sosy - 72234 przepisów (strona:2018/4816)

Dorsz z groszkiem, oliwkami i koperkiem 117

dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa(...)minuty. Ostatnim krokiem jest dodanie śmietany, a następnie posiekanego koperku, po czym kolejny raz dokładnie mieszamy wszystkie składniki i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Na talerz wykładamy nasz sos groszkowy, a na jego górę przygotowanego dorsza. Przed podaniem dorsza możemy ściągnąć z niego skórkę, która schodzi bez problemu, jeżeli nasza ryba została dobrze przygotowana. Na koniec możemy całość polać

Programista w kuchni
Burger z kurczakiem, mozzarellą, pomidorem i kiełkami 124

kiełków rzodkiewki i nie zamknąć tego w smacznej bułce? Tak właśnie powstał ten burger, który bardzo mi smakował i na pewno będę wracał do tego przepisu w przyszłości. Brak sosu czy ketchupu jest świadomy, ponieważ chciałem, aby burger nie był bardzo kaloryczny. Po zjedzeniu muszę przyznać, że sosy nie są mu wcale do niczego potrzebne. Polecam wszystkim, którzy mają ochotę

Programista w kuchni
Grillowany filet z indyka w marynacie z sezamem 157

też wysoką wartość odżywczą i jest stosunkowo niskokaloryczne. Bezapelacyjnie wygrywa pod względem zdrowotnym z kurczakiem. Tym razem postanowiłem przygotować filet z indyka w marynacie, w której znajduje się sezam, sos sojowy, odrobinę chrzanu wasabi oraz pieprz i trawa cytrynowa. Do tego oczywiście miks sałat. Tak skomponowany obiad świetnie sprawdzi się na diecie niskowęglowodanowej. Jeżeli jednak potrzebujesz węglowodanów w posiłku świetnie(...)też różnego rodzaju makaron. Składniki 250 g filetu z indyka 2 garście dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Marynata: 2 łyżki sezamu 5 g chrzanu wasabi 10 ml sosu sojowego Pieprz, trawa cytrynowa (przyprawa w proszku) Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Połącz ze sobą wszystkie składniki na marynatę

Programista w kuchni
Pierś z kurczaka w chipsach 155

świetnie sprawdzą się także chipsy solone lub jakiekolwiek inne, które lubicie. Gorąco polecam sprawdzić ten przepis, bo naprawdę warto! Oczywiście klasycznie pierś z kurczaka podałem z miksem sałat i sosem. Możecie także spróbować połączyć ją z pieczonymi ziemniaczkami, czy frytkami. Składniki 2 filety z kurczaka 100 g chipsów 1 jajko 1/4 szklanki mąki Sól, pieprz Tłuszcz do natłuszczenia naczynia żaroodpornego(...)oliwa, olej kokosowy) Do podania np. miks sałat ulubiony sos, ketchup, musztarda Przygotowanie Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotuj 3 miseczki. Do pierwszej nasyp mąkę, do drugiej roztrzepane widelcem jajko z solą i pieprzem, a do trzeciej pokruszone drobno chipsy. Pierś z kurczaka panieruj z każdej strony

Programista w kuchni
Placuszki z cukinii 127

Ciasto: 3 duże łyżki mąki (najlepiej razowa) 1 jajko 1 cukinia (około 300 g) olej rzepakowy 1 cebula szalotka świeża bazylia (ewentualnie natka pietruszki) pieprz, sól Sos: jogurt naturalny czosnek ziarna słonecznika PRZYGOTOWANIE Dobrze umytą cukinię zetrzeć (ze skórką) na dużych oczkach. Posolić, wymieszać, odstawić na 10 minut, po tym czasie odlać zgromadzoną wodę i lekko odcisnąć.   Dodać(...)olejem nakładać po dużej łyżce ciasta i smażyć placuszki do zarumienienia. Następnie przewrócić i zarumienić z drugiej strony. Każdy placuszek nie powinien być grubszy niż 1 cm. Podawać z sosem czosnkowym i ziarnami słonecznika, opcjonalnie tzatziki. Pysznie smakuje samodzielnie oraz jako dodatek do dań głównych. Zobacz też:  Cukinia warzywem pełnym walorów

