Typowa surówka z wcale nie tak starych książek kucharskich: 20 dkg ogórków, 25 dkg pomidorów, 1 łyżka siekanego szczypiorku, cebula... W dzisiejszych książkach już taki przepis się nie pojawi, gdyż odkryto iż zawarta w ogórku askorbinaza* niszczy witaminę C. Zaledwie 1 łyżeczka soku z ogórka wystarczy na zabicie witaminy C w 3 litrach soku pomidorowego. Ogórków nie należy łączyć
królestwo garówcałkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu. - Pierś kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym, podana na lustrze konfitury z derenia z miodem pitnym, podana z kluseczkami oraz bukietem surówek. Danie bardzo ładnie skomponowane. Konfitura dereniowa oczywiście „domowa”. Bardzo przypadła mi do smaku mizeria z miodem, zamiast cukru... świetny pomysł. Mam tylko jedne zastrzeżenia do dania – nie lubię takiej prezentacji
królestwo garówsokiem. Miskę z ubijanym sosem ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać dalej sos na parze, aż zgęstnieje, doprawić solą. Podawałam rybę z ziemniakami z wody i surówką z pora. Sos przygotowałam z soku z czerwonych pomarańczy (tarocca), dlatego ma taki kolor. zastawa
królestwo garówWiem , że niektórym wyda się to dziwolągowate , ale ja nie jadam leniwych na słodko. Za to uwielbiam je okraszone skwarkami z jakąś surówką. I tak większość rodziny polewa kluski masłem ze zrumienioną tartą bułką i posypuje cukrem- a część skwarkami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniBazylia Świeże, ścięte tuż przed kwitnienciem listki bazylii smakosze cenią najbardziej. Dodaje się je do surówek, głównie z pomidorów, a także kompozycji sałatkowych, w których skład wchodzą świeże ogórki i czerwona kapusta. Suszone, rozdrobnione ziele bazylii dodaje charakteu i wyrazistości potrawą z pomidorów lub z dodatkiem pomidorów, sałatką z ryżem, zapiekanką z kasz i makaronów, potrawą z fasoli
Klaudynkowa kuchniawierzchu ułożyć obsmażone pieczarki. Cukinię wyłożyć do żaroodpornego naczynia wyłożonego folią aluminiową, podlać 1/2 szklanki wody i zapiekać około 30 minut w gorącym piekarniku aż cukinia zmięknie. Podawać z surówką
Czerwień i błękitwypełnić kruche tartaletki i zaserwować na imprezie. Doskonała przekąska z nutą słodyczy, którą nadają bataty oraz marchewki, przełamana wędzonym posmakiem makreli. Jak dla mnie bomba ! Do tego lekka wiosenna surówka ! Mmmmm.... Pasta z pieczonych batatów i makreli wędzonej Składniki: 1 batat (surowy; około 400g); 1 marchew (surowa; około 40 g); 1 makrela wędzona (po obraniu 200 g); tymianek świeży, pieprz
Życie na widelcujednej strony, następnie przekręcić, polać salsą i posypać kawałkami mozzarelli. Smażyć pod przykryciem jeszcze kilka minut. Posypać pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką
Bullioposypujemy startym serem (jeśli lubisz możesz jeszcze oprószyć ziołami prowansalskimi i chili) Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Doskonale smakuje z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego
Kuchnia po mojemunaczyniu żaroodpornym w temp. ok 180 stopni przez 40-50 min (w zależności od wielkości piersi) Danie komponuje się świetnie z domowymi frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką czy buraczkami. Poniżej efekt końcowy: Nawet mojemu Mężowi smakowało :) ... zatem smacznego
Kuchnia po mojemutłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Jeśli mięso jest dobrze rozbite wystarczy kilka chwil z każdej strony, żeby nie straciło soczystości. Kotleciki doskonale smakują z frytkami i ulubioną surówką. W wersji light proponuję ograniczyć się do podania na zielonym (mix sałat, pomidory koktajlowe, sos Winegret). Smacznego Polecam też schab środkowy przyrządzony na prawdziwym grillu
Kuchnia po mojemuMąż jest zachwycony - ja z resztą też. Teraz kiedy tylko złapiemy smaka zaczynamy działać w kuchni i w pełni udomowiony chińczyk gotowy. Pyszota. Doskonale komponuje się z ryżem i surówką z białej kapusty. Sos słodki chili dopełnia smak potrawy. Maksiowi też bardzo smakowało mimo, że jego sos był najmniej chiński z wszystkich trzech, które tym razem przygotowałam
Kuchnia po mojemuprzykrycia dla zarumienienia skórki. Tak się stało, że mięsko wystarczyło nam na dwa obiady i mogę z czystym sumieniem stwierdzić, ze doskonale komponuje się zarówno z ryżem i surówką jak i z chrupiącymi domowymi frytkami i gotowaną fasolką szparagową. A sam kurczak? Aromatyczny, z chrupiącą skórką - smakowity moim skromnym zdaniem. Pieprz i czosnek dodały mu pikanterii, a owoce - smaku lata
Kuchnia po mojemutakiej potrzeby. Sos doskonale smakuje z wszelkiego rodzaju kaszami i kluskami. Ja moim Mężczyznom podałam z kopytkami produkcji Teściowej, a drugim razem z pełnoziarnistymi kluskami łyżką kładzionymi i domową surówką z marchwi, o których już niedługo
Kuchnia po mojemuUpiekłam je swoją tradycyjną metodą - w rękawie w temperaturze 190 stopni, na obranej, pokrojonej marchwi - przez ok 75 minut. Udka wychodzą aromatyczne, soczyste i pyszne. Doskonale smakują zarówno z surówką z kapusty pekińskiej jak i ziemniaczkami przypiekanymi ze szczypiorem na maśle oraz pieczonymi warzywami. Następnym razem dodam do pieczenia mięsa odrobinę białego wina. Polecam. Receptura jest prosta a obiad wychodzi
Kuchnia po mojemu