sosy do makaronów - 5147 przepisów (strona:232/344)

Lasagne mięsno warzywna 184

                            Choć lasagne to danie kaloryczne i przygotowanie jej zajmuje trochę czasu to od czasu do czasu trzeba ją zrobić. W tym daniu dobre jest to, że

Ewa w kuchni
Świderki a'la Carbonara made by Ewa. Pożywny obiad gotowy w 30 minut 268

nadaje. Świderki w sosie Carbonara w wykonaniu mojej Siostry. Przepis wypróbowany podczas wyprawy wołomińskiej oczywiście. Pyszności. Do przygotowania w 30 minut. Sprawdźcie sami. Składniki (na 6-7 osób): 4 żółtka 200-250 ml śmietany 30 % (rzadkiej) 20-30 dag tartego sera żółtego (dobrze topliwego) 1 opakowanie cienko krojonego boczku wędzonego (100-150 gram) 1 opakowanie ulubionego makaronu (u nas świderki(...)delikatnym posmaku boczku. Dla amatorów makaronu, żółtego sera i szybkich obiadów - danie idealne. Dla mnie delicja. Niestety mój Mąż jest wyczulony i uczulony na smak boczku, więc w codziennej kuchni nie przejdzie. Choć próbę przekonania go choć raz - ze smakiem podejmę. A nóż - widelec się uda ;) P.S. My użyłyśmy zbyt gęstej śmietany i sos odrobinę za mocno zgęstniał. Warto dlatego

Kuchnia po mojemu
Spaghetti bolognese 150

Może odrobinę pracochłonne danie jak na makaron, ale smaki....boskie <3 Składniki 500 g makaronu spaghetti 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 g boczku surowego 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 50 ml oliwy z oliwek 400 ml czerwonego półwytrawnego wina 100 ml passaty pomidorowej oregano 500 ml bulionu wołowego 120 ml śmietanki 30% sól, pieprz(...)warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Zupa pho z kurczakiem z wolnowaru 252

zjedzona - po nocy w wywarze makaron nie będzie smaczny.   Bardzo polecam! inspiracją był przepis  tej  strony składniki (6 porcji) wywar ok 800 g  mięsa z kurczaka ( mieszane,ciemne i białe)  bez skóry , może być z kością 1500 ml  rosołu drobiowego 2 łyżki brązowego cukru  2 łyżki sosu rybnego 6 - 8 całych gwiazdek anyżu

Stare Gary
LASAGNE BOLOGNESE - NAJLEPSZA 386

zrobiły się grudki. Gotuj sos około 4-5 minut.Po tym czasie zdejmij z ognia, dodaj sól i gałkę muszkatołową, zamieszaj.PŁATY LASAGNE:* Są dwie szkoły jesli chodzi o przygotowywanie płatów lasagne. Jedni nie obgotowują ich wczesniej, używają suchych, inni zaś przeciwnie. Ja po latach przyrządzania lasagne mam we krwi obgotowywać je wcześniej - makaron wychodzi dzięki temu zawsze miękki. Ale wybór(...)rozłóż na czystej ściereczce.LASAGNE BOLOGNESE:Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.W naczyniu żaroodpornym o wymiarach 19x30cm ułóż trzy platy lasagne. Na to wyłóż 1/4 porcji sosu bolognese.Polej sosem beszamelowym i posyp odrobiną parmezanu (lub innego startego sera) wymieszanego z mozzarellą.Powtórz wszystkie czynności jeszcze 4 razy - do wyczerpania składników (na samej górze nie kładź jednak mięsa).Zapiekankę

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa grzybowa z zasmażanych maślaków 191

sprawia , że nadają się nie tylko do przyrządzania sosów … zapiekanek , ale również wspaniałych zup.Dziś mam dla Was właśnie przepis na zupę.Pachnąca grzybami , sycąca i niesamowicie smaczna trafiła na mój stół kilka dni temu i zachwyciła domowników.Ja podałam ją z ulubionymi świderkami – Wy śmiało możecie dodać inny makaron , groszek ptysiowy lub też grzanki.Polecam!SKŁADNIKI :* maślaki zasmażane

Ostra na Słodko
Spaghetti z pomidorami i kotlecikami warzywnymi 196

sera 2 jajka 1/2pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al dente.   W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej pokrojone w małą kostkę pomidory. Doprawić do smaku i zmniejszyć ogień. Pomidory po kilku minutach powinny zmienić swoją konsystencję i bardziej przypominać sos. Na koniec dodać posiekane listki bazylii. Pieczarki oraz oba rodzaje papryki pokroić

