spaghetti bolognese - 605 przepisów (strona:32/41)

Sos bolognese 111

przygotowania lazanii lub podać z makaronem na obiad. Prawdziwy sos bolognese ma bogaty skład i dłuższy czas przygotowania, niż często na szybko robiony sos zwany potocznie bolońskim. Sos bolognese powinien zawierać dobrej jakości mięso mielone, boczek, wino, cebulę, marchew, pomidory, seler naciowy i mleko. Sos jest mięsny z dodatkiem warzyw i dusi się go nawet do 2 godzin. Dłuższy czas(...)struktura jest dość ciężka. U mnie niestety tym razem był ze spaghetti, bo po prostu zapomniałam o tym składniku. Gorący sos zamknięty w słoiku bardzo dobrze się przechowuje w lodówce i dużo nie traci na smaku po podgrzaniu.  Gwarantuję, że jeśli zrobicie w taki sposób sos bolognese, nigdy nie powrócicie do skróconej, szybkiej i niezbyt smacznej wersji. U mnie

Kuchcik gotuje
Bolognese 124

Najpopularniejszy na świecie sos do makaronu, podawany z tagliatelle, które, w przeciwieństwie do spaghetti, może utrzymać sos. Zrobiłam go z  przepisu  podanego przez włoskich kucharzy w ramach akcji pokazania światu jak wygląda prawdziwe bolognese, a nie szerzące się wariacje na jego temat. Proporcja na 5 osób.  1 kg wołowiny mielonej 100 gram boczku 2 cebule 3 ząbki

Czerwony Gupik
Spaghetti bolognese z thermomixa 141

Spaghetti przyrządzone w thermomiksie.Robiłam prawie tak jak w opisie, jedyne co to ser zamiast zetrzeć w thermomiksie, starłam na tarce. Ser 60 g sera np gouda Sos bolognese 1 cebula 2 ząbki czosnku 30 g oliwy 400 g mięsa mielonego 3 łyżeczki zioła prowansalskie,oregano,bazylia 2 łyżeczki papryka ostra / słodka 200 g wody 1 kostka rosołowa 1 puszki(...)makaronu 1500 g wody 2 łyżeczki soli 5 g oliwy z oliwek Ser : Do naczynia miksującego włożyć ser , pokrojony na kawałki . Rozdrobnić 10s/obr.10 . Przełożyć do innego naczynia. Sos bolognese :  Cebulę pokroić w ćwiartki , dodać czosnek i zmielić 5s/obr.5. Dodać oliwę i dusić 2,5 min/Varoma/obr. 2. Dodać przyprawy ( za wyjątkiem papryki ) i kostkę rosołową i dusić dalej 1min / Varoma

Moje domowe kucharzenie
Makaron z łososiem i szpinakiem 64

szybki i pyszny obiad.    Polecam również przepisy na inne dania z makaronem Sos a'la bolognese (na dwa sposoby) Tradycyjna carbonara  Makaron ze szpinakiem i kurczakiem Gnocchi z sosem pomidorowym i serem Pasta alla norma sicilana  Spaghetti z pesto Muszelki (conchiglioni) nadziewane serem Ravioli w kurkami i kurczakiem  Tagliatelle z krewetkami i pomidorami Makaron

Obiad gotowy
Jak przyrządzić lasagne? 75

obiad lasagne. Domowe lasagne z domowym makaronem i sosem bolognese. Do przygotowania makaronu użyłam maszynki. Maszynkę dostałam w prezencie od siostry rok temu i dopiero dzisiaj użyłam jej po raz pierwszy. Jest to bardzo proste urządzenie i naprawdę ułatwia pracę. Teraz na pewno będę częściej robić pierogi, lasagne, spaghetti czy fettuccine. Ciasto na domowy makaron pod maszynkę wymaga jedynie dwóch

codojedzenia
Polskie spaghetti BOLOGNESE 249

Polskie wydanie, jednej z najbardziej popularnych potraw!. Do znudzenia partaczone w polskich lokalach, udające włoskie a tak naprawdę wystarczy parę drobnych zmian by zrobić własną polską

Kuchnia PROzdrowotna
Pizza Bolognese 39

ostatki dzisiaj zamiast słodkiego będzie też coś dobrego, pizza bolognese idealna na zakończenie karnawału.  Bardzo nam zasmakowała i na pewno będę powtarzać ten przepis często ;)   Składniki na dwie średnie pizze   szklanka o pojemności 200 ml   Zaczyn: 12 g drożdży świeżych 120 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru   Ciasto(...)szkl mąki pszennej (dałam orkiszową z tortową) 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy/oleju Sos bolognese: 150 g mięsa mielonego 1/2 puszki pomidorów lub gotowego sosu do pizzy w puszce 1/2 główki cebuli pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku przyprawa do pizzy i do spaghetti szczypta cukru Dodatki: ser żółty tarty mozzarella szczypiorek 1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem

Gotowanie...to proste !
Sos bolognese z cukinią 86

Włoski sos bologniese na bazie mięsa mielonego, pomidorów, cebuli, czosnku z dodatkiem cukinii. Znakomity do spaghetti, lasagne, ale również do innych zapiekanek a nawet kaszy czy po prostu do pieczywa. Warto zrobić dużą porcję i połowę zamrozić – będzie na szybki obiad!. PRZEPIS NA SOS BOLOGNESE Z CUKINIĄ Składniki na sos bolognese z cukinią: 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego

