Być może zapach nie zachęca, jednak walory smakowe tej surówki są niesamowite dla podniebienia. Bardzo prosta w przygotowaniu, idealna do mięs pieczonych lub smażonych. A i samą można podjadać. Składniki: 500 g białej rzodkwi 3 łyżki koperku 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Rzodkiew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek siekamy. Warzywa
R'n'G Kitchenwskoczyła mi do koszyka. I nie żałuję, bo okazała się bardzo wdzięcznym surowcem na różne surówki. Oto pierwsza z nich: LODOWA Z ROSZPONKĄ WE WŁOSKIM SOSIE Lodowa z roszponką we włoskim sosie Składniki: 1/2 sałaty lodowej 2 garście roszponki kilkucentymetrowy kawałek białej rzodkwi 1/2 młodej cukinii 1/2 opakowania kupnego sosu włoskiego w proszku półtorej łyżki oleju Wykonanie: Sałatę
Kuchenne zapiski EdytyProponujemy sałatkę z wielu świeżych warzyw i śledzia. Świetnie smakuje podana na ugotowanych ziemniakach, pokrojonych w kostkę i ugotowanym jajkiem. Składniki: -4 filety matias w
Maminek kulinarnySurówki i sałatki według zasad diety dr Dąbrowskiej Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki Surowy burak, marchewka, jabłko, sok z cytryny Burak i ogórek kiszony Rzodkiew, marchewka, jabłko, burak, sok z cytryny Pomidor, grejpfrut, sałata karbowana, szczypiorek, sól czarna, pieprz biały Sałatka jarzynowa z ugotowanych w bulionie warzyw Tabuleh
To co kochamSurówka ” pomorska „ Surówka „pomorska ” jak wiele innych surówek , to fajny i szybki dodatek do każdego obiadu . Całkiem dobrze sprawdzi się również jako wkładka do bułki z hot dogiem lub hamburgerem . Prosta w wykonaniu , a do tego zawiera łatwo dostępne zimą warzywa . Z letnich , a do tego własnych była by zapewne lepsza , ale cóż mamy co mamy(...)kuchenna magia Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 marchewka , niezbyt duża kawałek białej rzodkwi ( dosłownie 6 cm korzenia ) 1 mała ,czerwona papryka 1 średni pomidor , typu pasta 1/2 czerwonej cebuli mały pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego koperku
Ogrodnik w podróżyDzisiejsza propozycja to sposób na wykorzystanie kaszy jaka zostaje nieraz po obiedzie. Możecie dodać różne składniki, takie jakie lubicie, ale ja proponuję Wam właśnie taką wersję
Czary - gary w kuchnimiędzy innymi w warzywach kapustnych. Są w nich zawarte przede wszystkim glukozynolaty, czyli tak zwane fitozwiązki, które uwalniają silne związki zapobiegające rakowi. Najlepiej spożywać surowe warzywa takie, jak kapusta, rzodkiew oraz brokuły. Dzięki temu uwalniamy pożyteczne enzymy, które wpływają na nasz organizm zapobiegając przemieszczaniu się wolnych rodników. Jedną z najbardziej znanych substancji o właściwościach antynowotworowych jest sulforafan, który zapobiega rozwojowi(...)się rakowych komórek. Ze względu na zawartość tego składnika warto do diety wprowadzić dużo surowej kapusty w różnych postaciach – można spożywają ją np. w formie dodatku np. surówka z białej kapusty nada się idealnie. Profilaktyce raka przyda się także zbilansowanie diety pod względem dostarczania beta-karotenu, którego bogatym źródłem jest marchew. Powinien być on spożywany zwłaszcza przez palaczy
CodogaraLekka propozycja na kolację :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r
Kulinarne przemysleniameritum diety czyli jedzeniem. Jakie więc warzywa i owoce możemy jeść podczas diety-postu dr Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula(...)proszku, kurkuma, imbir świeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, kumin rzymski Obróbka warzyw i owoców: – najlepiej surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki
To co kochamdiety oczyszczającej warzywo-owocowej zaleca się spożywanie następujących warzyw i owoców : - korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew biała i czarna, rzepa, brukiew, rzodkiewka, skorzonera, pasternak, - cebulowe: cebula, por, czosnek, - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż, - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria(...)innych sztucznych dodatków. Wypróbuj w limitowanej ofercie Organic Farm Tutaj. Wymienione warzywa i owoce można spożywać w postaci: - soków , najlepiej świeżo przygotowywanych, - surówek warzywnych i surowych zup warzywnych np. gazpacho, - warzyw gotowanych w małej ilości wody lub na parze i w postaci zup, - warzyw kiszonych : kapusta, ogórki, - wywarów z ziół , warzyw
IzaGotujeZupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - rozgrzewająca zupa na jesień Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola, to doskonała na nadchodzące chłody, aromatyczna
Cztery Fajerydrogie, co spełnia nasze wszelkie oczekiwania. Nie mówiąc o walorach smakowych. No to do roboty :) Gulasz pomidorowy z porem, selerem naciowym i oliwkami (4 osoby) Składniki: 2 białe części pora 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie passaty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku oliwki oliwa z oliwek pieprz, estragon, pasta sambal oelek, Warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy(...)gulaszu. Podajemy go do makaronu, klusek, kopytek czy ziemniaków. Od Was zależy z czym będziecie mieli ochotę go zjeść. My dodaliśmy go do ziemniaków w mundurkach z surówką z rukoli, buraka i rzodkwi lodowej. Surówkę polaliśmy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. To wszystko, danie jest gotowe. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetanieodpowiadają za mocny zapach i intensywny smak warzywa). Ma podłużny kształt. Doskonale nadaje się do marynowania, kiszenia, gotowania, grillowania, smażenia, duszenia, przygotowywania sałatek, surówek… i nie tylko. Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym . Składniki: - 1 rzodkiew japońska/daikon - łosoś wędzony na zimno - czarny sezam - awokado - sok z limonki (lub cytryny) - olej (sezamowy, kokosowy…) Dodatkowo: - kilka rzodkiewek (do dekoracji) - kostki(...)lodu – odstawiamy, użyjemy do dekoracji. Umytą rzodkiew (daikon) obieramy. Na mandolinie kroimy na długie, cienkie plastry. Łososia kroimy w plastry. Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, również kroimy na plasterki. Na rzodkiew układamy (wzdłuż) plastry łososia (na całość po 2 kawałki) oraz plaster awokado. Całość zawijamy i spinamy wykałaczką. Za pomocą pędzla rzodkiew smarujemy olejem, następnie posypujemy ziarnami czarnego sezamu
mojewypiekiinietylkosojowy w wersji z glutenem) 2 łyżki cukru kokosowego 1/4 szklanki (60 ml) soku z ananasów (z puszki) 1/4 szklanki (60 ml) ciepłej wody Warzywa: 2 marchewki 1 biała rzodkiew 6 cebulek dymek Wykonanie: Kapustę przekrawamy u nasady, a następnie rozrywamy rękami na podłużne cztery części. Każdą z nich dokładnie solimy zwracając uwagę, aby przestrzenie między liśćmi były pokryte(...)garnka, ciasno pakujemy i odstawiamy na 90 minut. Co 20 minut przewracamy całość w jednym kierunku, tak aby kapusta była jednorodnie nasolona. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewki, rzodkiew i kroimy w słupki, a szczypiorek myjemy i siekamy na większe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i dzielimy na większe części. Następnie, przygotowujemy wegański sos rybny miksując wszystkie jego składniki
Lamarida.plosiągną długość ok. 2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeżą główkę kapusty. Hodować możemy zarówno kiełki kapusty czerwonej, jak i białej. Czerwona zawiera większe ilości selenu i witaminy C, natomiast biała więcej karotenu. WARTOŚCI ODŻYWCZE: Witaminy - A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K; Składniki mineralne(...)wyhodowania, a ponadto chronią inne kiełki przed pleśnią. Warto więc dorzucić kilka nasion rzodkiewki do innych nasion w naszej hodowli. Biały puszek pokrywający kiełki rzodkiewki to korzonki boczne, których nie należy mylić z pleśnią. Bliską kuzynką rzodkiewki jest rzodkiew japońska ( Raphanus sativus longipinnatus ), której kiełki są nieco masywniejsze i ostrzejsze w smaku. WARTOŚCI ODŻYWCZE: Witaminy
wege i kropka