lubił drożdżowych bułeczek pachnących masłem, z rodzynkami, popijanych kakao albo dobra herbatą? Myślę, ze takie drożdżówki, ich zapach, to miłe wspomnienie. U mnie także świąteczne. Moja mama zawsze na Wielkanoc piekła drożdżowe baby, zaczyn rósł nocą a potem rano pachniało już ciastem. Zawsze było ich dużo, nawet jak czerstwiały były pyszne maczane w mleku czy herbacie. Ja na te święta
Dzieje kuchennej WiewióryPodczas świąt wielkanocnych na świątecznym stole pojawia się tradycyjny żurek. Każda Pani domu ma swój ulubiony przepis, który najczęściej przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Wielkanocny żurek został przygotowany na domowym zakwasie przepis znajdziecie Domowy zakwas na żurek. który podkreśla smak, został podany w chlebku. Składniki · 1kg mięsa szynki wieprzowej
Kulinarne pyszności MolkiWielkanoc to czas wyjątkowy, jak również potrawy jakie podamy na świątecznym stole. Pojawią się jajka, pyszne wędliny, pieczone mięsa i słodkie ciasta. Jednym z nich jest tradycyjny niski słodki mazurek, który możemy przygotować na wiele sposobów. Mój jest wyjątkowy przygotowany z mąki orkiszowej z pyszną masą pomarańczową. Mazurek pomarańczowy z mąki orkiszowej Składniki Ciasto
Kulinarne pyszności MolkiRówno 1go marca miałam przyjemność przenieść się z szarej codzienności do wielkanocnego dworu w Woli Suchożeberskiej gdzie odbyły się kulinarne warsztaty świąteczne z marką Sokołów . Czwartek spędziłam w miłym towarzystwie, w pięknych wnętrzach, gotując pyszne potrawy a badacz kultury epoki nowożytnej, dr Michał Choptiany z Uniwersytetu Warszawskiego, na początku spotkania opowiadał nam o tradycjach związanych
Dzieje kuchennej Wiewiórypory, rozpływa się w ustach, nie trudny do wykonania, można powiedzieć że najłatwiejszy , masa serowa robiona bez użycia miksera, bez mielenia. Równy, nie rośnie i nie opada. Godny świątecznego stołu. Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki krupczatki 150 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 czubata łyżka
Wanilia i Kardamonkilka godzin dojedziemy do Lusówka koło Poznania, gdzie spędzimy w tym roku święta. Mam jeszcze dla Was przepis na świąteczne ciasto z makiem. Krajanka makowa zwana popularnie makową panienką jest przepysznym ciastem z dodatkiem żurawinowej konfitury. Przełożyłam ciasto cytrynowym kremem. To ciasto można z powodzeniem upiec również w formie tortu. Wczoraj moja koleżanka napisała na FB, że Szwedzi nie wiedzą
codojedzeniaSezon świąteczny daje przyzwolenie na pieczenie większej ilości ciast, a więc korzystajmy ile się da! Czytaj więcej
Kasia Sarnawyjściem awaryjnym, kiedy nie macie w szafce miodu, a planujecie zrobić piernik Ciasto jest wegańskie, więc nie zawiera jajek i mleka krowiego. Na pewno będzie pięknie wyglądało na Waszych Świątecznych stołach // Składniki – ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mleka (roślinne) – możesz też użyć kawy, jeśli lubisz jej smak 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka
Via GustoMigdałowe choinki Coraz bliżej do Świąt, ostatnie zakupy, pakowanie prezentów, choinka...No właśnie choinka. Nie tylko zielona, ozdobiona bombkami i pachnąca lasem. Pięknie wyglądają migdałowe choinki na świątecznym stole. Dzisiejsze choineczki są mięciutkie, delikatne, oblane białą czekoladą i posypane pistacjami. Bardzo, bardzo smaczne i gorąco je Wam polecam. Piekę je od paru lat, już
dolcevitainmykitchenWitam Kochani Święta już za kilka dni,więc przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na świąteczny piernik z powidłami -szybki,łatwy i przyjemny. Polecam i zapraszam Przepis na blaszkę 30x11 cm wys 7cm CIASTO -2 jajka -0,5 szkl cukru pudru -2 szkl mąki pszennej tortowej -150g płynnego miodu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupachnący świeżym ciepłym chlebem w świąteczny czas Brzmi zachęcająco? Poniżej przedstawiam przepis na pyszny chleb z mąki pełnoziarnistej i gryczanej, bez konserwantów i sztucznych spulchniaczy. Składniki : na zaczyn drożdżowy: – 225 g mąki pszennej chlebowej – 225 g wody – 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin
I LOVE LIFErazem ja będę przygotowywać wigilię i gościć u siebie rodzinę, podejmę zaproszonych smacznym śledzikiem. Tak mi się marzy… Zwykłe płaty śledziowe w oleju wykorzystałam do przygotowanie przekąski na świąteczną nutę. Dodatek żurawiny, cynamonu i gałki muszkatołowej nadał przepyszny smak tej wdzięcznej rybce. Przepis pochodzi z mojej drugiej książki, która jest już skończona i czeka na swój czas
Raj dla Podniebienialiście potraw do wypróbowania pojawiły się między innymi bułeczki. Nie ma w nich dziwnych składników, niepokojących dodatków. Ni to słodkie drożdżówki, ni to po prostu bułeczki śniadaniowe. Świątecznej mocy nadają im suszone owoce :) Przepis na nie znalazłam w książce "Slow life z widokiem na Śnieżkę czyli Polana Zdrój" Magdy Trojanowskiej. Buleczki figowe 200 g suszonych fig 300 g płatków owsianych
Dzieje kuchennej WiewióryWasze ręce już teraz, bo tak naprawdę śledzie zaczynamy robić i jeść już na długo przed świętami. Oczywiście nie robię tych wszystkich śledzi na raz na świąteczny stół. Wybieram to, na co akurat mam ochotę z mojej śledziowej listy i przygotuję na tę wspaniałą wieczerzę wigilijną. Mam nadzieję, że skorzystacie z mojej podpowiedzi i znajdziecie śledzie, których
Kuchnia u Krysidawno, postanowiłam zrobić i pokochały go moje dzieci. To taka mała rozpusta, trochę wbrew regułom ale od czasu do czasu pozwalamy sobie na to :) Świąteczny blok kakaowy z wiśniami 100 ml cukru 125 g masła 75 ml wody 2 łyżki kakao 200 g pełnego mleka w proszku 50 g herbatników 50 g suszonych wiśni (lub innych bakalii
Dzieje kuchennej Wiewióry