plastry. Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem. Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem. Posypałem pokrojonym szczypiorkiem. Zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
R'n'G KitchenJeśli lubicie kurczaka, mam dla Was pomysł na piersi, smażone w głębokim tłuszczu. Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, miękkie i bardzo soczyste. Podaję je zawsze z sosem czosnkowym i sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką colesław . Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 650 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia Składniki marynaty do mięsa
Smak mojego domuplacki i wykrawamy kółka szklanka jak na zwykle pierogi. Nakładamy farsz, delikatnie obgotowujemy. Możemy je podawać w ten sposób, jak u mnie. Będą bardzo aromatyczne. Dusimy je w sosie pomidorowym, posypujemy bazylią, bądź natką pietruszki i parmezanem.OSOBY ,KTÓRE NIE TOLERUJĄ LAKTOZY MOGĄ JEŚĆ PARMEZAN ! WIĘCEJ W TYM MIEJSCU Rewelacyjne w smaku, pyszne
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 250 g fileta drobiowego czerwona papryka pół świeżego ananasa Marynata: imbir 2cm ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek łyzka sosu sojowego łyżeczka miodu łyżeczka pieprzu łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka sezamu Wykonanie: Filmik instruktażowy
Atlas SmakówWielka Brytania. Obowiązuje tam ciekawa wariacja na temat gofra - gofer ziemniaczany. Jak ważne są ziemniaki przekonali się mieszkańcy okupowanej przez nich Irlandii w 1845 roku. Jabłka w postaci sosu chutney zostały zaadaptowane z innego kraju, który był przez nich okupowany czyli Indii. Oczywiście z wyraźnymj smakiem octu, powstałym po dodaniu musztardy, czyli bardzo po brytyjsku, gdzie nawet frytki kropi
Kryzysowa Książka Kucharskaolej kokosowy. Wrzucamy na niego czerwoną cebulę i szalotkę, smażymy, aż zmiękną. Dodajemy paprykę, czosnek i część koperku. Całość mieszamy i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy kurczaka i odprawiamy sosem sojowym. Po kilku minutach dodajemy pęczak i zalewamy bulionem warzywnym. Smażymy, aż kasza wchłonie cały bulion. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz koperkiem. Kolorowe pęczotto z kurczakiem posypujemy resztą
My Chcemy JeśćPIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY Udka to mięso jedno z najczęściej używanych mięs w kuchni. Pieczone czy smażone smakują rewelacyjnie. Nie pogardzę tymi w sosie. Moja wersja jest bez skórki, dzięki czemu są mniej tłuste. Najpierw zamarynowane, a potem obtoczone w mące kukurydzianej i podsmażone na średnim ogniu, dzięki czemu mięso zachowało swoje soki. Następnie zostały upieczone na złocisty kolor
Kuchnia Paulettespizza, a w dodatku jest zdrowa i szybka w przygotowaniu. Spód jest bezglutenowy, zrobiony na mące z quinoy i mące kasztanowej z dodatkiem inuliny, która jest doskonałym probiotykiem. Zamiast sosu pomidorowego świetnie sprawdzi się prozdrowotny dżem Łowicz z dzikiej róży. Polecam go szczególnie teraz zimą, ponieważ jest skarbnicą witaminy C i wspomaga naszą odporność w walce z atakującymi nas zewsząd
Quinoa Raz!Styczeń już za nami, dlatego przygotowałam dla Was kolejny wpis z ulubieńcami miesiąca. Pierwszym ulubieńcem w tym miesiącu jest sos beszamelowy marki Valsoia. I dealnie nadaje się do lasagne, zapiekanek oraz wielu innych dań. Mi najbardziej zasmakował z naleśnikami bolognese. Kolejnym ulubieńcem jedzeniowym jest zielona soczewica. Nie wiem dlaczego, ale wcześniej jadłam tylko soczewice czerwoną. Dopiero pod koniec grudnia
wegujemywkładam mięso mielone. Smażę na rumiano z dodatkiem przypraw. Kiedy mięso będzie usmażone dodaję koncentrat i przecier pomidorowy oraz ok 100 ml wody. Mieszam wszystko i duszę, aż sos zrobi się gęsty. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Całość mieszam, podaję na ciepło
Gotowanie Patkiwkładam mięso mielone. Smażę na rumiano z dodatkiem przypraw. Kiedy mięso będzie usmażone dodaję koncentrat i przecier pomidorowy oraz ok 100 ml wody. Mieszam wszystko i duszę, aż sos zrobi się gęsty. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz makaron. Całość mieszam, podaję na ciepło
Gotowanie PatkiKasza pęczak zawitała w mojej kuchni jakiś czas temu. Jest bardzo smaczna i pożywna. Doskonała jako dodatek do mięs w sosie jak również zup. Tym razem pęczak przygotowałam w słodkiej odsłonie w postaci sałatki z dodatkiem bakalii oraz pomarańczy. Sałatka jest bardzo smaczna i sycąca, doskonała na śniadanko jak i na deser. Do przygotowania sałatki użyłam pęczaku kujawskiego Kuchnialidla.pl który
Monia miesza i gotujeserem pleśniowym można podawać jako osobne danie lub jako część większego posiłku. Zaskakująco smaczna i bardzo prosta w wykonaniu. mała główka czerwonej kapusty niebieski ser pleśniowy ( wasz ulubiony ) sos ze zredukowanego balsamico
Polska Zupawierzchu układamy oliwki. Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę. Możemy również dodać do sałatki musztardę oraz sos sojowy. Na suchej patelni podprażamy słonecznik, następnie posypujemy nim wierzch sałatki
kulinarne odsłony patinią. Gołąbki pieczemy ok. 60 - 80 min w 190°C, 10 -15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić. Gołąbki można podać z ulubionym sosem lub podsmażonymi na maśle pieczarkami. Smacznego
Moniki Smakołyki