Bardzo szybka w wykonaniu sałatka do tego zdrowa i bardzo smaczna, polecam. Składniki: 2 puszki łososia w kawałkach w sosie własnym 1/2 szklanki czarnego ryżu 2-3 łodygi selera naciowego 1/2 brokułu 2 pomidory 5-6 rzodkiewek 1 czerwona cebula 6-5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu(...)oliwek, wymieszać. Doprawić sola i pieprzem. Warzywa wymieszać z ryżem. Tak przygotowany ryż z warzywami wyłożyć na talerz, na wierzch położyć kawałki osączonego łososia i całość polać przygotowanym sosem. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasisałat 1 pieczona pierś kacza 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki suszonych wiśni Dressing: 6 łyżek oleju lnianego 2 ząbki czosnku- użyłam 1/2 łyżeczki koncentratu czosnkowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny Świeżo zmielony czarny pieprz Sól morska do smaku Sposób wykonania: Pieczone piersi kacze, pokroić na niezbyt grube plastry, u mnie(...)sałat, dodać pokrojone warzywa, oraz mięso, posypać suszonymi wiśniami, wymieszać. Dressing: Olej lniany wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lub koncentratem czosnkowym dodać sok z cytryny, miód, oraz sos sojowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, całością dressingu polać sałatkę , wymieszać przed podaniem. Można ją również posypać ziarnami sezamu uprażonymi na suchej patelni. Smacznego! Zachęcam do zapoznania się
Wanilia i KardamonUgotowaną marchewkę wkładamy do kielicha blendera, dodajemy musztardę, śmietanę, curry, posiekaną papryczkę chili i miksujemy na gładkie puree. Przyprawiamy solą do smaku. TAGLIATELLE Z CUKINII Składniki: 1-2 cukinie Sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych listków bazylii 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli Przygotowanie: Cukinię myjemy, następnie za pomocą obieraczki(...)cienkie plastry do momentu, kiedy dojdziemy do pestek. Plastry cukinii kroimy nożem wzdłuż na połowę. Tak przygotowaną cukinię gotujemy na parze przez 3 minuty. Z podanych wyżej składników przygotowujemy sos, którym skrapiamy przygotowane cukiniowe tagliatelle
Smakowity Blog Kulinarnytego zielonego i wartościowego warzywa. Polecam przepis niezbyt skomplikowany i warty wypróbowania. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku ( świeży w lecie polecany) przyprawa do kurczaka lub sos sojowy 1/2 opakowania sera fetta 2 ząbki czosnku 1 cebula sól , pieprz do smaku WYKONANIE Pierś z kurczaka płuczemy. Każdą polówkę należy przekroić na połowę i lekko rozbić. Przyprawić sosem
W kuchennym oknie Ewytemperatury 180 stopni. Przecier pomidorowy podgrzewamy i doprawiamy solą pieprzem oraz ziołami. Z placków tortilli wykrawamy małe placuszki i przekładamy do formy na muffinki. Na ciasto wykładamy po łyżce sosu pomidorowego a następnie pokrojone kabanosy, kukurydzę i starty ser. Minipizzewkładamy na 15 minut do piekarnika. Podajemy na ciepło lub na zimno z ketchupem czy sos czosnkowym
Podróż w kulinariamakaronu ryżowego 2 opakowania tofu po ok. 20 dag 1 średnia cebula 3 garście fasolki szparagowej 3 cm świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku marynata (1/2 szklanki sosu sojowego, pieprz cayenne, 1 łyżka oleju sezamowego) Tofu kładę na talerzu, dociskam deską i pozostawiam na kilkanaście minut po to aby puścił nadmiar płynu, dzięki temu wchłonie całą marynatę. Tofu kroję(...)kostkę ok. 2 cm, zanurzam w marynacie (sos sojowy, pieprz cayenne i olej sezamowy) i odstawiam na kilkanaście minut. Po tym czasie odsączam go a marynatę zachowuję. Fasolkę płuczę, odcinam końcówki i kroję na pół. Cebulę kroję w kostkę. Imbir ścieram na tarce. W cienkie plasterki kroję czosnek. Makaron zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na ok. 15 minut
Bike By Lifehumor, a słodka beza robi to podwójnie. Lody, które zostały wykorzystane do przygotowania tego deseru to mocno czekoladowe lody Carte d’Or Chocolate Brownie z kawałkami ciastka brownie i sosem czekoladowym. Te lody same w sobie są pyszne, więc solo też można je podać bez dodatków, gdyż przygotowane są w postaci sześciu rozetek gotowych do nałożenia na talerz(...)wyciskamy na lodach. Bezę opalamy specjalnym palnikiem gazowym i podajemy gościom. *wpis zawiera lokowanie produktu Carte d’Or Chocolate Brownie przepyszne czekoladowe lody z kawałkami ciastka brownie, polane czekoladowym sosem. Deser ułożony jest w opakowaniu w postaci sześciu gotowych do nałożenia rozetek. Dzięki temu w zaledwie kilka sekund możemy cieszyć się w domu ekskluzywnym deserem rodem z najwspanialszych kawiarni – doskonałej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaczny obiad. Worki do pieczenia warto mieć w domu, mięso w nich pieczone jest miękkie, aromatyczne i bardzo soczyste. Polecam! Składniki: polędwica wieprzowa (ok. 300 g) marynata: 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka papryki ostrej łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny sól ziołowa czosnek granulowany worek do pieczenia 1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Składniki marynaty mieszamy. 