Better Life By Auntie Ju
FIT PIZZA na cienkim cieście 176

DUŻA PIZZA, OK. 1000 KCAL Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 szklanka mąki razowej 1 łyżeczka oliwy płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli pół szklanki letniej wody Sos: 250 ml przecieru pomidorowego (polecam dostępny w Tesco przecier pomidorowy Valfrutta: zawiera 99,7% pomidorów i ma tylko 30 kcal w 100 g produktu) 25 ml oliwy z oliwek świeża bazylia(...)odchodzić od ręki. Tak powstałą kulkę obtaczamy w mące i formujemy na płaski placek. Rozgrzewamy piekarnik do 170-190 stopni. Przekładamy placek na blachę posypaną mąką. Rozprowadzamy na nim sos przecieru pomidorowego, bazylii, oliwy i przypraw. Kładziemy startą goudę i połowę kulek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Po wyjęciu dokładamy szynkę i resztę mozzarelli. Posypujemy rukolą. Zobacz

Better Life By Auntie Ju
Sałatka z mozarellą i pomidorkami 164

temat wypowiedzieć. Zaczynam od dodatków do grilla ( w końcu nie samą kiełbasą człowiek żyje;)). Składniki: Sałatka: 1 główka sałaty lollo bianco ( karbowanej) 2 kulki mozarelli 250g pomidorków koktajlowych Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek ( jeśli nie mamy to może być ewentualnie olej rzepakowy) sól pieprz bazylia oregano Przygotowanie: 1. Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na drobne części. 2. Do sałaty(...)dodajemy pokrojoną w kostkę mozarellę i pomidorki przekrojone wzdłuż na pół. 3. Składniki sosu łączymy i polewamy nim sałatkę ok. 15 minut przed podaniem. I gotowe:)  Sałatka jest idealna do dań z grilla, ale również jako dodatek do obiadu.  Ja często też jem solo z pieczywem na kolację. Hasta Luego

la cuchara
Zapiekany kalafior z łososiem pod brokułowym beszamelem 161

masło i przepuszczony przez praskę czosnek. Gdy masło się całkowicie rozpuści dodajemy mąkę. Mieszamy. Po chwili gdy osiągnie złocistą, jednolitą konsystencję dodajemy mleko, przez cały czas mieszamy trzepaczką. W sosie umieszczamy połowę startego sera. Na koniec dodajemy brokuł i porządnie doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. W naczyniu do zapiekania układamy kalafior i łososia. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Do bułki

Smaki Ewy
Chlebki naan a'la pizzerinki 157

drugą stronę, nakładamy odrobinę sera, pieczarek, pokrojonych oliwek i suszonych pomidorów, ponownie sera i smażymy ok 3 minut. Tak przygotowane pizzerinki podajemy na ciepło lub na zimno, z ulubionymi sosami. Sposób przygotowania tradycyjny: Wodę, drożdże, cukier oraz łyżkę mąki mieszamy ze sobą i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy jogurt, sól oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy(...)drugą stronę, nakładamy odrobinę sera, pieczarek, pokrojonych oliwek i suszonych pomidorów, ponownie sera i smażymy ok 3 minut. Tak przygotowane pizzerinki podajemy na ciepło lub na zimno, z ulubionymi sosami

