie papierowej. HURRRA!!! Wiele radości sprawił mi Mikołaj takim prezentem! Teryna
Dzieje kuchennej Wiewióry Świąteczna sałatka z filetami ze śledzia, jajkiem i papryką 249
Świąteczna sałatka z filetami ze śledzia, jajkiem i papryką 249Dziś zapraszam Was na pyszną świąteczną sałatkę z filetami ze śledzia, jajkiem i papryką. Możecie ją przygotować dosłownie w ostatniej chwili. Do przygotowania sałatki wykorzystałam dobrej jakości i wspaniałe w smaku f ilety ze śledzia w oleju Graal (z puszki). Taka sałatka z filetami ze śledzia, jajkiem i papryką jest pyszną odmianą tradycyjnych warzywnych sałatek. Doskonale również sprawdzi się
Słodkie okruszki Kruche babeczki z orzechami w miodowym karmelu 262
Kruche babeczki z orzechami w miodowym karmelu 262Małe jest piękne, tak mówi znane porzekadło. Zgadzam się z tą tezą w 100%-ach. W zawiązku z tym musiałam przygotować na świąteczny stół małe smakowitości. Zawsze najlepiej sprawdzają się babeczki i właśnie ten specjał wybrałam. Kruche korpusiki, wypełnione kwaskowatym dżemem z pomarańczy i słodkimi orzechami w miodowym karmelu. Propozycja dla wielkich i małych łasuchów. Dżem z pomarańczy możecie zastąpić
kolorowotorcikowo Karp pieczony w sosie z leśnych grzybów 203
Karp pieczony w sosie z leśnych grzybów 203Jedni go kochają, inni nienawidzą. Mowa o karpiu , czyli nieodzownym "elemencie" świątecznego stołu. Nie lubimy go zazwyczaj za mulisty smak - tego można w łatwy sposób uniknąć, kupując ryby ze sprawdzonej hodowli, i te nie przerośnięte, takie w rozmiarze powiedzmy "M" ;) Drugi wielki minus - ości. No i tych nie zlikwidujemy, chyba, że dobrze poszukamy i znajdziemy rybę filetowaną, lub sami pokusimy
kolorowotorcikowo Kruche babeczki z masą czekoladowo-orzechową i żurawiną 272
Kruche babeczki z masą czekoladowo-orzechową i żurawiną 272lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 cześci (70 i 30%). Rozwałkowujemy większe i wykrawamy z niego 12 krążków o średnicy około 10 cm. Z mniejszego kawałka wycinamy ciasteczka w świątecznych kształtach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną mieszamy z łyżką kakao. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. […] Artykuł Kruche babeczki z masą czekoladowo
Mienta blog Ciasto korzenne 190
Ciasto korzenne 190Jeśli nie udało się Wam upiec klasycznego piernika staropolskiego , to mam dla Was jeszcze jedną, obok keksu piernikowego ( czy też keksa 😃) propozycję na szybkie świąteczne ciasto, czyli na ciasto korzenne z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Z pewnością godnie zastąpi tradycyjny piernik. Ciasto korzenne Proporcje na formę z kominem o średnicy 25 cm Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatity Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy. 278
Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy. 278domów tyle tradycji świątecznych i tradycyjnych potraw. Jednak są takie, które pojawiają się w większości domów - jak właśnie karp smażony. Szczerze mówiąc ja zdecydowanie bardziej lubię ryby morskie. W końcu większość życia spędziłam nad morzem ;) Jednak karp co roku obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole. Co zrobić, żeby był smaczny? Tego dowiecie się poniżej. Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy
Pełny talerz Śledź w koprze po szwedzku 258
Śledź w koprze po szwedzku 258świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi. Proponuję przepis zza morza, śledź w koprze. Śledź w koprze to marynowany śledź typowy dla szwedzkiej kuchni. Wciąż nie jestem przekonana do śledzi na słodko ale te są wyjątkowe. Pachną koprem, goździkami i angielskim zielem. Są słodkie ale nie tak jak w oryginalnym przepisie. Doszłam nawet do wniosku, że nie potrzeba aż tyle cukru
codojedzenia SMACZNE ZIELONE BABECZKI 315
SMACZNE ZIELONE BABECZKI 315odmiany przygotowałam fajne, zielone babeczki. W sam raz wkomponują się w świąteczny klimat. Przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil i jest banalnie proste. W Święta Bożego Narodzenia lubimy usiąść rano, całą rodziną z kubkiem kawy i zjadać takie słodkie pyszności. Z wielką przyjemnością wstanę jako pierwsza i obudzę najbliższych pięknym zapachem pieczonych babeczek. Dodatkowym ich atutem jest to, że zawierają zdrowy
kuchniabellissima.wordpress.com Pierogi z karpiem 252
Pierogi z karpiem 252nich można tutaj. Wówczas zachwyciłam się tymi pierogami i obiecałam sobie, że kiedyś je zrobię. To kiedyś, jest teraz ! Myślę, że pierogi takie to ciekawa propozycja na danie świąteczne. Tym razem pierogi nie z kapustą, nie z grzybami, a z karpiem. Farsz z karpia przełamany jest słodyczą żurawiny i aromatem rozmarynu. Propozycja dla prawdziwych smakoszy, a wykona je każdy amator
kolorowotorcikowo KREM PIERNICZKOWY 275
KREM PIERNICZKOWY 275Okres zimowy, a zwłaszcza świąteczny, wielu osobom kojarzy się z zapachem piernika. U mnie w kuchni już drugi miesiąc leżakuje piernik staropolski, ale w międzyczasie zrobiłam sobie krem. Czytaj więcej
Kasia Sarna Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami 192
Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami 192Kruche, korzenne ciasteczka delikatną nutką anyżku, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi które smażyłam u schyłku lata. To propozycja na świąteczny czas, są mięciutkie, choć zaraz po upieczeniu trochę twardnieją ale po przełożeniu miękną, możemy je dekorować dowolnie. Kwintesencja świąt. Zawsze są w moim domu, lubimy je pochrupać ;) Ostatni dzwonek aby je upiec. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej
Wanilia i Kardamon