2. Mięso myjemy, smarujemy marynatą(...)piekarnika na 20 minut. Wyłączamy piekarnik i odstawiamy mięso na 5 minut. Po tym czasie możemy pokroić mięso i podawać. Polędwica wychodzi tak soczysta, że zjedliśmy ją bez sosu, za to z ryżem z warzywami i buraczkami. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUdigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). 300g mieszanki chińskiej makaron do dań chińskich (nie z zupek, polecam również ryżowy) pulpeciki (przepis na dole postu) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos sojowy curry, imbir papryka słodka papryka ostra 200 ml mleka 3,2% śmietanki lub mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe kostka bulionowa (opcjonalnie) sól Dodatkowo (opcjonalnie): sezam do obtoczenia(...)kostkę bulionową i listki laurowe. Ugotować pulpeciki. Gotowe wyjąć do miseczki. Opcjonalnie obtoczyć w sezamie i obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Do wywaru wrzucić mieszankę warzyw chińskich, dodać przyprawy, sos sojowy (do smaku) i gotować do miękkości warzyw. Wlać mleko rozmieszane z koncentratem pomidorowym. Doprawić wg własnych preferencji smakowych. Wrzucić pulpeciki. Odpowiednie porcje makaronu umieścić w miseczkach i zalać gorącą
Di gotujelodówki. Następnego dnia maliny i borówki wrzucamy do garnuszka, dolewamy 2 łyżki wody i mieszając od czasu do czasu, czekamy aż owoce się rozpadną i stworzą pyszny sos. Przygotowane dzień wcześniej chia wyjmujemy z lodówki, polewamy sosem owocowym, ozdabiamy świeżymi owocami i miętą. A jaki jest Twój sposób na odczarowanie zimy? Pozdrawiam, Ania
Mój Smak na Życietrochę poeksperymentować. Mięso jest pyszne na gorąco jak również na zimno. 1 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki miodu łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżeczka tymianku Kamis 2 łyżki sosu balsamicznego świeżo zmielony pieprz 2 ząbki czosnku Dodatkowo: kilka ziaren jałowca i ziela ang. Kamis kilka liści laurowych Kamis garść suszonych śliwek suszona gruszka i jabłko 2/3 jasnej części pora Dzień(...)wcześniej przygotować marynatę: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso delikatnie oprószyć solą (sos sojowy jest słony) i pieprzem. Natrzeć, zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Do rękawa do pieczenia przełożyć schab, suszone owoce, pora pokrojonego w duże kawałki i wrzucić przyprawy. Rękaw związać i nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Mięso wstawić
Smakołyki AsiBardzo lubię takie proste włoskie dania. A połączenie mięsa, makaronu i sera to dla mnie połączenie idealne. Do tego sos pomidorowy i jestem w niebie ;) 14 rurek cannelloni kulka mozzarelli Farsz: 500g mięsa mielonego wołowego cebula 3 ząbki czosnku sól morska prowansalska, pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżka przyprawy do pomidorów 7 dag sera grana padano 2 łyżki oleju Sos: 700ml
Smakołyki Asipóki kapusta jest taka delikatna w smaku. Świetnie sprawdzi się do wszelakich mięs z grilla. 1/2 młodej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pęczka koperku 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego sól, pieprz Kapustę poszatkować, cebulę i koperek drobno posiekać. Warzywa przesypać do miski, polać oliwą wymieszaną z sosem sałatkowym, ewentualnie doprawić do smaku. Odstawić na pół
Smakołyki Asirazem postanowiłam wzbogacić je o tuńczyka i kukurydzę. Wyszły wspaniałe. Świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację. Doskonale smakują z sałatką ze świeżych warzyw jak również z sosami na bazie jogurtu naturalnego. Moja córka lubi je z dodatkiem keczupu. Tak po prostu ;) 500g ugotowanych ziemniaków puszka tuńczyka w sosie własnym 4 łyżki kukurydzy z puszki 1 dymka +szczypior
Smakołyki Asismaku i usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na koniec podlać bulionem (1 lub 2 szkl, w zależności od tego jaki gęsty chcemy otrzymać sos) i dusić ok 15 minut. Makaron ugotować aldente wg przepisu na opakowaniu. Podawać z sosem mięsno-warzywnym
Smakołyki Asi