pomidory, i kilka plastrów owczego sera. Dusimy jeszcze chwilę do momentu, aż ser się roztopi. Można posolić, jeżeli czujecie, że potrawa tego wymaga. Wszystkie składniki puszczą sok, który utworzy sos do polania gotowych bakłażanowych wałeczków. Na bakłażanowe plastry kładziemy farsz i zwijamy je w ruloniki. Całość wykładamy na talerz i polewamy sosem. Przekąska smakuję najlepiej kiedy jest jeszcze ciepła
Smaki Przyprawy i Kolorywzględem jedynie z halibutem. Lista składników na jedną porcję: -1/2 makreli wędzonej -1 mały ogórek sałatkowy ( ja niestety nie miałam ) - 1 garść rukoli - pomidor - kolorowy pieprz SOS: -2 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżka soku z cytryny -1/2 łyżeczki miodu Makrelę obrać ze skóry, oczyścić z ości, podzielić na kawałki. Pomidor umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałeczki. Ogórka umyć(...)osuszyć i pokroić w plasterki. Rukole opłukać, osączyć. Na talerzu ułożyć rukolę, posypać pomidorem i dodać kawałki makreli. Sałatkę oprószyć kolorowym pieprzem i polać sosem z jogurtu, soku z cytryny i miodu. Ja dodatkowo podałam i zjadłam z waflami ryżowymi
Fit & Healthy LifeMakaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym Przyznam się szczerze, taki makaron jadłam pierwszy raz. Wiele słyszałam o makarobie z tuńczykiem, że szybko, że tanio i bardzo banalnie, że nawet dzieci świetnie go przyrządzają, ale jakoś nigdy nie złożyło się bym ja wypróbowała. I w końcu nadszedł taki dzień:) A wszystko przez stertę puszek z tuńczykiem, które zalegają u mnie(...)wymyślanie obiadu, był piątek, więc tradycyjnie u mnie w domu nie jemy bez mięsa i popatrzałam na te nieszczęsne puszki...No i trafiło. Na makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym z nutką pietruszki. Szybko i sprawnie. Składniki: opakowanie dowolnego makaronu (u mnie wstęgi z dodatkiem suszonych pomidorów) 2 puszki tuńczyka w oleju 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku
na moim stole...Chętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych grzybów i cebuli, a jednocześnie wzbogacone rodzynkami i suszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem(...)siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy rodzynki i pokrojone śliwki. Smażymy 10 min. Następnie dodajemy przecier, przyprawy i około 200 ml wody. Dusimy kolejne 5-10 min. Po wystudzeniu sos mieszamy ze śledziami odcedzonymi z marynaty i posiekanymi grzybkami. Całość chłodzimy
Trzeci talerzciepły bulion (tyle by zakrył kalafior) i mleko 4. Gotuj 15 minut tak by kalafior był miękki, ale też by nie rozpadał się. 5. Zupę zblenderuj na krem b) sos 1. Weź dwie łyżki tahiny. 2. Dodaj do niej przepuszczone przez praskę 2 ząbki czosnku i dwie łyżki wrzątku 3. Wymieszaj. Podawaj z prażonymi liśćmi kalafiora, łyżką sosu
Fiolka w kuchniMakaron jaki tu użyłam to tortellini z szynką, ale dostępne są też z grzybami, serem. Tutaj możemy sobie smaki zmieniać według swoich ulubionych. Jako przyprawę moja teściowa daje sos włoski (proszek, nie rozrabia). Jednak w tym sosie jest po prostu sól, pieprz, rozmaryn, czosnek. Lepiej dać te składniki w czystej postaci, bez dodatków chemicznych - a są tam, niestety.... Składniki: makaron
Poezja Smaków - blog kulinarnykacze nogi, 500 ml soku z jabłek, 50 ml sosu sojowego, 1 pełna łyżka miodu rzepakowego, 100 ml bulionu (najlepiej z kaczki, u mnie "kostka" demi glace ), Nogi umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór. Włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi na rumiano z obu stron. Nogi wyjąć, tłuszcz(...)wylać, wlać sok, sos sojowy, dodać miód, zagotować. Włożyć nogi i dusić pod przykryciem do miękkości. Podałam z knedlami z bułki tartej i pieczonym jabłkiem z orzechami i brandy. 4 jabłka (ligol), 4 łyżki siekanych orzechów włoskich, 8 łyżek brandy, folia aluminiowa. Jabłka umyć, osuszyć, ściąć wierzchy, wydrążyć gniazda nasienne. Folię podzielić na kawałki, takie aby można było zawinąć