Kuchnia w czekoladzie
Udka kurczaka pieczone z warzywami w rękawie 600

który kryje świetny smak) wlewamy śmietanę i wodę, krótko podgrzewamy, dodajemy koncentrat i sok z limonki, jeszcze przyprawiamy solą i pieprzem, i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Powstaje nam sos, który jednocześnie wymywa cały smak z patelni i nada aromatu całej potrawie. Cebule pozbawiamy wierzchnich warstw i końcówek, kroimy na 4 lub 6 części. Pomidory sparzamy, kroimy na 6 części(...)zaciskiem (lub związujemy dratwą). Następnie do rękawa wkładamy przygotowane składniki - obsmażone udka, ziemniaki, pokrojoną cukinię i marchewkę, cząstki cebul i pomidorów, fasolkę i ząbki czosnku. Wlewamy powstały na patelni sos i zawiązujemy drugi koniec rękawa i obracając wielokrotnie "pakunek" w dłoniach mieszamy jego zawartość. Rękaw nacinamy w 2 dwóch miejscach na samej górze (bardzo małe nacięcia), by powietrze miało którędy

Kolorowy Przepisownik
Karczek w pomidorach 177

karczku b/k puszka pomidorów dwie łyżki przecieru pomidorowego ok 20 pieczarek 3 cebule 5 ząbków czosnku 3 mniejsze marchewki sól, pieprz, słodka i ostra papryka przyprawa do gulaszu (opcjonalnie) sos sojowy, maggi czerwona papryka ok 1.5 l bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym i maggi dodać przeciśnięty

Gaździnka warzy
Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i mango 154

pomidorowo-kolendrowy: Pomidory przekładamy do blendera i miksujemy. Tylko nie za długo, aby zachowały się kawałki pomidorów. Zblendowane pomidory przelewamy do miseczki, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę i kolendrę. Sos doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Dip jogurtowo-czosnkowy: Do miseczki przekładamy jogurt grecki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość mieszamy(...)rozgrzanej patelni z obu stron. Usmażone przekładamy do miseczki. Placek tortilli delikatnie zwilżamy wodą i chwilę obsmażamy z obu stron na suchej patelni. Placek układamy na desce, smarujemy odrobiną sosu czosnkowego. Dodajemy sałatę, a na niej układamy kurczaka, paprykę, mango i cebulę czerwoną. Placek zawijamy w rulon, końcówkę smarujemy odrobiną wody. Tortille obsmażamy na suchej patelni, aż się zrumieni

kulinarnyJa
Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym (Polpettine di pollo con salsa alla senape) 172

tutto. Z masy formujemy pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju na z ł oty kolor. Śmietanę roztrzepujemy z musztard ą, doprawiamy sol ą  i pieprzem. Sos  wlewamy do pulpecików, dodajemy posiekany koperek. Pulpeciki g otujemy do zagęszczenia sosu ok. 3-4 minuty, ciągle mieszając. **** Iniziate a formare le polpettine. Scaldate in una padella un filo

La grande e la piccola cuoca
Pulpety w sosie serowo-pieczarkowym 138

Średnie Przystępne Przepis na pulpety z mięsa mielonego w sosie serowo-pieczarkowym. Składniki na 800g mięsa: 0,8 kg mięsa mielonego 0,5 kg pieczarek 2 topione serki śmietankowe 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka (namoczona) lub 3 łyżki bułki tartej 3/4 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka mąki 2-3 łyżki gęstej śmietany Sposób przyrządzenia […] Artykuł Pulpety(...)sosie serowo-pieczarkowym pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Surówka z sałaty lodowej i pomidora 204

lodowej i  pomidorów. Tylko dwa składniki, a zapewniam że  surówka jest naprawdę pyszna, polecam :) Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 3 pomidory 1 mała cebula 1/2 pęczka koperku sos 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny  sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, osuszyć. Do miski wrzucić porwaną na kawałki sałatę. Pomidor pokroić w kostkę o średniej wielkości, dodać(...)piórka, a koperek posiekać.  Dodać do miski z sałatą, delikatnie wymieszać. Do szklanki wlać oliwę, dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Przygotowanym sosem polać surówkę, jeszcze raz przemieszać całość. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania