Zeszklić na patelni. Ziemniaki, biały ser bardzo dokładnie wymieszać (proponuję użyć praskę do ziemniaków). Doprawić do smaku solą i pieprzem. W naleśniki zawijać farsz. Panierować i podsmażyć My zrobiliśmy sos pieczarkowy ale świetnie pasowałby również jogurtowy czy ziołowy
Ania i Marcin gotująkobieca) decyzja: to chyba już. Zerwaliśmy ją. Przyniosłam do domu. Zachwyt trwał dopóki nie odpowiedziałam na pytanie co z niej zrobimy. Jak to co? Wszystko. Ciasteczka, zupę, sos, racuszki… Wykrzywione miny Maluchów i głośne "bleee". "To niedobre "-nie uwierzyli, że w zeszłym roku zajadali się dynią. Moje dzieciaczki uwielbiają racuchy- spróbujmy od tego. Przygotowałam ciasto, zaczęłam smażyć. Cały
OliveandThymełyżeczki miodu sól, pieprz do smaku opcjonalnie posiekany koperek Przygotowanie Śledzie pokrójcie na małe kawałki. Musztardy połączcie ze śmietaną i majonezem, dodajcie miód, sól i pieprz, dokładnie wymieszajcie. Do sosu wrzućcie pokrojone śledzie oraz koperek, jeśli używacie. Przełóżcie do słoika, zakręćcie i odstawcie do lodówki
OliveandThymejabłkiem, najlepiej w pojemniku, który będzie można zamknąć. Jogurt wymieszajcie z maślanką i majonezem. Doprawcie pieprzem, jeśli trzeba solą (przy filetach solonych uważajcie!), dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Sosem zalejcie przygotowane filety wraz z dodatkami. Wstawcie na 2 dni do lodówki
OliveandThymerumieniąc jej zbyt mocno, najlepiej wcale, raczej zeszklijcie. Do miękkiej już cebuli dołóżcie koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier i chwilę przesmażcie, spróbujcie, całość powinna być słodko-winna. Tak przygotowany sos zmieszajcie z kuskusem, porwanymi kawałkami mozzarelli, posypcie natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim, dokładnie wymieszajcie, spróbujcie i jeśli potrzeba jeszcze doprawcie. Na patelni lub w rondlu roztopcie trochę masła klarowanego. Włóżcie
OliveandThymemakarony to nasza miłość, wie każdy, kto zna nas choć trochę. Możemy jeść je codziennie, pod każdą postacią. W sosach, z warzywami, owocami, twarogiem (i skwareczkami!), zupełnie bez niczego, w sałatkach, zapiekankach… Prosty, szybki i smaczny sposób na jedzenie. Ten makaron jednak, to nasz hit tego lata. Przygotowanie trwa zaledwie tyle, ile piecze się kalafior, a smak czuć jeszcze długo
OliveandThymefiletów z indyka 5 jaj 2 cebule 5 łyżek dobrego oleju/oliwy 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 200 g sera Cheddar 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżki sosu sojowego papryka chili w płatkach, pieprz, sól masło klarowane do smażenia Przygotowanie Filety i cebulę pokrójcie w kostkę, ser zetrzyjcie na tarce. Wszystkie składniki wymieszajcie dokładnie w jednej misce, Doprawcie
OliveandThymewymieszajcie z solą, łyżką octu jabłkowego i odstawcie. Ugotowane buraki obierzcie, również pokrójcie w kostkę, dodajcie do ziemniaków. Posiekajcie liście botwinki. Z majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku zróbcie sos. Dodajcie do smaku ocet jabłkowy (lub sok z cytryny), cukier, sól i pieprz, wymieszajcie i połączcie dokładnie z ziemniakami i burakami. Posypcie posiekaną botwinką (możecie ja również wmieszać do sałatki
OliveandThymedowolnego makaronu (u nas gemelli) ok 200-300 g bobu 3-4 pomidory (lub odpowiednia ilość pomidorków koktajlowych) 4 jaja 1 (lub więcej) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 (pół?) pęczek dymki dressing: 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ostrej musztardy (u nas rosyjska) 2 łyżeczki ketchupu dobra sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Najpierw przygotujcie dressing
OliveandThymecytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Zagotujcie i ściągnijcie z ognia. Żelatynę zalejcie łyżką zimnej wody, pozostawcie do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę wsypcie do gorącego sosu owocowego, mieszajcie do rozpuszczenia żelatyny (jeśli trzeba podgrzewajcie nie dopuszczając do zagotowania). Ciepłą frużelinę przelejcie do słoiczka
OliveandThymePosiekajcie szalotkę i natkę pietruszki, kurki oczyśćcie i, jeśli trzeba, pokrójcie (ja daję w całości). Ugotujcie makaron, koniecznie al dente (nie przelewajcie go zimną wodą!). Podczas gotowania makaronu przygotujcie sos: Na maśle zeszklijcie szalotkę, dodajcie do niej kurki; chwilę przesmażcie. Smażąc dalej dołóżcie łososia i po minucie, dwóch dolejcie wino. Po następnych kilku minutach, kiedy wino zredukuje się zupełnie, dodajcie
OliveandThymeSkładniki ok 500 g fasolki szparagowej (u nas żółta, szeroka) 1 cebula 2 małe lub jedna duża puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 pomidory posiekana natka pietruszki trochę masła do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz ocet balsamiczny Przygotowanie Fasolkę umyjcie, pokrójcie na kawałki, ugotujcie w wodzie z dodatkiem soli i cukru, po ugotowaniu przelejcie zimną wodą. Posiekajcie cebulę
OliveandThymetłuszcz i smażymy, formując nie za grube placuszki, aż do zrumienienia z obu stron. Można je podawać jako dodatek do choćby mięsnych potraw, albo jako samodzielne danie z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym
Pichceniomaniazapakowania i zabrania ze sobą, jako element posiłku jedzonego poza domem. Podawane na przykład ze świeżą sałatą i pomidorami. Składniki na około 6-8 kotletów: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (szukajmy pole & line ) 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy i przepłukanej na sicie) lub około 250g ugotowanej czerwonej fasoli 1 średnie jajko szalotka lub 3 łyżki posiekanego
Even Better Food