najszybsza pasta na kanapki jest najlepsza. Idealnie nadaje się również na imprezę jako przekąska na krakersy. Oczywiście wtedy każdy musi zjeść, żeby nie było ;) Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżeczki majonezu mała cebulka sól i pierz do smaku Przygotowanie: cebulkę kroimy w kosteczkę wedle uznania tuńczyka odsączamy z sosu - dodajemy do cebuli dokładnie mieszamy - można widelcem
Gotowanie z pasjąSkładniki: 1 pierś z kurczaka 1/2 brokuła 1 nieduża cebula przyprawa do kurczaka (u mnie papryka, "jarzynka", kurkuma) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 100 ml wody 1 łyżeczka sosu sojowego garść pestek z dyni Przygotowanie: cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i mąką - dodać do cebuli i podsmażyć do już(...)podsmażonego kurczaka dodać różyczki kalafiora, zalać wodą i gotować przez kilka minut pod koniec dodać sos sojowy oraz pestki dyni Można podawać z ryżem - będzie to stanowiło pełne danie ;) Smacznego
Gotowanie z pasjąoszukane gołąbki. A do tego jak się doda kapustę pekińską praca sama się zrobi. Są rewelacyjne w smaku zarówno na ciepło jak i na zimno. można podawać tradycyjnie z sosem pomidorowym. jednak jeśli ktoś chce inaczej to teraz koperkowy przychodzi mi na myśl . Polecam serdecznie szczególnie dla tych, którzy nie mają za dużo czasu, a chcą zjeść coś sycącego(...)garnka z grubym dnem, polewamy wodą tak żeby przykryła kotlety Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 20 min Z wywaru, w którym gotowane były kotlety można przygotować przepyszny sos (jak pomidorowy dodać należy dodać pomidory z puszki i zredukować) Smacznego
Gotowanie z pasjązlepiamy brzegi następnie końce tak jak uszka, wrzucamy partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3-4 min. od wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z sosem. składniki na farsz: 100 g serka ricotta 100 g serka mozzarella 4 łyżki startego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz wykonanie: Do miseczki przekładamy ricottę, dodajemy startą na grubych oczkach mozzarellę(...)oraz parmezan. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. składniki na sos 3 plasterki dobrej jakości bekonu 4 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki posiekanego koperku 1 płaska łyżka mąki pieprz wykonanie: Bekon kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką. Dodajemy do bekony dokładnie mieszamy. Dodajemy koperek, doprawiamy. Całość podgrzewamy do lekkiego stężenia
Domowy Smak Jedzeniamiękkości około 15–20 minut, ugotowany odcedzam i dostawiam do wystudzenia (jeżeli chcemy aby bób szybciej wystygł, możemy go przelać zimną wodą). W tym czasie gdy gotuję bób przygotuję sos i pozostałe składniki: Do miseczki przelewam oliwę, ocet, sok z cytryny, dodaję przyprawy, doprawiam solą i pieprzem. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w drobną kostkę i dodaję(...)pietruszki drobno kroję, posypię nią gotową sałatkę na talerzu (jeżeli nie lubimy natki pietruszki, to możemy jej nie dodawać). Wystudzony bób, obieram ze skórki i dodaję do sałatki. Dodaję sos i całość dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Sałatka z bobem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeDziś propozycja na prosty, szybki i pożywny obiad. Makaron świderki u mnie razowy z filetem z indyka z brokułem a wszystko to w sosie śmietanowym. Składniki: 400 g makaronu 500 g filetu z indyka 1 brokuł 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 30% olej do smażenia oregano sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki(...)ugotować w osolonej wodzie. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i usmażyć filet, pod koniec wrzucić czosnek, chwilę razem smażyć, dodać śmietanę, zagotować. Gdy sos lekko zgęstnieje na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy by wszystko się połączyło. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać brokół i wszystko razem wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasikuchnią tego regionu. Mimo, że mieszkam w tamtych stronach to nigdy nie słyszałam o starodawnych mielonych. Hreczanyki zrobione są z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Podawać je możemy z sosem na zimno lub z sosem grzybowym, który doskonale się komponuje z mielonymi. Kasza gryczana sprawia, że kotlety są chrupkie, sycące oraz zdrowe. Przepis na te ciekawe kotlety znalazłam tutaj
