Kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Wybieramy łyżką cedzakową i przekładamy do miski. Podajemy z roladą wołową lub wieprzową, innym mięsem z sosem lub z podsmażonym boczkiem. Smacznego
bistro mamatwarogowego i gotowanych ziemniaków. Dzięki pieczeniu w piekarniku środek jest miękki, a skórka robi się lekko chrupiąca. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Można podawać np. z sosem grzybowym i ulubioną surówką. 600 g ziemniaków 250 g sera twarogowego półtłustego 1 średnia cebula 2 łyżeczki pieprzu szczypta soli 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju
Bulliolubię misek głębokich, bo wtedy całe jedzenie jest w nich "schowane" i nie widać go na zdjęciu. Wybieram miski płytkie i szerokie, raczej o niedużej średnicy: 10 cm do sosów, 15 cm do zupy krem i past kanapkowych, 20-24 cm do zup i sałatek. Mam też całą kolekcję bardzo małych miseczek ok. 5 cm na sól, pieprz i inne
Chilli Czosnek i Oliwasuszone kroimy w drobną kostkę i posypujemy nimi podudzia. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 min. Po tym czasie, naczynie odkrywamy, podudzia polewamy sosem z dna naczynia i pieczemy jeszcze przez 10-20 min., już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie to pieczone zi emniaczki -> przepis
Kuchnia MagdaLenystrzępimy dłońmi. Składniki układamy warstwowo: sałata, posypujemy papryką, oliwkami, kurczakiem i powtarzamy czynność, aż do skończenia składników. Z 3 łyżek oliwy i 1 łyżki soku z cytryny robimy sos i polewamy gotową sałatkę. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąrozleciała. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego. Wylej pomidory z puszki, dodaj czosnek, bazylię, duś. Możesz dosmaczyć oliwą z oliwek,dodaj fasolę, wymieszaj. Wbij jaja na gotowy sos z fasolą. Przykryj pokrywką. Pozwól białku ściąć się całkowicie. Podawaj skropione oliwą z oliwek. Jest to jedyny typ fasoli ,po którym nie mam wzdęć i innych problemów. Warto używać jej również
Z Kuchni Do Kuchnikartonu dajemy na ciepłą mocno patelnię. Dosmaczamy oliwą z oliwek, solą, bazylią. Wrzucamy pierogi, ścieramy parmezan. Przykrywamy i jakby dusimy chwilkę, aż lekko napęcznieją i wchłoną w siebie aromat sosu. Podajemy z parmezanem. Wino? Czemu nie. Pyszne, nieziemsko pyszne są takie swojskie pierogi. Warto zrobić więcej.Dziecinnie proste
Z Kuchni Do Kuchnisól, pieprz, ocet balsamiczny, miód Pomidorka i ogórka kroimy w kostkę. Fetę w drobną kosteczkę. Wszytko mieszamy w misce. Z w/w składników na dressing robimy przy pomocy blendera sos do surówki. Gotowe! Życzę Smacznego! Zapraszam Was na Facebooka i Instagrama smyk_w_kuchni_blog
SMYKWKUCHNIOdsączamy. Ogórki kroimy w plasterki, papryki w paski. Majonez, śmietanę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie szklanego naczynia układamy śledzie, następnie cebulę, ogórki i paprykę. Całość zalewamy sosem majonezowym. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki
e-PrzepisyKulinarneFuczki to nieskomplikowane placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty pochodzące z Bieszczad. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym. Składniki: 1 jajko szklanka mleka, 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ok 200 g kapusty kiszonej sól, pieprz,majeranek Przygotowanie Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy przyprawy i mąkę. Ciasto powinno być dość gęste. Kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna, odciskamy
e-PrzepisyKulinarnepodsmażamy na maśle. Łososia kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce, koperek siekamy. Makaron, łososia i por przekładamy do miski. Mąkę mieszamy ze śmietaną, sokiem z cytryny i koperkiem. Sos śmietanowy mieszamy z makaronem i pozostałymi składnikami, przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekankę wykładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem żółtym. Zapiekamy około 20 minut w temp
e-PrzepisyKulinarneodsączyć składniki, żeby sałatka nie pływała na drugi dzień . Uwielbiam sałatki Składniki : 1 puszka kukurydzy kilka płatów papryki konserwowej ( około 4 – 5 szt ) 1 puszka czerwonej fasoli w sosie własnym 8 jajek ugotowanych na twardo duży ,pęczek szczypiorku razem z cebulką dymką 1 łyżka ,słodkiej ,wędzonej papryki ,mielonej 1 duża łyżka musztardy grillowej 1 łyżka majonezu sól , chilli
Ogrodnik w podróżyPomysł na kolejny nietypowy deser, tym razem z wykorzystaniem ryżu. Jest obłędnie waniliowy, a kwaskowaty sos owocowy świetnie komponuje się z jego słodkim smakiem. Przepis jest prosty i szybki, więc każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaryżu czerwonego, · 150 g pieczarek, · 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (120 g), · 1 białą cebula, · 1 łyżka suszonej naci pietruszki, · 50 ml wytrawnego wina białego
Moniki Smakołykiśledziami. Przynajmniej mnie. Najzwyklejsze śledzie w śmietanie można za każdym razem podawać odrobinę inaczej. Wystarczy dodatkowy składnik lub przyprawa inna niż zwykle. Kiedy pierwszy raz robiłam śledzie w sosie curry, to nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Śledzie marynowane w kiszonych ogórkach także są pyszne. A z cytryną i ostrą papryka? Rewelacja! Naprawdę nie trzeba cudów, żeby coś
Codzienna kuchnia niecodzienna