Dorota Smakuje
Lasagne bożonarodzeniowa 642

Włoszech mięso nie było codziennością, lecz stanowiło rarytas.  Pierwszy raz przygotowałam sos bolognese z dodatkiem kiełbasy i pieczarek i muszę przyznać, że efekt jest genialny! Na pewno wykorzystam ten patent jeszcze nie raz, nie zawsze robiąc lasagne, a czasem po prostu mieszając sos ze spaghetti . Lasagne jest bardzo sycąca, więc wyżywi wielu zgłodniałych gości. Jeżeli znudziło Wam się pieczone(...)gust za bardzo serowa i trochę mdła. Dlatego następnym razem na pewno zmniejszę jej ilość do 0,5 kg. Wy zdecydujcie sami, zależnie jak bardzo lubicie ricottę.  Sos bolognese możesz ugotować dzień wcześniej. Lasagne można też złożyć (pkt. 3) i wstawić na noc do lodówki, następnie upiec następnego dnia

Chilli Czosnek i Oliwa
WEGAŃSKIE SPAGHETTI BOLOGNESE (Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ) 138

Roślinna wersja znanego włoskiego sosu bolognese. Podstawą są tu rozdrobnione i dokładnie wysmażone warzywa - marchewka, pietruszka, seler, cebula i czosnek oraz czerwona soczewica. Wszystko ugotowane w czerwonym winie oraz bulionie z dużą ilością koncentratu pomidorowego i pomidorami z puszki, a na koniec doprawione suszonym oregano i szczyptą chili w proszku lub płatkach. Czynności podsmażania warzyw nie należy pomijać.  Powinniśmy(...)się, a soczewica będzie zupełnie miękka.  W połowie gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mleko, jeśli używamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem spaghetti. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i listkami bazylii

cool and minty
Sos dyniowy i zapiekanka z makaronu 161

makaronu. Dynia świetnie smakuje z makaronem, a sos dyniowy używam często do spaghetti carbonara . Sos można wymieszać z makaronem i będzie to całkiem fajne wegetariańskie danie. Dla tych co lubią mięso proponuję dodać mielone np. z kurczaka. Będzie to fajny sos do makaronu ala bolognese . Tak przygotowany makaron można podać jako zapiekankę. Do zapiekania makaronu używam najczęściej sera mozzarella. Lubię

codojedzenia
Tips & Tricks: Ile makaronu dodać do obiadu dla 2 osób? 176

nadają się do gęstych sosów np. serowych lub pomidorowych jak neapolitano czy bolognese, wszelkiego rodzaju zapiekanek i zup; Fusilli - świderki ; nadają się do makaronowych sałatek, gęstych sosów i zup; Farfalle - kokardki ; nadają się do sałatek, pesto, wszystkich rodzajów sosów i do zup. Linguine - cienkie wstążki, "płaskie" spaghetti ; nadaje się do sosów na bazie oliwy z oliwek, sosów alfredo i innych

Pełna Lodówka
Przepis dnia: Wegetariańskie bolognese z kalafiora i grzybów 130

które też są umiarkowanie dobre. Wegetariańskie bolognese budziło generalnie zastrzeżenia, bo czytelnikom sos wyszedł szary i mdły w smaku. Faktycznie ani grzyby ani kalafior tytanami smaku same w sobie nie są, za to genialnie przyjmują smaki. Wegetariańskie bolognese trzeba dobrze przyprawić Wzięliśmy sobie te uwagi do serca i nasze spostrzeżenia są takie: wegetariańskie bolognese najlepiej zrobić na bazie boczniaka, który(...)pomidorowy. Wegetatiańskie bolognese można zrobić ze zwykłą passatą, ale najlepiej użyć domowego, porządnego sosu (przepis znajdziesz tutaj ). Warzywa powinny razem chwilę się dusić, żeby przeszły smakiem sosu. Czas w jakim będziesz gotować makaron wystarczy. Po drugie wegetariańskie bolognese wymaga sporej ilości parmezanu – w przepisie podajemy szklankę tartego sera, ale można dodać mniej. I po trzecie wegetarańskie bolognese trzeba dobrze doprawić

Niedzielny kucharz
Spaghetti bolognese 117

chemii czy polepszaczy smaku, jakie serwują nam sosy instant. Moja wersja bolognese jest bardzo prosta, szybka i daje jeszcze całkiem spore pole do popisu, jeśli macie więcej czasu na jego przygotowanie (klasyczny sos boloński zawiera w sobie jeszcze drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler). W połączeniu z makaronem spaghetti macie pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki: 0,5 kg mięsa

MyCookBook.pl
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 160

Możecie wybierać spośród znanych w całym kraju makaronów z sosem bolognese, arrabiata itd., ale jeżeli chcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie na makaron w sosie grzybowym z truflami lub pappardele z sosem z królika. Kolejna miejscowa specjalność to pici, produkowany pod Sieną makaron z kształcie grubszego spaghetti. Możecie zamówić go w restauracji, np. Pici con le Briciole

Chilli Czosnek i Oliwa