Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem 173Przepis z blogu: Spiżarnia Dziadka Mateusza . Kapusta jest bardzo smaczna i idealnie połączona smakowo. Znakomicie sprawdzi się jako pyszna surówka. Polecam! 4 kg kapusty 1 kg jabłek (twardych) 1/2 kg marchewki 3/4 szklanki soli Kapustę poszatkować, a marchew i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać (w dużej misce) i osolić. Miskę przykryć talerzem
Di gotuje
Pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym 276zrobienia i kolejny plus... nie jest to drogie danie. Najlepiej pulpeciki smakują z ogórkiem kiszonym ale równie dobrze z mizerią, kapustą kiszoną, marchewką z porem lub każdą inną surówką. Składniki: pierś z kurczaka 2 szt. (cztery połówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka słodka, koperek suszony, vegeta, pieprz bulion warzywny koncentrat pomidorowy mąka pszenna śmietana
Kuchnia Viki
Lazania z mięsem i szpinakiem - poczuj włoski klimat! 206przygotowane danie jest fantastycznym pomysłem na obiad lub kolację. Choć świetnie smakuje solo, jeżeli masz ochotę na dodatkową porcję warzyw na talerzu, podaj ją w towarzystwie kolorowych surówek lub sałatek. Kuchnia włoska stanowi dobrą inspirację do tworzenia własnych, autorskich dań. Jeśli masz dosyć rutyny w kuchni, możesz przygotować lazanię z mięsem i szpinakiem albo wykorzystać inne pomysły. Zawsze pamiętaj
Moja smaczna kuchnia
Sałatka z makaronem, szynką i papryką 231obiadu podajemy najczęściej sałatki lub surówki przeważnie dwuskładnikowe. Przyprawione, wymieszane i takie które akurat pasują do dnia z mięsem albo z rybą. Zdarza się też, że trzeba podać na stół sałatkę okraszoną delikatnym sosem, który podkreśli a nie zgłuszy smaku całej sałatki. Taką właśnie smaczną sałatkę proponuję podać nawet na elegancka kolację Składniki: 300 g makaronu kokardki
Kuchnia u Krysi
Kotlet schabowy panierowany. Tradycyjny schabowy 221Królowały kiedyś prawie w każdym domu. Pamiętacie tradycyjne schabowe? Najczęściej podawało się je z ziemniakami z wody i z surówką. Często nawet z kapustą zasmażaną. To był tradycyjny obiad prawie w każdym domu. Teraz te kotlety poszły w zapomnienie wyparte nowymi pomysłami na wspaniałe dania z wieprzowiny. A czy nie mieliście kiedyś ochoty na tamten, jakże smaczny schabowy
Kuchnia u Krysi
Pulpety w sosie pomidorowym 193pieprzem. W razie, gdy by był zbyt kwaśny dodać szczyptę cukru. Na koniec dodać do sosu świeżo posiekany koper. Pulpety podawać z ziemniakami, kluskami, bądź ryżem czy kaszą i surówką. Smacznego :) Źródło przepisu
Wołowina od rekina
Mizeria 187Ogórki są wspaniałym składnikiem sałatek, surówek. Mizeria to najprostsza sałatka z ogórków ogórki, sól, śmietana, Ogórki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miski, oprószyć solą, wymieszać. Odstawić na pół godziny. Ogórki odcisnąć z wytworzonego sosu. Przełożyć do salaterki, dodać śmietanę i wymieszać. To jest wersja podstawowa. Bardzo dobrym dodatkiem do mizerii jest koperek, bo jak wiadomo koperek
królestwo garów
Pulled pork barbecue – wolnopieczona łopatka 244pory przygotowywałam ją w piekarniku, ale nie zawsze wychodziła idealnie miękka jak chciałam. Na pierwszy ogień poszła wersja w sosie bbq, którą wprost uwielbiamy. W połączeniu z surówką i pitą powstał obiad marzenie. Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 100ml wody 100ml sosu barbecue 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka soli pół łyżeczki chili pieprz wg uznania Do rondelka
Gotowanie i blogowanie
Gulasz wieprzowy 436około 40 minut. Do bulionu dodać mały słoiczek koncentratu pomidorowego, ok. 150 g. Gotować jeszcze około 1,5 godziny, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Pyszne z młodymi ziemniaczkami i surówką Ania
Ania i Marcin gotują
piersi z patelni grillowej z ziemniakami... 217czarny mielony 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - w opisie, szczypiorek - ile potrzeba olej wymieszać z pieprzem, kucharkiem, czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawą w płynie, dokładnie natrzeć dwie połówki piersi, schować do lodówki na 2-3 godziny
W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z pora i marchewki 164ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Surówka z pora i marchewki Składniki: 2 białe części pora 3 marchewki 1 duże jabłko Sól,pieprz 1-2 łyżki majonezu Sposób wykonania: Pora kroimy w cienkie plasterki. Marchew oraz jabłko
Smaki Natalii
Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej 195Kapusta pekińska idealna na surówkę do obiadu. Delikatna, orzeźwiająca i pasuje praktycznie do wszystkiego. Niezwykle prosta w obsłudze, bo choć zwana kapustą bardziej przypomina sałatę. Zasługuje na szczególna uwagę ze względu na obecność beta- karotenu. Już pół szklanki kapusty zapewni dzienną dawkę tej prowitaminy. 100 g kapusty to zaledwie 12 kcal, co niezmiernie ucieszy wszystkich dbających o linię. Koloryt
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapusta pieczona – na dodatek 492Jemy ją w wielu postaciach – i na ciepło, i na zimno. Jako dodatek – surówkę, lub jako główne danie – na przykład w postaci bigosu czy gołąbków. W towarzystwie potrafi zabłysnąć. A sama? Zobaczcie, jak niewiele jej trzeba żeby wydobyć z niej to, co najlepsze. Jak wiele innych warzyw tak i kapusta daje się upiec. Przy wysokiej zawartości wody pieczenie kapusty musi
Karo in the Kitchen
Majerankowe placki ziemniaczane 225rozgrzany olej wykładać po dwie łyżki masy ziemniaczanej o formować w płaskie placki. Smażyć z obu stron po 2 razy na złoty kolor. Podawać placki z jogurtem, śmietaną lub surówką (u mnie z młodą kapustą). ----- Podobne: Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą Placki wielowarzywne Placki ziemniaczano-cukiniowe
Weekendy w domu i ogrodzie
BITKI WOŁOWE 248ziela angielskiego 2 łyżeczki ziaren kolendry ¹⁄₂ łyżeczki majeranku ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminu rzymskiego ¹⁄₂ łyżeczki nasion gorczycy ¹⁄₂ łyżeczki czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki soli szczypta chili w proszku DO PODANIA: kasza gryczana , surówka z tartych buraczków WYKONANIE W moździerzu rozcieramy ziarna kolendry i gorczycy oraz nasiona kminu rzymskiego. Przesypujemy do miseczki. Dodajemy majeranek, pieprz, sól oraz szczyptę chili w proszku. Mieszamy. Mięso kroimy
cool and minty