suszone pomidory - 10498 przepisów (strona:387/700)

Penne ze szpinakiem w pomidorowym sosie 173

makaronu penne 150 g świeżego szpinaku około 3 łyżki tartego sera: parmezanu, grana padano lub corregio 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 puszki rozdrobnionych pomidorów, tzw polpa suszone oregano suszona lub świeża bazylia sól, pieprz, cukier olej Cebulę drobno siekamy. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę. Gdy cebula(...)się zeszkli dodajemy czosnek, smażymy chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy pomidory wraz z zalewą oraz około 1/3 szklanki wody. Gotujemy do czasu aż sos wyraźnie się zredukuje. Jeśli chcemy możemy sos zmiksować na gładko za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku większą ilością cukru (mniej więcej 1- 1 i 1/2 łyżeczki), oregano, bazylią oraz solą i pieprzem. Szpinak myjemy, przebieramy

Smaki Na Talerzu
Kanapka z mango 168

dojrzałego, soczystego mango 8 plasterków mozzarelli w zalewie 16 listków szpinaku 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego) masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku   Składniki dressingu: (wystarczy na ok. 8 kanapek) 3 łyżki oleju(...)Przykryć dwoma plastrami pomidorów. Skropić dressingiem, posypać świeżym szczypiorkiem i świeżo mieloną suszoną papryczką chilli. 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku   The post Kanapka z mango appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Zupa pomidorowa rodem z Toskanii (Pappa al pomodoro) 200

słodkich pomidorków koktajlowych oliwa extra vergine (najlepsza jaką macie) sól morska pieprz 2-3 ) garście czerstwego chleba bez skórki pokrojonego w kostkę podpieczonego na patelni 2 suszone papryczki pepperoncini Pomidory naciąć na spodzie na krzyż, sparzyć wrzątkiem (nie dłużej niż 30 sekund). Obrać ze skórki. Przekroić na połówki, usunąć zdrewniałe części, następnie pokroić w grubą kostkę. Bazylię opłukać, delikatnie

Pełny talerz
zupa- krem z soczewicy 127

była bardzo pożywna.  A do tego zrobiłam ją ekspresowo, więc polecam na dni, kiedy mamy mało czasu na gotowanie.  Składniki: szklanka czerwonej soczewicy puszka pomidorów krojonych włoszczyzna suszone oregano sól, pieprz kilka kromek weka 2 ząbki czosnku łyżka masła koperek ziele angielskie liść laurowy Soczewicę wypłukać i razem z włoszczyzną zalać dwoma litrami wody. Wrzucić ziele angielskie(...)liście laurowe. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory razem z zalewą. Przyprawić i gotować jeszcze kwadrans. Wyłowić ziele i liście laurowe i całość zmiksować. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i natrzeć kromki. Pokroić na kostki i usmażyć na suchej patelni. Zupę przed podaniem można zabielić odrobiną śmietanki. Podawać z posiekanym koperkiem i grzankami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bakłażan faszerowany 204

soku pomidorowego 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki 4 drobno posiekane szalotki 1 duży pokrojony w kostkę pomidor pół łyżeczki suszonego oregano sól Przygotowanie   Bakłażany po umyciu przekroiłem wzdłuż na pół, usunąłem łyżeczką pestki i część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posypałem solą(...)odstawiłem na ok. pół godziny, aby puściły sok. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy , wrzuciłem szalotki , czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dusiłem do miękkości. Dodałem ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszałem. Wydrążone bakłażany osuszyłem z soku papierowym ręcznikiem, posmarowałem od środka pozostałą oliw. Napełniłem je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułożyłem w żaroodpornej formie do zapiekania. Polałem

R'n'G Kitchen
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 251

pewno je znacie. Leczo (po węgiersku – lecsó) to gulasz warzywny, przygotowywany z papryki (duszonej i suszonej, sproszkowanej), świeżych pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. W mojej letniej wersji – z dodatkiem kabaczka. Leczo to jednogarnkowa potrawa idealna na lato i wczesną jesień. Historia leczo jest bogata i sięga do przodków dzisiejszych Węgrów – do kuchni Madziarów. Te koczownicze plemiona, które przywędrowały(...)kolejne 4-5 minut. Następne w kolejności w garnku ląduje kabaczek. Po kolejnych 3-4 minutach dorzucamy pokrojone pomidory wraz z sokiem i do nich dodatkowo jeszcze puszkę pomidorów razem z sokiem.   Warzywa w leczo – i papryka, i kabaczek, i pomidory, mają w sobie naturalnie dużo wody. Podczas podgrzewania jeszcze ją uwolnią i nie ma potrzeby zalewania

Karo in the Kitchen
Greckie placki pomidorowe (tomatokeftedes) 184

placków): 3 duże, soczyste i miękkie pomidory (ok. 500 g) czerwona cebul jajko kilka liści świeżej bazylii 3-4 natki pietruszki łyżeczka suszonego oregano ok. 100 g mąki sól, pieprz olej do smażenia Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe w miarę płaskie kawałki. Posolić (1/4 łyżeczki soli) i odstawić na 30 minut, by puściły jeszcze więcej

