spaghetti bolognese - 605 przepisów (strona:33/41)

Piątek: Spaghetti z krewetkami, grzankami i pistacjami 115

Pugli, Kalabrii, ale generalnie można spotkać je powszechnie w całych południowych Włoszech. To biedniejsza część kraju, gdzie ludzi nie było stać na tak wypasione dodatki do pasty jak sos bolognese. Musiał wystarczyć im czerstwy, podsmażony chleb. Dzisiaj makaron z grzankami jest jedym z chętniej przyrządzanych dań makaronowych, bo łatwo go zrobić, a smakuje naprawdę niecodziennnie. Chrupiące grzanki, miękki, choć oczywiście(...)smaczki, jak orzechowy, lekk słodki smak pistacji, przełamany cytrusowy zestem z cytryny, a na to wszystko nakłada się orzeźwiający aromat mięty. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nyt.com Składniki: 1/2 opakowania spaghetti lub linguini Krewetki surowe 300 g 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy Kawałek papryczki chili (według uznania) Kilka łyżek parmezanu Kilka łyżek posiekanej zieleniny – natka pietruszki

Niedzielny kucharz
Szybki sos pomidorowy àla Bolognese 179

bolognese, ale jego 'odchudzona', tania i szybka wersja, którą przygotujesz bezproblemowo w ciągu 20 minut - z kurczakiem, pomidorami w puszce oraz kilkoma podkręcaczami smaku tj.: czosnek, oregano, suszona włoszczyzna, ketchup, który nadaje fajnej i delikatnej słodyczy oraz wędzona papryka dzięki której sos ma lekko 'dymny' posmak. Przy oryginalnym sosie bolońskim profanacją byłoby podać go z makaronem spaghetti, tak przy

Kraina Miodem Płynąca
Sos musztardowy 206

Jak wiadomo każda sałatka powinna być delikatnie skropiona oliwą, albo sosem sałatkowym. Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować sos musztardowy, który idealnie będzie pasował

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z pesto z brokuła 49

subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Wam także inne przepisy: –  makaron z pesto i pomidorkami –  makaron bolognese –  makaron ze szpinakiem –  makaron z boczkiem –  makaron z krewetkami z białym winem –  makaron z polędwicą –  makaron z tuńczykiem –  makaron z cukinią –  makaron z kurczakiem(...)szklanki świeżych listków bazylii – 1/2 szklanki startego parmezanu – 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – 1/2 łyżeczki soli SKŁADNIKI MAKARON: – 250 g makaronu spaghetti lub innego – 350-400 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka – 1/2 szklanki bułki tartej – 1 jajko rozmiar L – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki tartego parmezanu

nietylkopasta.pl
Sos z mielonego mięsa 176

przedszkolu pojawiało się ono przynajmniej 2 razy w miesiącu. Jednym słowem szwedzkie dzieci są wychowane na sosie z mielonego mięsa. Na ogół robię ten sos jako tradycyjny sos bolognese ale zawsze wprowadzam jakieś urozmaicenie. Dzisiaj przyrządziłam sos z mielonego mięsa z koktajlowymi pomidorkami. Jak dla mnie idealny sos do makaronu . Sos z mielonego mięsa Składniki: na 4 porcje(...)łyżki przecieru pomidorowego 500 g koktajlowych pomidorów 250 ml bulionu z mięsa 1 doniczka bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 250 g spaghetti Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przecier pomidorowy. Smaż aż mięso przestanie być czerwone i wlej bulion. Gotuj sos przez

codojedzenia
Tagliatelle w sosie bolońskim 139

Dobrze nam znane ragù  alla bolognese to jeden z najbardziej znanych włoskich sosów do makaronu. Warto wiedzieć, że ragù oznacza po prostu sos mięsny, zaś jego odmian jest mnóstwo. Tą najbardziej znaną jest ta, która pochodzi z Bolonii, czyli właśnie sos boloński. Gęsty i konkretny, na bazie wołowiny (lub wieprzowiny) to coś, co kochają nie tylko Włosi(...)tradycyjnej wersji podaje się go z makaronem tagliatelle lub papardelle. Przyjęło się jednak podawać go najczęściej z makaronem spaghetti, co jest dużym błędem i Włosi nie są z tego faktu zadowoleni. Cienkie nitki spaghetti nie są w stanie utrzymać tak ciężkiego sosu, dlatego dużo lepszym dodatkiem jest tu szeroki makaron. Chyba nie trzeba dodawać, że najlepiej smakuje z tym DOMOWYM

Analiza Smaku
Wytrawne muffiny bolognese 233

Najlepiej smakują ciepłe, wyjadane widelcem lub wgryzając się w papierek. Wytrawne, inne, zdrowe. Pachną jak zwykły bolognese. Smakują świetnie skropione pyszną oliwką i podane z bazylią. Składniki na 12 sztuk: 3 łyżki oliwy Classico Extra Vergine marki Monini 1 pomidor pokrojony grubo pokrojony 1 jajko 100 g mięsa z indyka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szkl. mąki(...)Sól, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek w proszku Przygotowanie: Mięso przysmażyć na 1 łyżce oliwy . Dodać pomidora oraz koncentrat. Dolewać wody tak aby powstał sos jak do spaghetti. Przyprawić solą, dużą ilością oregano, papryki słodkiej i bazylii. Dodać odrobinę papryki ostrej oraz czosnku w proszku. Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Jajko rozbełtać z odrobiną

