Kolejna odsłona surówki do obiadu , smakuje bardzo fajnie , z dodatkiem mojego ulubionego buraka , to połączenie jest bardzo trafione , zapraszam do wypróbowania . Składniki ( 4 osób ) Pół główki kapusty 3 średnie buraki gotowane 1 cebula czerwona 1 jabłko 1 ogórek zielony 2 marchewki 2 łyżki sosu tzatzyki sól pieprz do smaku(...)posypuję solą , następnie ręką bardzo mocno ściskam i mieszam kapustę aby dobrze połączyła się z solą . Następnie przygotowuje wszystkie nasze warzywa , ogórka , oraz jabłka nie obieram , tylko ścieram na tarce o średnich oczkach, natomiast marchew obieram i także ścieram na tarce , jak warzywa mamy już przygotowane , cebulkę kroję w kostkę przesmażam na oliwie i także dodaje do naszej
Mój Smakunikalne właściwości prozdrowotne.Jest tania i łatwodostępna ,także tanim kosztem możemy oczyścić organizm z toksyn i poprawić jego metabolizm.Do gotowanej czerwonej kapusty (przepis tutaj i tutaj ) oraz surówki z czerwonej kapusty (przepis tutaj ) dorzucam następny przepis,a mianowicie zupę krem.Jest to moje największe odkrycie kulinarne,potrawa ta absolutnie zaskoczyła mnie swoim smakiem i aromatem i to bardzo,bardzo pozytywnie.Nigdy(...)kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 marchew kawałek selera,pietruszki,pora 4-5 goździków sól,pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu - soku z cytryny 1 łyżka masła ghee 2-4 cm imbiru 0,75 l wody Wykonanie: cebulę obrać ,pokroić w piórka i zeszklić na łyżce masła na mocno rozgrzanej patelni.W międzyczasie obrać jabłko,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Można to danie traktować jako przystawkę, danie na śniadanie czy na kolację. Efektownie wygląda i jest smaczne. Składniki: Dowolna ilość plastrów mortadeli i grubości ok. ½ cm
Smaki Ewyhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tradycyjna i zarazem najlepsza. Chyba zawsze będzie gościła na naszych stołach. Sałatka jest doskonałym przykładem, ze klasyka jest ponadczasowa!
Di gotujeumyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do marchewki. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do surówki. Szczypiorek wraz z dymką oraz natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do surówki. Surówkę wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Czosnek obrać, przecisnąć(...)wodę i majonez) i dokładnie wymieszać. Powstałym sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać. Gotową surówkę wstawić na kilka godzin do lodówki (można na całą noc) w celu przegryzienia się składników. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Po obraniu i starciu marchewek powinno wyjść około 4 szklanek startej na tarce o dużych oczkach marchwi. Ocet spirtusowy 10 % można zastąpić 2 łyżkami octu
Gospodyni MiejskaSałatkę warzywną pamiętam jako dziecko ,przygotowaną przez moją kochaną mamę , kiedy już nie jestem małą dziewczynką , spróbowałam troszkę innej wersji
Mój Smakpoczątku kuracji oczyszczającej składającej się z warzyw i owoców. W czasie diety oczyszczającej warzywo-owocowej zaleca się spożywanie następujących warzyw i owoców : - korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew biała i czarna, rzepa, brukiew, rzodkiewka, skorzonera, pasternak, - cebulowe: cebula, por, czosnek, - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż(...)kabaczek, cukinia, ogórek, melon, kawon, - psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan, - inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, koper włoski, szparagi, - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach, - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka. Gorąco zachęcam do sporządzania zup , jednak pamiętaj proszę o unikaniu szkodliwych dodatków do zup takich jak glutaminian sodu
IzaGotujeNajwiększe "wzięcie" ma w mojej rodzinie tradycyjna, domowa jarzynowa sałatka. Taka jaką robiły jeszcze nasze mamy :) Czasem w tej tradycyjnej wersji przemycam dodatkowo kilka
Walijskie Pichceniedusić... Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością z niej przygotować. Kiedyś była bardzo pospolitym składnikiem, traktowanym z jednej strony po macoszemu (bo taka pospolita), a z drugiej strony tworzono najpyszniejsze potrawy. Dzisiaj, kiedy coraz więcej z nas przechodzi stopniowo na wegetarianizm lub przynajmniej ogranicza produkty zwierzęce, kapusta stanowi źródło inspiracji. Dzisiejszą kapustę z jabłkami przygotowuję zawsze(...)szybką duszoną kapustę z jabłkami i majerankiem. Składniki: mała główka białej kapusty 1 średnia cebula 4-5 kwaskowatych i twardych jabłek 3 liście laurowe pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 średnie marchewki majeranek sól grubo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę szatkujemy - stopień grubości dowolny. Marchew obieramy, płuczemy i ścieramy
Codzienna kuchnia niecodziennaKiszona kapusta to coś, co od lat praktykujemy w naszym domu. Nie wyobrażam sobie surówki z kapusty kupionej w sklepie. Może jest już coraz lepsza, ale nie zastąpi tej domowej. Wiemy doskonale ,że kiszonki to niezastąpione źródło witamin. a w szczególności witaminy C. Domowa kapusta kiszona jest jędrna i chrupiąca w smaku. Lista jej zalet takiej(...)zszatkowanej kupiłam 20 kg.) kamienna sól niejodowana i tu ok 1,5- 2 łyżki na 1 kg. kapusty marchew 10 dag. na 1 kg. 1 łyżka cukru pół łyżki cukru liść laurowy, ziele angielskie 2 całe jabłka, jak mało kapusty jedno WYKONANIE Kapustę kisimy początkowo w małej beczce np. kamiennej . Jak nie mamy takowej można
W kuchennym oknie Ewykapustę, czy to pod postacią surówki czy tez bigosu lub kapuśniaku. Najlepiej niech kiszonki codziennie goszczą w naszym zdrowym codziennym menu. BIGOS WEGAŃSKI Z KISZONEJ KAPUSTY I WARZYW Składniki: 2 kg kiszonej kapusty pół główki białej kapusty (opcjonalnie) 3 marchewki 2 pietruszki 1 korzeń selera 3 duże cebule pół główki czosnku 3 duże jabłka 1 opakowanie wędzonej papryki(...)smaku bigos). Dodajemy wszystkie przyprawy. Białą kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do garnka z gotującą się kiszoną kapustą. Jabłka kroimy na czwórki, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do gotującej się kapusty. Marchew, pietruszkę i seler dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa partiami grillujemy na patelni grillowej i wrzucamy
Naturalna Kuchnia90% marchewki to woda, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo
kgwjanczewoumyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda, odłożyć. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Baniak na kapustę wyparzyć wrzącą wodą. Najlepiej wszystkie składniki podzielić na 3 części. Pierwszą część kapusty opłukać, przekroić na pół, wyciąć głąby, podzielić na części, następnie poszatkować. W dużej misce wymieszać z 1/3 marchewki, 1/3 jabłek, 50 gr kminku i 200 gr soli(...)misce wymieszać z połową pozostałej marchewki, z połową pozostałych jabłek, 50 gr kminku i 200 gr soli. Przesypać do beczki. Pougniatać, aby lekko zmniejszyła objętość. Trzecią część kapusty opłukać, przekroić na pół, wyciąć głąby, podzielić na części, następnie poszatkować. W dużej misce wymieszać z resztą marchewki, z resztą jabłek, 50 gr kminku i 200 gr soli. Przesypać
moj przepis na