sosy - 72734 przepisów (strona:2219/4849)

Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 280

których dań w kuchni najbardziej się boję, bez wahania powiedziałabym, że wszelkich obiadowych mięsiw. Rolad wołowych, zrazów wieprzowych, karczków, szynek pieczonych w jednym kawałku i podawanych w tradycyjnym zawiesistym sosie. Kiedy zapraszam teściów na obiad, kombinuję tak, żeby było w miarę tradycyjnie, a zarazem smacznie. Najczęściej więc jest... kurczak. Udka kurczaka, piersi kurczaka albo pałki kurczaka :) Bo zawsze się boję(...)kości  1 kg boczku surowego wędzonego (z odciętą dolną skórą) Marynata 160 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (dałam olej) 125 ml białego wytrawnego wina 30 ml sosu Worcestershire  ½ soli Nadzienie 150 g boczku surowego wędzonego (bez dolnej skóry) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku   ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku)  ½ łyżeczki mielonej gałki

bistro mama
Szpinakowe tagliatelle 190

etapie dodajemy tylko kilka łyżek jogurtu naturalnego oraz mieszamy całość. Wrzucamy kurczaka i dusimy, aż będzie miękki. W międzyczasie gotujemy al dente makaron tagliatelle, który po przecedzeniu wrzucamy do sosu szpinakowego i mieszamy. Idealnie pasuje do tego typu sosów! Na sam koniec, dodajemy pozostały jogurt naturalny. Robimy to tuż przed podaniem, aby jogurt nie zważył się pod wpływem temperatury. Dzięki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Obiadowa surówka z porem, gruszką i zielonym ogórkiem 227

Składniki: 1 duży por 2 gruszki 1 wężowy ogórek 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 opakowania sosu do sałatek (koperkowo-ziołowy)       Sposób przygotowania : Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. To samo robimy z ogórkiem. Jogurt mieszamy z majonezem. Łączymy z sosem

Pobite gary Barbary
Zapiekanka z sosem pieczarkowym 274

Pyszna zapiekanka z sosem pieczarkowym. Mało składnikowa i nieskomplikowana. Smak mojego dzieciństwa. Składniki 5 ziemniaków 4 jajka 1 duża cebula 8-10 pieczarek 1 łyżka śmietanki 30 % 1 łyżka mąki … Czytaj dalej Zapiekanka z sosem pieczarkowym

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ekspresowa sałatka brokułowa 147

Jajka gotujemy na twardo. Czerwoną paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w paski lub większą kostkę. Cebule drobno siekamy. Żółty ser kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy sos: majonez dokładnie mieszamy z keczupem, drobno posiekanym czosnkiem i przyprawami. W misce umieszczamy przygotowane warzywa oraz ser i pokrojone jajka. Zalewamy sosem i mieszamy, aż całość dokładnie się połączy. Smacznego

MyCookBook.pl
Biała kiełbasa pieczona w piwnym sosie 163

zasmażkę. Pozostałą cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do zasmażki. Kiełbasę wyjmujemy , a piwo, w którym się gotowała, dolewamy na patelnię i dokładnie mieszamy, aby powstał gęsty sos. Jeśli chcecie, aby był bardzo gładki (bez kawałków czosnku i cebuli) możecie zmiksować go blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do zup. Kiełbasę nacinamy i smażymy z każdej strony(...)rozgrzanym oleju, aby się lekko zrumieniła. Następnie przekładamy ją do żaroodpornego naczynia i zalewamy piwnym sosem. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiełbasę podajemy na gorąco polaną sosikiem. Smacznego

MyCookBook.pl
Sałatka z zieloną soczewicą 366

możecie wzbogacić nimi potrawę. Składniki: 3/4 szklanki zielonej soczewicy (można dać więcej) 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 ogórki konserwowe 1 jabłko (twarde i kwaśne) 3-4 łyżki sosu tatarskiego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sok z 1 cytryny pieprz sól Wykonanie: Soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy ją na sicie(...)cienki słupki. Cebulę i czosnek drobno siekamy (czosnek możemy też przecisnąć przez praskę). Soczewicę mieszamy z rozdrobnionymi składnikami i połową posiekanej zieleniny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sosem tatarskim i sokiem z cytryny. Na koniec sałatkę posypujemy resztą posiekanego szczypiorku i natki. Smacznego

MyCookBook.pl
Gulasz wołowy na dziko z kluskami śląskimi 199

Wyborna propozycja obiadowa dla całej rodziny: gulasz wołowy na dziko podany z kluskami śląskimi. Miękkie kawałeczki mięsa w aksamitnym acz wyrazistym sosie, doprawione cebulą, czosnkiem, papryką i aromatycznymi przyprawami. Całość dania uzupełnia subtelny smak czerwonego wina… Poezja :) Składniki: 1 kg wołowiny bez kości (np. udźca) 2 cebule 4 ząbki czosnku 10 ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście(...)małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby gulasz uzupełniamy wodą lub bulionem. Gdy mięso jest już miękkie (po ok. 1,5-2 godzinach) doprawiamy sos mąką wymieszaną ze śmietaną, a także solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gulasz wołowy na dziko podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami, ziemniakami czy ryżem. Każdą porcję można ozdobić gałązkami tymianku

MyCookBook.pl
Spaghetti ze szpinakiem i serem pleśniowym 157

posiłek gotowy (licząc od wstawienia wody na makaron)! :) Uduszony na patelni z dodatkiem masła i czosnku szpinak oraz roztopiony pleśniowy ser pasują do siebie idealne, a oblepiający nitki makaronu „sos” powstały z ich połączenia to po prostu poezja… Składniki (na ok. 4 porcje): 300 g świeżego szpinaku (szpinak baby zostawiamy w całości, duże liście warto pokroić) 100 g sera pleśniowego(...)posypania nimi porcji makaronu nałożonej na talerz) i dusimy tak długo, aż ser całkowicie się rozpuści i wymiesza ze szpinakiem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na koniec do sosu dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze. Smacznego

MyCookBook.pl
Dyniowe fusilli z cebulą i parmezanem 145

razem dyniowa propozycja obiadowa :) Bezmięsna, ale pyszna i sycąca. Do tego prosta i szybka. W sam raz kiedy mamy ochotę na ekspresowy, ciepły posiłek. Makaron z dyniowym sosem ma kremową konsystencję, łagodną w smaku. Parmezan odgrywa tu dużą rolę, bowiem nadaje daniu bardziej zdecydowany charakter. Szafran z kolei wzmacnia piękny kolor :) W przepisie użyłam makaronu fusilli, czyli świderów, ale możecie(...)głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę. Dodajemy puree z dyni, masło oraz szczyptę szafranu i smażymy kilka minut, często mieszając. Ugotowany makaron dodajemy do dyniowego sosu i podgrzewamy całość jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron nakładamy na talerze. Każdą porcję posypujemy parmezanem oraz natką. Podajemy od razu. Smacznego

MyCookBook.pl
Malinowy ryż z budyniem 242

łyżeczki cukru malinoweg o (ilość wg gustu) 1 budyń malinowy (bez cukru) 450 ml mleka 2 łyżki cukru 20g masła 2 łyżki mleka w proszku (płaskie) Dodatkowo: sos malinowy   Ryż ugotować wg przepisu (lepszy jest lekko rozgotowany). Ugotować budyń.   3/4 mleka zagotować a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy i cukier. Połączyć z gotującym się mlekiem. Całość energicznie(...)budyniem. Dodać mleko w proszku i całość zmiksować na puszystą masę.   Deser przełożyć do miseczek. Można już go bezpośrednio spożywać lub dodatkowo schłodzić w lodówce. Przed podaniem polać sosem malinowym

Di gotuje
Gulasz z serc indyczych. Wyśmienity i delikatny. 268

szczęście, że moja rodzinka bardzo lubi wszelkie podroby... więc często to wykorzystuję :) Zapraszam :) Składniki -  60 dkg serc indyczych - 1 cebula - liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek mielony, sól, sos sojowy, papryka czerwona mielona - olej - 3 łyżeczki mąki -  śmietana 18% Wykonanie Serca moczę w zimnej wodzie, dokładnie oczyszczam, wycinam zbędne żyłki i tłuszczyk, kroję na połówki i w paseczki(...)tylko przykryła mięso ), przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu. Kiedy serca są już na wpół miękkie dodaję cebulkę. Całość duszę do całkowitej miękkości. Na końcu doprawiam solą, lub sosem sojowym i papryką. W małym garnuszku rozprowadzam śmietanę z mąką i odrobina wody, wlewam do gulaszu , mieszam gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Gotowe danie podaje z pieczywem, ziemniakami

Kuchnia z widokiem na ogród
Sosy FOLWARK - Zdrowa tortilla z kurczakiem i awokado 192

tortillę można zawinąć wszystko, dosłownie. Dzisiaj wersja z kurczakiem i awokado - chyba jedno z moich ulubionych połączeń. Koniecznie musicie spróbować! Składniki : * 2 tortille pełnoziarniste  * 2 łyżki sosu czosnkowego Folwark  * usmażona albo u gotowana pierś z kurczaka  * pół aw oka do  * kilka li ści ulubionej sałaty * paseczki papryk i słodkiej    Przygotowanie : Tortillę pogrzać na suchej(...)patelni, posmarować sosem. Uło żyć sałatę, kawałki kurczaka , paseczki papryki i awoka do. Zwinąć i podawać na ciepło, choć na zimno też smakuje wyśmienicie

Magiczne Życie Marty
Buraczane kotlety z kaszy jaglanej 248

było u mnie kaszy jaglanej, aż zatęskniłam ;) Obiad w wersji bezmięsnej w niecodziennym, różowym wydaniu. Do kotletów dodałam małego, czerwonego buraka, stąd ten piękny kolor. Podałam je z sosem pieczarkowym, polecam bardzo :) Składniki (na 7-8 małych kotlecików): torebka kaszy jaglanej (100g) 1/2 cebuli mały, czerwony burak 2 jajka 1-2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej sól, pieprz natka pietruszki Kaszę(...)natkę. Mieszamy, aż składniki ładnie się połączą. Z masy formujemy niewielkie kotleciki.  Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżki oleju, smażymy na rumiano z obu stron. Przepis na sos pieczarkowy znajdziecie tutaj [LINK] . Życzę Smacznego

Czerwona Porzeczka