królestwo garówfamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Z tuńczyka odlewamy sos i rozdrabniamy go widelcem w dowolnym naczyniu. Między czasie gotujemy jajka na twardo. Ogórki ścieramy na tarce na grubym oczku, następnie odciskamy je ręcznie. Do tuńczyka wrzucamy kukurydzę (odlewamy(...)niej zalewę) oraz ogórki. Jajka po przestudzeniu ścieramy na grubym oczku. Dodajemy majonez, doprawiamy solą pieprzem i dokładnie mieszamy całość. Smacznego. Odlewamy sos własny z tuńczyka i rozdrabniamy go. Ogórki ścieramy na grubym oczku, następnie odciskamy. Do tuńczyka, dodajemy kukurydzę oraz ogórki. Ostudzone jajka ścieramy na gubmy oczku. Do wszystkich składników dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie
Sprawdzone przepisy kulinarneside to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz , INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds(...)moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej wymieszać wszystko razem. Wash
Martyna Cooksmarokańskich smaków. Postanowiłam zaryzykować i sprawdzić czy uda mi się uzyskać taki sam efekt na patelni Ballarini Positano . Ponieważ jednak tajine jest potrawą, która „ dusi się we własnym sosie ” więc wykorzystałam też specjalną pokrywkę Ballarini z regulacją pary . Pokrywkę dokupiłam niedawno i był to jej pierwszy poważny test – zdała go bardzo dobrze. Udało mi się uzyskać odpowiedni stopień wilgotności mięsa(...)stanowi podstawę tego marokańskiego specjału. Szkoda, że nie możecie spróbować tego tajine, delikatny aromat kwiatu muszkatołowca i suszonych płatków róży, do tego soczysta, miękka wołowina i gęsty zawiesisty sos. Polecam – spróbujcie :) Nie bez powodu firma Ballarini jest Globalnym Partnerem Produktowym programu Master Chef Składniki ok 1 kg wołowiny (może być pręga) 4 - 5 moreli suszonych 5 - 6 suszonych śliwek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatracimy cennych witamin. Składniki: 5-6 łodyg selera naciowego 35 dkg upieczonej piersi z kurczaka 1/3 ananasa 20-25 ciemnych winogron bezpestkowych prażone płatki migdałowe Składniki na sos: 6 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu 1 łyżeczka curry 1 łyżka ketchupu Wykonanie: piersi z kurczaka umyć, obrać z powięzi, osuszyć. Pospolić, oprószyć pieprzem, następnie wymieszać z 1 łyżką(...)tłuszczu łodygi selera obrać z włókien i pokroić. Ananasa pokroić w kostkę, winogrona przekroić na pół wymieszać seler z ananasem, winogronami i pokrojonym w kostkę wystudzonym kurczakiem. Składniki sosu wymieszać i dodać do sałatki. Udekorować podprażonymi migdałami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodajemy mrożone warzywa oraz czosnek, smażymy aż odparuje z nich woda. Do przecieru dodajemy przyprawy i zalewamy nasz farsz. Mieszamy cały czas trzymając patelnię na ogniu aż ilość sosu się nam nieco zredukuje. Tortille smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, delikatnie by się nie przypaliły. Smarujemy delikatnie wytworzonym sosem. Farsz dzielimy na dwie części. Ja podzieliłam na mniejszą
Kuchnia w czekoladzieSkładniki : puszka kukurydzy 1/2 pora ( biała część ) 2 czerwone papryki Składniki na sos: mały pęczek natki pietruszki 2 - 3 łyżki oliwy + 2 łyżki wody cukier puder lub miód do smaku, około 2 łyżek 2 łyżki octu ryżowego Tao Tao lub octu jabłkowego 2 łyżki musztardy szczypta soli Wszystkie składniki połączyć i zmiksować w blenderze. Przygotowanie : Por po pokrojeniu(...)pół pierścionki sparzyć na sicie Kukurydze osączyć, paprykę pokroić w kostkę Składniki połączyć i polać przygotowanym sosem
Proste Potrawymięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe) pół czerstwej bułki ( u mnie grahamka ) 1 jajko sól, pieprz 15 dag dyni 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki (do panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól(...)małym ogniu. W garnuszku mieszamy śmietanę z łyżką mąki aby nie było grudek. Wlewamy do pulpetów i mieszamy aby dokładnie śmietanę rozprowadzić. Mieszamy do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli jest taka potrzeba doprawić jeszcze do smaku. Pulpeciki podawać z ziemniakami lub kaszami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.przypadku bardziej placki), czyli bardzo polskie danie. Na śniadanie, na kolację i na obiad. Ale u nas w zupełnie innej formie i z zupełnie innymi dodatkami. Jedzone oczywiście z sosem nuoc cham na bazie sosu rybnego. Placuszki … Czytaj dalej
slodkokwasnapl