Weekendy w domu i ogrodzie
Burgery 100% homemade 204

czyli łączenie wszystkich składników i przygotowanie najwspanialszego BURGERA ever :) Dodatki do burgerów to kwestia Waszej wyobraźni, tylko ona może nas ograniczyć :) Najpopularniejsze z nich, to przykładowo: pomidor świeży (i suszony) ogórki świeże, konserwowe lub kiszone sałata rukola kiełki awokado bekon smażone pieczarki ser pleśniowy / feta / cheddar papryka świeża lub konserwowa ananas jajko  Wykonanie: Bułkę kroimy na pół(...)Każdą z części smarujemy sosem, by nie była sucha. Następnie kładziemy dodatki, ja w poniższym burgerze wykorzystałam sałatę, rukolę, ogórki konserwowe, plaster pomidora, kiełki. Na wierzch kładziemy kotlet, który również smarujemy sosem, po czym składamy obie części do siebie otrzymując pięknego burger'ka :D W kolejnej kombinacji użyłam plasterków świeżego ogórka, a na kotlecie położyłam plasterek sera cheddar, który się

Taste Of My Day
KETCHUP DOMOWY PIKANTNY 538

łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki kolędry 1 łyżeczka gorczycy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku                                                                  PRZYGOTOWANIE : Pomidory parzymy w wrzątku, wyciągamy, studzimy i ściągamy skórkę. Do dużego garnka wrzucamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Chaczapuri z szakszuką. 195

mąki typ 550 1 szklanka ciepłej wody 25 g drożdży 80 g oleju 1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru 2 cebule 3 duże mięsiste pomidory 1 łyżka suszonej bazylii sól, pieprz, szczypta chili do smaku 4 jajka 1 łyżka masła  1/2 łyżeczki ziół prowansalskich kawałeczek małej cukini   4 plasterki sera żółtego   WYKONANIE : Do miski(...)chcecie części, ja zrobiłam 4 porcje.Z każdego kawałka formujemy koło średniej wielkości i z dwóch przeciwnych stron rolujemy ciasto tworząc sztywny brzeg, końce zlepiamy i formujemy łódeczkę. Pomidory myjemy i miksujemy na gęstą pulpę. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy obraną cukinię pokrojoną w małe pół plasterki oraz cebulę pokrojoną w piórka.Oprószamy solą i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy pulpę

Sama słodycz i szczypta chili
Mielony na gnieździe 154

cebula biała 3 małe ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii ok 20g papryki czerwonej ok 20g papryki zielonej 4 łyżki oleju smakowego z papryką ostrą, pomidorem i bazylią 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej 2 płaskie łyżki mąki pszennej szczypta chili 1/2 płaskiej łyżeczki kolendry suszonej(...)żółtego w kawałku (np Gouda) 1/2 mielonej ostrej papryki Dodatkowo: 4 łyżki mąki do obtoczenia kotlecików olej do obsmażenia Sos a'la salsa: 2 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron wrzucamy do gotującej, osolonej wody z łyżką oleju rzepakowego

Kuchnia w czekoladzie
Gulasz i kuchnia węgierka 163

Gulasz z papryką Składniki: Mięso wołowe na gulasz np. antrykot – 500g Ostra kiełbasa np. węgierska lub chorizo – 100g Czerwona papryka – 2 sztuki Pomidor – 1 sztuka Suszona papryczka chili – 1 sztuka Czerwone wino – 200ml Czosnek – 2 ząbki Cebula – 1 sztuka Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie – gulasz: Mięso kroimy w równą kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną(...)suszoną papryczką chili i drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, liść laurowy, ziele angielskie i całość podsmażamy. Kiedy mięso będzie podsmażone i „odda” trochę wody, dolewamy do niego wino i ½ szklanki wody. Całość dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Całość dusimy

Kuchnia Bon Appetit
Jajka zapiekane z pomidorami i fetą 157

cebulą. Przepisy na idealne śniadania możecie znaleźć tutaj: Moje ulubione pomysły na śniadania Na 2 porcje: 2 jajka 2 bardzo duże pomidory 2 duże zielone oliwki 2 łyżki fety 1/2 małej cebuli szczypta pieprzu szczypta soli suszone oregano(...)łyżeczka masła Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skóry. Następnie pokroić je w drobne kawałki. Cebulę i oliwki pokroić w drobną kostkę. Fetę pokruszyć. Na rozgrzanym na patelni maśle zeszklić cebulę. Dorzucić pomidory i oliwki. Doprawić solą, pieprzem i oregano (ok. 1 płaskiej łyżeczki). Wymieszać i smażyć przez chwilę (dosłownie 2-3 minuty). Do kokilek przełożyć pomidory z patelni

Bullio
Pizza z szynką parmeńską, mozzarellą i gorgonzolą 158

drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, Składniki na sos pomidorowy: 1/2 puszki pomidorów, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 mały ząbek czosnku, sól, suszone oregano i bazylia, Pomidory miksujemy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. ...a na wierzch: 100 g szynki parmeńskiej, 100 g sera gorgonzola, 2 op. mozzarelli (2 duże kulki), 100 g czarnych oliwek (pokrojone

Delicious Titbits
Pizza wiejska z mozzarellą 141

ciepłej wody (ale nie gorącej) 3 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów 3 łyżki suszonej bazylii ząbek czosnku 0,5 łyżeczki chili sól pieprz odrobina cukru Farsz: laska suszonej kiełbasy (w tym przypadku była to kiełbasa z sarniny ale można wziąć kiełbasę wieprzową lub zastąpić kiełbaskę salami) jedna(...)ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Sos: Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bazylię, chili i ok. pół łyżeczki cukru (chyba że uważamy że pomidory są wystarczająco słodkie to cukru nie dodajemy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Sos musi się zredukować

IMPRESJA SMAKU