jest tradycyjną surówką bardzo lubianą za naszą wschodnią granicą. Ma ona nawet własną historię. Podobno powstała w czasach kryzysu, kiedy radzieckie gospodynie nie mogły przygotować popularnej koreańskiej surówki na bazie kapusty pekińskiej i stopniowo trudno dostępną kapustę zastępowały marchewką, aż w końcu jako baza pozostała sama marchewka. Surówka ta zakorzeniła się na dobre we wschodniej kuchni, choć w zależności
Trzeci talerzKapusta pekińska idealna na surówkę do obiadu. Delikatna, orzeźwiająca i pasuje praktycznie do wszystkiego. Niezwykle prosta w obsłudze, bo choć zwana kapustą bardziej przypomina sałatę. Zasługuje na szczególna uwagę ze względu na obecność beta- karotenu. Już pół szklanki kapusty zapewni dzienną dawkę tej prowitaminy. 100 g kapusty to zaledwie 12 kcal, co niezmiernie ucieszy wszystkich dbających o linię. Koloryt(...)zachęca do kupna, przeważnie jest bardzo blada, ale dołóż marchewkę i garstkę zielonych listków i już czaruje wyglądem. 'Bladą piekność" ożywiłam listkami rukwii wodnej i dodatkiem marchewki. Składnki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1-2 dymki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: wierzchnie liście kapusty odrzucić. Kapustę przekroić wzdłuż na pół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam różnego rodzaju surówki do obiadu, jednak mam problem co do wyboru i komponowania ich ze względu na dzieci. Dlaczego? Ponieważ moje dzieci są anty surówkowe :( Jednak tą suróweczkę co jakiś czas robię sama dla siebie, ponieważ uwielbiam jej smak. Składniki: kapusta pekińska 1 marchew 1 mała gruszka 1 cebula
Amatorka kuchennasurówka na grilla lub do obiadu (z kapusty pekińskiej). Dziś zapraszam Was na prostą, szybką i co najważniejsze pyszną surówkę. Sprawdzi się ona zarówno jako dodatek do dań z grilla (np. grillowanych skrzydełek w ostrej marynacie), jak i zwykłego obiadu. Przygotowując surówkę pamiętajcie, że przyprawy to podstawa. Spróbujcie. Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 1/4 czerwonej papryki 2 pełne łyżki kukurydzy(...)cukier (najpierw mniej). Całość doprawiamy pieprzem – używam świeżo mielonego kolorowego (w młynku) i czarnego oraz solą. Składniki dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy / dodajemy cukru lub cytryny. Surówka najlepiej smakuje jak wstawicie ją na trochę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego
Słodkie okruszkiSałatki, surówki, dodatki obiadowe, czy może być coś lepszego ??? Dla mnie nie, więc polecam pyszną, ekspresową i bogatą w witaminy sałatkę:) Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 3-4 jajka 150 gram żółtego sera 200 gram szynki 1 duża cebula 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego sól pieprz Wykonanie: Jajka gotuję na twardo. Kukurydzę osączam na sicie
Bea(u)ty kitchengotowania tego dania zabrałam się po chińsku. Najpierw znalazłam inspirujący przepis na kapustę pekińską na sposób chiński (taka surówka na ciepło). Zawsze brakowało mi pomysłu co podać do mięsa w sosie słodko-kwaśnym dlatego bez wahania postanowiłam wypróbować ale… Tym razem chciałam pójść krok dalej i zrobić sama sos, bo te ze słoiczka dla mnie zawsze za kwaśne(...)jest za rzadki dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. 3. Do tak przygotowanego sosu dodajemy mięso i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy. Składniki do „surówki” czyli warzyw po chińsku: pół kapusty pekińskiej pół opakowania mieszanki chińskiej (w oryginale m archewka pokrojona w pół księżyce 40 gr i cukinia 40 gram w plasterki) 4 łyżki oleju arachidowego do podsmażenia
Mama z miastaSałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską – pyszna i szybka sałatka, składająca się z niewielkiej ilości składników :) Więcej przepisów na sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width(...)kapustą pekińską – Wykonanie: Kapustę pozbawić białych, twardych części. Resztę poszatkować dość drobno. Wrzucić do miski. Tuńczyka odsączyć z sosu. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tuńczyka i kukurydzę wrzucić do miski z kapustą, dodać majonez, jogurt naturalny, musztardę (opcjonalnie), wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Smacznego! Więcej przepisów na sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki przepisy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne Przebojeczerwone liście i z zewnątrz i wewnątrz. Nowa odmiana jest pyszna, słodka, bez odrobiny goryczki, nie farbuje innych warzyw i nie traci na objętości. Z czerwonej kapusty pekińskiej przygotowałam bardzo smaczną surówkę. Jest lekka, winna i bardzo zdrowa, bo sos opiera się na klasycznym winegrecie. Świetny dodatek do prawie każdego dania obiadowego. Polecam! Koloru w kuchni i na talerzu nigdy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską i fetą z dodatkiem kukurydzy, papryki, suszonych pomidorów oraz ogórków to to sprawdzona propozycja na domowe imprezy lub spotkania w gronie
Smakowite Daniatygodniu często gościła na moim stole kapusta pekińska . Uwielbiam sałatki i surówki z pekinką. Są pyszne, bardzo syte i kolorowe. W sam raz na śniadanie, obiad czy kolację. Dzisiaj, na śniadanie przygotowałam prostą i smaczną sałatkę z jogurtem naturalnym. Pomidor, ogórek zielony i cebulą bardzo pasują do kapusty pekińskiej. Jogurt to wersja light sosu do sałatki. Można przygotować bardziej
Moja smaczna kuchniaSurówka obiadowa, która powstała dość spontanicznie, choć pewnie całość nie stanowi żadnego innowacyjnego przepisu. Przygotowywałam jednocześnie obiad i sałatkę makaronową na kolację, po czym zorientowałam się, że do obiadu, owszem mam pekinkę, ale nic więcej(...)więc z sałatki makaronowej uszczknęłam odrobinę kukurydzy, trochę sosu, dodałam kilka korniszonów i dla zapachu i smaku (a i wygladu również;)) całość posypałam koperkiem. Wyszło pysznie. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1/2 puszki kukurydzy kilka korniszonów (u mnie ok. 8, ale malutkich) 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 1/2 pęczka
Smaki Na Talerzupapryka żółta 4 łyżki majonezu Hellmann's Babuni 1 pęczek szczypiorku Dzisiaj kolejna bardzo smaczna surówka dopełniająca dania obiadowe. Połączenie kapusty z kruchą papryką jest praktycznie samo w sobie skazane na sukces, ale dopełnione jeszcze sosem czosnkowym doskonale zaostrza i wzbogaca smak. Kapustę pekińską oczyścić z wierzchnich liści i posiekać w wąskie paseczki. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę. Szczypiorek
Świat Domowej KuchniZapraszam na kolejną odsłonę surówki obiadowej z kapusty pekińskiej. Tym razem z sosem czosnkowym. Tą wersję, zresztą bardzo smaczną polecam do pieczonych, smażonych czy grillowanych mięs(...)zwłaszcza drobiu :) Składniki - mała kapusta pekińska ( lub połówka większej ) - duża marchewka - kilka gałązek zielonej cebulki lub szczypiorku - saszetka sosu czosnkowego z ziołami włoskimi Fanex - sól do smaku Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miseczki, do kapusty dodaję utartą na grubych oczkach tarki marchewkę i posiekana cebulkę. Doprawiam do smaku solą, polewam sosem czosnkowym. Surówkę dokładnie mieszam, podaję schłodzoną. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródMiałam za mało kapusty pekińskiej, więc dodałam trochę marchewki, papryki, pomidora i ogórka i surówka prawie gotowa..jeszcze tylko śmietana lub majonez i gotowe. kapusta pekińska papryka pomidor ogórek marchewka sól, pieprz śmietana ,majonez Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Kapustę pokroić, paprykę, pomidora, ogórka pokroić.Dodać sól, pieprz i wymieszać.Dodać śmietanę lub majonez i ponownie razem
Moje domowe kucharzeniepomysł na doskonałą surówkę z niezastąpionej kapusty pekińskiej, ale niecodziennego jej smaku dopełnia sos z chrzanem, zobaczcie jak smakuje..... Składniki: 1 mała kapusta pekińska 2 pomidory 1 cebula czerwona 2 łodygi selera naciowego sos 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki keczupu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony pestki dyni lub słonecznika Wykonanie: Kapustę szatkujemy, cebulę(...)seler naciowy kroimy w grubszą kostkę . Wszystko przekładamy do miski. Składniki na sos łączymy razem w małej miseczce, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym. Przygotowanym sosem polewamy po surówce i delikatnie mieszamy. Posypujemy surówkę pestkami dyni lub słonecznika. Podajemy do każdego rodzaju mięs. Smacznego
kgwjanczewo