pasztet mógł dłużej postać w lodówce. Składniki: 400 g wątróbki drobiowe j 300 g łopatki wieprzowej 1 średnia bułka pszenna 2 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 sproszkowane listki laurowe 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 3 jajka ugotowane na twardo Sposób przygotowania:, Wątróbkę, umyć, oczyścić i drobniutko pokroić. Łopatkę przepuścić
Gosia gotujeszczypta * spirytus – 1 łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN: Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy(...)chwilę zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. FARSZ: Kaszę gotujemy na sypko. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut. Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy
Ostra na Słodkoszczypta * spirytus – 1 łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku DODATKOWO: * olej do smażenia * parmezan – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN: Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy(...)chwilę zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. FARSZ: Kaszę gotujemy na sypko. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut. Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy
Ostra na SłodkoWątróbka w sosie pomidorowym z dodatkiem ogórka kiszonego to trochę mniej tradycyjny sposób na podanie tej bomby witaminowej :) Zazwyczaj serwujemy ją podsmażoną z dodatkiem
Walijskie Pichceniepatelni z pszenną bułeczką. Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej 2 duże cebule 1 winne jabłko 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki delikatnej musztardy ½ szklanki wody 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% Zioła prowansalskie do smaku Biały pieprz do smaku Kilka łyżek oleju do smażenia Mąka do obtoczenia Szczypior do posypania Sposób wykonania: Wątróbkę oczyszczamy z błonek, płuczemy, osączamy
Wanilia i Kardamonjuż kolejny wpis z tego cyklu, i przed nami jeszcze kilka, co poniedziałek. Słoikowe smarowidła przetestujemy na wszelkie sposoby. Zapraszamy więc do śledzenia naszych poczynań. Składniki na 1 duży słoik lub 2 małe 400 g ćwiartek z kurczaka 80 g wątróbki drobiowej 30 g kaszy manny 300 ml wody (do gotowania ćwiartek kurczaka) 1 jajko 14 g mieszanki "Smarowidło domowe
Marder&Marder Manufacturezostała przygotowana na tegoroczną Wielkanoc. Składniki: 1 kaczka barbarie waga 1,9 kg Farsz: 350 g wątróbki drobiowej 1 bułka pszenna 2 jajka 1 pęczek pietruszki 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i majerankiem.Wątróbkę i namoczoną bułkę przekręcić przez maszynkę, dodać jajka, przyprawy
Gosia gotujeKto nie lubi wędlin ze sklepu, to polecam mój przepyszny pasztet. Bez konserwantów, sztuczności, chudy i bardzo szybki w przygotowaniu. kto powiedział, że trzeba go robić
pieprzny smaczekWątróbka z jabłkami to klasyka .A przecież nie zawsze smakuje tak samo. Wystarczy zmienić sposób doprawienia : majeranek na czarny pieprz lub płatki chilli ;cebulkę usmażyć
Buniabaje w kuchniDzisiaj przez jednych uwielbiana a przez innych znienawidzona wątróbka z kurczaka. Ale nie tradycyjnie ale na sposób azjatycki. Gotowi do odkrycia nowych smaków? Do przygotowania
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 1,80 kg kurczaka 0,5 kg wątróbki drobiowej 100 g selera 100 g pietruszki korzeń 200 g marchewka 1/2 por przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 2 - 3 ząbki czosnku, majeranek dodatkowo: 1 szklanka rosołu 1/2 szklanki bułki tartej smalec do natłuszczenia blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam(...)mięso oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku, w którym sparzyłam wątróbkę, przestudziłam. Mięsko przemieliłam przez maszynkę o najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę rosołu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, masę wyłożyłam na posmarowaną
Darcia w kuchniprzepis. Składniki: 400 g grubej kaszy jęczmiennej 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy tandori masala 2 łyżki oleju Cienkie oczyszczone jelita wieprzowe 2,5-3 metry Sposób przygotowania: Kaszę ugotować do miękkości na sypko. Ostudzić i przełożyć(...)miski.Wątróbkę umyć, oczyścić i drobniutko posiekać nożem, przełożyć do kaszy. Cebulę obrać, również drobniutko pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kaszy i wątróbki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Do maszynki do mięsa dokręcić końcówkę masarską i nałożyć na nią umyte kiszki ( najlepiej to zrobić napełniając jelita zimną bieżącą wodą z kranu), zawiązać
Gosia gotujeposmakują fanom wątróbki, jak i smakoszom prostych posiłków. Czasami warto przygotować coś w nieco inny sposób, aby zaskoczyć domowników :) Jeżeli lubicie tradycyjną smażoną wątróbkę z cebulką to przygotujcie ją z TEGO przepisu. Składniki dla 2-3 osób: 0,5 kg wątróbki drobiowej połowa dużej cebuli 1 duże jajko 2-3 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki posiekanej, zielonej
UgotowaćŚwięta tuż tuż, a ja zupełnie nie mam weny do pieczenia ciast...Za to wczoraj zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny! Składniki:70 dag
Kuchnia domowa AniPoniższe danie przygotujecie w niecałą godzinę (już z pokrojeniem warzyw). Wątróbka przyrządzona w ten sposób będzie bardzo miękka i soczysta. Na prawdę, jeżeli nie jedliście duszonej wątróbki to poniższe danie musicie wypróbować! Składniki na 4 porcje: co najmniej 0,5 kg wątróbki drobiowej 250 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej olej do smażenia
Ugotować