kajmakowa Babeczki mini szarlotki SałatkiSałatka świąteczna ISałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiemSałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiemSałatka z makaronem i szynką Sałatka z makaronem, warzywami i wędliną Sałatka z pieczarkamiSałatka z brokułem, fetą i szynką(...)Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkamiJajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycjeChrzan świątecznyGomółka serowa ŻurekPieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowyGalaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem
Kuchnia domowa AniDziś przedstawiam pyszną i zdrową alternatywę dla tradycyjnego makaronu. Do zrobienia mojego tagliatelle użyłam cukinii i marchewki pokrojonych obieraczką w cienkie pasy i ugotowanych na parze dla zachowania wszystkich witamin. Do tego soczysty łosoś zamarynowany w sosie sojowym i usmażony na niewielkiej ilości oliwy oraz czarny sezam dla kontrastu - smakowego i kolorystycznego. Jest pysznie i zdrowo, no i atrakcyjnie(...)pokroić na 3 cm kostkę. Zalać sosem sojowym i odstawić na 20-30 minut.Marchew i cukinię pokroić wzdłuż obieraczką do warzyw (lub krajarką do sera). Gotować na parze 5-7 minut - powinny być al dente. Odstawić na bok. Łososia obsmażyć na oliwie z każdej strony, skropić sokiem z cytryny. Dodać na patelnię makaron z warzyw. Doprawić solą, młotkowanym pieprzem
Kulinarne InspiracjeRicottę wymieszać z 2 łyżkami wody (która i tak wyparuje, a łatwiej będzie nam wymieszać sos z krewetkami). Ogień zmniejszyć na minimum, do krewetek dodać ricottę, natkę pietruszki, doprawić gałką muszkatołową oraz w razie potrzeby - solą i pieprzem. Teraz całość wymieszać z makaronem i nasze pyszne, kremowe spaghetti jest już gotowe! Smacznego
Zgrabne GotowanieZdecydowanie nie chodziło o to, że nie miałam makaronu, ale miałam cukinię. To rozwiązanie chodziło za mną już jakiś czas. Wpadłam na nie, nie mogąc zasnąć i zastanawiając się, co też z tego zatrzęsienia cukinii można by zrobić. W zasadzie najpierw w mojej głowi pojawiła się wizja przetworu (ten plan też wcielę w życie) a dopiero potem tej, swego rodzaju(...)smaku. Paski cukinii są, więc cieniutkie i chrupiące. Sos słodko-kwaśny - prosty w smaku, a mięso delikatne (bo indycze). Beszamel jest bardziej mleczny niż go zazwyczaj robię i bardziej puszysty. Z pewnością to danie będzie częściej gościło na moim stole ;) LASAGNE LIGHT Z PASECZKAMI CUKINII ZAMIAST MAKARONU Przygotowanie cukinii: Trudno powiedzieć, ile dokładnie jej potrzeba. Zależy to, bowiem od wielkości
Życie zamknięte w smakukostkę pomidorami i bulionem. podgrzewamy 5- 10 minut. Doprawiamy. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem, posypujemy parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i zapiekamy ok 10 minut, podajemy pokrojone w plasterki na makaronie typu tagliatelle. SMACZNEGO! P.S Roladki możemy zwinąć w szynkę parmeńską przed podsmażeniem jeśli lubicie
Luźna Kuchniawiesz, takie bez mięsa, ale żeby w sosie było mięso" . Cóż, czasem domowym mięsożercom należy się odrobina luksusu. Trzeba więc było wymyślić coś, co będzie szybkie i nie będzie wymagało gotowania dwu obiadów i pobrudzenia podwójnej ilości garnków.Efekt mięsno - wegetariańskich starań poniżej.Wersja dla mięsożerców: Wersja dla mięsoopornych:Składniki:30 dkg makaronu pomidorowo-szpinakowego4 średni pomidory3 łyżki koncentratu pomidorowegosól(...)garnka. Dodałam przecier pomidorowy i wszystko razem gotowałam na małym ogniu, aż do osiągnięcia oczekiwanej dośc gęstej konsystencji. Doprawiłam solą i pieprzem a na końcu dodałam posiekana bazylię. Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać łyżkę, albo dwie wody albo wywaru wrzywnego
Magiczna kuchnia Dariiformując kształt placka i na dużym ogniu smażyć aż się zrumieni. 2. Jajka roztrzepać z wodą i przyprawami, wylać na makaron, poczekać chwilę i przekręcić na drugą stronę. Smażyć pod przykryciem aż spód się przyrumieni. Podawać z ulubionym sosem lub keczupem
Kto ugości moich gości?Wieprzowy gulasz z warzywami. Podajemy z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Składniki: 500 g karkówki 2 średnie marchewki pół średniej kalarepy cebula lubczyk pieprz ziołowy papryka
e-PrzepisyKulinarneobiecałam dziś przepis na pesto z rukoli. Dla niewtajemniczonych pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia, orzeszki piniowe i oliwa. Podawany jest do makaronu, sera lub chleba. Czytaj więcej
Wiem co jemszklanki wsypać 2 łyżki mąki pszennej i wlać odrobinę wody; całość ze sobą wymieszać i wlać do gotującego się sosu; ponownie całość zagotować). Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Powyższe klopsy najlepiej smakują z ziemniakami lub z makaronem
UgotowaćCzerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w cienkie krążki. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Makaron sałatę i resztę składników przekładamy do miski. Musztardę i oliwę mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę oblewamy sosem tuż przed podaniem i mieszamy. SMACZNEGO
Cukier&Puderroztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, a po około 2 minutach dodajemy starte sery. Przyprawiamy białym pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem i cebulą, przekładamy do naczynia do zapiekania (do jednego dużego lub kilku mniejszych), polewamy sosem serowym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut
Smakowity Blog Kulinarnyostrą, pieprzem ziołowym i solą, wkładamy do niego pulpety wyjęte z bulionu i dusimy jeszcze przez chwilę. Przyznam, że drugi sos jest trudniejszy w odgrzaniu np. na następny dzień. Wybór należy do Was :) Moja propozycja podania to trzykolorowy makaron fettucine oraz pulpeciki posypane świeżą bazylią. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkadolewamy śmietankę. Gotujemy, aż całość zgęstnieje. Bulion powoli dolewamy do sosu, uważając by go za bardzo nie rozrzedzić. Do sosu dorzucamy klopsiki i całość chwilę gotujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tymianku. Podajemy z kaszą gryczaną, grubym makaronem lub ziemniaczanym puree. Mnie najbardziej smakują w towarzystwie kiszonych lub konserwowych ogórków. Smacznego dnia
Ratunku obiadprzykryć pokrywką.Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku: solą, pieprzem i chili. Jeśli sos jest za rzadki należy łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić z wodą i zagęścić go. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja Smaku