pastę z czerwonej soczewicy, którą znalazłam na jednym z najpopularniejszych blogów z przepisami dla dzieci tj "Ala'Antkowe BLW". Składniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy; 1/2 małej cebuli 2 suszone pomidory olej rzepakowy Soczewicę zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości. Cebulkę i pomidory siekamy i szklimy na oleju, dodajemy ugotowaną soczewicę i całość blendujemy. Podajemy
Cynamonowe szczęściemistrzem w swoim domu i ukisiłam słonecznik ;) Cóż, nawet najlepszym zdarzają się wpadki, więc podwijam rękawy i zabieram się za kolejne przepisy. Pasta ze słonecznika 200g słonecznika 6 suszonych pomidorów 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki łyżka oliwy z oliwek Słonecznik trzeba namoczyć co najmniej 8 godzin przed mieleniem, a najlepiej niech sobie postoi
Przepysznik - BLW i nie tylkomielonej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Farsz: 250 g ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą) 250 g świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz 250 g ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą) 250 g świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz'; document.write(" "); Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą
Poezja smakuCzas przygotowania: 20 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Około 300-400g buraka liściowego 2 szalotki ½ słoika z suszonymi pomidorami (6,7 pomidorów) ½ kostki fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuski bez zawartości glutenu Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i układamy
Kolizje Smakówpotem znowu w kimę… Składniki 1/2 piersi z kurczaka 1 gruby plaster dojrzewającego koziego sera 1 szklanka cieciorki 1/2 ogórka 1/2 żółtej papryki 2 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów garść zielonych oliwek 1 łyżka sezamu oliwa z oliwek Wykonanie Cieciorkę moczycie w wodzie przez 6-8 godzin. Jeśli nastawicie ja o północy i wstaniecie o jedenastej, zamiast
GRUBY WAŁEKząbki czosnku - szczypta bazylii ,pieprzu ,oregano i cukru Zagotować i ostudzić . Składniki na dwie pizzę - 100 g sera brie - pół białego sera mozzarella - 1 papryka czerwona - 5 suszonych pomidorów w zalewie (odsączonych) - 4 plastry szynki parmeńskiej - 1 cebula pokrojona bardzo cienko w piórka - 300 g tartej mozzarelli (jak kupuje w Lidlu bo jest najlepsza ) - rukola do ozdoby
Wypieki Renepizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm. Dodatki na dwie pizze: opakowanie kulek mozzarelli 1 cebula pokrojona w piórka kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki suszone pomidory – 6 sztuk pokrojonych w kostkę żółty tarty ser – do woli Sos: 400 g puszka pomidorów krojonych zioła prowansalskie, bazylia, lubczyk, ostra papryka szczypta cukru, pieprzu i soli
Zasmakuj Kuchnikostce z bazylią i oregano – użyłam Arla, Apetina basil & oregano 230 g oliwek czarnych 18 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka świeżych listków bazylii 3 suszone pomidory pokrojone w kostkę świeżo zmielony pieprz opcjonalnie: pokrojony w cienkie talarki ząbek czosnku sos: kilka łyżek oliwy z oliwek + łyżeczka musztardy + łyżeczka miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce, polewamy
Zasmakuj Kuchniprzed świętami wypróbować :) Ilość porcji: 1 choinka (porcja dla 2-3 osób) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Ok. 100 - 150g mrożonego szpinaku ( waga przed rozmrożeniem) 2-3 suszone pomidory Garść pokruszonej fety 1/2 jajka lub 1 malutkie 1/2 cebuli 1 malutki ząbek czosnku 1 łyżka oleju z pomidorów Pieprz Najpierw przygotowujemy farsz: na patelnie wlewamy olej i chwilkę podsmażamy
Kolizje Smakówsztuk: Naleśniki: 2 jajka 400 ml mleka 300 ml wody 1,5-2 szklanki mąki szczypta soli spora garść liści bazylii Farsz: opakowanie warzyw na patelnię z suszonymi pomidorami Hortex 200 ml śmietany kremówki 2 jajka sól, pieprz 1 kulka mozzarelli Sos jogurtowo-koperkowy: 1 mały jogurt naturalny 1 łyżeczka majonezu 1 ząbek czosnku mały pęczek koperku sól, pieprz
My simple kitchenMakaron razowy z tuńczykiem (dwie porcje) Składniki: 150 g makaronu Bartolini świderek (przed ugotowaniem); 200g fasolki szparagowej (mrożonej); puszka tuńczyka w sosie własnym; 5 sztuk suszonych pomidorów; cebula; kilka kropel soku z cytryny; tymianek świeży; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżka oliwy (z pomidorów). Zaczynamy !! Gotuję makaron, nie dodając soli do wody, ponieważ
Życie na widelcuCiasto z żółtego sera – co to za wynalazek? Jeden z tych naprawdę pysznych. Do tego farsz z piersi kurczaka, suszonych pomidorów i pieczarek. Z tego połączenia wychodzi przepyszna rolada, którą można jeść na ciepło czy na zimno oraz wykorzystać jako danie główne, bądź przystawkę. Prezentuje się wybornie, mimo, że nie wymaga wysiłku. Z nami pójdzie Wam gładko! DRUKUJ LISTĘ(...)zbyt mocno. Kiedy będzie przyrumienione na złoto czas wyciągnąć ciasto do ostygnięcia. 4. FARSZ: – jego głównym składnikiem jest kurczak, a dodatki możecie zmieniać. My dodaliśmy pieczarki, cebulę i suszone pomidory, ale może być też np. kukurydza z puszki, fasola, papryka czy nawet szpinak. To co macie pod ręką. Pamiętajcie tylko, że składniki, które puszczają wodę muszą być uprzednio usmażone
Nerds KitchenNadają się na obiad czy kolację, można je też zabrać ze sobą do pracy. Kto jeszcze nie upiekł takiego pasztetu to czas to zmienić. Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów składniki: 500 g białej fasoli 1/2 słoiczka puszonych pomidorów w zalewie 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju z pomidorów 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki oregano
Przysmaki Karolki