surówka - 20359 przepisów (strona:708/1358)

Surówka z czerwonej kapusty - klasyka. 116

Uwielbiam świeże surówki do obiadu, ten akcent wydaje mi się najważniejszy. Czy Wy też jesteście tego zdania? Czerwona kapusta z natury jest dość oporna, trzeba ją dobrze pougniatać, aby nieco zmiękła. Potrzebujemy: pół główki czerwonej kapusty 1 duża marchew, bądź dwie mniejsze 1 średnia cebula, jabłko 2 łyżeczki soli pieprz 3 łyżki oleju słonecznikowego, bądź rzepakowego łyżka soku z cytryny

MamaOskarka
„kebab” po mojemu 289

sera i trochę mięsa.  Podgrzać w mikrofalówce – najlepiej przykryte folią spożywczą lub w pojemniku do podgrzewania z niewielką ilością wody, aby chleb nie wysechł. Do ciepłego chleba włożyć surówkę z kapusty, 3-4 łyżki jogurtu i wlać sos słodko kwaśny do smaku. Można jeść zwinięte lub rozłożone nożem i widelcem. zastawa

królestwo garów
Sałatka z pomidorów i ogórków 1146

Typowa surówka z wcale nie tak starych książek kucharskich:  20 dkg ogórków, 25 dkg pomidorów, 1 łyżka siekanego szczypiorku, cebula... W dzisiejszych książkach już taki przepis się nie pojawi, gdyż odkryto iż zawarta w ogórku askorbinaza* niszczy witaminę C. Zaledwie 1 łyżeczka soku z ogórka wystarczy na zabicie witaminy C w 3 litrach soku pomidorowego. Ogórków nie należy łączyć

królestwo garów
„ SMAKI SĄDECCZYZNY ” Sądecki Bartnik 96

całkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu.  - Pierś kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym, podana na lustrze konfitury z derenia z miodem pitnym, podana z kluseczkami oraz bukietem surówek. Danie bardzo ładnie skomponowane. Konfitura dereniowa oczywiście „domowa”. Bardzo przypadła mi do smaku mizeria z miodem, zamiast cukru... świetny pomysł. Mam tylko jedne zastrzeżenia do dania – nie lubię takiej prezentacji

królestwo garów
Skrei z sosem pomarańczowym 122

sokiem. Miskę z ubijanym sosem ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać dalej sos na parze, aż zgęstnieje, doprawić solą. Podawałam rybę z ziemniakami z wody i surówką z pora. Sos przygotowałam z soku z czerwonych pomarańczy (tarocca), dlatego ma taki kolor. zastawa

królestwo garów
Leniwe nie na słodko 275

Wiem , że niektórym wyda się to dziwolągowate , ale ja nie jadam leniwych na słodko. Za to uwielbiam je okraszone skwarkami z jakąś surówką. I tak większość rodziny polewa kluski masłem ze zrumienioną tartą bułką i posypuje cukrem- a część skwarkami. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Bazylia 188

Bazylia  Świeże, ścięte tuż przed kwitnienciem listki bazylii smakosze cenią najbardziej. Dodaje się je do surówek, głównie z pomidorów, a także kompozycji sałatkowych, w których skład wchodzą świeże ogórki i czerwona kapusta.  Suszone, rozdrobnione ziele bazylii dodaje charakteu i wyrazistości potrawą z pomidorów lub z dodatkiem pomidorów, sałatką z ryżem, zapiekanką z kasz i makaronów, potrawą z fasoli

Klaudynkowa kuchnia
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami 139

wierzchu ułożyć obsmażone pieczarki. Cukinię wyłożyć do żaroodpornego naczynia wyłożonego folią aluminiową, podlać 1/2 szklanki wody i zapiekać około 30 minut w gorącym piekarniku aż cukinia zmięknie. Podawać z surówką

Czerwień i błękit
Pasta z batatów pieczonych i makreli wędzonej 205

wypełnić kruche tartaletki i zaserwować na imprezie. Doskonała przekąska z nutą słodyczy, którą nadają bataty oraz marchewki, przełamana wędzonym posmakiem makreli. Jak dla mnie bomba ! Do tego lekka wiosenna surówka ! Mmmmm.... Pasta z pieczonych batatów i makreli wędzonej Składniki: 1 batat (surowy; około 400g); 1 marchew (surowa; około 40 g); 1 makrela wędzona (po obraniu 200 g); tymianek świeży, pieprz

Życie na widelcu
Kurczak z salsą i mozzarellą 388

jednej strony, następnie przekręcić, polać salsą i posypać kawałkami mozzarelli. Smażyć pod przykryciem jeszcze kilka minut. Posypać pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką

Bullio
Zapiekanka z porem 140

posypujemy startym serem (jeśli lubisz możesz jeszcze oprószyć ziołami prowansalskimi i chili) Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Doskonale smakuje z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego

Kuchnia po mojemu
Kaczka pieczona w mandarynkach 123

naczyniu żaroodpornym w temp. ok 180 stopni przez  40-50 min (w zależności od wielkości piersi) Danie komponuje się świetnie z domowymi frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką czy buraczkami. Poniżej efekt końcowy:   Nawet mojemu Mężowi smakowało :)  ...  zatem smacznego

Kuchnia po mojemu
Zmarnowany schabik z grilla, czyli mięsko z marynaty 124

tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Jeśli mięso jest dobrze rozbite wystarczy kilka chwil z każdej strony, żeby nie straciło soczystości. Kotleciki doskonale smakują z frytkami i ulubioną surówką. W wersji light proponuję ograniczyć się do podania na zielonym (mix sałat, pomidory koktajlowe, sos Winegret).  Smacznego Polecam też schab środkowy przyrządzony na prawdziwym grillu

Kuchnia po mojemu
Specjalnie po chińsku. Kurczak w trzech smakach czyli chińczyk po polsku. 292

Mąż jest zachwycony - ja z resztą też. Teraz kiedy tylko złapiemy smaka zaczynamy działać w kuchni i w pełni udomowiony chińczyk gotowy. Pyszota. Doskonale komponuje się z ryżem i surówką z białej kapusty. Sos słodki chili dopełnia smak potrawy. Maksiowi też bardzo smakowało mimo, że jego sos był najmniej chiński z wszystkich trzech, które tym razem przygotowałam

Kuchnia po mojemu
Sezonowy kurczak owocowy pieczony na ostro 213

przykrycia dla zarumienienia skórki. Tak się stało, że mięsko wystarczyło nam na dwa obiady i mogę z czystym sumieniem stwierdzić, ze doskonale komponuje się zarówno z ryżem i surówką jak i z chrupiącymi domowymi frytkami i gotowaną fasolką szparagową. A sam kurczak? Aromatyczny, z chrupiącą skórką - smakowity moim skromnym zdaniem. Pieprz i czosnek dodały mu pikanterii, a owoce - smaku lata

Kuchnia po mojemu