kulinarne odsłony patimistrzem we wdrażaniu wiedzy w działanie, od razu skoczyłem do kuchni po kanapkę z cebulą. W kolejnej wersji dodatkowo dodałem chrzan, który przylepiłem do cebuli za pomocą musztardy - tworząc sos chrzanowo-musztardowy. Kanapki z cebulą - wersja 1 chleb masło plastry cebuli grube na 5 mm sól Kanapki z cebulą - wersja 2 tak jak wyżej - dodatkowo: chrzan musztarda Chrzan(...)musztardę możemy nałożyć na plaster cebuli i tak wymieszać by powstał sos. EFEKT Ból gardła znikał lub zmniejszał się do minimum po każdej kanapce. To było prawdziwe i miłe zaskoczenie. Taką kurację powtórzyłem do wieczora w sumie ok 4 razy. Następnego dnia tak samo. Dziś (piątek) jeszcze nie zaaplikowałem sobie takiej kanapki... Profilaktycznie - jednak zaraz wybiorę się
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepizzę. Przygotowywanie pizzy jednoczy naszą rodzinę ☺ , bo każdy robi jakąś jej część. I tak, ja robię ciasto i pilnuję by się nie przypaliła. Mój młodszy syn robi pyszny sos czosnkowy, a starszy układa kompozycje na cieście. W ten sposób każdy ma swój wkład w kolację. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniepszennej 3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego (u mnie wersja z pokruszoną wanilią) 1 jajko M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia około 1 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia do podania: sos jagodowy, świeże owoce Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy serek homogenizowany i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Placuszki (1 łyżka = 1 placek) smażymy(...)stron na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju (u mnie 1 łyżeczka oleju kokosowego). Podajemy od razu polane np. sosem jagodowym lub ze świeżymi owocami. Smacznego Propozycja nr 3: Letnia lekkość Wystarczy jogurt naturalny i ulubione owoce (jak na pierwszym zdjęciu) Smacznego i… miłego wypoczynku
Słodkie okruszkiowsianych ( można użyć więcej, zależy od konsystencji) 1 szklanka jogurtu greckiego 3 łyżeczki siekanego koperku ( łyżeczka do mięsa, i dwie do sosu- można dać wiecej:)) 1 łyżka siekanej natki pietruszki (opcjonalnie) Sól, pieprz, czosnek granulowany, można też wsypac mieszanke do mielonego, jak kto woli:) Pół kostki bulionowej(...)minutach wyciagamy pulpety, jogurt mieszamy z koperkiem i pieprzem, dolewamy goracego bulionu by jogurt się nie zważył, dalej wlewamy jogurt do garnka. Pulpety wkladamy do sosu i dusimy jeszcze chwile
Mamuśka wraca do formyLasagne to nic innego jak dość spore płaty makaronu, które służą do przygotowania jednej z bardziej popularnych włoskich potraw- makaronu przekładanego różnymi dodatkami i z różnego rodzaju sosami. Są różne techniki przygotowania tego dania. Niektórzy gotują makaron zanim trafi do zapiekania w piekarniku. Ja jednak nigdy tego nie robię i zawsze wychodzi świetnie. Jaki jest sekret? Żaden sekret, makaron(...)makaron, po prostu musi piec się w towarzystwie sporej ilości płynu, sosu by odpowiednio zmięknąć. Wypróbujcie, jest pycha. Czytaj więcej
Pichceniomania200st C na ½h. Upieczony całkowicie studzimy. Sałatka: Formę o takiej samej średnicy wykładamy folią spożywczą (ale nie dajemy jej pod rant tylko do góry, by wszelkie wytworzone sosy nie uciekły ;). Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z przyprawą do gyrosa. Dodajemy posiekanego w pół talarki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy tylko zmiękną, zestawiamy(...)warstwą posiekanego szczypiorku i smarujemy odrobinką majonezu wymieszanego z ketchupem. Kolejną warstwę stanowi ½ kukurydzy, przestudzone piersi z kurczaka, majonez z ketchupem, papryka i ogórek konserwowy, pozostała kukurydza, jajka, reszta sosu majonezowo-ketchupowego i ciasto pieczarkowe. Jeśli lubimy dobrze doprawione potrawy, używamy soli i pieprzu przy przekładaniu warstw. Sałatkę delikatnie dociskamy np. garnkiem i wstawiamy do lodówki lub zimnego pomieszczenia. Przed
Kuchnia w czekoladziepełni, więc grzechem było ich nie wykorzystać, nie tylko na słodko :) u mnie w sałatce. Zaskakujące połączanie smaku, polecam. Składniki (1 porcja): 2 upieczone średnie buraki 3 łyżki sosu z czerwonej porzeczki (zmiksowana konfitura następnie przetarta) 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka sezamu 2 łyżki świeżej czerwonej porzeczki 20 listków mięty Buraki kroimy w cienkie plasterki, polewamy sosem porzeczkowym posypujemy
Delicious TitbitsNajprostszy na świecie sos, nie tylko dla tych co mają lenia Wykonanie polega na wymieszaniu ze sobą kilku składników. I tyle Super nadaje się do wszelkiego rodzaju kanapek, wegabów czy pieczonego fenkuła . Polecam! Składniki: 1 szklanka sojowego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jogurt, czosnek i płatki drożdżowe(...)pierwszym podejściu do tego przepisu radzę postępować ostrożnie: na początek proszę użyć w przepisie 1/2 łyżeczkę czosnku i wypróbować jak smakuje, a potem ewentualnie dodać go więcej. Smacznego! Artykuł Sos czosnkowy dla leniwych pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pl