ostra mielona Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidory kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnie z odrobiną oliwy, posypujemy przyprawami i smażymy do momentu, w którym powstanie sos. Makaron odcedzamy wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy kukurydzą - mieszamy. Obiad gotowy w 15 minut :) Smacznego
Moje-pitraszeniepatelni rozpuszczamy masło i polewamy nim mięso. Pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu z pozostałości z naczynia żaroodpornego można zrobić przepyszny sos: Przelewamy wszystko na patelnię dosypujemy przez sitko około 1 łyżeczkę mąki (ja miałam żytnią pełnoziarnistą) podgrzewamy mieszając do momentu aż zgęstnieje nam sos. Roladę podajemy z kluskami i ulubioną sałatką. Smacznego
Moje-pitraszeniePolecam :) Składniki - 3 duże patisony - 40 dkg pieczarek - 2 pętka cienkiej dobrej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - 1 duża cebula - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy. - 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie Boczek i cebulę kroję w kostkę, pieczarki i kiełbasę w półplasterki. Patisony obieram ze skórki, przekrawam na pół wyjmuję pestki i kroję(...)patisony, dolewam pół szklanki gorącej wody. Duszę na wolnym ogniu.. Kiedy patisony są już prawie miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam danie czosnkiem, papryka mieloną, kminkiem mielonym, majerankiem odrobina sosu sojowego i pieprzu. Gotuję jeszcze chwilkę. Gotowy bigos podaje na gorąco z dodatkiem pieczywa. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródbardzo chude. Rewelacyjnie przyprawiony czuć było pieprz grubo mielony. Kolejka była olbrzymia ale nie dziwie się. Za Hamburgera zapłaciliśmy 4F. Oczywiście można było sobie dobrać Gratis Dodatki : warzywa i sosy. Sam wygląd w środku nie zachęcał do zjedzenia. Ale po dodaniu sosu pomigorowego i świeżego szpinaku od razu zrobiło się lepiej. Jak dla mnie
Gotowanie PatkiTakie duszenie zajmie około 30-35 minut – sprawdźcie po 25 minutach czy ryż już miękki, jeśli nie – duście jeszcze chwilę. Gdy już prawie gotowe, dodajemy do smaku ostry sos z papryczek chili, na wierzch wsypujemy przygotowane wcześniej krewetki, mieszamy całość i dajemy jej jeszcze 5 minut poddusić się pod przykryciem. Podajemy jambalayę w miseczkach, posypaną grubo skrojoną zieleniną. To jedna(...)500g 1 puszka pomidorów w zalewie, bez skórki, całych lub krojonych 3-4 średnie ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2-3 łyżeczki ostrego sosu chili – Sriracha lub Tabasco 0,5 litra bulionu wołowego, może być z kostki (1 kostka na 0,5l wody) 1 i 1/3 szklanki ryżu, użyłam długoziarnistego, ale może być
Karo in the Kitchenimbiru. Jak dla mnie rewelacja! Polecam! Składniki : 1 dojrzały ananas 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili kawałek świeżego imbiru (około 2cm) 2 łyżki jasnego sosu sojowego sok z limonki (do smaku) oliwa do smażenia Przygotowanie : Ananasa obrać i pokroić w kostkę, usuwając najpierw zdrewniały środek. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać oliwę(...)cebula się zeszkli. Trzeba jednak uważać, aby nie przypalić czosnku. Dodać pokrojonego ananasa i smażyć kilka minut aż się przyrumieni i lekko skarmelizuje. Dodać starty na tarce imbir, sos sojowy, sok z limonki i drobno pokrojoną papryczkę chili. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut. Podawać natychmiast. Smacznego
Codzienne Gotowaniegarść natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie: Tortellini ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, czyli zagotować wodę, osolić ją i wrzucić tortellini. Gotować 1-2min. Wyjąć i odcedzić. Sos serowy: Rozpuścić masło i dodać mąkę, chwilę razem przesmażyć. Wlać mleko, dokładnie wymieszać i dodać starte na grubych oczkach sery żółte. Zmniejszyć płomień pod garnkiem. Mieszać. Gdy się zagotuje(...)żółty się rozpuści doprawić do smaku solą i pieprzem. Tortellini polać ciepłym sosem i po wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
W kuchni u MonikiWiadomo od dawna, że kasze są zdrowe. I tak dzisiaj przedstawiam placki z kaszy jęczmiennej z gulaszem z piersi kurczaka w aromatycznym sosie. Danie wyszło zgodnie z założeniem i będzie częściej gościć na naszym stole. Składniki: placki Szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 szklanki wody Sól Po ugotowaniu: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz olej Gulasz(...)jajka, mąkę, bułkę tartą i doprawiamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki ( jak ziemniaczane ) z obu stron. Odkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Bardzo dobrze pasuję z surówką z kiszonej kapusty ( prezentowana na blogu ) SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewypomidory pokrojone w plastry. Całość delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki mozzarelli, posiekany szczypior i sałatę porwaną w strzępy. W oddzielnym naczyniu mieszamy naturalny jogurt oraz majonez, przyprawiając sos solą, oraz pieprzem. Sałatkę rozkładamy na talerze, polewając każdą porcje jogurtowym sosem
Miód i pieprzwywaru. Gotujecie ok. 15 minut, po czym wrzucacie goździki i świeży rozmaryn. Gotujecie jeszcze ok. 5 minut, odcedzacie i przyprawiacie solą i pieprzem. To będzie Wasz leciutki rybno-pomarańczowy sos. Kaszę wsypujecie do garnka, zalewacie szklanką wody, solicie i gotujecie na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie, a kasza napęcznieje i zmięknie. Na koniec zdejmujecie pokrywkę, mieszacie(...)miękka i delikatna) smażycie na rozgrzanym maśle po 1 min z każdej strony. Podajecie od razu, na świeżo, na ciepło z kaszą i warzywami. Po wyjęciu na talerz polewacie sosem. Smacznego
GRUBY WAŁEKwody. Całość dusimy na małym/średnim ogniu przez minimum 75 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając wody w miarę jej odparowywania, tak, aby na koniec uzyskać dość gęsty sos. Podany czas jest wystarczający, aby mięso było tak miękkie, że dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki marynacie do mięsa w jakiej przygotowywane były roladki, sos przechodzi jej smakiem
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Czekladowy Ganache, to pyszny sos sporządzony na bazie śmietanki i czekolady, posiadający wiele smacznych zastosowań. Możecie wykorzystać go do ciast, tortów, lodów, deserów czy trufli lub obtoczyć w nim swoje ulubione owoce. Jego konsystencja zmienia się w zależności od temperatury. Ciepły jest lejący i świetnie sprawdzi się w roli polewy (polewy, która nawet po zastygnieciu się nie łamie- ale zachowuje(...)gładką masę. Gotowy Ganache zestawiamy z garnka i w zależności do czego zamierzamy go przeznaczyć, wykorzystujemy od razu lub pozwalamy mu przestygnąć i zgęstnieć. Smacznego!!! Artykuł Czekoladowy sos Ganache pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyfrytownicy przez ok. 10 minut na średnim ogniu, na złoty kolor. Wyjmować paski kurczaka na talerz , wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi sosami, u mnie z sosem czosnkowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusiszybkiego do przygotowania! Tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami. Składniki: blaty tortilli kapusta pekińska (pół garści) kapusta biała (pół garści) 1/5 papryki czerwonej ogórek konserwowy pierś z kurczaka sos: np salsa, czosnkowy prażona cebulka Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Grillować z dwóch stron. Tortille podgrzać. Kapusty posiekać. Ogórek i paprykę pokroić w paseczki(...)Wszystkie składniki poukładać na tortilli, polać sosem, posypać cebulką, zawinąć wedle uznania (rulon, kopertę itp) Gotowe
Tagebuch po polskudusić aż schab będzie miękki. Co jakiś czas odwracać mięso i uzupełniać wodą odparowany płyn. Miękkie mięso wyjąć. Mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do sosu, zagotować, doprawić majerankiem, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Podawać z sosem lub bez niego. Smacznego
Tagebuch po polsku