Czarnawisienka
Spaghetti bolognese. 199

Składniki: 250 g mięsa mielonego 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 cebula oregano, bazylia, sól, papryka ostra mielona 2 ząbki czosnku makaron spaghetti Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek(...)woda z pomidorów i sos będzie miał dobrą, gęstą konsystencję. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, u mnie makaron razowy. Kiedy makaron już ugotujemy wykładamy na talerz, następnie sos bolognese i trochę startego sera. Smacznego

Moje-pitraszenie
SPAGHETTI BOLOGNESE Z WARZYWAMI WERSJA II 191

Nasz ulubiony sos bolognese doczekał się kolejnej odsłony. Tak jak w poprzedniej wersji przygotowuję go z dodatkiem włoszczyzny w słupkach, lubimy dużo warzyw. Zamiast pomidorów z puszki dodaję własną passatę i kilka plastrów wędzonego boczku, tak dla podkręcenia smaku. Ostatnio bywa u nas dość często, wielbicielką tej wersji sosu jest moja najmłodsza Córcia, która zazwyczaj nie jada niczego z sosami(...)taka odmiana...Idzie ku dobremu... :-) Sos jest w wersji bezglutenowej, bez dodatku jakiejkolwiek mąki oraz bez laktozy. Naturalnie zagęszczają go warzywa i odparowana passata. U nas tradycyjnie jest to spaghetti bez spaghetti, preferujemy bowiem krótsze makarony, u mnie więc świderki orkiszowe, ale można użyć dowolny, ulubiony makaron. Ten sos smakuje także sam... Składniki: - 600g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona

Smaczne Zdrowe
Pomidorowe ragu z pieczarkami i soczewicą – wspaniały przepis w 100% wegański. 169

Ragu to włoski sos mięsny podawany zazwyczaj do makaronu. To, co nazywamy bolognaise lub bolognese w Polsce, jest znane jako ragu we Włoszech. Ragu został pierwotnie stworzony dla papieża Pio VII przez jego szefa kuchni Alberto Alvisiego w XVIII wieku. Mięso mielone z tradycyjnego ragu zamieniłam na soczewicę oraz pieczarki. Uważam, że smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Pamiętajcie jednak(...)puszki) 100g pieczarek 2 cebule 4 ząbki czosnku oregano łyżeczka cukru, sól, pieprz 100g koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek makaron bezjajeczny  do podania ( u mnie spaghetti) Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj posiekane (lub starce na tarce o grubych oczkach) pieczarki i jeszcze chwile podsmażaj. Dodaj posiekany pomidory

wysmienity
Dietetyczny sos czosnkowy do grilla 248

Grillowanie to nie tylko pyszne, aromatyczne potrawy pieczone na rozgrzanym ruszcie, ale również wszelkiego rodzaju dodatki, który urozmaicają smak naszych potraw. Jednym z najbardziej popularnych dodatków

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
FASOLKA SZPARAGOWA PO BOLOŃSKU 105

Fasolka szparagowa to przysmak lata! Najczęściej podaje się ją okraszoną smażoną bułką z masłem i/lub jajkiem sadzonym. A gdyby podać ją w całkiem inny sposób... Moją

Kuchnia MagdaLeny
FASOLKA SZPARAGOWA PO BOLOŃSKU 105

Fasolka szparagowa to przysmak lata! Najczęściej podaje się ją okraszoną smażoną bułką z masłem i/lub jajkiem sadzonym. A gdyby podać ją w całkiem inny sposób... Moją

Kuchnia MagdaLeny
SPAGHETTI BOLOGNESE Z MARCHEWKĄ 183

którym moje najmłodsze Dziecię nie przepada... Dzisiejsze danie, to jej ulubiona wersja: trochę mięsa z dodatkiem marchewki, w pysznym sosie pomidorowym, z dużą ilością startego sera... Zwykle przygotowuję bolognese z dodatkiem pociętej włoszczyzny , tym razem Dziecię zażyczyło sobie sos z dodatkiem samej marchewki, tak więc myślę iż jest to wersja idealna dla najmłodszych (marchewkę większość dzieci zajada). U mnie(...)łyżka oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) - 1-2 łyżeczki mała klarowanego (nie trzeba) - 1-2 łyżeczki skrobi (u mnie ziemniaczana) Dodatkowo: - tarty ser (Parmezan lub Grana Padano) - makaron spaghetti lub dowolny ulubiony (w wersji bezglutenowej-bez glutenu) Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju kokosowego, posolić, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać. Do garnka dodać

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania