samym tłuszczu układam kotlety. Okładam je cebulą, a patelnię przykrywam. Smażę bez odwracania (kilka minut przeważnie wystarczy - w zależności od grubości kotletów). Doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką . Na zdjęciu z pyzami produkcji mojej Mamy - też pysznie się komponuje. W ten sposób mięso można przygotować prawie bez użycia tłuszczu (tyle co do cebuli, a potem podlać odrobiną wody
Kuchnia po mojemufunkcja opiekania). Żeberka obrałam z kości. Mięsko przed samym podaniem podsmażyłam w sosie własnym na patelni - dlatego, że piekarnik miałam zajęty pieczonymi ziemniakami, z którymi podałam żeberka. Obiad dopełniła surówka z kapusty pekińskiej w wariancie z papryką. Efekt przeszedł oczekiwania - nie tylko moje z resztą. Mąż był zachwycony, a że za żeberkami nie przepada to wnioskuję, że musiały mu bardzo
Kuchnia po mojemuprzez ok godzinę. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i dopiekamy przez ok. 15 minut bez przykrycia dla uzyskania chrupiącej skórki. Podajemy z ulubionymi dodatkami: u mnie z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej w lekkim dressingu
Kuchnia po mojemumięso w chłodne miejsce na kilka godzin. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej - kilka minut z obu stron wystarczy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas były to pieczone ziemniaczki oraz surówki: z białej i czerwonej kapusty. Schab środkowy przyrządzany na patelni grillowej smakuje wspaniale. Jest kruchy, miękki, a przede wszystkim soczysty i aromatyczny. Polecam. Według mnie smakuje lepiej niż smażony
Kuchnia po mojemuminut, po uprzednim podlaniu odrobiną wody. Następnie wyciągam wykałaczki i dopiekam w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia przez ok 15 minut. Podaję z ulubionymi dodatkami czyli z pieczonymi ziemniaczkami i surówką na bazie mieszanki sałat. Pyszności. Roladki schabowe przygotowałam pierwszy raz od tamtych czasów. Warto było przypomnieć sobie ten smak - kruche mięsko przesiąknięte serowo-ogórkowym aromatem, soczyste dzięki zawartości masła. Mniam
Kuchnia po mojemuPodgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę na bazie mieszanki sałat. Kiedy ziemniaki zaczęły się rumienić Mąż rozgrzał patelnię grillową i przystąpił do smażenia steków. Długość smażenia zależy od preferencji stopnia wysmażenia. Należy pamiętać by nie przewracać
Kuchnia po mojemuładnie rośnie. Syn je 5 posiłków dziennie - dwa mniejsze i trzy główne. Przynajmniej w teorii tak ładnie to wygląda ;) Ostatnio mamy dwa problemy: drugie śniadania i warzywa. Warzywa rozwiązują surówki takie jak ta poniżej . A drugie śniadanie? Do tej pory starczały kolorowe kanapeczki z warzywami pocięte w kostkę. Znikały w mig. A teraz? Pluje, zostawia, wyjada wędlinkę i wszystko
Kuchnia po mojemupewno nienudne. Zraziki wychodzą kruche, delikatne, aromatyczne. W sam raz dla amatorów chudego mięsa takich jak mój Mąż. A jeśli jeszcze podamy je z kolorowymi kluskami śląskimi , surówką z kapusty kiszonej i oprószymy natką pietruszki to efekt murowany - kolorowy talerz przyprawi nas o uśmiech i dobry humor, a obiad będzie smakował jeszcze lepiej
Kuchnia po mojemuprzykryciem przez ok 20-30 minut (bez odwracania ryby). Wszystko zależy od patelni jaką posiadamy. Polecam żeliwną bądź ceramiczną. Danie gotowe. Dobrze smakuje z ryżem, ale również z samą surówką jest pyszne. Danie dietetyczne, aromatyczne, zdrowe i wbrew utartym poglądom nie rujnuje domowego budżetu - mimo, że to ryba. Cóż ja będę zachwalać skoro same zalety. Wystarczy spróbować. Jeśli posiłek przygotowujemy
Kuchnia po mojemupewnie jeszcze nie raz tę historię usłyszę ;) Pewnie także nie raz poproszę Męża o przygotowanie smażonych śląskich. Pyszne są. Oczami wyobraźni widzę pieczone mięsko, smażone kluski i pyszną surówkę. Wymarzony obiad. A gdyby tak oprószyć je jeszcze chili na przykład? To i na przekąskę lepszą niż chipsy się nadadzą te mężowskie kluseczki. Jestem pod mega wrażeniem i Wy też będziecie
Kuchnia po mojemujajku, a na koniec obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Kilka minut z każdej strony wystarczy. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami na przykład i obowiązkowo ulubioną surówką. Panierka wychodzi chrupiąca i doskonale komponuje się ze smacznym, zwięzłym mięskiem ryby. Do takiego przygotowania ryby zainspirował mnie bardzo smacznie prezentujący się przepis z bloga Cool&Minty
Kuchnia po mojemuPieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25 minut - w każdym razie niezbyt długo by nie wysuszyć rybki. Podajemy na szpinaku lub z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Pyszności. Syn pierwszego pstrąga zjadł na Wigilię rok temu. Dla mnie niewiele zostawił - tak mu smakował. Proste i szybkie danie rybne, a jakże smakowite do tego
Kuchnia po mojemuSkórka naszego kurczaka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. Tu podane z marynowanymi buraczkami (o których niebawem) i pieczonymi ziemniakami lecz taki kurczaczek równie dobrze posmakuje z ryżem i surówką z marchwi lub białej rzodkwi . Uwielbiam podobnie przyrządzaną kaczkę . Jest to jednak tak tłuste mięso, że aby nie rujnować swej wątroby ograniczam jej spożycie. Przekonajcie się sami, że kurczak
Kuchnia po mojemurównież były, ale to zupełnie zbędny i zbyt ciężki dodatek. Warto zastąpić je gotowanym brokułem na przykład lub lekkim i pikantnym sosem warzywnym lub grzybowym czy po prostu ulubioną surówką . Danie to kojarzy mi się z zaradnością mojej Mamy, która zawsze w smaczny sposób wychodzi z kryzysów obiadowych i ma pomysły na sytuacje, kiedy coś nie wyszło, czegoś zabrakło
Kuchnia po mojemuoprószamy solą i pieprzem. Kiedy wszystkie kotleciki usmażone wrzucamy do nich cebulkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy kilkanaście minut pod przykryciem. Podajemy z młodymi ziemniaczkami w koperku i ulubioną surówką. Prostota i esencja smaku polędwicy wieprzowej. Mięsko jest miękkie, delikatne - rozpływa się w ustach - jak to polędwiczka ;) Smak przeszłości, który warto czasem wskrzesić
Kuchnia po mojemu