Pasja Smaku
Lazania z kapustą włoską i kurczakiem 346

Danie z cyklu sprzątanie spiżarni. Makaron lasagne już dłuższy czas zalegał w szafce, a z połówką kapusty włoskiej niespecjalnie miałam co zrobić. Do tego doszły piersi drobiowe z zamrażarki i proszę, obiadek jak się patrzy. Zamiast świeżych pomidorów można użyć tych z puszki, osączonych z zalewy, a zamiast bazylii dać inne zioła. Z podanych proporcji wyszło 6-8 porcji, w zależności(...)rumienienia. Nie przerywając mieszania po trochu wlać zimne mleko i doprowadzić do wrzenia. Gęsty sos doprawić do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić z palnika, dodać garść startego sera, wymieszać. NASTĘPNIE: Na dno formy wylać troszkę beszamelu, rozłożyć płaty makaronu, na nich rozłożyć 1/3 kurczaka, 1/3 kapusty, 1/3 plastrów pomidora, posypać bazylią, polać 1/4 beszamelu i posypać

Kuchenne zapiski Edyty
Ławica Czesia czyli muszle nadziewane aromatycznym mięsem 186

właśnie c'man. Muszelki nakładane są na talerzyki, więc w tym przypadku warto odpuścić sobie gotowanie makaronu al'dente - łatwiej będzie kroić je na talerzyku. Przestudzony makaron oblewamy kilkoma łyżkami oliwy, mieszamy go aby cały się pokrył delikatnie tłuszczem i nie sklejał się ze sobą. Podstawa farszu w tym przypadku to 1 kg świeżego mięsa mielonego wieprzowego z łopatki, które(...)całość próbujemy, próbujemy i jeszcze raz próbujemy. Jak tylko jesteśmy zadowoleni z naszego sosu, łączymy go z mięsem. Cel na tym etapie - farsz nie może być suchy dlatego korygowałem gęstość całej mikstury, dolewając stopniowo wodę (ok. 250 ml), która została mi z gotującego się makaronu.  Kolejny krok - nadziewamy makaron tak aby ścianki muszelki delikatnie schodziły się

Right Behind The Kitchen
Prażony kalafior z buraczkowym makaronem 222

podania Barszcz przelej do rondla i zagotuj. Namocz w nim makaron i poczekaj aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, pokrój w plastry i posyp solą. Z octu, soku jabłkowego, syropu klonowego i oliwy przygotuj winegret. Szczypiorek posiekaj i dodaj do sosu, a na koniec dopraw solą i pieprzem.  Pestki dyni upraż

Roślinna - blog wegański
Sos z rukoli i awokado 193

Bardzo smaczny sos. Można w nim maczać warzywa lub pieczywo. Można doprawić nim sałatę - wtedy warto dodać nieco więcej oliwy. Będzie też dobry do makaronu. składniki 1 dojrzałe awokado 4 ząbki czosnku 50 g rukoli sok z 1 limonki garść liści bazylii 90 ml oliwy z oliwek sól, pieprz przygotowanie wszystkie składniki włożyć do blendera i zetrzeć na gładką masę

Stare Gary
Sałatka z sałaty lodowej do obiadu 168

tylko. Lekka, cudownie pachnąca słonecznikiem za sprawą dodania oleju słonecznikowego. Z pewnością sprawdzi się do dań z makaronem jak i ziemniakami. Może znajdziecie na nią jeszcze jakieś zestawienie? Potrzebujemy: główka sałaty lodowej jeden duży lub dwa małe pomidory Na sos: łyżka octu balsamicznego, można zastąpić sokiem z cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego , ja użyłam Oleofarm, do kupienia TUTAJ pieprz, sól

MamaOskarka
Serowy brokuł w zdrowszym wydaniu 207

prosty, szybki i smaczny przepis na obiad, w którym główne skrzypce gra brokuł. Idealnie komponuje się z sosem serowym, który jak wiadomo nie do końca jest korzystny dla nas, dlatego proponuję lżejszą i równie smaczną alternatywę!  Składniki: -> 100 gram makaronu penne pełnoziarnistego -> 100g sera Mozzarella  -> 1/2 opakowania jogurtu greckiego  -> sól,pieprz, czosnek, zioła

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Makaron w sosie carbonara 165

sosie carborara znajdują się: boczek, czosnek, żółtka, ser długodojrzewający, sól i czarny pieprz, choć teraz wariacji na ten sos jest mnóstwo. Podaje się go ze spaghetti, co dziś zmieniłam, by łatwiej było jeść. Składniki (proporcje na 2 osoby): 2 garście makaronu 3 plastry boczku wędzonego pół sporej cebuli 2 ząbki czosnku 2 żółtka (dodałam żółtko i jajko, bo żal

Weekendy w domu i ogrodzie
Medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzem. 414

łyżkę, dwie octu winnego-smażymy do odparowania, wyjmujemy na chwilę polędwiczki, kruszymy ser pleśniowy intensywnie mieszając, aby nie przypalić sosu, wlewamy śmietankę, wkładamy ponownie polędwiczki i dusimy 15-20 min. na bardzo małym ogniu- gotowe! Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem-jak kto lubi

Kuchnia Beaty