pomidory dodać do podsmażonej cebuli i pieczarek. Podsmażyć chwilę aby wszystko się połączyło. Do warzyw dodać boczek, przyprawić wszystko ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Ugotować makaron al dente. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Przygotować sos. Śmietanę podgrzać na małym ogniu. Dodać ser pleśniowy. Najlepiej dodawać go partiami aby móc kontrolować smak sosu. Kiedy ser się rozpuści dodajemy dwie garści(...)mozzarelli. Podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy pieprzem i ziołami. Ja zrezygnowałam z soli ponieważ ser pleśniowy i boczek są już słone, więc należy z nią bardzo uważać. Makaron mieszamy dokładnie z sosem i resztą składników. Posypujemy resztą startej mozzarelli i od razu podajemy
Mania GotowaniaZacznijmy od tego-dlaczego sznurki?Nazwę makaronu wymyślił nasz wnuczek, dla którego każdy długi makaron to sznurki.My do dania wykorzystamy makaron 3-minutowy.Do tego przygotujemy sos z mięsem i pieczarkami.Potrzebujemy:-25-30 dkg mielonego mięsa-4-5 pieczarek-100 g koncentratu pomidorowego-1,5 szklanki wody-pesto-przyprawę barbecue-olej-sól-cukier Na niewielkiej ilości oleju rumienimy mięso
Maminek kulinarnyPyszne letnie danie bez mięska - makaron i cukinia. Proste, smaczne danie z pierwszymi cukiniami zerwanymi z mojego warzywniaczka. składniki: 250 g makaronu, użyłam tasiemki Czanieckiej 2
Monia miesza i gotujeDzisiaj jest światowy dzień makaronu, dlatego i u mnie nie mogło zabraknąć pysznego przepisu na makaron, który uwielbiamy. Jest to skrócona wersja tej zapiekanki , ale wydaje
Bernika - moj kulinarny pamietnikbyło. Ale gdy wykorzystałam ten serek do kurczaka to się zakochałam. Niestety danie jest dość kaloryczne, dlatego częściej niż raz w roku sobie na nie nie pozwolę! Składniki :* ulubiony makaron - u mnie tagliatelle * podwójna pierś z kurczaka* przyprawa do kurczaka * 2 łyżki oliwy z oliwek* opakowanie mascarpone* 2 łyżki kwaśnej śmietany * sól, pieprz i ulubione zioła o smaku Przygotowanie :Kurczaka(...)oliwą i odstawić na 20 minut. Usmażyć na złoty kolor. Dodawać do mięsa po łyżce mascarpone, podgrzewać i mieszać aż się połączy z kurczakiem i powstanie kremowy sos. Dodać śmietanę, zagotować. Makaron ugotować al dente. Wyłożyć na talerze. Polać sosem, posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać ciepłe
Magiczne Życie MartyMakaron z brokułem i boczkiem w sosie z sera pleśniowego...Sprężysty makaron. Zielone różyczki brokuła.I chrupiący boczek.Zatopione w sosie z sera pleśniowego.Pycha!Skałdniki:250 g makaronu (u mnie sprężynki i rurki);100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola);100 g wędzonego boczku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 łyżeczki suszonego(...)stale mieszając, aż ser się rozpuści.Do boczku z serem dodać śmietanę. Wymieszać. Sos przyprawić solą i pieprzem.Do sosu dodać brokuł i rozmaryn. Wymieszać.Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać sos i wymieszać.Podawać gorące.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam boczku w plasterkach, gdyż łatwo się go kroi w drobną kostkę.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego
Gospodyni MiejskaOboje uwielbiamy makarony – pod każdą postacią. Czy to w sosie (najczęściej nasz ulubiony, pomidorowy), w zupie, zapiekance itp. Nie jemy ich za często, ale jak już ugotujemy to przeważnie na dwa dni (taki nasz urok). Prawda jest taka, że obojętnie co doda się do makaronu to smakuje zawsze przepysznie – z kiełbaską, resztkami mięsa z obiadu (kurczak, wołowina(...)osuszony szpinak. Gotujemy aż całość zmniejszy swoją objętość, dodajemy drobno pokrojone kabanosy, przyprawiamy i wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze ok 10-15 minut na małym ogniu. Do gotowego sosu dodajemy makaron, mieszamy na patelni. Przekładamy na talerze i zjadamy gorące. Jeżeli macie ochotę wierzch można posypać serem. Smacznego! Dajcie znać jakie makarony najbardziej lubicie
Szybko Tanio Smaczniemakaron i gotujemy około 3-4 minut aż będzie lekko twardawy. Podczas gotowania makaronu potrząsamy garnek, aby płatki nie przywarły do siebie. W czasie kiedy gotuje się makaron przyrządzamy sos. Pieczarki dokładnie myjemy i siekamy na kawałki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i zarumieniamy grzyby często mieszając składniki. Siekamy na plasterki duży ząbek czosnku i dorzucamy na patelnie. Pora kroimy(...)śmietany. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu około 3-4 minuty. Po tym czasie zmniejszamy ogień i dokładamy makaron. Wyłączamy gaz, doprawiamy pieprzem oraz estragonem i zostawiamy całość, aby makaron nasiąknął sosem. Bagietki tniemy ukośne na plastry, skrapiamy oliwą i nacieramy czosnkiem. Rozgrzewamy patelnie (najlepiej grillową) z odrobiną oliwy i smażymy grzanki. Układamy makaron z sosem na talerzu wraz z ciepłymi
Kolizje Smakówchińszczyzna na obiad , a dokładnie kurczak z makaronem w sosie słodko-kwaśnym. Kuchnia azjatycka to ekslozja smaków, jak raz spróbujesz, nie sposób nie chcieć do niej wracać. Jedna z najbardziej lekkich I zdrowych kuchni. Uwielbiam I polecam. Co najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :) Zaczynamy Składniki: 2 łyżki oleju orzechowego lub kukurydzianego 1 cebula- pokrojona w piórka(...)kurczaka 2 marchewki- pokrojone w pół talarki 2 papryki- pokrojone w większą kostkę 300 gr grzybów chińskich marynowanych* 100 gr pędów bambusa 60 gr nerkowców 200 gr makaronu chińskiego-noodle Sos słodko-kwaśny: 250 ml wody 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 łyżek octu ryżowego lub winnego
Smaki Edytyskładniki: 400 g makaronu 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii olej do smażenia sól i pieprz do smaku Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię(...)odrobiną oleju i podsmażyć kurczaka. Dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię, doprawić do smaku. Wszystko razem dusić aż mięsko będzie miękkie, potem dodać śmietankę. Dusić jeszcze chwile aż sos odparuje i zgęstnieje. Makaron ugotować, odcedzić, dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujeprzed przyrządzeniem, jednakże krótszy czas nie zaszkodzi :) Podczas gdy kurczak się marynuje, przygotowujemy inne składniki - trzemy mozarellę, pomidora obieramy i kroimy w kostkę, szpinakowi pozwalamy nieco się rozmrozic, gotujemy makaron, a czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie na lekko podsmażony (pilnujcie, by się nie przypalił!) czosnek wrzucamy szpinak i czekamy, aż brykiety się rozpadną. Tymczasem(...)masy szpinakowo - pomidorowej i mieszamy całośc, aż ser się rozpuści. Teraz nadeszła też pora na przyprawienie naszego sosu solą lub vegetą i pieprzem. Kiedy nasz sos będzie gotowy, wrzucamy do niego kurczaka i makaron, mieszamy i gotowe :) Gotową potrawę posypujemy startym żółtym serem. Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: 2 litry woda, 1 opakowanie makaron po seczuańsku Royal Brand, 1 łyżka masło, 1 łyżeczka sól morska guerande Royal Brand, - pałki w sosie śmietanowo-serowym makaron wsypać do garnka i zalać zimną wodą, dodać łyżkę masła, doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszającgotować do miękkiego makaronu i odlać na sitona łyżce masła podsmażyć 6 pałek z rosołu, podsmażone wyjąć(...)rosołu, dodać 10 dag starty ser, 2 łyżki gęstej śmietany 18% i zagotować mieszając do rozpuszczenia sera, można przelać sos przez sitko i włożyć pałki do sosu do smaku dodać maggi, pieprz gotowy makaron jest smaczny, wyśmienita egzotyka na talerzu podana......POLECAM......SMACZNEGO!!! makaron po seczuańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli, produkt naturalny - skład: makaron sojowy, makaron
W Mojej Kuchni LubięKilka postów wstecz pokazywałam jak zrobić makaron grzybowy klik dziś pokarzę jak go wykorzystać do dania, które z powodzeniem może znaleźć się na wigilijnym stole. Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola oraz orzechami włoskimi. Danie proste a zarazem wykwintne, coś dla miłośników sera gorgonzola. Sos jest bardzo aromatyczny stworzony na bazie sosu beszamel z dodatkiem białego wina(...)dodajemy jeszcze odrobinę soku z cytryny aby delikatnie przełamać smak- doprawiamy całość solą oraz pieprzem białym- gotowe jeżeli chcemy, aby nasz sos przed podaniem był bardziej puszysty i delikatny ubijamy go delikatnie mikserem Międzyczasie gotujemy nasz grzybowy makaron oraz na suchej patelni prażymy nasze włoskie orzechy. Ugotowany makron najlepiej al dente podajemy na talerze polewamy sosem
Basia w kuchniSkładniki:2 porcje 100 g makaronu spaghetti, 100 g kurek, 3 polędwiczki z kurczaka, 1/2 łyżeczki sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka topionego serka camembert, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, mielony pieprz biały do smaku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia, świeży(...)mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Polędwiczki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i białym pieprzem. Makaron podajemy z sosem z kurkami i kurczakiem. Całość posypujemy posiekanym rozmarynem. Smacznego
Moniki Smakołykijest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako bazę do przygotowania różnorodnych potraw. Przez innych nazywany tzw. bober świetnie sprawdzi się jako główny składnik do farszu pierogów, do sosów, zup, makaronów, czy sałatki. Bób jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych w tym w białko. Dodatkowym atutem jest to, że można go mrozić i zachowuje swój smak i wygląd. Składniki(...)myjemy, kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy do cebuli i czosnku.Smażymy aż mięso nie będzie surowe. Do składników na patelnię dodajemy bób oraz makaron. Smażymy kilka minut. Przygotowujemy sos: 3 łyżki śmietany mieszamy z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Smacznego
Kuchnia Pełna Pasji