250ml letniego mleka - 50 g świeżych drożdży - 1 jajko - 50 ml oleju ,najlepiej rzepakowy - 10 g soli - 5 g cukru - 1 mała łyżeczka suszonej bazylii lub ziół prowansalskich Sos serowy : - 2 opakowania śmietanki 30 % ( 400 g) - 1 serek topiony naturalny ( 100 g) - 2 ząbki czosnku - szczypta pieprzu czarnego i ziołowego - gorgonzola ale tylko dla tych co lubią ten smak(...)taką silikonową więc bardzo prosto to zrobić ,smarujemy spód ciasta olejem bo wtedy ciasto jest jeszcze bardziej chrupiące ,pamiętajmy że jest to zaledwie kilka kropel , Na wierzch ciasta nakładamy sos serowy , posypujemy mozzarellą i układamy pomidory a na wierzch piórka cebuli . Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni z blaszką w środku , jak się nagrzeje wkładamy najlepiej w dwie osoby pizzę
Wypieki Renemarchewki będą prawie miękkie (przez ok. 15-20 minut). Z garnka zdejmujemy pokrywkę, ogień zwiększamy i gotujemy do momentu, gdy marchewki zupełnie zmiękną. W tym czasie pomarańczowo-maślano-miodowy sos powinien częściowo odparować i trochę zgęstnieć. Ugotowane marchewki przekładamy na półmisek, polewamy powstałym sosem i posypujemy posiekaną natką. Tak przygotowane marchewki stanowią świetny dodatek do wszelkich pieczonych, smażonych i duszonych
MyCookBook.ploleju z obu stron. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem z suszonymi grzybami. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Polędwiczki wyjmujemy z naczynia, a pozostały sos i grzyby blendujemy. Otrzymamy w ten sposób smaczny sos do mięsa. Doprawiamy w razie potrzeby. Gotowe
Czerwona Porzeczkapół łyżeczki przyprawy kebab - gyros 2 szklanki mąki pszennej pozostałe składniki: filety z kurczaka przyprawy do kurczaka mieszanka sałat pomidor papryka ogórek ser feta ziarna słonecznika czerwona cebula domowy sos czosnkowy (http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/03/podstawowy-sos-nadajacy-sie-do-wielu.html) Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Taki zaczyn pozostawiamy, aż "ruszy" czyli zwiększy swoją objętość. Dodajemy(...)chrupiące. Mięsko przygotowujemy według uznania - doprawiając je przyprawą do kurczaka i smażymy. Miseczki wypełniamy sałatą, pokrojonym ogórkiem, pomidorem, cebulą, papryką i serem feta. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Polewamy domowym sosem czosnkowym. Pięknie wygląda
Lawendowe Nieborozpuścić na patelni. Dodać miód i poczekać chwilę, aż się wymiesza z masłem. Następnie dodać jabłka i smażyć na małym ogniu aż jabłka zmiękną a na patelni wytworzy się sos. Na talerzu ułożyć placki, ułożyć wkoło jabłka, polać sosem i posypać cynamonem
My simple kitchensmaku miód oraz łyżeczkę octu balsamicznego ( może być czerwone wino) W kilku łyżkach zimnej wody rozmieszałam płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlałam mieszając do rozgotowanych wiśni, całość zagotowałam. Takim sosem polałam wątróbkę. Moje uwagi: Jeśli lubimy sos lekko kwaskowy to można dodać kilka kropel soku z cytryny
Proste Potrawywieprzowa łopatka idealnie pasuje na świąteczny stół, ale sprawdzi się również jako wędlina na kanapki. Składniki 800 g łopatki wieprzowej 2 duże marchewki 5 ząbków czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach 1 łyżeczka kolendry w ziarnach 2 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki oliwy(...)Przygotowanie Łopatkę umyłem, osuszyłem. W moździerzu roztarłem pieprz i kolendrę. Mieszanką dokładnie natarłem mięso ze wszystkich stron. Włożyłem do mocnego worka foliowego, wlałem sos sojowy. Czosnek pokroiłem na plasterki, które wraz z 2 gałązkami rozmarynu dodałem do mięsa. Marchewki umyłem, osuszyłem, obrałem, a następnie pokroiłem na grubsze plastry na ukos. Również dodałem do łopatki. Wsypałem jeszcze ziele angielskie i całość
R'n'G Kitchenasyście kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania. Składniki: 1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy Sól morska do smaku Pieprz kolorowy utarty w moździerzu do smaku Kapusta na słodko: 1 litr kapusty kwaszonej z marchewką(...)wykonania: Pierś z gęsi rozmroziłam w lodówce, umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinałam delikatnie aby nie naruszyć struktury mięsa. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym Przygotowałam marynatę: Miód zmieszałam z sosem sojowym, oliwą , dodałam imbir oraz sól i utarty pieprz kolorowy, natarłam marynatą mięso z każdej strony, zamknęłam naczynie i wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia podlałam mięso połową
Wanilia i KardamonDlaczego wybuchowa? Bo granat. I niezwykłe połączenie smaków. Słodki granat, słona feta, kwaśny sos, gorzkawa sałata... Idealna na lekką kolację :). Porcją z podanych składników najedzą się 3-4 osoby (zależnie od stopnia wygłodzenia ;)). Sałatka z łososiem Składniki Ulubiona sałata (ok. pół główki lodowej, opakowanie mixu sałat, u mnie - 3 rodzaje sałaty w doniczce) Wędzony łosoś(...)talerzu. Na sałacie układamy pokrojoną w kostkę fetę. Łososia kroimy na niewielkie plasterki (tego, który był już w plastrach wystarczy porwać w palcach na kawałki wielkości kawałków sałaty). Składniki sosu dokładnie mieszamy, polewamy sałatkę. Na końcu gotowe danie posypujemy ziarnami granatu
Kuchnia w szuwarachsposób na przygotowanie domowego mięsa typu kebab o niebo lepszego jakie jest podawane w wielu barach szybkiej obsługi, czy restauracjach :) U mnie z piersi kurczaka, podany z frytkami, polany sosem czosnkowym, doskonale smakuje i dużym i małym, dzieciaki wprost za nim przepadają :) Polecam :) Składniki - 2 duże piersi z kurczaka - 3-4 łyżki przyprawy kebab-gyros - 1 łyżeczka czosnku mielonego(...)będzie miękkie, ale nie wysuszone. Trwa to ok. 15 minut. Upieczone przekładam na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło, najlepiej smakuje z frytkami, sosem czosnkowym i sałatką colesław Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródcukru kryształu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1.5 łyżki octu 2 szczypty soli Ponadto: 600 ml kremówki 36% kiwi pomarańcza banan maliny sos Monin Pralinkowy Wykonanie: Białka ubić na sztywno z solą. Stopniowo dodawać cukier, miksując do czasu, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na sam koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Blaszkę(...)Wyłożyć ją na przygotowaną bezę. Kiwi oraz banana obrać i pokroić w plastry. Na kremówkę wyłożyć pokrojone w plasterki kiwi, banany oraz całe maliny i kawałki pomarańczy. Całość polać sosem Monin o smaku pralinkowym
Krakowskie smaki Anipietruszka 1 mały seler 750 ml bulionu wołowego 750 ml bulionu grzybowego 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sos sojowy natka pietruszki makaron Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Odcedzamy. Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki(...)czasu zbierając szumowiny. Grzyby gotujemy w wodzie, w której były moczone, do miękkości. Wyławiamy i kroimy w paski. Grzyby dodajemy do zupy. Gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Rosół podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenzastępujemy nową (ma jedynie przykrywać fasolę). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kiełbaskę, grzyby i gotujemy aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i koncentrat. Odlewamy pół szklanki sosu i rozprowadzamy w nim 3-4 łyżki mąki, po czym mieszamy z resztą sosu. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z ulubionym chlebem
W poszukiwaniu inspiracjizwykła kanapka, która idealnie pasuje na śniadanie, kolację czy po prostu zaspokojenie głodu. 1 bułka 1 plaster sera tostowego 2 plastry wędzonego boczku 1 jajko Dodatkowo (opcjonalnie): warzywa ketchup, sos Na patelni obsmażyć bekon i przyrządzić jajko sadzone. Bułkę przekroić na pół i lekko podpiec. Na jednej połowie położyć plaster sera, boczek, jajko i przykryć drugą połową. Kanapkę podgrzać(...)delikatnego rozpuszczenia się sera. (Można robić to w piekarniku lub na suchej patelni pod przykryciem.) Podawać z ulubionymi warzywami i sosem albo ketchupem
Di gotujeszybką kolację, przystawkę czy śniadanie. Dobre, bardzo dobre.. - 7 lub 8 kromek chleba - łyżka masła - 10 plastrów salami - 1 krążek sera brie - pół szklanki sosu pomidorowego lub ketchupa - 2 pomidory - łyżka pieprzu czarnego mielonego Kromki posmaruj masłem cienko! Teraz posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem, na nim poukładaj plasterki salami (cienkie) , a na salami brie. Na brie poukładaj plastry
Pasje Jolki