robiąc jedną porcje mamy nie jeden ale ok 16 batoników - w sumie nie wiem ile dokładne, gdyż je ciachałam nie w prostokąty ale w kwadraty. U mnie posłużyły jako ciasteczka świąteczne. Muszę jeszcze wymyślić sposób ich pakowania abym mogła wygodnie nosić je w torbie jako przekąskę. Każdy kto mnie zna wiem że moja torba to worek bez dna więc
sierotka maRysia w kuchnibłędzie! Konfitura jest lekko kwaśna, przełamana słodyczą i wyróżnia się smakiem pomarańczy. Jak na razie wypróbowałam z domowym chlebem i serkiem wiejskim, ale na pewno użyję tych powideł do świątecznych ciasteczek. Dodatkowym atutem jest piękny kolor, jaśniejszy niż tradycyjnych powideł śliwkowych. Mam tylko nadzieję, że ten kolor przetrwa dłużej :) Powidła śliwkowe z pomarańczą 2 kg śliwek (u mnie duża odmiana
FitKotKruche, makowe świąteczne ciasteczka. Delikatne, chrupiące. Fajna zabawa dla dzieci. Moje kreatywne dziecko stworzyło kruche makowe dinozaury, więc co kto woli. Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com We wtorek korzystając z dnia wolnego w pracy postanowiłam wziąć się za pieczenie. Najpierw zagniotłam ciasto, wstawiłam do lodówki i pojechałam na poszukiwania foremek w kształcie gwiazdek. Na ciasto zużyłam
apetytnapieczenietego kremu przymierzałam się od dawna. I w końcu przeszedł na niego czas przy okazji pieczenia świątecznych ciasteczek. Szybko, prosto, bez sterty naczyń do zmywania, a efekt niesamowity. Teraz rozumiem te zachwyty nad lemon curd :) Krem konsystencją przypomina bardzo gęsty budyń, jest aksamitny i przede wszystkim cudownie smakuje. Przepis zaczerpnęłam od Doroty z Moje Wypieki >>klik , zmodyfikowałam
Codzienna kuchnia niecodziennabyłoby upieczenie tego ciasta na Boże Narodzenie- może wrócę do tego przepisu? Niniejszym jestem prawie tak szybka jak Lidl i Tesco. Doszły mnie pierwsze wieści o kalendarzach adwentowych i świątecznych ciasteczkach w tych dwóch sklepach. Osobiście jeszcze nie widziałam, ale wpisuję się w tendencję. Chociaż szczerze powiedziawszy przy 20 stopniach jakoś bardziej na miejscu niż keks i pierniki wydaje
les mirabelleskubek mąki z chleba razowego zużyłam 4 duże kromki chleba. Na spód zamiast dużych, prostokątnych opłatków użyłam małych, okrągłych, na których u mnie tradycyjnie piecze się świąteczne ciasteczka (klik). Po połączeniu składników ciasto jest bardzo gęste, można je bez problemu formować nadając pożądany kształt i grubość. Przyjęłam, że pieczenie w wolnym piecu to w przypadku mojego piekarnika
KUCHARNIAJedne z moich ukochanych świątecznych ciasteczek.Jak już się spróbuje to nie można poprzestać na jednym lub dwóch, zostało mi zaledwie kilka sztuk :)W przyszłym tygodniu czeka
bistro mamaPewnie od razu zgadniecie, w którym sklepie mój mąż robił zakupy, i który to sklep skusił go świątecznymi ciasteczkami :) Przyniósł je do domu, a mi od razu zapaliła się lampka: gdzie widziałam przepis na COŚ z tymi ciasteczkami??? Oczywiście w "Smakowitych prezentach". Książkę ciągle można wygrać w KONKURSIE organizowanym przez Polska Gotuje. Czytaj więcej
bistro mamaOstatnie pierniczki ozdobione :) Ja ozdabiałam pierniczki Pepparkakor (przepis znajdziecie TUTAJ), ale lukier królewski sprawdzi się do wszelkiego rodzaju pierniczków i ciasteczek świątecznych :)Przepis na lukier królewski znajdziecie TUTAJ. W przepisie podałam, że powinno się go przygotowywać z jednego białka i jednej szklanki cukru pudru, ale tak naprawdę nie ma reguły - najlepiej zacząć od niepełnej szklanki i stopniowo dodawać cukier
My Culinary ArtWczoraj, jak co roku, razem z moimi siostrami i mamą piekłyśmy świąteczne ciasteczka, dużo ciasteczek. Trwało to kilka godzin i było bardzo wyczerpujące, ale było przy tym także dużo śmiechu i wspomnień z dzieciństwa. Na śniadanko, delikatne, kokosowe kluseczki lane idealne na niedzielę :)~ Orkiszowe kluski lane na mleku kokosowym z serkiem naturalnym, jagodami, wiórkami kokosowymi i pyłkiem pszczelim ~Składniki
Kuchenny Skrawek Niebazaopatrzyła mnie Mamunia, piję okrutnie kwaśne roztwory, i mam nadzieję, że mi to pomoże. I to szybko, bo przedświątecznych planów mamy sporo, a czasu niewiele. Kolejne przepisy na różne świąteczne ciasteczka i pierniczki czekają w kolejce, wypadałoby przetestować też jakieś ciacha, bo przecież nie tylko ciasteczkami człowiek żyje. O lepieniu pierogów nawet nie wspomnę, bo do tego potrzeba mnóstwo cierpliwości
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na pierniczki mam od 3 lat i co roku robię z niego świąteczne ciasteczka :) Wypróbowałam już wiele przepisów i wydaje mi się, że ten jest najlepszy :) Nie trzeba nawet czekać aby zmiękły, ponieważ są od razu gotowe do jedzenia :) Składniki: 1 kg mąki (tak jest w przepisie,ale według mnie powinno być jej o wiele więcej bo ciasto jest
charlotte gotujerodzinnym gronie, upływających w spokojnej atmosferze, dużo prezentów, radości, napełnionych brzuszków, zdrowych a przede wszystkim odpoczynku abyście nabrali sił na następny rok:) A tutaj daje Wam przepis na domowe świąteczne ciasteczka, które możecie zrobić z rodzinką lub ukochaną osobą. Kruche Ciasteczka korzenne Ciasteczka; mąka pszenna 160 g mąka orkiszowa 140 g (można zastąpić ją pszenna takimi samymi proporcjami) cukier
pichcisztopowidłami Tort mocno czekoladowy Bursztynowa szarlotka Domowe masło orzechowe Pomarańczowe muffiny z czekoladą i kremem cynamonowym Żurawinowe ciastka w słoiku Sernik z białą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki Ciasto pijak Tartaletki migdałowe Babka z daktylami i pomarańczą Racuchy drożdżowe z jabłkami Porzeczkowiec Mincemeat Bożonarodzeniowe babeczki mince pies Czekoladowe trufle z orzechów laskowych Ciasto(...)zimowy Cynamonowe gwiazdki w czekoladzie Piernik z konfiturą Piernik na piwie Pierniki z koglem moglem i alkoholem Kremowy Sernik na Ciasteczkowym Spodzie Makowiec japoński (makowiec z jabłkami) Ciasteczka serowe Brownie w wersji świątecznej Sernik kawowy Chatka Baby Jagi - sernik na zimno Sernik na zimno z jogurtem naturalnym Piernikowe uszka z żurawiną Piernikowe "szyszki" na choinkę i życzenia świąteczne Babeczki piernikowo
My Culinary ArtCiasteczka miodowo - cytrynowe... Delikatne, puszyste, świąteczne. O wyrazistym, korzenno - miodowym smaku. I aromacie skórki cytrynowej. Pyszny smak Świąt Bożego Narodzenia! Składniki: 300 g miodu; 100 g masła; 150 g białego cukru; 1/4 łyżeczki imbiru; 3 łyżeczki startej skórki z cytryny; 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków; 1/4 łyżeczki cynamonu; 750 g mąki pszennej; 1/2 płaskiej łyżeczki soli; 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwłakować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka. Gotowe ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (z wyposażenia piekarnika) i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około
Gospodyni Miejska